This version of the page http://www.library.donetsk.ua/~gin/bzns.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-29. The original page over time could change.
Проект

Проект “Бізнес”:

Наявність в Донецькій області власних паливно-енергетичних ресурсів, близькість залізорудної бази Кривбасу, густа мережа автомобільних шляхів і залізниць, вихід до моря, високий рівень урбанізації створюють унікальні умови для розвитку промисловості і активної участі в державному та міжнародному розподілі праці, а також передумови для швидкого обороту вкладеного в економіку капіталу.

В надрах області зустрічаються майже всі елементи таблиці Менделєєва. Головним природним багатством області є родовища кам'яного вугілля. За 200 років промислової розробки в Донбасі видобуто біля 8 млрд.т вугілля. Його запаси, що залишилися в надрах, оцінюються в 90 млрд.т, в тому числі 25 млрд.т по Донецькій області, що може задовольнити потреби України на багато десятиліть. В області розвідані великі поклади залізної руди. Є також родовища вогнетривких глин, крейди, гіпсу, флюсових вапняків і доломіту, мергелів, каолінів, кварциту, граніту, будівельного і кварцового піску, руди ртуті. Особливо важливими для області є родовища солі, що забезпечують 90 відс. всього видобутку в Україні.

Для розвитку хімічної промисловості та металургії реальне значення мають розвідані родовища нефелінових сієнітів, флюориту, вермикуліту, давсоніту, калійної солі, залізних руд, ртуті, азбесту, графіту тощо.

Донецька область має величезні поклади кам'яного вугілля. Тільки розвідані його запаси складають 9,9 млрд.т, в тому числі коксівного - 5,7 млрд.т , антрациту -1,2 млрд.т. Бальнеологічне значення мають Слов'янські соляні озера і джерела мінеральних вод.

В цілому в межах області розвідано біля 50 видів корисних копалин, більше 30 з яких освоюються і використовуються в економіці області та України. Окремі з них (вогнетривкі і керамічні глини, коксівне вугілля, каоліни, кам'яна сіль) користуються великим попитом у близькому і далекому зарубіжжі.

В південній частині області, серед давніх кристалічних пород Приазовського масиву, геологами в останній час відкриті найбільші не тільки в Україні, але і в світі родовища цирконію. Виявлені кімберлітові трубки, родовища рідкісних металів (танталу, ніобію, літію, цезію тощо), нових нетрадиційних видів мінеральної сировини (мінерал ставроліт - замінник гостродефіцитного плавникового шпату), їх вивчення та освоєння потребують нових капіталовкладень.

В теперішній час геологорозвідувальні і вугледобувні підприємства виконують роботи з оцінки та освоєння вугільних родовищ як комплексних газово-вугільних. Це дозволить значно підвищити безпеку ведення гірничих робіт і додатково забезпечити потреби області в природному газі не менш, як на 10 відс.

Найбільш перспективним напрямком є використання дегазуємого метану як моторного палива та для виробництва електроенергії.

В східній частині Єнакіївсько-Міуської зони виявлені перші дільниці локалізації золото-сульфідної мінералізації, а в прикордонних з Харківською областю районах оцінені промислові поклади свинцево-цинкових руд.

В останні роки в області відкрито нові родовища облицювально-декоративного каменю, отримано перші ліцензії на їх використання.

Ведуться роботи по збільшенню водозабезпечення області за рахунок підземних мінеральних джерел, освоєність яких в порівнянні з 1991 роком зросла в 6-8 разів.

Природні умови Донецької області визначили характер і структуру сформованого народногосподарського комплексу.

Питома вага виробництва найважливіших видів продукції в області в загальному обсязі по Україні складає (у відсотках):

вугілля ......................................................... 16,3

електроенергія............................................... 54,4

чавун ........................................................... 49,7

сталь ............................................................ 49,8

готовий прокат чорних металів ........................ 50,5

кокс 6% вологості .......................................... 54,3

доменне та сталеплавильне обладнання ............ 44,1

прокатне обладнання...................................... 95,8

побутові холодильники та морозильники .......... 95,0

сіль харчова (видобуток) ................................ 87,3

Сучасний стан економіки області характеризується стабілізацією промислового виробництва, відкритістю для ввезення товарів, зростанням фінансового капіталу.

