This version of the page http://7chudes.in.ua/info/258.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-03-11. The original page over time could change.
7 Чудес України
  
новини    змі про нас    фото    маршрути    7 чудес світу
Пошук:

   Сім чудес України
 

 

Заповідник «ÐšÐ°Ð¼’янець»

 
Києво-Печерська Лавра
 
Софіївка
 
Софія Київська
 
Херсонес Таврійський
 
Хортиця
 
Хотинська фортеця
   Спецномінації
 
Визначна пам'ятка сучасної України
 
Визначна пам'ятка духовної України
 
Визначна пам'ятка новітньої історії


Регіональний ландшафтний парк „Гадяцький”


Це унікальна природна перлина Лівобережного лісостепу, яка має винятково велику цінність у ботанічному, географічному та історичному відношеннях...

Проектований регіональний ландшафтний парк „Гадяцький” – перлина природно-заповідного фонду Полтавщини і Лівобережного лісостепу. Він розташований в Гадяцькому районі і приурочений до р. Псел та її правої притоки – р. Грунь. Загальна площа парку – понад 23 000 га.
 
 
 
Парк об’єднує ряд щільно розміщених, часто незначних за площею, існуючих природно-заповідних територій і вирішує проблему збереження біорізноманітності суміжних, не менш цінних природних екосистем Гадяцького району.
 
 
В РЛП „Гадяцький” наявні чотири унікальні природні угрупування:
 
1. Мішані ліси поблизу с. Вельбівки – місце зростання рідкісних бореальних видів рослин, багато з яких занесені до Червоної книги України (плаун колючий, верес звичайний, веснівка дволиста, котячі лапки дводомні, зимо любка зонтична і т.п.).
 
2. Незвичайної краси луки з мільйонами природних гладіолусів – косариків тонких, тисячами орхідей й іншими рідкісними рослинами. ÐÐ° чисельних старицях та водних плесах серед заболочених ділянок виявлені угрупування рідкісних і красивих водних рослин – латаття біле і сніжно-біле, водяна сосонка та ін.
 
3. Єдина в Лівобережному лісостепу ділянка ялівцевого лісу, вік окремих особин сягає 100 років.
 
4. Унікальна ділянка дубового лісу на території заповідного урочища „Галочка”, де знаходиться Гадяцький санаторій. Вік дубів 200-300 років. Про наявність подібної ділянки в інших місцях України невідомо.
 
 
Основними характеристиками проектованого ландшафтного парку є:
 
-         переважання на території відносно незміненого природного ландшафту, характерного для Лівобережного лісостепу з багатим рослинним і тваринним світом;
-         відсутність на території парку великих промислових центрів і значного забруднення природних комплексів;
-         наявність на території інших цінних природних об’єктів, що охороняються у категорії заказників, пам’яток природи, заповідних урочищ;
-         привабливість території (ландшафтний та історико-культурний імідж) для регламентованого відпочинку і туризму;
-         можливість організації на цій території історичного, наукового, екологічного, зеленого, сільського, мисливського туризму, а також природоохоронних екскурсій.
 
 
 
 


© 7 ЧУДЕС УКРАЇНИ. E-mail: info@7chudes.in.ua