This version of the page http://zaxid.net/article/13735/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-03-23. The original page over time could change.
ZAXID.NET - Статус Львова: від вчора до завтра

Анонси

24.03 12:00 Брифінг «Профілактика та раннє виявлення захворювання туберкул...
24.03 13:00 Брифінг щодо попередніх результатів розкопок на вулиці Федоров...
24.03 16:00 Науковий семінар «Комітет захисту Української католицької церк...
00:34 23.03.2008
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне iнформацiйно-аналiтичне iнтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Блоги
  • Інтерв'ю
  • Міські Акценти
  • Хроніки Львова
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Точка зору

  • LEVELS OF LVIVІздрик для zaxid.net , 21.03.2008
  • Потрапити в СадГалина Пагутяк для zaxid.net , 18.03.2008
  • Україна НЕСОБОРНА. Виклики СєвєродонецькаЮрій Тюрдьо zaxid.net , 14.03.2008
  • Статус Львова: від вчора до завтраІгор Коліушко для zaxid.net , 11.03.2008
  • Львів антиросійський – 3. АгоніяОстап Дроздов для zaxid.net , 07.03.2008
  • Львів антиросійський – 2Семен Уралов для zaxid.net , 04.03.2008
  • Львів антиросійськийОстап Кривдик для zaxid.net , 29.02.2008
  • Про Львів, Габсбургів і «рай з маленькими помилками»Egon Rabe для zaxid.net , 26.02.2008

ТОП-ТЕКСТИ

  • Львів - місто фашистів?
  • Україна НЕСОБОРНА. Виклики Сєвєродонецька
  • Львів антиросійський
  • Львів антиросійський – 2
  • Львів антиросійський – 3. Агонія

Точказору

Статус Львова: від вчора до завтра

Для більшості львів’ян, які потрапляли в політику, на першому місці завжди була боротьба проти комуністичного минулого. Вони так і не вийшли за межі боротьби за українську мову чи культуру…

 

 

Особливості національної регіональної політики

На зорі державної незалежності України формувалася її регіональна політика. Мені тоді було очевидним, що головні пріоритети мають бути віддані чотирьом містам - Львову, Харкову, Дніпропетровську та Одесі. Саме вони разом зі столицею мали б стати центрами зростання, які будуть «витягувати» свої регіони, а значить - всю країну.

Вибір цих міст, звичайно, не був випадковим. По-перше, це були вже сформовані потужні регіональні центри зі значним економічним та кадровим потенціалом. По-друге, на базі Львова необхідно було показувати східним регіонам позитивний приклад змін за схемою: «Вони першими виступили за незалежність, підтримали демократію, тепер у них краще життя». По-третє, Харків, Дніпропетровськ і Одеса являють собою становий хребет від якого ще й досі залежить цілісність нашої держави та її стратегічний курс європейської інтеграції як ціннісного вибору. Без цих міст сам Донбас фактично втрачав будь-який сепаратистський потенціал. І, по-четверте, власне Донецьк не включався в перелік пріоритетних центрів розвитку через політичні чинники: найменша (не рахуючи Криму) підтримка незалежності України, найбільша підтримка комуністів тощо.

Така логіка регіональної політики випливала із загальнонаціональних інтересів - цілісності держави, єдності народу, стратегії європейського вибору тощо. Відповідно до неї мала б бути розроблена та реалізовуватися державна інвестиційна політика, спрямована на пріоритетний розвиток чотирьох міст - Львова, Харкова, Дніпропетровська та Одеси.

Проте не так сталось, як теоретично міркувалось. Думаю, що ніякої цілеспрямованої та обґрунтованої, з точки зору національних інтересів, регіональної політики Київ не проводив. Як і багато інших сфер суспільного життя, регіональний розвиток в Україні характеризувався безсистемністю та суб'єктивізмом. У результаті найбільше не повезло саме Львову. І цьому були як об'єктивні, так і суб'єктивні причини.

 

Неоднозначність впливу зміни еліт

До об'єктивних причин неуспішності розвитку Львова і Галичини в цілому порівняно зі східними регіонами України, насамперед, можна віднести різку зміну галицької управлінської еліти в 1990 році та структурні особливості територіального розміщення виробництва в постколоніальній Україні.

