This version of the page http://20minut.ua/news/120958 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-05-28. The original page over time could change.
Двохсотлітній палац із в'їздом для брички
Новости
Авто
Недвижимость
Работа
Почта
Интернет-радио
Вход | Зарегистрироваться

Двохсотлітній палац із в'їздом для брички

A A A
Размер шрифта:
Струсівський палац розташований на території школи-інтернату і зараз пустує. Пам'ятку збудували понад 200 років тому у стилі класицизму і за цей час вона змінила багато власників.

Що там можна побачити

 

Двоповерховий кремово-білий, але облущений палац посеред старого парку у Струсові стоїть зачиненим і його використовують як склади. Та все ж великий будинок — колишня резиденція старосвітських вельмож — зберіг відблиски кращих часів, коли кожне із його 36 приміщень милувало око пишнотою та елегантністю. На стелях кімнат і коридорів досі висять виліплені з гіпсу візерунки, а гвинтові сходи видаються такими закрученими, що просто диву даєшся, як ті майстри зуміли так вигнути тверде дерево. Вікна у палаці є великими і світло без перешкод ллється у кожну кімнату.

 

Вхід до цього витвору мистецтва архітектори оформили шістьма грецькими колонами. Палац розташований на пологому схилі і з одного боку будівлі, над верандою, виступають замуровані входи у підвали. Втім, замість панів та панянок на цій просторій терасі тепер граються вихованці місцевої школи-інтернату, до якого і належить пам'ятка.

 

 Історії цього місця

Та найцікавіше у палаці, як і завжди, заховане від першого погляду.

 

  • Ось тут, де тепер стоїть звичайна замурована стіна, колись був в'їзд до палацу, яким пан за бажання міг заїхати просто до палацу і довгим коридором пройти до своїх покоїв, — розповідає працівник Струсівської школи-інтернату Роман. — А з протилежної сторони цього коридору був другий виїзд. Він виходив просто до парку.

     

Сам коридор місцеві працівники називають “теплим переходом” і він також поєднував палац із кухнею: страви для вельмож готували в окремих приміщеннях біля покоїв.

 

І хоча всі покої тепер покинуті, люди пам'ятають, що в палаці були не тільки зали для прийомів, танців, але й більярдна кімната. Підсвічники-канделябри у покоях мали висоту до двох метрів.

 

Цікавою є і сама назва містечка Струсів. Вона не походить від простонародної назви страуса, якого у Галичині називали саме “струсем”, а від прізвища родини власників поселення. Струсі володіли містечком у XVII столітті. А до того Струсів називали Підбогородичним або Підбугорищем.

 

Як туди дістатися

 

До Струсова курсують автобуси із приміської автостанції Тернополя. Найкраще до містечка із палацом їхати автобусом “Тернопіль-Заздрість”, що їде через Струсів і вирушає із обласного центру о 8.55. Квиток вартує приблизно 4 грн і дорога займе приблизно 40 хвилин. У містечку палац можна знайти, орієнтуючись на місцеву церкву. До колишньої панської резиденції веде доріжка, що проходить повз храм.

 

Кому варто їхати

 

Палац у Струсові красивий, але найбільше він, очевидно, сподобається любителям старовини і романтикам, які вміють домислити те, що знищили війни і жорстокі люди. Найкраще їхати до Струсова у погожу днину, коли з дозволу керівництва школи можна погуляти не тільки палацом, а й старим парком. До речі, у Струсові варто оглянути не лише палац, а ще й височезний костел святого Антонія.

Тернополь 2008-04-17 14:33:31
Версия для печати    Отправить на email
Если Вы увидели ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Струсів  палац у Струсові  Струсівський палац  Струсь 
Статьи автора Володимир МОРОЗ:

Оцените новость:

Рейтинг: 3
Голосов: 2
Просмотров:267

Володимир МОРОЗ
8(067)3075558
Написать письмо автору

Добавить комментарий (1)
Гость: Funny 17/04/2008 18:26 0
Я там була,там гарно,хоть і запущено.
Ответить IP
Также в рубрике:
13:48Торгуємося за кордоном до останнього
09:48Чорне море: два береги одного відпочинку
17:52Школярі збираються на екскурсії
17:06Дюнкерк знайшов мене, а я - його
15:57День зі страусами, водоспадом і замком
11:05«Укрзалізниця» переходит на летний график
09:37Фільми про Америку не брешуть
16:04Мукачівський замок: гостроверхі вежі на одинокій 70-метровій скелі
17:08Под Житомиром «обнаружена» конюшня элитных лошадей
09:56Рава-Руська - українські ворота в Європейський Союз
Статьи автора Володимир МОРОЗ:
18:04 Депутати сварилися через родичів
17:40 Будують котельню на три будинки
17:37 Освіті, культурі й центру зайнятості змінюють керівників
17:32 В Гусятині підпільно шили хмельницькі лахи
16:55 Смакуючи салом, кияни слухали про Нирків
17:52 Школярі збираються на екскурсії
17:25 Шлях на Теребовлю підрівняють і озеленять
15:57 День зі страусами, водоспадом і замком
17:58 Тролейбуси-“гармошки” знімуть з рейсів
17:55 Гени трипільців шукають у Вертебі