Водночас відбуваються позитивні зміни: реформування власності, реструктуризація великих підприємств, розвиток малого і середнього бізнесу, формування ринкової сфери.

Для забезпечення подальшого економічного зростання необхідне якісне оновлення основних виробничих фондів в базових галузях, прискорений розвиток легкої і харчової промисловості, дорожнього господарства, впровадження сучасних систем зв'язку. :

В першочерговому порядку створення нових виробництв необхідно в так званих шахтарських містах, де намічається закриття шахт, що виробили запаси вугілля.

Пріоритетний розвиток необхідно забезпечити і великим : промисловим центрам - містам Донецьку і Маріуполю, що мають багатогалузеву структуру і складають ядро економіки області. ..''

Крім того, необхідно дати поштовх до розвитку , сільськогосподарського виробництва області. Цьому сприятимуть два базових сільськогосподарських райони - Волноваський та Мар'їнський. Вони відрізняються компактністю територій, родючими землями, достатньо розвиненою інфраструктурою, близькістю до обласного центру - основного ринку збуту сільськогосподарської продукції.

За рішенням Уряду названі регіони визначені як території пріоритетного розвитку.

На них припадає 22,3 відс. території області, в тому числі 19,8 відс. сільськогосподарських угідь. Тут проживає 68,7 відс. населення, виробляється 74,4 відс. промислової і 23 відс. сільськогосподарської продукції, забезпечується 87,6 відс. 29 зовнішньоторговельного обороту.

Інвестиційна ємність цих регіонів складає біля 30 млрд. дол. США.

На 30-річний період тут вводиться спеціальний інвестиційний режим, що передбачає пільгові оподаткування та митне регулювання і ряд інших сприятливих умов інвестиційної діяльності.

ЗНАЧНІ ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРОЕКТИ

"Переробка відходів металургійного виробництва".

Здійснюється спільним підприємством АТЗТ "Екометал", створеним АТЗТ "Реметал" та АТ "СКЙ-КОМПАШ" (Фінляндія).

Обсяг інвестицій складає 5600 тис.дол. США, у тому числі АТ "СКЙ-КОМПАНІ" - 4250 тис.дол., АТЗТ "Реметал" - 1350 тис. дол. США

Згідно договору про спільну діяльність споруджується установка з переробки шлаків Єнакіївського металургійного заводу, яка щорічно буде переробляти біля 1 млн.т шлаків. Продукти переробки у подальшому мають використовуватися в металургійній промисловості, в дорожньому будівництві, сільському господарстві та індустрії будівельних матеріалів.

Для спорудження установки АТ "СКЙ-КОМПАНІ" залучено інвестиційний капітал в сумі 3616,3 тис.дол. США. Будівництво знаходиться в стадії завершення.

"Упаковка для харчових продуктів".

Здійснюється спільним українсько-американським підприємством "Хантсман-Стирол", створеним як підприємство з іноземними інвестиціями, де з українського боку інвестором виступає ВАТ "Концерн "Стирол", з американського — "Хантсман Кемикал Корпорейшн".

Частка американського інвестора у статутному фонді складає 50 відс., що еквівалентно 3,0 млн.дол. США. Фактична наявність інвестицій - 100 відс.

Підприємством освоєно випуск нового виду продукції із спіненого полістиролу — упаковка для харчових продуктів, яка широко використовується як в Україні, так і за її межами. Безвідходне виробництво продукції здійснюється на сучасному обладнанні "Хантсман". В 1997 році випуск склав 69,1 млн.од.

"Екопрода".

Спільне українсько-американське підприємство АТЗТ "Екопрод А. Т." створено в 1996 році. З українського боку підприємством-засновником виступила асоціація фермерів "Агросервіс", діюча у Волноваському районі Донецької області, з американського — компанія "Western NIS Enterprise Found" (Нью-Йорк).

До статутного фонду асоціація фермерів внесла сільськогосподарську техніку, в тому числі 5 комбайнів виробництва фірми "Маззеу Рег§ІІ8оп" на суму 925 тис.дол.США, 3 трактори на суму 412 тис.дол.США, автомобілі, сівалки, культиватори, інший інвентар на загальну суму 926 тис.дол.США.

