This version of the page http://7chudes.in.ua/info/123.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-03-11. The original page over time could change.
7 Чудес України
  
новини    змі про нас    фото    маршрути    7 чудес світу
Пошук:

   Сім чудес України
 

 

Заповідник «ÐšÐ°Ð¼’янець»

 
Києво-Печерська Лавра
 
Софіївка
 
Софія Київська
 
Херсонес Таврійський
 
Хортиця
 
Хотинська фортеця
   Спецномінації
 
Визначна пам'ятка сучасної України
 
Визначна пам'ятка духовної України
 
Визначна пам'ятка новітньої історії


Одеський державний академічний театр опери та балету


Будинок Одеського академічного театру опери та балету, зведений за ескізним проектом відомих віденських архітекторів Г.Гельмера і Ф.Фельнера, без перебільшення можна назвати кращим творінням цих майстрів.

Театральне життя в Одесі веде свою історію з перших днів існування міста. Театр опери і балету по праву можна назвати старійшиною серед цілого ряду його культурних установ. Одеса отримала право будувати театр в 1804 році, а 1809 року він був вже побудований. 10 лютого 1810 року відбулося перша вистава - російська група П. Фортунатова поставила одноактну оперу Фреліха "Нове Сімейство" і водевіль "Утішена вдова".

Але, на жаль, в 1873 році старий театр згорів. Не про яке відновлення не могло бути і мови. Скласти проект нового міського театру було запропоновано віденським архітекторам Ф. Фельнеру і Г. Гельмеру (Хельмнеру). Пройшло майже одинадцять років з моменту пожежі до закладки першого каменя в підставу будівлі нового театру. А відкриття театру відбулося 1 жовтня 1887 року.

Будівля Одеського театру виконана в стилі віденського "бароко", який був основним в європейському мистецтві з кінця XVI і до середини XVIII століття. Над фасадом підноситься скульптурна група, що зображає одну з муз - покровительку мистецтва Мельпомену.  Трохи нижче розташовані скульптурні групи, також на сюжети із стародавньої міфології. Внизу, біля центрального входу, на високих постаментах встановлені дві скульптурні групи, які втілюють Комедію і Трагедію: зліва - фрагмент трагедії Евріпіда "Іполит", справа - епізод з комедії Арістофана "Птахи". По фронтону будівлі, в нішах верхнього ярусу, встановлені бюсти геніальних творців російської літератури і мистецтва: Пушкіна, Глінки, Грібоєдова, Гоголя. Найкрасивіша частина будівлі - це зал для глядачів. Архітектура його витримана в стилі французького "рококо". розкішно прикрашений різними ліпними орнаментами з тонкою позолотою. Особливий інтерес викликає стеля.

У основу її композиції встановлені чотири картини художника Лефлера у вигляді медальйонів. На них зображені сцени з творів Шекспіра: "Гамлет", "Сон в літню ніч", "Зимова казка" і "Як вам це сподобається". Вражає витонченістю ажурних деталей велика люстра в центрі стелі. У залі і у всіх ярусах багато різноманітних ліпних прикрас. З особливою витонченістю виконане ліплення в ярусах, бічних вестибюлях і уздовж проходів, що ведуть до лож. Оригінально і винахідливо зроблені світильники, канделябри і орнаменти бронзових інкрустацій.

Мабуть, у жодному театрі немає виготовленої з таким смаком завіси, ескіз якої створив найбільший театральний художник А. Головін. Площа сцени 500 кв.метрів. Унікальна акустика дозволяє доносити навіть шепіт з сцени в будь-якій куточку залу. Одна з визначних пам'яток театру залу - люстра. Півтори тонни - такою була вага старої люстри. Дві тонни двісті кілограм - вага нинішньої. Вона - точна копія, яка прикрасила зал нового театру в 1887 році. А важче тому, то виготовлена з міцніших і важчих сплавів.

Театр цікавий не тільки своєю архітектурою, але і багатою творчою біографією. Театру належить велика заслуга в розвитку музичної культури на Півдні нашої країни. Тут виконували свої твори П. І. Чайковській, Н. Ф. Римський-Корсаков, С.В.Рахманінов, Ежен Ізаї, Пабло Сарасате і інші. Виступали всесвітньо відомі артисти: Федір Шаляпін, Соломія Крушельницька, Антоніна Нежданова, Леонід Собінов, Тітто Руффо, Баттістіні, Джеральдоні, танцювала перша балерина світу - Ганна Павлова. У 1926 році театру було присвоєноно звання "Академічний".

У 1996 році розпочалася реконструкція театру, яка повинна завершитися у 2007 році.

 



© 7 ЧУДЕС УКРАЇНИ. E-mail: info@7chudes.in.ua