This version of the page http://7chudes.in.ua/info/74.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-03-13. The original page over time could change.
7 Чудес України
  
новини    змі про нас    фото    маршрути    7 чудес світу
Пошук:

   Сім чудес України
 

 

Заповідник «ÐšÐ°Ð¼’янець»

 
Києво-Печерська Лавра
 
Софіївка
 
Софія Київська
 
Херсонес Таврійський
 
Хортиця
 
Хотинська фортеця
   Спецномінації
 
Визначна пам'ятка сучасної України
 
Визначна пам'ятка духовної України
 
Визначна пам'ятка новітньої історії


Фортеця Святої Єлисавети


Унікальна фортифікаційна пам'ятка ХVІІІ ст., яка була побудована для оборони Південної України від нападів турків і кримських татар.

Фортеця Святої Єлисавети є унікальною фортифікаційною пам'яткою ХVІІІ ст., яка була побудована для оборони Південної України від нападів турків і кримських татар. Урочисте закладання фортеці відбулося 18 червня 1754 року. Фортеця складалася з утвореного земляними валами шестикутника бастіонних фронтів. Вся фортифікаційна система оточувалася глибокими сухими ровами, вздовж зовнішнього периметру яких проходила фортечна дорога. На території фортеці було розбудоване ціле місто, в центрі якого стояла дерев'яна Свято-Троїцька церква.

З історією фортеці Св. Єлисавети пов'язано багато знаменитостей. Тут в різні часи перебували знамениті полководці генерал-аншеф П.О. Румянцев, князь Г.О. Потьомкін, М.І. Кутузов, О.В. Суворов Бували тут і кошові отамани та січова старшина українських козаків. Після ліквідації Запорозької Січі у 1775 році архів і зброя запорожців певний час зберігалися у фортеці.

Безпосередньо у бойових діях фортеця Св. Єлисавети брала участь тільки один раз під час російсько-турецької війни 1768-1774 рр. Це було останнє татарське нашестя на Україну. Певну роль в його невдачі зіграла і фортеця Св. Єлисавети.



© 7 ЧУДЕС УКРАЇНИ. E-mail: info@7chudes.in.ua