This version of the page http://ua.korrespondent.net/worldabus/402502 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-04-08. The original page over time could change.
Кореспондент » Головна » Огляд преси » НГ: Туга за Путіном
bigmir)net  Пошта   Пошук:        
По-русски Українською
 Вхід   Реєстрація
Огляд преси

НГ: Туга за Путіном

13 березня, 04:31

Reuters
Українці все більше довіряють
Володимиру Путіну і Юлії Тимошенко
Якщо припустити неможливе, то Путін зараз виграв би у Тимошенко президентські вибори, пише в сьогоднішньому випуску російська Независимая газета.

Що насправді означають результати останніх українських соцопитувань? Чи позначаться нинішні симпатії виборців на політиці України?

Сенсаційні новини про політичні симпатії громадян обнародував днями фонд Громадська думка - Україна. За результатами дослідження, проведеного в кінці січня - початку лютого, з'ясувалося, що рейтинг прем'єра Тимошенко за місяць виріс на 7% - з 22 до 29%. «Це головна сенсація: Юлія Тимошенко вперше вийшла на перше місце в президентських рейтингах, а її блок став першим у рейтингу політичних сил», - коментує політолог, керівник дослідницького центру Пента Володимир Фесенко. Він зазначив, що зростання популярності прем'єра почалося ще до початку виплат заощаджень Ощадбанку СРСР.

Фесенко помітив цікаву тенденцію: симпатії українців переходять на сторону переможців. Коли Віктор Янукович пішов в опозицію, не зумівши організувати коаліцію у Верховній Раді, його рейтинг знизився. Як тільки Ющенко поступився прем'єру в черговій конфліктній ситуації - симпатії до нього зменшилися. Тому, вважає Фесенко, теоретично можлива відставка Тимошенко з посади прем'єра призведе до зниження її президентського рейтингу.

Що стосується симпатій до Путіна, в якій зізналися 58,2% громадян, то це не новина, переконаний експерт. Він нагадує, що ще два роки тому Інститут соціології Академії наук України провів власне дослідження на цю тему: з'ясувалося, що за 10-бальною шкалою українці оцінили російського президента на 6,3. «До речі, майже такий результат був і в Лукашенка. Жоден український політик й не наблизився до такої високої планки», - говорить Фесенко. На його думку, це свідчить про існування в суспільстві запиту на сильного лідера.

Нічого нового в цьому немає, упевнений керівник Інституту ім. Горшеніна Костянтин Бондаренко. «Результати досліджень давно зафіксували рейтинг популярності Тимошенко на рівні близько 30%. Але зростання відбулося в основному за рахунок тих громадян, які раніше не підтримували нікого з політиків», - пояснює Бондаренко. Він переконаний, що прем'єр вичерпала ресурси для зросту своєї популярності: «Більш того, її рейтинг дуже скоро знизиться: Тимошенко вплуталася в газові війни, уряд припинив виплату внесків Ощадбанку, в країні - рекордні темпи інфляції».

Експерт підтверджує, що незмінною популярністю серед українців користується Володимир Путін. Дивно, що з кожним роком збільшується кількість громадян, орієнтованих на європейську інтеграцію України. «На сьогодні 28,6% українців пов'язують перспективи розвитку України з Євросоюзом і 28,1% - з Росією, а в жовтні 2006 року цифри були 18,9% і 33,5% відповідно», - говорить експерт Інституту ім. Горшеніна Володимир Застава. Він вважає, що така тенденція зумовлена, з одного боку, позитивними очікуваннями від політики Євросоюзу - поліпшення економічної ситуації після вступу до СОТ і створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС, очікуване спрощення візового режиму. З іншого боку, негативні очікування українців пов'язані з економічною загрозою з боку Росії - зростанням цін на газ, торговими війнами, економічними санкціями.

«Українці, прагнучи до європейського рівня життя, роздратовані безладом у своїй країні і мріють про сильну владу, яка б привела країну до європейського благополуччя. Таку владу асоціюють із Путіном», - вважає Бондаренко. Він додав, що серед українських політиків немає нікого, хто міг би виконати роль сильної руки. «Частина громадян бачить «нашого Путіна» в особі Януковича, частина - в Тимошенко. Але ці дві частини України ніколи не порозуміються - вони абсолютно протилежно орієнтовані», - вважає Володимир Фесенко. На цьому фоні почалося зростання рейтингу популярності української Компартії і Блоку Володимира Литвина, додав Бондаренко.

Політологи сходяться на думці, що до президентських виборів 2010 року в Україні збережеться політична невизначеність. Російське суспільство монолітніше, звичне до командної роботи, а українське - кожен сам по собі, пояснює Бондаренко. Він вважає, що Ющенко став президентом, тому що голосуючі бчили в ньому щось своє. «Програма була така розмита, що кожен, хто любить помідори, думав, що помаранчевий кандидат теж любить помідори», - пожартував експерт.

Він звернув увагу на той факт, що «Ющенка почали готувати до президентства за сім-вісім років до виборів 2004 року, суспільство поступово привчили до цього кандидата». Тому експерт робить висновок, що ніяких відкриттів до наступних президентських виборів в Україні не буде: за президенство змагатиметься всім відома трійка лідерів.

Версія для друку   Відправити другу   Лист редактору   Обговорити у форумi
Коментарів (5)
Додайте свій коментар
Залишилось 1000 символів
Змінити зображення
Якщо Ви не бачите зображення з контрольними символами, це означає, що у вашому браузері відключено підтримку графіки. Включіть її та перезавантажте сторінку.
Відсортувати за датою 
миша  (анонім) | 14.03.2008, 08:28
ги-ги... А чому "бред"? Якщо ви такі вже щирі бютівці то - "маячня". А, я забув, це ж у вас кажуть "кааліція". Тоді прошу пробачення.
Відповісти  
AN 13  (анонім) | 13.03.2008, 17:38
Бред !!!
Відповісти  
А1  (анонім) | 13.03.2008, 17:17
Бред сивої кобили! Для внутрішнього вжитку росіянами...
Відповісти  
ага  (анонім) | 14.03.2008, 10:19
ото бронетьомкін поносец
Відповісти  
гость  (анонім) | 14.03.2008, 17:15
bred!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти  

Останні новини:

  • У Сан-Франциско сховали Олімпійський вогонь   18:23
  • Депутати звернулись у КС щодо законності звільнення Станік   17:40
  • У свій день народження Роман Балаян завершить роботу над новим фільмом   17:37
  • Брат Роналдіньо спростував відхід бразильця з Барселони   17:31
  • У Греції юристи й журналісти приєдналися до страйку   17:20
Усi новини

Найбільш коментовані:

  • ЗМІ: Путін сказав Бушу, що Україна – навіть не держава  Коментарі (130)
  • Українські ЗМІ виступили проти насильницької українізації  Коментарі (103)
  • Нацрада попередила Інтер за російську музику  Коментарі (50)
  • МЗС просять з’ясувати, чи казав Путін Бушу, що Україна – не держава  Коментарі (30)
ТОП-50 за коментарями
Погода
 
Валюта:
  1USD  5.05     1EUR 7.92

UkrJob - VIP Вакансии

GlobalLogic Ukraine
Ведущая мировая R&D компания в сегменте разработки софтверных коробочных ...
Infopulse Ukraine
Infopulse Ukraine welcomes talented professionals to join our team!Infopulse ...
LKW Walter Internationale Transportorganisation AG
... лидер в области европейских грузовых перевозок
Melexis-Ukraine
Development and manufacturing of microelectronics