This version of the page http://www.perehid.kiev.ua/old_5.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-23. The original page over time could change.
::: Журнал "Перехід-IV" - анонс останнього числа :::
  

© 1999-2001. "Перехід-IV"   ISBN 966-634-001-1
Реєстраційне свідоцтво КВ №3972 від 26.01.2000

 Число 3 (5) за 2000 рік

 

Про журнал

Новини

Анонс останнього числа

Попередні числа

ПЕРЕХІД-форум

Як отримати журнал

Корисні лінки

Веб-серiал

Народний оглядач

Школа кшатрiя

Контакти

 Журнал "Перехід-IV" видається в рамках проекту “Золота Стежка” за участю Українського клубу, Центру з інформаційних проблем територій Національної Академії Наук України, інтернет-студії “Гармонія” і Корпорації “Колос”.

© 2001. Перехід-IV. Всі права застережено.
При частковому або повному використанню матеріалів посилання на "Перехід-IV" 
обов'язкове.

 

 

  ВАРНОВА САМООРГАНІЗАЦІЯ І ПРИНЦИП ПІТЕРА


Ігор КАГАНЕЦЬ

Чи не найголовнішим чинником глобальної кризи є деінтелектуалізація суспільства і масова некомпетентність, які, наче ракова пухлина, проникають в усі пори нашого життя. Одним із перших, хто почав бити на сполох з приводу насування тотальної некомпетентності, став канадський педагог професор Лоуренс Пітер. На основі аналізу значної кількості фактичного матеріалу в різноманітних сферах життя він прийшов до формулювання емпіричного узагальнення, відомого під назвою «Принцип Пітера»: в ієрархії кожний індивідум має тенденцію підніматися до свого рівня некомпетентності.

Варіант для друку (41 Кб) 

 

 ПРАІСТОРІЯ УКРАЇНИ ТА ІНДОЄВРОПЕЙСЬКИЙ МІФ

Святополк ШУМСЬКИЙ

Народ, що замешкував Україну в епоху творення так званої “індоєвропейської мови” — чи, краще сказати, арійсько-руської прамови, — мусив мати велику духовну й біологічну силу.... Підтвердженням цього є те, що протягом довгих віків цей народ колонізував великі простори Євразії, Близького і Далекого Сходу, де поклав основи під могутні імперії (Шумер, Персія, Греція, Рим) та скріпив Західну Європу. Великі походи арійсько-кімерійських завойовників до Малайї, Індонезії, сьогоднішнього Індокитаю, на острови Японії й Філіпінські, на континенти Америки, в Океанію та навіть у Нову Гвінею і Австралію, — усюди, де вони втрималися, вони клали основи нових культур, а де не втрималися під натиском монголо-китайським, семітським чи місцевим, від переважаючих чисельно аборигенів, — там залишали перекази про «білих напівбогів».

Повний виклад >>>

Варіант для друку (17 Кб) 

 

 СВІТОГЛЯДНИЙ ПРОРИВ


АРІЙСЬКИЙ СТАНДАРТ

 

Сергій ВАСИЛЬЧЕНКО       
Наталка ХОЛОДНА       

УКРАЇНЕЦЬ: БРАХМАН, ОРГАНІЗАТОР, ЖЕРТВА

У 80—90-ті роки досить міцно утвердилася думка, що базова цивілізаційна модель світового індоєвропеїзму виникла кілька тисяч років тому на Подніпров’ї. Ця модель заклала якісно нові засади людської життєдіяльності: духовно-світоглядну систему, яка сприймає світолад як цілісну взаємодію його косних і одухотворених складників і осягає найглобальніші закономірності його руху; творчу організацію навколишнього середовища; свободу особистості; репродуктивне господарство. Звісно, нові якості виникли у людей не «самі собою», а піді впливом земно-космічних енергій, які зумовили мутаційну мікрофізіологічну перебудову мозку. Міцно закріплені в генах, ці якості передавалася від покоління до покоління, отож з огляду на генетичний зв’язок між первісними подніпровськими індоєвропейцями та українцями можна вважати, що до генотипу українського народу закарбовані, сказати б так, найпервозданніші індоєвропейські принципи людства. І на цей момент слід неодмінно зважати при будь-яких спробах спрогнозувати подальший розвиток планетарної цивілізації в умовах нинішнього міжепохального катаклізму... 

