This version of the page http://ukrchess.org.ua/arbiter/Pravila04.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-25. The original page over time could change.
Правила шахової гри ФІДЕ

ПРАВИЛА   ШАХОВОЇ   ГРИ   ФІДЕ

 

ПЕРЕДМОВА

 

ПРАВИЛА ГРИ

 

Стаття 1: Характер та цілі шахової гри

 

Стаття 2: Початкова позиція фігур на шаховій дошці

 

Стаття 3: Ходи фігур

 

Стаття 4: Виконання ходів

 

Стаття 5: Завершення партії

 

ТУРНІРНІ ПРАВИЛА

 

Стаття 6: Шаховий годинник

 

Стаття 7: Порушення позиції

 

Стаття 8: Запис ходів

 

Стаття 9: Нічия

 

Стаття 10: Швидкий фініш

 

Стаття 11: Облік результатів

 

Стаття 12: Поведінка гравців

 

Стаття 13: Роль арбітра

 

Стаття 14: ФІДЕ

 

ДОДАТОК

 

А. Відкладання партій

 

В. Швидка гра

 

С. Блискавична гра (Бліц)

 

D. Швидкий фініш за відсутності арбітра в місці гри

 

Е. Алгебраїчна нотація

 

F. Правила гри між гравцями з вадами зору і зрячими гравцями та між гравцями з вадами зору

 

Головна Web - сторінка

Головна сторінка сайту

Стаття 4: Виконання ходів

 4.1. Кожен хід повинен здійснюватися тільки однією рукою.

4.2. При своєму ході гравець може поправити розміщення однієї чи більше фігур на їх полях, за умови, що він завчасно висловить свій намір (наприклад, сказавши "Поправляю").

4.3. В інших випадках, за винятком попередження, передбаченого Статтею 4.2, якщо гравець при своєму ході навмисно торкається на шаховій дошці:

(а) однієї чи більше своїх фігур, він повинен зробити хід першою фігурою, до якої доторкнувся, якщо такий хід можливий, або

(b) однієї чи більше фігур партнера, він повинен першою взяти фігуру, до якої доторкнувся, якщо таке взяття можливе, або

(с) однієї фігури кожного кольору, він повинен узяти фігуру партнера своєю фігурою, або, якщо це неможливо, зробити хід чи взяття першою фігурою, до якої він доторкнувся і якою можливо зробити хід чи взяття. Якщо неможливо виявити чи до своєї фігури, чи до фігури партнера було перше торкання, слід вважати, що це фігура гравця, за яким черга ходу, а не його партнера.

4.4. (а) Якщо гравець навмисно торкається свого короля й тури, він повинен зробити рокіровку у відповідний бік, коли такий хід можливий.

(b) Якщо гравець навмисно торкається тури, а потім свого короля, то йому не дозволяється цим ходом робити рокіровку в цей бік, і до ситуації застосовується Стаття 4.3.(а).

(с) Якщо гравець, маючи намір рокірувати, торкається короля або короля й тури одночасно і рокіровка у цей бік неможлива, гравець повинен зробити інший можливий хід своїм королем, який може включати рокіровку в інший бік. Якщо король не має можливого ходу, гравець може зробити будь-який можливий хід.

д) якщо гравець перетворює пішака, вибір фігури вважається завершеним, коли ця фігура доторкнулася до поля перетворення.

4.5. Якщо жодна з фігур, до якої доторкнувся гравець, не може зробити хід чи взяття, гравець може зробити будь-який можливий хід.

4.6. Гравець позбавляється права заявити про порушення партнером Статей 4.3 або 4.4, якщо він сам навмисно торкається фігури.

4.7. Коли, як можливий хід чи як частина можливого ходу, фігуру поставлено на поле, робити хід на інше поле неможливо. Хід вважається зробленим, якщо всі вимоги Статті 3 повністю виконано.

а) у випадку взяття, коли взяту фігуру знято з дошки і гравець поставивши свою фігуру на це поле, відпустив руку.

b) у випадку рокіровки, коли гравець відпустив руку від тури на полі, яке перетнув король. Коли гравець відпустив руку від короля, хід ще не вважається зробленим, але гравець не має права зробити інший хід, окрім рокіровки у цей бік, якщо це можливо.

с) у випадку перетворення пішака, коли його знято з дошки і гравець відпустив руку від нової фігури, поставленої ним на поле перетворення. Якщо гравець відпустив руку від пішака, котрий досягнув поля перетворення, хід ще не вважається зробленим, при цьому гравець не має права піти пішаком на інше поле.