У Радянському Союзі був дуже високий ступінь централізації соціально-економічного життя. Природно, що він зберігся і в незалежній Україні. Особливо це відчувалося тоді, в першій половині 90-х років. Оскільки всі питання вирішувалися через Київ, то від того, хто з регіону відвідував високі кабінети, в значній мірі залежала ефективність їх вирішення. Стара еліта Харкова чи Дніпропетровська була знайома з усіма «потрібними людьми» в Києві. Вони приїжджали в столицю і старими перевіреними методами ефективно лобіювали інтереси своїх регіонів. У Галичині політична та адміністративна еліта повністю змінилася. В результаті, по-перше, її представники об'єктивно були незнайомі з тими, хто займав відповідальні посади в Києві. А рівень особистого знайомства в таких питаннях у наших умовах мав вирішальне значення. По-друге, чимало галицьких керманичів підсвідомо, а може дехто і цілком свідомо, не хотіли саме так вирішувати питання своїх регіонів. Вони не хотіли жити за старими радянськими канонами, оскільки справедливо вважали, що перемогли, здобули свободу та демократію, і тепер в незалежній Україні все має відбуватися відповідно до національних інтересів, європейського вибору, на засадах демократії та правової держави. Еліта Сходу України так не думала. Її представники приїжджали до Києва з відповідними аргументами. У результаті багато львівських заводів, фабрик, об'єктів інфраструктури втрачали централізоване фінансування. А, наприклад, у Дніпропетровську в той час з нуля налагоджувалося виробництво автобусів і тролейбусів.

Галичина сильно втратила тоді в промисловому ресурсі, і взагалі в розвитку. Те накопичення багатства, яке в ті роки відбулося в деяких східних регіонах, обійшло Галичину. Так, звичайно, і Донецьк, і Дніпропетровськ мали переваги в структурі економіки - у них були хімічна промисловість і металургія - галузі, які перші вийшли на зовнішні ринки і стали найбільш прибутковими, а ще вугілля і машинобудування. До речі, машинобудування та електронна промисловість були розвинуті також у Львові, але саме в ті роки вони вмирали. Харків та Дніпропетровськ у значній мірі вижили, а Львів фактично повністю припинив існування як центр електронної та машинобудівної промисловості.

Пізніше у Львові відбулося своєрідне зближення та взаємопроникнення старої та нової еліт, всі якось навчилися вирішувати свої питання. Але час вже було втрачено.

Проте, прошу не сприймати ці міркування як докір тодішнім керівникам Львова та Львівщини. Це були цілком об'єктивні процеси і неминучі жертви. Бо коли борешся за демократію і законність, то не маєш права брати участь у корупційному перерозподілі багатства. Представникам інших регіонів було легше - вони не ставили таких високих державницьких цілей. А якби їх не ставили і галичани, то невідомо, чи досі ще б існувала Україна як незалежна держава.

 

Як галичани за всю Україну боролися...

Частково можна дорікнути лише тим галичанам, які в першій половині 90-х років перебували на високих державних посадах. Складалося враження, що вони були настільки стурбовані, щоб їх, не дай Боже, не звинуватили в якихось прогалицьких чи прозахідноукраїнських симпатіях, що ладні були душити своїх, навіть несправедливо, лиш би їх в цьому не звинуватили. Хоча в ті часи потрібно було діяти якраз навпаки. Адже вихідці зі східних регіонів України активно демонстрували лобізм своїх регіонів. Для них підтримка свого - це було святе. І ніхто з них ніколи не боявся подібних звинувачень.

Також значний суб'єктивний компонент відставання Галичини в темпах розвитку полягає в тому, що ми не змогли скористатися перевагами географічного розташування та ресурсного потенціалу. Маючи на початку 90-х найбільші контакти із західним світом, у першу чергу через діаспору та через Польщу, Львів мав шанси стати воротами України в Західну Європу, тобто стати не лише транспортним, але й торговим, фінансовим центром, центром надання транскордонних послуг, науки та освіти. Але врешті-решт до кінця 90-х років стало очевидним, що жодна галузь економіки немає центру у Львові. Більшість імпорту з європейських країн у Львів іде через Київ або навіть через Москву. Львівські банки не виросли до рівня загальноукраїнських як, наприклад, дніпропетровський «Приватбанк» чи харківський «УкрСиббанк». Всі вони залишились на містечковому рівні. Зрештою, можна сказати, що навіть стратегічним транспортним центром України ми також не стали. Зверніть увагу на певний символ: виїжджаючи з Києва на Захід, ми їдемо «на Чоп», як інформують нас вказівники, а не на Львів.

