This version of the page http://www.perehid.kiev.ua/look/24_04_2001.phtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-24. The original page over time could change.
:: НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ ::

"НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ" -  iнформацiйний iнтернет-додаток до часопису
"Перехiд-IV".

E-mail: no@perehid.kiev.ua 

Координатор проекту -
Валерiй КОЛОСЮК


Головна сторiнка

Нацiональнi iнтереси

Травень 2001 року
Квiтень 2001 року
Березень 2001 року
Лютий 2001 року #2
Лютий 2001 року #1
Сiчень 2001 року
Грудень 2000 року
Листопад 2000 року
Жовтень 2000 року

Українськi проекти
Iнтернет-адреси
Виставки-2001
Перехiд-форум

Управлiння станом пiдписки на нашi новини

E-mail: 

 

Дiя: 

 




Журнал "Перехiд-IV" видається в рамках проекту “Золота Стежка” за участю Українського клубу, iнтернет-студiї "Гармонiя", Центру з iнформацiйних проблем територiй Нацiональної Академiї Наук України i Корпорацiї “Колос”.

Наша кнопка

Віктор Ющенко: "Наша принципова позиція: не судить і не судимі будете" 


Ексклюзивне інтерв'ю Віктора Ющенка "Новому каналу" (6 квітня).


- Ви заявили, що Кабінет міністрів найближчим часом подасть президенту своє бачення пріоритетів економічної політики та кадрових питань - що принципово нове буде запропоновано? 

- Мається на увазі, що після звіту уряду 17 квітня ми готові подати Леоніду Даниловичу пропозицію, щодо розстановки кадрів, перш за все, міністрів, віце-прем'єрів по тих основних напрямкам роботи, перш за все, економічного напрямку роботи, які нас чекають у 2001 році. Мета цього заходу - більш гармонійно підвести діючи сьогодні в уряді кадри, до виконання тих актуальних задач, які можуть виникати в 2001 році. 

- Щось принципово нове там буде? 

- Буде принципово нове - ми вважали рік 2001 присвятити адміністративній реформі, агропромисловій, в окремий блок винести соціальні реформи, починаючи з пенсійної і медичної реформи, тому, безумовно, кадрові завдання і кадрові вимоги досить великі будуть. 

- Можливо, Ви назвете кандидатуру на посаду віце-премьера? 

- На сьогодні це не варто. 

- Чи впевнені Ви, що до сьогодні є реальним підписання політичної угоди між урядом та парламентською більшістю після досить різкої критики цього документу з боку Президента і заяв деяких впливових фракцій (зокрема СДПУ(о) та "Трудової України") про те, що вони не підпишуть заяву? 

- Я буду останній, хто вірить в цю угоду і поясню з яких мотивів. Якщо повернутися до 93 року і запитати, хто в українському політичному суспільстві відповідає за політику 94 року чи 93 чи 95-го, які принесли багато проблем, багато страждань... Нікого, ніхто не буде відповідати, тому, що не було механізмів політичної відповідальності, тому що не було більшості. Я переконаний, сьогодні політична більшість потрібна всім. Президенту, прем'єру, конструктивній частині парламенту. 

Зараз іде процес, нелегкий процес, до речі, як він і рік назад був нелегкий, але я б не оцінював його як песимістичний, безнадійний. Леонід Данилович, критикував той проект політичної угоди, яка була висунута до попереднього раунду переговорів. Останній раунд закінчився тим, що політично всі фракції офіційно підтвердили ту версію проекту, з якою всі голови фракцій, голова уряду і співголови робочої групи мають намір представити на зустрічі Леоніда Даниловича з цією громадою цей проект, і ми переконані, що він буде підтриманий. 

- 17 квітня звіт уряду, на Ваш погляд, які шанси у процентному відношенні, що Ваш уряд таки підтримає парламент? 