Американська компанія здійснила грошові внески на загальну суму 457 тис.дол.США. Таким чином, загальна сума інвестиційних надходжень склала 2720 тис.дол.США.

Спільне підприємство "Екопрод А. Т." має в своєму складі 120 робітників-фахівців сільського господарства, механізаторів, які працюють на землях членів асоціації фермерів "Агросервіс", а також виконують сільськогосподарські роботи на площах, орендованих по договорах з колективними сільгосппідприємствами та фермерами. Крім того, підприємство проводить дистриб'юторську діяльність -поставляє до господарств техніку, запасні частини до неї, добрива, засоби захисту рослин, насіння тощо.

З моменту створення підприємства його діяльність є рентабельною, акуратно і вчасно відраховуються всі передбачені платежі до місцевого і державного бюджетів, Пенсійного фонду.

Донецький регіональний філіал Центру інвестицій та управління проектами

Донецький регіональний філіал Центру інвестицій та управління проектами Національного агентства з питань інформації при Президенті України сприяє процесам відбору, супроводження та реалізації інвестиційних проектів, а також підвищенню якості науково-методичного та кадрового забезпечення цих процесів.

Основні напрями діяльності:

надання послуг в сфері інвестиційної діяльності;

консалтинг в сфері управління закупками;

інноваційна діяльність;

організація і проведення семінарів, конференцій і форумів з питань інвестиційного менеджменту.

Донецький філіал є регіональним координатором з питань інвестиційної діяльності у Донецькій області. Його завдання:

формування регіональної бази даних по інвестиційним та інноваційним пропозиціям підприємств області;

відбір інвестиційне привабливих проектів згідно запитам потенційних інвесторів, подальше супроводження проектів;

централізоване розповсюдження інформації щодо інвестиційного потенціалу області, організація і проведення інвестиційних виставок та форумів.

З грудня 1997 року Донецький регіональний філіал Центру інвестицій та управління проектами визначено як представника Національного агентства по реконструкції та розвитку в Донецькій області.

В Донецькій області діють більше 180 банків і банківських установ, з них:

48 відділень обласного управління Ощадного банку України; Донецьке відділення Укрексімбанку;

43 відділення Донецького Головного регіонального управління Промінвестбанку України;

27 філій українських комерційних банків інших областей;

22 відділення Агропромбанку "Україна";

19 відділень Укрсоцбанку;

13 комерційних банків - юридичних осіб;

2 філії та 2 безбалансових відділення Першого Українського Міжнародного банку.

3 іноземною валютою працюють 9 комерційних банків - юридичних осіб та 163 банківські установи.

У банківській системі виділилися спеціалізовані банки.

Промінвестбанк України спрямовує кредитні ресурси в базові галузі промисловості (більше 70 відс.). Перший Український Міжнародний банк інвестує металургію, машинобудування, хімічну промисловість, транспорт, сільське господарство. Укрсоцбанк виділяє кредитні ресурси на соціальний розвиток. Агропромбанк "Україна" обслуговує мережу сільськогосподарських підприємств, Ощадний банк - населення. З метою розвитку зовнішньоекономічного співробітництва створено Донецьке відділення Укрексімбанку.

Серед провідних банків регіону високий рейтинг у Першого Українського Міжнародного банка, який має серед банків України одне з кращих технічне і програмне забезпечення.

Станом на 1 січня 1998 року сума сплачених статутних фондів комерційних банків становила 68,2 млн.грн., або 32,5 млн. ЕКЮ і в порівнянні з 1997 роком збільшилась в 1,7 раза.

На початок року банками області мобілізовано ресурсів в обсязі 1679,6 млн.грн., з них в іноземній валюті - 533,7 млн.грн., тобто 31,8 відс. загального обсягу.

За 1997 рік кредитні вкладення в господарство Донецької області склали 592,7 млн.грн., тобто зросли на 32,2 відс.

В загальному обсязі кредитних вкладень в національній валюті найбільшу питому вагу складають короткострокові кредити - 86,9 відс. (370,2 млн.грн.) і незначну - довгострокові - 13,1 відс. (55,8 млн.грн.). Оскільки основою економіки регіону є підприємства базових галузей промисловості і без їх відновлення неможливе вирішення будь-яких економічних та соціальних завдань, особлива увага з боку банків приділятиметься покращанню забезпечення цієї сфери обіговими коштами, наданню довгострокових кредитів під розвиток виробництва.

