This version of the page http://ukrchess.org.ua/arbiter/normativy.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-25. The original page over time could change.
Суддівські нормативи

ФЕДЕРАЦІЯ  ШАХІВ  УКРАЇНИ

 

КОЛЕГІЯ  АРБІТРІВ

 

 

Відповідальний за Web сторінку -

Голова колегії арбітрів міжнародний арбітр О. Г. Товчига

 

Затверджено на засіданні

Виконкому ФШУ

03 лютого 2007 року

 

Перелік документів і вимоги для кандидатів

у арбітри ФІДЕ і міжнародні арбітри

 

Арбітри ФІДЕ

 

Кандидат у арбітри ФІДЕ повинен надати до колегії суддів Федерації шахів України наступні документи:

 

1. Перелік з 4 міжнародних титульних або рейтингових турнірів, які судив кандидат як головний суддя або його заступник (форма 1). У переліку повинні бути турніри двох типів: колові і за швейцарською системою. Рівень рейтингових турнірів повинен не бути нижчим за першість області, а один з турнірів повинен бути виїзним змаганням календаря змагань ФШУ або календарного плану ФІДЕ.

 

2. 4 аплікації про турніри, що увійшли до переліку (форма 2).

 

3. Свою фотокартку розміром 3x4.

 

4. Кандидат повинен знати Правила ФІДЕ, вміти робити жеребкування на комп'ютері (у разі потреби здійснювати жеребкування у ручному режимі) і працювати з електронним шаховим годинником.

 

5. Знання (в межах шахового мінімуму) однієї іноземної мови ФІДЕ.

 

6. Після розгляду наданих документів колегія суддів ФШУ може ухвалити рішення про направлення документів до ФІДЕ або призначити кандидата на контрольне суддівство міжнародного змагання календаря змагань ФШУ. За підсумками контрольного суддівства документи затверджуються головою колегії суддів ФШУ і надаються на розгляд Виконкому ФШУ (при незадовільному контрольному суддівстві пакет документів повертається кандидату і не приймається до розгляду протягом 1 року).

 

Міжнародні арбітри

 

Кандидат у міжнародні арбітри повинен надати до колегії суддів Федерації шахів України наступні документи:

 

1.       Копію сертифікату арбітра ФІДЕ.

 

2.       Перелік з 4 міжнародних турнірів, які судив кандидат як головний суддя або його заступник (форма   1). У переліку повинні бути турніри двох типів: колові і за швейцарською системою..

 

3.       4 аплікації про турніри, що увійшли до переліку (форма 2).

 

4.       Розгорнену рекомендацію з підписами 3 міжнародних арбітрів, що судили змагання разом з кандидатом. В ній повинні бути вказані посади, які може посідати кандидат.

 

5.       Свою фотокартку розміром 3x4.

 

6.       Продемонструвати вміння вирішувати з гравцями виникаючі проблеми на одній з офіційних іноземних мов ФІДЕ.

 

7.       Після розгляду наданих документів колегія суддів ФШУ може ухвалити рішення про направлення документів до ФІДЕ або призначити кандидата на контрольне суддівство міжнародного змагання календаря змагань ФШУ. За підсумками контрольного суддівства документи затверджуються головою суддівської колегії РШФ і надаються на розгляд Виконкому ФШУ (при незадовільному контрольному суддівстві пакет документів повертається кандидату і не приймається до розгляду протягом 1 року).

 

      Примітка

       У разі виникнення проблемних ситуацій кандидат повинен звернутися до колегії суддів Федерації шахів України або до віце – президента, який є куратором колегії суддів Федерації шахів України.

 

Вимоги до присвоєння національних суддівських категорій.

 

Суддівські категорії присвоюються поступово за умов виконання таких вимог:

 

1.       «Юний суддя з шахів» – особам (12-16 років), що прослухали суддівські семінари і склали іспит, мають стаж суддівства не менше 3-х змагань в колективі фізичної культури.

 

2.       «Суддя з шахів ІІІ та ІІ категорії» – особам, що прослухали суддівські семінари і склали іспит, мають стаж суддівства не менше 1 року, досвід не менше 7 змагань (для кожної категорії) в колективах фізичної культури і спортивних клубах, на першості району, міста, в якості старшого судді або секретаря.

 

3.       «Суддя з шахів І категорії»:

тим, що мають категорію «Суддя з шахів ІІ категорії» і стаж суддівства не менше 2-х років після її присвоєння, стаж суддівства не менше 3-х змагань обласного і 2-х національного рівня в якості головного судді або заступника головного судді і головного секретаря, а також діючим суддям, що мають звання «Суддя республіканської категорії». Обов’язкова участь не менше, ніж у двох семінарах з підготовки «Суддів з шахів ІІ категорії», які проводяться за 40-годинною програмою: особисто провести в загальній складності не менше 8 годин занять програми семінару, взяти участь у національному семінарі суддів і скласти іспит національній колегії суддів;

 претендент повинен мати 1-й розряд з шахів.

 

4.       ”Суддя національної категорії з шахів”:

тим, що мають І категорію і стаж суддівства не менше 3-х років після її присвоєння, а також тим діючим суддям, що мають звання «Суддя всесоюзної категорії»;

тим, що мають практику суддівства не менше 7-ми змагань на першість області або м. Києва і м. Севастополя і 5-ти змагань, календаря Мінмолодьспорту України чи Федерації шахів України в якості головного судді, заступника головного судді, головного секретаря; необхідно взяти участь у 3-х семінарах з підготовки «Суддів з шахів І категорії», що проводяться за 40-годинною програмою. Особисто провести не менше 12 годин занять, брати участь у національному семінарі і здати екзамен національній колегії суддів;

претендент повинен мати звання не нижче кандидата в майстри спорту.

 

            Примітка:

            2 суддівства в якості старшого арбітра змагань за календарем Мінмолодьспорту України чи Федерації шахів України прирівнюються до 1 суддівства в якості заступника головного арбітра (для національної категорії);

            тіж самі суддівства на першість області або м. Києва і м. Севастополя прирівнюються до 1 суддівства в якості заступника головного арбітра (для І категорії).

            Ці положення можуть бути використані не більше одного разу.