This version of the page http://ukrchess.org.ua/arbiter/Pravila08.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-25. The original page over time could change.
Правила шахової гри ФІДЕ

ПРАВИЛА   ШАХОВОЇ   ГРИ   ФІДЕ

 

ПЕРЕДМОВА

 

ПРАВИЛА ГРИ

 

Стаття 1: Характер та цілі шахової гри

 

Стаття 2: Початкова позиція фігур на шаховій дошці

 

Стаття 3: Ходи фігур

 

Стаття 4: Виконання ходів

 

Стаття 5: Завершення партії

 

ТУРНІРНІ ПРАВИЛА

 

Стаття 6: Шаховий годинник

 

Стаття 7: Порушення позиції

 

Стаття 8: Запис ходів

 

Стаття 9: Нічия

 

Стаття 10: Швидкий фініш

 

Стаття 11: Облік результатів

 

Стаття 12: Поведінка гравців

 

Стаття 13: Роль арбітра

 

Стаття 14: ФІДЕ

 

ДОДАТОК

 

А. Відкладання партій

 

В. Швидка гра

 

С. Блискавична гра (Бліц)

 

D. Швидкий фініш за відсутності арбітра в місці гри

 

Е. Алгебраїчна нотація

 

F. Правила гри між гравцями з вадами зору і зрячими гравцями та між гравцями з вадами зору

 

Головна Web - сторінка

Головна сторінка сайту

Стаття 8: Запис ходів 

8.1. У процесі гри кожен гравець зобов'язаний записувати свої ходи і ходи партнера, чітко й розбірливо, наскільки можливо, алгебраїчною нотацією (Додаток Е), на бланку, встановленому для цих змагань. Забороняється записувати ходи заздалегідь, якщо гравець не вимагає нічию згідно Ст.9.2. або Ст.9.3.

Гравець, якщо бажає, може відповісти на хід партнера раніше, ніж записати його. Він повинен записати свій попередній хід перед тим, як зробити наступний. Обидва гравці повинні позначати пропозицію нічиєї на бланку (Додаток Е.12). Якщо гравець не може вести запис на бланку, то він може надати для запису ходів асистента, який є прийнятним для арбітра.

 Коментар до Ст. 8.1.

            Арбітр відповідно до заяви партнера має зробити гравцю зауваження щодо неприпустимості ведення запису ходів до їх відтворення на дошці, у разі наступного порушення - попередження. У разі третього порушення арбітр додає партнеру 2 додаткові хвилини.

8.2. Бланк запису має бути доступним арбітрові протягом всієї партії.

8.3. Бланки запису є власністю організаторів змагання.

8.4. Якщо у гравця залишилось на годиннику менш ніж 5 хвилин до контролю і йому не додаються додаткові 30 секунд чи більше після кожного ходу, то він не зобов'язаний виконувати вимоги Статті 8.1. Але відразу ж після падіння одного з прапорців гравець, який не вів запис, повинен повністю відновити запис партії раніш, ніж він зробить наступний хід на дошці. Якщо при цьому його хід, він може скористатися бланком партнера, але повинен повернути його перед своїм ходом.

 Коментар до Ст. 8.4.

Гравець має відновити запис відразу після падіння прапорця за рахунок власного часу.

8.5. (а) Якщо згідно зі Статтею 8.4 обидва гравці припиняють запис партії, арбітр або його помічник повинні, по можливості, бути присутніми і вести запис. У цьому випадку, відразу ж після падіння одного з прапорців, арбітр повинен зупинити годинник. Потім обидва гравці мають відновити свої записи партії, використовуючи запис арбітра або бланк партнера.

(b) Якщо тільки одним із гравців не ведеться запис партії згідно зі Статтею 8.4, він повинен відновити свій запис повністю відразу ж після падіння прапорця раніш, ніж зробить хід на дошці. Гравець може скористатися бланком партнера за умови, що за ним черга ходу, але він повинен повернути його раніш, ніж зробить хід.

(с) Якщо повний запис партії відсутній, гравці повинні відновити партію на іншій дошці під контролем арбітра або його асистента. Арбітр повинен спочатку записати фактичну позицію, що виникла, показники годинника й кількість зроблених ходів перед тим, як почнеться відновлення запису.

8.6. Коли неможливо відновити запис партії до позиції, що виникла, і тому неможливо визначити, чи перевершив гравець відведений йому час, наступний хід вважають першим до наступного контролю часу, якщо немає доказів, що було зроблено більше ходів.

8.7. По завершенні гри обидва гравці повинні підписати обидва бланки запису партій, вказавши результат гри. Навіть якщо результат неправильний, він повинен залишатися, доки арбітр не вирішить інакше.