Установами банків заплановано збільшення обсягів кредитних вкладень у пріоритетні підприємства паливно-енергетичного, металургійного, машинобудівного, будівельного та інших комплексів.

Для економічного реформування регіону банками області передбачається спрямування кредитних вкладень підприємствам, які мають ефективні програми виходу з кризової ситуації, здійснюють перепрофілювання і переорієнтацію виробництва.

Банки області сприяють розвитку підприємств малого бізнесу.

Приділяється увага підприємствам, організаціям та фірмам з недержавною формою власності. Надано кредитів в сумі 174,6 млн.грн., що складає 41,0 відс. загального обсягу кредитних вкладень в національній валюті.

Якісне та оперативне обслуговування клієнтів досягається переведенням філій з локальних мереж автоматизації до єдиної інформаційної мережі.

Банки області планують взяти участь у проектах по впровадженню єдиної національної платіжної картки, а також систем, створених на основі магнітних карток і банкоматів, що дозволить розширити коло клієнтури, збільшити спектр банківських послуг.

Однією з сучасних послуг, що надаються банками клієнтам, є обслуговування за системою "Клієнт-Банк". При цьому клієнти, не виходячи зі свого офісу, через комп'ютерну мережу оперативно здійснюють платежі, мають можливість отримати нові законодавчі документи та нормативні акти, результати проведених аукціонів по розміщенню державних цінних паперів тощо.

Крім того, банками активно впроваджуються послуги з видачі готівки за картками "УІ8А". Укрсоцбанком розширюються послуги по проведенню грошових переказів за системою "Вестерн-Юніон".

З метою подолання платіжної кризи планується впровадити різноманітні форми та види вексельного обігу, довгострокове кредитування підприємств під заставу 

акцій, облігацій та векселів, купівлю та продаж акцій приватизованих підприємств як резидентів, так і нерезидентів.

Перелік бізнес-груп:

 3 жовтня - 2 листопада 2001 року 

Приймаюча організація: Louisville International Cultural Center

Шестопалов Сергій Іванович

Робоча адреса: АТЗТ, "Донбасдоренергопостачання", бул. Пушкіна, 9/18, м. Донецьк, 83000

Тел. (062) 332-24-91

E-mail: sshestopalov@yahoo.com

Терещенко Олексій Володимирович

Домашня адреса: вул. Туполева, 15/95, м. Донецьк, 83112

Тел. (0622) 63-75-89

Робоча адреса: ПП "Вертекс"

Волнянський Антон Сергійович

E-mail:  volnyanskyy@yahoo.com

Фесенко Світлана Миколаївна

Домашня адреса: вул. Університетська, 120, кв. 25, м. Донецьк, 83004

Тел. (0622) 58-02-56

E-mail: sfesenko@mail.ru

Лук'яненко Тетяна Олександрівна

Домашня адреса: вул. Кочубея, 32, м. Донецьк, 83027

Тел.(0622) 58-66-85

Худяков Олександр Євгенович

Робоча адреса: медична фірма "Дан", пр. Ілліча, 32, оф. 21,       м. Донецьк, 83003

Тел. (0622) 95-17-07

Домашня адреса:  вул. Ходаковського, 4, кв. 4, м. Донецьк, 83023

Тел. (0622) 95-64-72

Места Анна Миколаївна

Домашня адреса: вул. Політбійців, 10/47, м. Донецьк, 83000 пр-т Ілліча, 72, м. Донецьк, 83052

Тел. (062) 382-92-55

E-mail: tereshchenko@vesy.com.ua

Латиніна Олена Вікторівна

Робоча адреса: ПП "Донторг", пр. Визволення Донбасу, 16,    м. Донецьк, 83000

Тел. (062) 381-23-41

Тел. (062) 58-79-61

Савсуненко Олег Борисович

E-mail: oieg@ferro.donetsk.ua

Голдобіна Олена Олексіївна

 9 листопада - 13 грудня 2000 року 

Приймаюча організація: Iowa Resource for International Service

Анучін Андрій Миколайович

Робоча адреса: фармацевтична компанія "Hoffmann-La Roche", пров. Музейний, 25, м. Київ, 01001

