This version of the page http://korrespondent.net/books/443845 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-05-05. The original page over time could change.
Корреспондент » Книги
bigmir)net  Почта   Поиск:        
По-русски Українською
 Вход   Регистрация
Корреспондент рекомендует

Я добре виглядаю без майки

Автор: Карі Готакайнен
Жанр: Рассказ
Вочевидь, про сучасну фінську літературу нам відомо «ще більше».Хоча, якщо ви маєте дивну шкідливу звичку заходити в книгарні, ви просто не могли не побачити ЇХ. Кілька яскравих тоненьких книжечок,що ховаються на «кальварійських» стендах, наприклад «Рік Зайця» Арто Паасилінна та «Я добре виглядаю без майки» Карі Готакайнена.


Карі Готакайнен починав як репортер. І хоча його, на відміну від Хемінгуея чи Бредбері, не порекомендують читати студентам-журналістам, мова та «на межі» простий стиль оповіді від цього не програють. Хоча, як ще мав би висловлюватися пересічний підліток будь-якої країни, який власне і розказує усі 18 історій книги? Так, герої кожного оповідання «біографічно» різні: хтось має батьків, а для когось матір'ю стає стара алкоголічка, знайдена в парку, хтось вчиться у школі, а хтось «чистить» людей на вулиці, хтось залежний від кукурудзяних пластівців, а хтось – від відчуття польоту. Але насправді, крізь ці різні декорації до кожної окремої юної душі вгадується вже зовсім не молода людина, адже на момент виходу в світ книги, Готакайнену вже виповнилося сорок. І річ зовсім не в тому, що йому не вдається говорити правдоподібно. Просто, молодий може відчувати, а старший висловлювати. Ну не скаже тінейджер про те, що «ніхто не є таким закінчено старим, як молодий». Не протиставить ідеальну родину морю, в якому хвилі мають свободу, але не мають відповідальності. Не помітить поняття «тягар бездоганності», говорячи про зовнішні риси людей. Не скаже, зрештою, що «не обов'язково взувати».І ще багато таких «не».
Вони, фінські підлітки, загалом, дуже схожі до наших. Батьки розлучаються, гроші закінчуються, порноканали не працюють, райони б'ються, робота лажова, подружка вагітна… «Життя жбурляє, випадок виправляє, природа бере своє».Але, чорт забирай, світ належить молодим. Бо вони добре виглядають без майок.
P.S. Карі Готакайнен, колумніст, автор дитячих та радіоп'єс, телесценаріїв, лауреат більше десятка літературних премій у себе на Батьківщині. У 2004 році він отримав Премію Ради Північних країн (the Nordic Council's Literature Prize).Українською його книгу перекладено вперше.
Комментариев (0)
Добавить 
Добавьте ваш комментарий
Сменить картинку
Если вы не видите картинку с контрольными символами, это означает, что в вашем браузере отключена поддержка графики. Включите ее и перегрузите страницу.

Комментариев нет

Погода
 
Валюта:
  1USD  5.05     1EUR 7.85

UkrJob - VIP Вакансии

InterObject
InterObject is a leading developer of mobile and embedded multimedia and ...
Melexis-Ukraine
Development and manufacturing of microelectronics
Winner Imports Uktaine LTD
Компанiя "Вiннер Імпортс Україна" - офіційний iмпортер і ...
LKW Walter Internationale Transportorganisation AG
... лидер в области европейских грузовых перевозок