This version of the page http://ukrchess.org.ua/arbiter/Pravila_A.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-25. The original page over time could change.
Правила шахової гри ФІДЕ

ПРАВИЛА   ШАХОВОЇ   ГРИ   ФІДЕ

 

ПЕРЕДМОВА

 

ПРАВИЛА ГРИ

 

Стаття 1: Характер та цілі шахової гри

 

Стаття 2: Початкова позиція фігур на шаховій дошці

 

Стаття 3: Ходи фігур

 

Стаття 4: Виконання ходів

 

Стаття 5: Завершення партії

 

ТУРНІРНІ ПРАВИЛА

 

Стаття 6: Шаховий годинник

 

Стаття 7: Порушення позиції

 

Стаття 8: Запис ходів

 

Стаття 9: Нічия

 

Стаття 10: Швидкий фініш

 

Стаття 11: Облік результатів

 

Стаття 12: Поведінка гравців

 

Стаття 13: Роль арбітра

 

Стаття 14: ФІДЕ

 

ДОДАТОК

 

А. Відкладання партій

 

В. Швидка гра

 

С. Блискавична гра (Бліц)

 

D. Швидкий фініш за відсутності арбітра в місці гри

 

Е. Алгебраїчна нотація

 

F. Правила гри між гравцями з вадами зору і зрячими гравцями та між гравцями з вадами зору

 

Головна Web - сторінка

Головна сторінка сайту

Додаток

А. Відкладання партій

А.1. (а) Якщо партія не закінчилась впродовж часу, відведеного для гри, арбітр повинен запропонувати гравцю, за яким черга ходу, зробити "секретний хід". Гравець повинен записати його однозначною нотацією на своєму бланку, покласти свій бланк та бланк партнера в конверт, заклеїти конверт і тільки після цього зупинити свій годинник, не включаючи годинник партнера. Поки годинник не зупинено, гравець зберігає право змінити записаний хід. Якщо після того, як арбітр запропонував записати "секретний" хід, гравець робить його на дошці, він повинен записати цей хід на своєму бланку як "секретний".

       (b) Якщо гравець, за яким черга ходу, вирішує відкласти партію до того, як закінчився ігровий період (але контрольну кількість ходів зроблено обома партнерами), він повинен узяти весь час до кінця туру на себе, а час, що залишився у нього, повинен бути записаний.

 

А.2. На конверті мають бути вказані такі дані:

(а) прізвища партнерів;

(b) позиція перед записаним ходом;

(с) час, використаний кожним партнером;

(d) прізвище гравця, який записав хід;

(e) номер записаного ходу;

(f) пропозиція нічиєї, якщо її було зроблено перед відкладенням партії;

(g) дата, час та місце поновлення гри.

 

А.З. Арбітр має перевірити точність запису інформації на конверті і несе відповідальність за його зберігання.

 

А.4. Якщо гравець запропонував нічию після того, як його партнер записав секретний хід, ця пропозиція залишається у силі, поки партнер не прийме чи відхилить її згідно зі Статтею 9.1.

 

А.5. Перед поновленням партії позиція, що виникла перед записаним ходом, має бути встановлена на дошці, а на годиннику встановлюється час, використаний кожним гравцем до відкладення партії.

 

А.6. Якщо до відновлення партії досягнуто згоду на нічию, чи один гравець сповіщає арбітра, що здається, партія вважається закінченою.

 

А.7. Конверт розпечатується тільки у присутності гравця, який має відповісти на записаний хід.

 

А.8. Крім випадків, згаданих у Статтях 6.10 та 9.6, партія вважається програною гравцем, записаний хід якого

(а) неоднозначний, чи

(b) такий, що його справжнє значення неможливо встановити, чи

(с) неможливий.

 

А.9. Якщо під час відновлення партії

(а) гравець, який повинен відповісти на записаний хід, присутній, то конверт розпечатується, записаний хід робиться на дошці і вмикається його годинник;

(b) гравець, який повинен відповісти на записаний хід, відсутній, то його годинник вмикається. По прибутті він може зупинити свій годинник і звернутися до арбітра. Потім конверт розпечатується, і записаний хід відтворюється на дошці, а його годинник вмикається знову;

(с) гравець, що записав хід, відсутній, то його партнер не зобов'язаний відповідати на записаний хід на дошці. Він має право записати свій хід-відповідь на бланку, запечатати свій бланк у новий конверт, зупинити свій годинник і увімкнути годинник партнера. У такому випадку конверт слід вручити на зберігання арбітру і розпечатати його по прибутті партнера.

 

А.10. Партія вважається програною гравцем, який спізнюється більш як на одну годину після відновлення відкладеної партії (якщо правилами змагань або арбітром не передбачено інакше). Але, якщо тим, хто спізнився, є гравець, який записав хід, рішення може бути іншим, а саме:

(а) відсутній гравець перемагає завдяки тому, що записаним ходом дає мат, або

(b) відсутній гравець фіксує нічию, бо записаним ходом ставить пат, або виникає позиція на дошці, що описана у Статті 9.6, або

(с) присутній гравець програє партію згідно зі Статтею 6.10.

 

А.11. (а) Якщо конверт із записаним ходом зник, партія продовжується з позиції й часу на

годиннику, що записані при відкладанні. Якщо час на годиннику, витрачений кожним гравцем, не може бути відновлений, показники годинника встановлюються арбітром, і гравець робить записаний хід на дошці.

(b) Якщо відновити позицію неможливо, ця партія анулюється, і має бути зіграна нова партія.

 

А.12. Якщо під час відновлення партії один із гравців перед здійсненням свого першого ходу вказує, що на одному з циферблатів використаний час відновлено неправильно, то помилку слід виправити. Якщо на помилку не було вчасно вказано, гра триває без виправлення часу, якщо тільки арбітр не вважає, що наслідки такої помилки будуть надто серйозними.

 

А.1З. Тривалість кожного періоду догравання контролюється арбітром по своєму годиннику. Час початку та закінчення догравання слід оголосити заздалегідь.