Варіант для друку (451 Кб) 


Михайло ВІДЕЙКО        

ТРИПІЛЬСЬКА ЦИВІЛІЗАЦІЯ

Найбільші з трипільських міст існували у V тисячолітті до Христа. Їхні розміри вражають: сотні гектарів площі, тисячі жител, чисельність мешканців — до 10—15 тисяч чоловік. Трипілля — це перший хліб, перший метал, початок планетарного землеробського світогляду на теренах, які нині називаються Україною. Творці Трипілля стояли біля витоків цивілізації Європи ...

Варіант для друку (7 Кб) 


Марія ВЛАД        

ЗОДЯГНЕНА В СОНЦЕ

У попередньому числі нашого журналу в статті І.Каганця “Арійський стандарт” на основі новітніх наукових даних досліджувалося етнічне і расове походження Ісуса Христа і Діви Марії. Викладені у тій статті висновки могли видатися дуже несподіваними і незвичними. Тому особливий інтерес викликають дослідження, які базовані на цілком інших джерелах, однак приводять до таких самих висновків. 

Варіант для друку (37 Кб) 


ХЛІБ І ВИНО

Анатолій РИЧКА        

ПТАХА NACHTIGALL В УКРАЇНСЬКИХ СТЕПАХ

Вони не пророки нової епохи. Вони прийшли тільки вирівняти “шляхи Господні”. Епоха настане сама по собі. Люди не можуть вплинути на обертання світил. Але у час, коли світ застиг у нерішучості, страху і невірі, тихі акорди КОМУ ВНИZ ріжуть простір безвиході. Можливо, це ще не справжнє світло. Можливо, це ще тільки відблиск ранішньої зорі. Але у дзвінкій передранковій тиші вже чути голос “Птахи на ймення Nachtigall”. А значить ранок настане незабаром. 

Варіант для друку (17 Кб) 

 

 ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ПРОРИВ

АНТРОПОЛОГІЯ

Кевін МАКДОНАЛЬД       

ІДЕОЛОГІЧНА ОБРОБКА 
І СТРАТЕГІЇ ГРУПОВОЇ ЕВОЛЮЦІЇ В ЮДАЇЗМІ

... Цілком вірогідно, що існувала внутрішньогрупова селекція за тими генами, які схиляють особу до колективізму; зрозуміло, що дібрані за такими спадковими якостями люди просто не можуть діяти егоїстично. Ця гіпотеза підтримується відкриттям, що євреї переважали в неєврейських релігійних сектах. За Галантером, 21% членів комуни “Духовне світло”, організованої Махараджі (США), були євреями, хоча євреї репрезентують лише 2% населення Сполучених Штатів. Цей факт підтверджує припущення, що євреї мають сильну генетичну тенденцію до колективізму. Крім того, великий відсоток євреїв залучено до специфічно єврейських груп, котрі характеризуються тими багатьма рисами (зчепленість, колективізм, тоталітаризм), що їх приписують релігійним культам.

Варіант для друку (35 Кб) 


Олександр ГОРБОВСЬКИЙ      

ДОНОСИ ТА ДОНОЩИКИ У РОСІЇ

Уже на самому початку російської історії виявилася риса, сумно доленосна і для цього народу, і для всієї країни. Спочатку ще в Київській Русі, а потім і пізніше, за татар, узвичаїлися доноси один на одного. У певному сенсі це можна зрозуміти, бо ж занапастити іншого завжди приємно. Більше за інших розумів цю радість і доносив на князів-сусідів збирач Москви Іван Калита. Літописець писав, як після чергового доносу, погубивши ще одного родича і князя, Калита виїхав з Орди з великими дарунками. Його сини повернулися до Москви дуже втішеними і веселими. На доносах і на крові страчених підносилася і звеличувалася Москва. Зрада і донос, зафундовані до самої основи її будівництва, багато в чому визначили і нрави суспільства, яке складалося на цьому місці.