Те ж саме в освіті. Наприклад, у Львові майже десятиліття не зростала кількість студентів державної форми навчання на юридичному факультеті університету. І сьогодні говорять, що крім Києва в Україні існує ще два центри підготовки юристів: Харків та Одеса. Хоча рівень підготовки юристів у Львові на голову вищий, аніж в Одесі, але за масштабами - це неспівмірні речі, тому що становлення юридичних шкіл у Харкові та Одесі постійно підтримували та лобіювали з центру.

Чому ж неефективним був львівський лобізм? По-перше, на відміну від інших регіонів, у Львові завжди на низькому рівні була співпраця між місцевою владою та представниками регіону в парламенті та уряді. Що було закономірним результатом слабкої організованості, неструктурованості галицького суспільства. Старі структури були зруйновані, а нові ще не набули сили та авторитету.

По-друге, для більшості львів'ян, які потрапляли в політику, які приходили в столицю, на першому місці завжди була боротьба проти рецидивів комуністичного минулого, за демократичні цінності у всеукраїнському масштабі. Багато політиків з Галичини так і не вийшли за межі проблематики боротьби за українську мову чи культуру. Це також треба було комусь робити. Але нерідко львівське представництво, на жаль, цим і обмежувалося. В той час, коли інші регіони, в першу чергу, боролися за грошові потоки, інвестиції, економічні блага та преференції.

Проте в такій ролі нашого лобі був і значний позитив. Якби Львів і львів'яни були іншими, не знати, чи отримала б Україна такий феномен, як Помаранчева революція, і взагалі чи існували б ми досі як демократична держава. За рахунок того загальнодемократичного потенціалу, який ішов зі Львова, ми, як народ, здобували перемоги на політичних фронтах, в тому числі в загальнонаціональному масштабі.

 

Ресурси розвитку та регіоналізм

Сьогодні ми стоїмо на фініші етапу завершення приватизації і первинного накопичення капіталу. Все більше поточну внутрішню політику визначають гроші, які вже десь сконцентровані. Гроші сьогодні вирішують і долю парламентських виборів, і прийняття рішень урядом, і залучення іноземних інвестицій. Тому що принцип економіки дуже простий - гроші йдуть до грошей. Візьмімо Євро-2012. Що з того, що Львів, як місто-учасник, має одне із найкращих в Україні географічних розташувань. Сьогодні в Києві все частіше точаться розмови, що у Львова заберуть право приймати матчі Євро, мовляв, на львівську квоту зовсім небезпідставно розраховує Харків. І це чергова демонстрація того, що ми об'єктивно програємо конкуренцію з іншими регіонами.

Для того щоб нам, Галичині, Львову, вирватися до випереджувальних темпів розвитку, треба зробити якісь надзусилля. І пов'язані вони мають бути не з грошима. Тому що їх просто нема звідки взяти. А з інтелектом, організацією та географічним розташуванням. Це ті ресурси, завдяки яким Львів та регіон здатний досягнути швидкої модернізації та стати одним із центрів притягнення капіталу. В 90-х роках ми це все проґавили. Але шанси у нас, без сумніву, ще залишилися.

Сьогодні для нас принципово важливим є концентрація інтелектуальних потуг та організована праця. Ми завжди програвали в суспільній організованості, попри те, що завжди демонстрували численні позитивні приклади організованості на мікрорівні. Ефективне управління вимагає, щоб відповідні керівники порадилися, прийняли рішення і виконували його. А в нас радяться і радяться, все це виглядає демократично, самокритично, але немає рішень і немає їх виконання.

Крім того, наша демократичність нерідко переростає в анархію, одним із проявів чого є вищий, ніж в цілому в Україні, рівень корупції. Занадто багато людей у нас зрозуміли свободу, як можливість творити все що завгодно. Недарма серед інвесторів популярна думка, що в Дніпропетровську чи Харкові беруть хабарі і вирішують питання, а у Львові беруть і не роблять нічого.