- Мені незручно на це питання відповідати, тому що я не хотів би, щоб занадто персоніфікувалось зараз питання, чи бути цьому уряду, чи не бути. Мене більше турбує, чи бути цьому вибору в Україні, чи не бути, Чи бути тому курсу, тій динаміці, які були закладені. Я переконаний, що уряд свою роботу робить класно, уряд може представити по підсумках 2000 року ті результати, хоча б частиною яких могли б пишатися будь-які уряди. І тому питання не стоїть на скільки є повним виконання тих завдань, які стояли перед нами в 2000 році. Скоріше, головна дискусія буде розвиватися в політичному контексті, чи знайдеться конструктивна частина парламенту, яка буде вбачати у демократичному розвитку, у формуванні прозорої політики, економічної, перш за все, приватизації,... чи знайдеться та критична маса, яка буде дотримуватися такого типу політики. Чи сьогодні модно буде розвернутися назад і вести зовсім іншу політику... Це вже політична воля... 

- Ви ведете зараз переговори, очевидно, якісь прогнози у Вас є, як Ви думаєте, підтримають Вас? 

- Для мене, як для громадянина, є одне переконання - альтернативи тому курсу, який проводить уряд - немає. Хто б не прийшов, я переконаний, що розвернути економічний курс, це все рівно, що дарувати суспільству хаос і вернути вчорашні проблеми. 

(Телефонний дзвінок) - Запитання стосується ситуації з першим національним каналом і добродієм Долгановим. Ви чітко висловили свою позицію, стосовно діяльності 1-го каналу і його президента, що він неадекватно відображає діяльність уряду, Вашу діяльність, як голови уряду і, в не меншій мірі, що він далеко неадекватно відображає і реалії в Україні. Але попри це... профільний комітет ВР прийняв аналогічне рішення, відповідним чином сформулювавши його. В той же час президент країни сказав, що він створить спеціальну комісію, щоб пересвідчитись в правильності висловлених Вами зауважень. Яка Ваша думка, наскільки коректним є подібний стиль стосунків в державі, де прем'єр і законодавчий орган чітко позиціонуються, стосовно ситуації на державному телеканалі? 

- Я думаю, що це політична площина дискусії, я глибоко переконаний, що державний канал має виконувати державне інформаційне замовлення. Уряд фінансує, кредитує канал, і, вибачте, ми хотіли б пропагувати і проводити ту інформаційну політику, яка виходить із державних інтересів, а не від того, з якими групами та угрупуваннями веде консультації пан Долганов, щодо українських новин, чи якихось спеціальних повідомлень. Тому уряд у цьому питанні послідовний, свою думку, я підписав на ім'я Леоніда Даниловича пропозицію про зміщення, я переконаний, що в рамках найближчих консультацій, це питання буде врегульоване. 

- Як Ви прокоментуєте заяву лідера соціалістів Олександра Мороза про те, що Ющенко потрібен опозиції на посаді прем'єра в якості - цитую - "технологічної умови зміщення Президента Леоніда Кучми"? 

- Мені незручно продовжувати ту формулу, коли дається спочатку, (до ведучої) вибачте це не Вас стосується, дурне запитання, а потім чекають дурну відповідь на нього. Я переконаний в одному: очевидно, та репліка була мотивована оцінкою поведінки мене, як прем'єра, чи уряду в цілому у певних ситуаціях, я переконаний, в одному, якщо відкрити будь-якому громадянину вікно, і подивитись на вулицю, і запропонувати: чи вернутись в кризу 93-95 років.... Бо за будь-яку нестабільність треба платити, я не хочу, щоб наші громадяни розплачувались своїми соціальними стандартами. Є в нас політична проблема, є в нас необхідність рішень тих чи інших політичних питань, будь ласка, є політичні регламенти, є політичні процедури. Робити з уряду розмінну монету і виступати пророком - кому і яка роль належить у сьогоденних чи майбутніх політичних розкладах - я вважаю, що це бездарне завдання... Не дорогою силових зіткнень, не дорогою політиканства, ми можемо знайти правдивий тієї ситуації, яка виникає. Уряд сьогодні, поки що залишається острівком стабільності, нас не втягли ані в ту, ані в іншу сторону, яка б деструктивно сказалася на роботі уряду, тому наша принципова позиція: не судить і не судимі будете. 