Варіант для друку (37 Кб) 


Олександр ЗИНОВ’ЄВ       

ФЕНОМЕН ВЕСТЕРНІЗМУ

Коли народи країн Східної Європи і Радянського Союзу забажали уподібнитися Заходу, вони повністю проігнорували ту обставину, що вестернізація їхніх країн не може стати перетворенням їх у частини Заходу або в західні країни з двох основних причин. Перша причина: нав’язування цим народам і країнам окремих властивостей Заходу (демократія, ринок, приватизація тощо) не є перетворенням їх на частину Заходу, оскільки Захід взагалі не зводиться до цих властивостей. Захід є величезний і багатоликий феномен, що склався протягом багатьох століть. Друга причина — місце і роль Заходу (скажімо, “світовий престол”) вже зайняті, і найбільше, на що ці народи, які вестернізуються, можуть розраховувати, так це опинитися у сфері влади, злиття і колонізації Заходу, причому на тих ролях, які їм може дозволити сам єдиний і неповторний Захід.

 

 ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОРИВ


ІНТЕРНЕТ 

Олександр КОСТИНСЬКИЙ         

МАЙКРОСОФТ І ВІРУСИ

      Аж подив бере, наскільки вкорінилися в масовій свідомості міфи про комп’ютерні віруси. Живучість цих міфів зумовлюється тим, що головні причини тотального поширення вірусів практично не обговорюються в засобах масової інформації. Показовою стала остання пошесть. На перший погляд, вона не має ніякого стосунку до антимонопольного процесу проти Microsoft, та насправді компанія Білла Гейтса створила чудове живильне середовище для розмноження й розвитку тисяч цифрових вірусів. 

Юрій МАЧУХА          

УКРАЇНСЬКА ПОЕЗІЯ В ІНТЕРНЕТІ

Блукаючи тенетами Світової Павутини Інтернету, можна зустріти чимало поетичних і прозових текстів українською мовою. Бібліотека «Поетика» -  http://poetry.uazone.net  є нині одним з основних джерел. Цей інформаційний вузол — найбільш закінчена Інтернет-бібліотека української поезії.


ТОЧКА ОПОРИ 

Олексій ТРАЧУК          

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА АРХЕОЛОГІЯ

      На Україну покладається велика відповідальність перед людством за збереження і створення необхідних умов для доступу до визначних пам’яток прадавніх цивілізацій, які існували на території нашої країни. Ці завдання набувають особливої актуальності з огляду на туристичний бум, що нині спостерігається в усьому світі. Надзвичайний інтерес викликають захоплюючі подорожі в минуле. Останнім часом у країнах Європи та Америки дуже поширилася експериментальна археологія, тобто моделювання й реконструювання давніх типів жител, технологій хліборобства, ремесел, побуту тощо...


МИСТЕЦТВО ПЕРЕМАГАТИ 

Радій РАДУТНИЙ          

ТРИ ТИСЯЧІ СМЕРТЕЙ

      ... Вони розійшлися через півгодини, майже задоволені один одним. Юр здер більше, ніж планував замовник, але менше, ніж планував здерти. Гість залишив йому всі мапи й папери, і, переглядаючи їх, Юр посміхався — але не таким хижим вищіром, як звикли бачити ті, хто коли-небудь співпрацював з ним, а зовсім інакше — лагідно й навіть трохи розчулено. А замовник, виходячи з бару, наостанок озирнувся, ще раз перечитавши просту, навіть без неонових витребеньок вивіску. Бар називався "SOLDIER OF FORTUNE"...

   

Українська банерна мережа

 

|  Головна сторінка   |  Новини   |  Анонс   |  Попередні числа   |  Форум  |
|  Серіал   |  Як отримати журнал   |  Лінки   |  Народний оглядач   |  Контакти  |

 © Перехід-IV, 1999-2000
 © Український клуб, 2000
 © Видавництво "Мандрівець", 2000
 © Інтернет-студія "Гармонія", 2000