This version of the page http://ukrchess.org.ua/arbiter/Pravila_B.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-25. The original page over time could change.
Правила шахової гри ФІДЕ

ПРАВИЛА   ШАХОВОЇ   ГРИ   ФІДЕ

 

ПЕРЕДМОВА

 

ПРАВИЛА ГРИ

 

Стаття 1: Характер та цілі шахової гри

 

Стаття 2: Початкова позиція фігур на шаховій дошці

 

Стаття 3: Ходи фігур

 

Стаття 4: Виконання ходів

 

Стаття 5: Завершення партії

 

ТУРНІРНІ ПРАВИЛА

 

Стаття 6: Шаховий годинник

 

Стаття 7: Порушення позиції

 

Стаття 8: Запис ходів

 

Стаття 9: Нічия

 

Стаття 10: Швидкий фініш

 

Стаття 11: Облік результатів

 

Стаття 12: Поведінка гравців

 

Стаття 13: Роль арбітра

 

Стаття 14: ФІДЕ

 

ДОДАТОК

 

А. Відкладання партій

 

В. Швидка гра

 

С. Блискавична гра (Бліц)

 

D. Швидкий фініш за відсутності арбітра в місці гри

 

Е. Алгебраїчна нотація

 

F. Правила гри між гравцями з вадами зору і зрячими гравцями та між гравцями з вадами зору

 

Головна Web - сторінка

Головна сторінка сайту

Додаток

В. Швидка гра

В.1. "Швидка гра" - це партія, в якій усі ходи слід зробити у фіксований час від 15 до 60 хвилин чи у фіксований час плюс якийсь додатковий час, що в цілому надає на гру від 15 до 60 хвилин.

В 2. Гра проводиться за Правилами шахової гри ФІДЕ, за винятком тих випадків, де вони суперечать наступним Правилам швидкої гри.

B.3. Гравці не зобов'язані записувати ходи.

B.4. Після того, як кожен гравець зробив три ходи, не приймаються ніякі претензії щодо неправильного розміщення фігур, розташування дошки чи установки годинника. У разі зворотного порядку розміщення короля та ферзя рокіровка з цим королем не дозволяється.

B.5. Арбітр має приймати рішення згідно зі Статтею 4 (торкання фігури), тільки якщо така вимога зроблена одним чи обома гравцями.

В.6. Неможливий хід вважається закінченим, як тільки пущено годинник партнера. У цьому випадку партнер має право зробити заяву про неможливий хід, але тільки до того, як зробить свій хід. Тільки після такої заяви арбітр буде приймати рішення. Проте, якщо обидва королі під шахом або перетворений пішак не замінений, арбітр повинен втрутитися, якщо можливо.

B.7. Вважається, що прапорець упав, коли обгрунтовану заяву про це зроблено гравцем. Арбітр повинен утриматись від привертання уваги до падіння прапорця.

B.8. Щоб заявити про виграш за часом, заявник повинен зупинити обидва годинника і звернутися до арбітра. Заява має силу, якщо після зупинки годинника падіння прапорця партнера вже відбулося, а прапорець заявника не впав.

В.9. Якщо обидва прапорці впали, партія вважається закінченою внічию.