- Цього тижня Ви мали зустріч з Юлією Тимошенко, але в пресу потрапило обмаль інформації. Можливо, Ви трошки більше розкажете, про що говорили і до чого домовились?... 

- Ні, я не мав зустрічі, в мене була телефонна розмова, це буквально на 2-3 день як пані Тимошенко була звільнена. Власне кажучи, перше, це питання здоров'я і в якому стані вона знаходиться - це перше моє запитання. Власне кажучи, я думаю , що кроки і дії, які були вчинені і судовими органами, дають можливість знайти толерантні форми чи форми примирення, у тих конфліктах, які були у нас у політичній площині. Я думаю, що всі політичні сили мають використати ті обставини, які виникли у випадку зі звільненням Тимошенко. 

- (Телефонний дзвоник). Виктор Андреевич, против Вас идет целенаправленная пиар - компания, это как известно атрибут большой политики. Вашей компании нечего ответить, Вы проигрываете? 

- Я працюю, і, знаєте, моя відповідь не в тому, чи я можу сказати більше реплік, на ту репліку, яка звучить як докір мені. Подивиться, будь ласка, на роботу уряду, на показники, на той соціальний стан, на те, що Київ майже рік не бачить економічних чи соціальних збурень чи забастовок. Чи зверніться до шахтарських колективів, чи запитайте пенсіонера. Це моя відповідь, я не завжди вважав би за доцільне брати той механізм, ті інструменти, якими працюють мої опоненти, я знаю, що існують спеціально створені піар-компанії, які кожний день б'ють по прем'єру, і по уряду вистрілюють трьома-чотирма статтями у жовтих відомих виданнях України. У кожного свої інструменти, своя зброя... 

- Вікторе Андрійовичу, і до економічних запитань. То чим Вам "сродні" займатись...

- Це спокійніше мені, будь ласка (сміється). 

- 4 квітня мав відбутися Ваш візит до Москви. Але він був відкладений, на коли і про що там ітиметься, якщо планується? 

- Мене дивує та політизація, яка виникла навколо цього факту. І повірте, я з Михайлом Михайловичем Касьяновим 2-3 рази на тиждень спілкуюсь - це стиль наших стосунків. У нас є той рівень порозуміння, який, я переконаний, багато-багато років не існував. І коли була весна попереднього року були приблизно такі самі публікації із такими чорними фарбами, навколо газового ринку. Безперспективні борги, безперспективні переговори, з пустими руками приїхали, с пустими руками поїхали. Шановні колеги, повірте, я не говорю, що є легкими питання, заплановані на 10 число, лише "трубних спеціальних розслідувань" зрозуміло чого варта, бо відбулось вже 7 раундів переговорів робочих груп і тепер питання залишається за прем'єр-міністрами двох країн. Я переконаний, що 10 число дасть кінцеве врегулювання тих питань, які відносяться до спеціальних розслідувань по трубам і трубній продукції. Ми також намітили розглянути хід виконання газового меморандуму. Його 5 ключових позицій, де більшість виконана, або знаходиться у графіку виконання. І шановні колеги, від уряду України завжди будуть толерантні позитивні сигнали, щодо атмосфери, духу і наших контактів із россійським керівництвом. Іншої теми у цьому питанні не має. Невеличкий мій недуг змусив перенести цей візит, але, повірте, я чистосердечно завжди говорив, коли є проблема і її треба вирішувати і в данному випадку українську сторону не лякають якісь обставини чи якісь складнощі. Ми вже про це багато разів з Михайлом Михаловичем багато разів по телефону говорили які нюанси і механізми для врегулювання цього конфлікту, і я переконаний, що 10 число дасть відповідь. 

- Які аргументи українського уряду є найвагомішими для того, щоб переконати каспійські нафтовидобувні компанії в ефективності нафтопроводу Одеса-Броди? 