Тел. (044) 490-70-50

Домашня адреса: вул. Прожекторна, 2-А, кв. 63, м. Донецьк, 83110

Тел. (0622) 23-81-34

Курапова Ольга Анатоліївна

Робоча адреса: АЗОТ "Коммодитиз", вул. Р. Люксембург, 27/1, м. Донецьк, 83050

Тел. (062) 332-22-62

E-mail: kurapov@skif.net

Саприкін Олексій Геннадійович

Робоча адреса: СП"САФО", вул. Щорса, 24, оф. 26, 28,             м. Донецьк, 83050

Тел. (062) 335-79-37

Домашня адреса: вул. Скляренко, 4, кв. 53, м. Донецьк, 83112

Тел. (0622) 63-68-77

E-mail: ustas2000@newmail.ru

Гнатієнко Ігор Володимирович

Горкунова Наталія Владиславівна

Мамаєва Юлія Валеріївна

Самсьонок Лариса Миколаївна

Шейко Анна Олексійовна

Шухопара Ярослава Вікторівна

Єгорова Євгенія Анатоліївна

 5 жовтня - 2 листопада 2000 року

 Приймаюча організація: Louisville International Cultural Center

Дмітрієва Ірина Костянтинівна

Робоча адреса: ООО "Інтрон", бул. Шевченко, 27, м. Донецьк, 83017

Тел. (0622) 91-62-93

Домашня адреса: пл. Петровського, 8, кв. 28, м. Донецьк, 83010

Тел. (062) 332-36-81 (82)

Пефти Євген Костянтинович

Тарабановський Олександр Володимирович

Єгоров Олександр Миколайович

Юркова Людмила Миколаївна

Робоча адреса: 000 "Корун", вул. Шахтобудівельників, 9-А, м. Донецьк, 83052

Тел. (0622) 94-02-40

Домашня адреса: вул. 50-річчя СРСР, 99, кв. 15, м. Донецьк, 83000

Тел. (062) 335-03-19

E-mail: yurkova@hotmail.com

Гой Володимир Костянтинович

Іванов Сергій Іванович

Гнедов Костянтин Миколайович

Робоча адреса: акціонерний банк "Ікар-банк", пр. Ілліча, 100-А, м. Донецьк, 83000

Тел. (0622) 97-42-45

Домашня адреса: вул. Артема, 86-А, кв. 22, м. Донецьк, 83050

Тел. (0622) 99-20-93

E-mail: gkm@ikar.donbass.com

Клименко-Алексіїва Ганна Валентинівна

Некрашевич Сергій Петрович

25 жовтня - 23 листопада 1999 року

Приймаюча орагнізація: Pittsburgh Council for International Visitors

Чижиков Геннадій Дмитрович

Робоча адреса: Донецька ТПП, пр. Дзержинський, 12, м. Донецьк, 83000

Тел. (0622) 92-81-72

Домашня адреса: бул. Пушкіна, 13, кв. 1, м. Донецьк, 83000

Тел. (0622) 92-16-37

E-mail: postmaster@gc.donetsk.ua

Альперович Михайло Євгенович

Іллюхіна Ірина Миколаївна

Кругліковський Юрій Олексійович

Ларіна

Валентина Михайлівна

Пенькова

Інесса В'ячеславівна

Серьогін

Костянтин Вікторович

Толочко

Андрій Володимирович

Виноградська Олена Михайлівна

 25 квітня - 25 травня 2000 року

Приймаюча організація: Pittsburgh Council for International Visitors

Журба Олександр Олександрович

Робоча адреса: 000 "McHouse Donbass"

Тел. (062) 382-67-61

Домашня адреса: пр. Ленінський, 21/45, м. Донецьк, 83102

Тел. (0622) 77-02-01, 66-12-82

Саєвич Лариса Вікторівна

Домашня адреса: вул. Котовського, 2-А, м. Донецьк, 83003

Тел. (0622) 97-80-91

E-mail: larissa@aitp.donetsk.ua

Анненкова Валентина Михайлівна

Робоча адреса: Global Cross-Cultural, Communication Club, вул. Муравйова, 59, м. Донецьк, 83062