Одним із позитивів для нашого регіону в плані концентрації ресурсів для прориву може стати об'єднання трьох галицьких областей - Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської - в одну адміністративно-територіальну одинцю. Думаю, тоді ми були б більш конкурентноздатні у порівнянні зі східними регіонами: Харківським, Дніпропетровським, Донецьким. Тенденція до децентралізації та регіоналізму є об'єктивною. Вона неминуче в Україні наростатиме. Регіональні еліти вимагатимуть все більше прав для себе. Також до цього буде підштовхувати економіка та європейська інтеграція. Через існуючу подрібненість ми багато програємо.

Але це питання не просте. По-перше, все впирається в загальноукраїнську проблематику адміністративно-територіальної реформи. По-друге, в містечковий інтерес еліт менших областей. Вони чомусь думають не про те, що в результаті об'єднання здобувають можливість стати керівниками великого регіону, а про те, що можуть втратити керівну посаду у себе в області. Думаю, що Галичина має на політичному рівні голосно підняти питання про об'єднання трьох областей в єдиний адміністративний регіон: для консолідації інтелекту, організованості та кадрів в ім'я розвитку.

Львів'яни, де б вони не жили і чим би не займалися, повинні усвідомлювати, що час боротьби за свободу і демократію шляхом руйнування старої суспільної організації вже завершився. Все, що ми могли зробити в цій сфері, вже зроблено. Майбутнє залежить від спроможності будувати нові ефективні суспільні інститути. І на цьому шляху ми ніколи не зможемо вплинути на всю Україну, не показавши позитивного прикладу в себе дома - в своєму місті, в своєму регіоні. Тому турбота про Галичину - це турбота про всю Україну.

 

Довідка ZAXID.NET

Ігор Коліушко - львів'янин, народний депутат України (1994-2002 рр.), голова правління Центру політико-правових реформ.

Ігор Коліушко  для ZAXID.NET

Коментарi

91.124.*.*к.18-03-2008 22:41

Обєднувати треба під спільним дахом Галицького сейму, залишивши обласні інститути влади. Області не повинні нічого втратити, навпаки треба шоб зявився ше один інститут влади- вищого рівня, це може бути привабливим. Під цей інститут можуть створюватися власні політичні галицькі проекти.

195.254.*.*F14-03-2008 11:50

Пане авторе, вам мало Дрогобича, який до другої світової війни був більш розвиненим та населеним ніж Тернопіль, а зараз, на жаль, дуже багато втратив з того що мав? Тепер ви хочете коштом занепаду й інших регіональних центрів Галичини підперти Львів? Це абсолютно невірно і контрпродуктивно. Користі від цього місто Львів не матиме.

195.72.*.*Рюрик13-03-2008 12:11

Загалом стаття ХОРОША! І зовсі обовязково все обгадити

Мені це нагадує стремління "коментаторів" просто хоч щось написати або взагалі просто провокувати автора чи інших читачів. Мислимо креативно і пишім - критикуєм конструктивно!

67.83.*.*Viter12-03-2008 13:52

Pane Roland,vy uvazhno stattju chytaly?To xoch kinec, statti perechytajte we raz.

194.44.*.*Іван12-03-2008 11:56

Пане Ігор,порахуйте будь-ласка скільки

зараз львів"ян у Кабміні і давайте подивимось яка буде їх віддача для розвитку краю і держави в цілому.

209.89.*.*Ronald12-03-2008 08:11

Стаття - набір загальновідомих речей припудрених лицемірством і неправдою. Автор ж знає предмет наскрізь і зсередини, то чому ж загортає гімно в паперчики - цукерки не вийде. Хто з т.зв. "еліти", прийшовши у владні кабінети, витримав випробування владою, доларом - НІХТО! Чи в когось із них були ідеї (ілюзії) щодо економічного відродження регіону? - В ЖОДНОГО! Але не справа в них, справа в нас. В чому полягає суть незалежності України? - В тому, що влада незалежна від суспільства (на жаль), якому, в свою чергу, все по барабану. Десь прочитав, "Годомор - наслідок байдужості (українців) до власної долі". Чому не робимо висновки, панове?

91.124.*.*v.11-03-2008 22:12

De zh tu korupcija, jak sho: "U Ljvovi berutj xabari i ne robljatj nichoho". Jak by braly xabari i robyly- to bula b korupcija, a tak ce shosj inakshe- i tomu malovirohidne.

62.221.*.*iso (закінчення)11-03-2008 19:05

Те ж саме із політиками державного рівня у Києві, вихідцями з Галичини.