- А не треба переконувати, вони всі переконані. Повірте, ситуація виглядає таким чином, що на наступний рік в акваторії Чорного моря буде виведено 28 млн. тонн сирої нафти. ґ на сьогодні два шляхи її транспортування: Босфор - Дарданелли і єдиний діючий трубопровід Одеса-Броди. Зараз залишилось 9 км будівництва цього газопровіду. Ми завершили переговори з Європейською комісією з паном Романом Проді, з Європейським енергетичним департаментом. Всі розцінюють цей проект, як стратегічно важливий, як стратегічно успішний. Я переконаний, що навіть, ти сили, які роблять навколо цього проекту недостойну політику, через декілька місяців самі будуть переконані, що це є один із самих найефективніших новітніх проектів в енергетичній галузі України. Зараз провели переговори із Словацькими компаніями, на наступну декаду, ініційована зустріч із нафтовими компаніями Каспійського регіону. Щодо підписання стратегічних контрактів. По наповненню нафтопроводу і по організації ритмічної роботи по транспорту нафти на декілька років вперед. 

- (Телефонний дзвінок). Скажіть, чому українські енерголінії об'єдналися з російськими? 

- Шановні колеги, я дякую за запитання. Коли ми говоримо про енергосистеми, зверніть увагу, будь ласка, на категорії тих понять, якими я буду користуватися . Мова йде про виключно паралельний режим роботи двох енергетичних систем. Якщо Ви звернитесь бо будь-якого регіону чи Європи, чи Азії, Ви, як правило, зустрінете системи, які працюють у паралельному режимі. Сьогодні рівень української генерації більше за 50 герц. У нас є проблема, куди збувати нічні електроенергію. Ту електроенергію яка у сьогоднішню ніч могла б користуватися великим попитом на далекому Сході Російської Федерації. Тому мова йде про нульові перетоки та про паралельний режим двох систем. Енергетична система залишається українською, а російська - російською. А мова йде про режим технологічний. Це підвищує стабільність, надійність, якість енергетичного продукту. Тому я про ці три речі, і хотів би, коли ми коментуємо режим паралельної роботи і вести розмову. Не більше і не менше. 

- Чи є у уряду конкретні плани, щодо повернення газових боргів "Ітері"?

- Цікаве запитання. Ви знаєте, коли українські борги сягали 700 - 800 млн. про них менше говорили ніж про ці 52 млн боргів, які виникли між НАКом і "Ітерою". Безумовно, ми зробили декілька раундів технічних переговорів, метою яких було вийти на технічний графік погашення цих боргів. Сьогодні, головна проблема - не сформований технічний графік. В зв'язку з різними підходами різних сторін. Тому я сподіваюсь, що в найближчий час уряд з однієї сторони і НАК з іншої докладуться до врегулювання графіку повернення. Це не та сума про яку йде мова, дискусія. Ми сьогодні вийшли на інкасацію енергетичних платежів 920 млн. на місяць, це приблизно 83% від пущеної електроенергії за березень місяць. Тобто, наші фінансові можливості серйозно інші, і я переконаний, що ми маємо хорошу перспективу по цим розрахункам. 

- Першоієрархи трьох конфесій звернулись до громадян припинити політичні чвари. На Вашу думку, це нормально, що церква, яка у нас поза державою, звертається з такими політичними заявами. 

- Я переконаний, що це дуже нормально. Я переконаний, коли святі отці, церковні пастори звертаються до своєї громади із церковних і духовних міркувань, закликають ще раз і ще раз не через методи сили і конфлікту, а у гармонії в том числі і у духовній гармонії вирішувати проблему, яка сьогодні є, це прекрасний клич. Я переконаний, що нам в Україні треба дивитись на те що відбувається не як на фатальність, а як на черговий іспит, який Україна пройде, з якого Україна вийде сильнішою, демократичнішою і через 10 років ми вже не згадуватиме причину цього конфлікту, а ми будемо згадувати як блискуче як демократично Україна дала відповідь на проблему конфлікту. І тому заява духовних представників я переконаний що це йде у гармонійному ключі по розв'язанні цього конфлікту.

 Партнери

ЗМІ

 

Реклама

 
 


PING Banner Network

© Перехід-IV, 2000-2001
 © Український клуб, 2000-2001
 © Видавництво "Мандрівець", 2000-2001
 © Інтернет-студія "Гармонія", 2000-2001

Рейтинг