Домашня адреса: вул. Муравйова, 59, м. Донецьк, 83062

Тел. (0622) 61-64-37 (0622) 61-64-37

E-mail: valentina@aitp.donetsk.ua

Гаврилюк Андрій Леонідович

Коллегаєв Сергій Миколайович

Полонський Володимир Григорович

Радіонов Олександр Васильович

Савенков Дмитро Валентинович

Величко Олександр Леонідович

 23 березня - 23 квітня 1998 року

Приймаюча організація: Pittsburgh Council for International Visitors

Другов Валерій Ярославович

Робоча адреса: 000 "Логус"

Домашня адреса: пр. Ленінський, 27, кв. 63, м. Донецьк, 83012

Тел. (0622) 66-80-83

E-mail: valery@iatp.donetsk.ua

Безверха Оксана Еліодорівна

Грічук Павло Миколайович

Христенко Олександр Володимирович

Колчинський Олег Аркадійович

Машаро Олена Володимирівна

Прядко Олена Вікторівна

Волковинський Костянтин Едуардович

Яцюк Олександр Павлович

Єременко Наталія Олександрівна

Закревська Світлана Володимирівна

Железняк Дмитро Анатолійович

 27 квітня - 27 травня 1999 року

Приймаюча організація: Pittsburgh Council for International Visitors

Пащенко Марина Володимирівна

Робоча адреса: ДГОО "Альянс", проср. Миру, 8, кв. 535, м. Донецьк, 83015

Тел. (062) 381-36-00

Другова Валентина Анатоліївна

Тур Ольга Олександрівна

Кисельова Олена Владленівна

Домашня адреса: вул. Артема, 58-А, кв. 16, м. Донецьк, 83000

Тел. (0622) 93-81-10

Хилкова Олена Володимирівна

Заугольніков Валерій Олександрович

Мельник Тетяна Михайлівна

Сумінов Дмитро Юрійович

Тарабановський Максим Володимирович

Третякова Тетяна Михайлівна

 25 січня - 24 лютого 1999 року

Приймаюча організація: Pittsburgh Council for International Visitors

Cінікова Анна Миколаївна

Домашня адреса: бул. Шкільний, 28, кв. 19, м. Донецьк, 83015

Тел. (062) 338-48-18

Муковнін Сергій Олексійович

Робоча адреса: ЗАТ "Донбас-Арсенал", вул. 50-річчя СРСР, м. Донецьк, 83055

Тел. (062) 338-02-04, 338-04-01

Дудка Аліна Олексіївна

Робоча адреса: ЧМП "Веси", пр. Миру, 13, м. Донецьк, 83015

Тел. (062) 334-35-44, 338-0-338

Домашня адреса: вул. Університетська, 6, кв. 42, м. Донецьк, 83000

Тел. (0622) 92-44-64

Другов Глеб Володимирович

Найдьонов Олег Вячеславович

Нікітін Анатолій Вікторович

Васілієва Вікторія Олександрівна

Віл'яцер Дмитро Семенович

Заугольнікова Тетяна Анатоліївна

Земелько Надія Олександрівна

 17 квітня - 17 травня 1997 рок

Приймаюча організація: Pittsburgh Council for International Visitors

Антипов Ігор Володимирович

Айріян Анна Рубенівна

Базилюк Світлана Сергіївна

Бунаков Сергій 

Гуков Павло Михайлович

Клименко Сергій Анатолійович

Назарова Тетяна Миколаївна

Щербина Тетяна Станіславівна

Щібко Олександр Володимирович

Шурін Владислав Феліксович

Тат'янченко Олена Костянтинівна

Тєряєв Василь Миколайович

 5 вересня - 5 жовтня 1997 року

Приймаюча організація: International Visitors Center of Chicago

Чебанова Людмила

Глушим Тетяна

Кузнецова Лариса

Покотилов Олександр

Резнікова Олена

Швець Лариса

 травень 1998 року

Приймаюча організація: Institute for International Education

Бандур Віктор

Горошун Ярослав

Каргін АНДРІЙ

Ковалев Георгій

Петрушина Вікторія

Пронь Вадим

Рейпольський Олег

Сальнікова Оксана

Самойлова Ольга

 

Напрямки та перспективи розвитку проекту