"Чому ж неефективним був львівський лобізм?"І тут же автор пояснює: "…на першому місці завжди була боротьба проти рецидивів комуністичного минулого, за демократичні цінності у всеукраїнському масштабі". Вибачте, але все це дурня.

Боремся, воюємо, вирішуємо глобальні проблеми…Давайте обєднаємо усі галицькі області, отоді…

Згадайте авторе класику-байку "Квартет". Ось і усі аргументи.

62.221.*.*iso11-03-2008 19:03

Видається, що автор хоче неспроможність львівської "еліти", в тому числі і в накопиченні працездатного капіталу, прикрити ніби-то ідейними принципами. Як результат такої високої свідомості - "вищий, ніж в цілому в Україні, рівень корупції" (слова автора) .

Корупція, протекціонізм, землячество, відсутність моральних принципів, нефаховість - ось чим може похвалитися львівська владна "еліта". А ще безглуздістю у вирішенні практичних питань. Пояснення непривабливого стану Західної України в усіх відношеннях дуже натягнуті. Згадується танцюрист, якому увесь час щось заважає…

91.145.*.*Олег11-03-2008 18:52

Цікава стаття. Щоправда автор уникнув назвати прізвища "героїв" котрі "свідомо-несвідомо"(???) нищили промисловість Західної України. Шкода, адже наприклад пан Горинь і сьогодні в обласній Раді. А Хмара, Давимука та багато інших непогано віднайшли своє місце в Києві чи деінде. Поки ми без самопоїдання, чесно не зрозуміємо до чого ми прагнемо хоча б в межах України - все беде лише погіршуватись. На разі з боку міста такого розуміння немає. Хіба "Самопоміч" покликати?

194.44.*.*Семен Семёныч11-03-2008 16:07

И почему-то на львовской периферии, где элита также поменялась до этого не дошли. Вот и остались заводы и в Стрыю и Дрогобыче...

194.44.*.*Семен Семёныч11-03-2008 16:06

Сначала новая львовская элита не нашла другого применения полученному наследству окромя содрать всё вплоть до электропроводки для сдачи в цветмет...

А потом придумала миф про отсутствие влияния в Киеве, чтобы оправдать свою никченость, чтоб не сказать чрезмерную вороватость. Как будто мы не помним почему умер, например, "Электрон"... Как приезжал в ореоле героя Хмара делить Электрон на старый и новый... Как вице-премьер по экономике Пинзенник врубил экспортные (!) пошлины на телевизоры (аби москалям не дісталися)... и хоть пошлины через два месяца отменили... но вернуться на российский рынок, за счет которого и выживал, Электрон так и не сумел

67.83.*.*Viter11-03-2008 14:24

O,ce tak poraduvav!A to pyshut-krutjat,mutjat,a tolku...Naprochud zmistovna stattja!Korotko po suti,zrozumilo,bez vykrutasiv!Molodec!Dalekogljadno,v tochku!Tak bulo,tak E i,wo robyty!!!!Ob,ednannja,ce buv by syl,nyj vyxid zi skrutnogo stanovywa!Ale,chy v stani chynovnyky trex oblastej,razom z pidpryemcjamy,miscevogo rozlyvu,znajty spil,nu movu i pity na kompromis,zarady pidnjattja regionu na vywyj wabel,?!?!?!Bo cherez balakanynu bagato vtratyly,jak ne majzhe vse!JAkwo ob,ednalasja Galychyna,ce buvby poshtovx do ob,ednannja Ukrainy.CHernivci zabuly.Ves,prykordonnyj kraj.

193.171.*.*Бург11-03-2008 12:23

Браво, Ігоре!

Дуже добрий текст. Про найвищий рівень корупції міг би посперечатися, але ти убезпечився фразою західних інвесторів, що у Львові беруть хабарі і нічого не роблять...

Напрочуд рівний і розумний текст. Може тому, що Автор мав безпосередню причетність до всіх описаних процесів :-)))

82.207.*.*Мавр11-03-2008 12:09

Неаби-яку мужність тре мати, щоб у Львові заявити, що за спиною потужньої хвилі національного відродження, фактично злочинно було знищено промисловість краю. За це автору -- респект. Тепер ні демократії, ні економіки."...Боротьба проти комуністичного минулого..","...боротьба за українську мову чи культуру...".

Iм'я*
Вiдгук*
  
     
 
Розробка e-design.
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї гіперпосилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.