This version of the page http://www.perehid.kiev.ua/old_2.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-23. The original page over time could change.
:: Журнал "Перехід-IV" - число 2 (2) за 1999 рік ::
  

© 1999-2001. "Перехід-IV"   ISBN 966-634-001-1
Реєстраційне свідоцтво КВ №3972 від 26.01.2000

 Число 2 (2) за 1999 рік

  

 

Про журнал

Анонс останнього числа

Попередні числа

ПЕРЕХІД-форум

Як отримати журнал

Корисні лінки

Народний оглядач

Веб-серiал

Школа кшатрiя

Контакти

 Журнал "Перехід-IV" видається в рамках проекту “Золота Стежка” за участю Українського клубу, Центру з інформаційних проблем територій Національної Академії Наук України, Державного міжнародного аеропорту “Бориспіль”, інтернет-студії “Гармонія” і Корпорації “Колос”.

Число 3 (5) за 2000 рік

Число 2 (4) за 2000 рік

Число 1 (3) за 2000 рік

Число 2 (2) за 1999 рік

 

 ТЕХНОЛОГІЯ ПЕРЕНАРОДЖЕННЯ


БIФУРКАЦIЯ-99

Скидається на те, що наступнi президентськi вибори в Українi матимуть ознаки масштабної полiтичної кризи. I справа не лише в тому, що президентська влада важить в Українi надзвичайно багато, тож боротьба за неї буде значно рiшучiшою i жорсткiшою, нiж пiд час останнiх виборiв до Верховної Ради. Найголовнiше те, що президентськi вибори будуть "точкою бiфуркацiї", - iсторичною розвилкою, пiсля якої розвиток України незворотно пiде в ту чи iншу сторону. Попри надзвичайну рiзноманiтнiсть сценарiїв майбутнього, всi вони зводяться до двох основних напрямiв цивiлiзацiйного розвитку, причому принципово вiдмiнних i несумiсних.


РИТМИ ПОЛIТИКИ
Навiть далекi вiд полiтики люди помiчають, що iнтенсивнiсть полiтичного життя має хвилеподiбний характер, i перiоди активного протистояння змiнюються перiодами затишшя. Очевидними є також i якiснi вiдмiнностi, що їх можна охарактеризувати як "консолiдацiя" i "розпад", "ентузiазм" i "розчарування", "стабiльнiсть" i "нестiйкiсть". Для розробки ефективної стратегiї дуже важливо вiдчути, а ще краще - прорахувати характер майбутнiх змiн.


УКРАЇНСЬКИЙ СОЛIДАРИЗМ
Концептуальнi засади Третього шляху


Олександр ШМОРГУН


ІНТЕЛЕКТУАЛЬНI КОРЕНI УКРАЇНСЬКОГО СОЛIДАРИЗМУ
Український солiдаризм є творчим синтезом найвищих здобуткiв європейської соцiологiчної думки i концентрованим вираженням української нацiональної iдеї на сучасному етапi розвитку людської цивiлiзацiї.   

 

   

 СВІТОГЛЯДНИЙ ПРОРИВ


Передусім необхідно, щоб сам орган зору був подібний і аналогічний об’єкту спостереження. Ніколи б око не змогло сприйняти сонце, якби саме не було подібне до сонця; так само й душа не може бачити прекрасного доти, доки сама не буде прекрасною; отже, щоб побачити красу і божественність, кожна людина має сама стати прекрасною і божественною.
Плотін (III ст. н. е.)


САКРАЛЬНІ ТЕКСТИ ВЕЛИКОГО ПЕРЕХОДУ

Рене ГЕНОН
КРИЗА СУЧАСНОГО СВІТУ
Судячи з усього, ми наближаємось до кінця даного історичного циклу, який збігається із закінченням космічного циклу. Такого роду події неодноразово відбувалися в минулому і, поза всякими сумнівами, відбуватимуться і в майбутньому. Грядуща трансформація буде тотальною і має заторкнути весь світ.


Наталія СИНІЦИНА
ДУХОВНІСТЬ ТА ЇЇ ПРОЯВИ
Поняття духовності у свідомості більшості людей має досить невиразну характеристику. Навіть ті, що оперують цим словом, здебільшого мають спотворене його розуміння, яке не відповідає істинному змісту.


Олдос ХАКСЛІ
ВІЧНА ФІЛОСОФІЯ
Словосполучення philosophia perennis вперше було застосовано Лейбніцем. Проте сама ця наука є всеохопною й існує з давніх давен — це:

  • метафізика, що визнає існування божественної Реальності у світі речей і розумних живих істот;

  • психологія, яка знаходить в душі дещо подібне до божественної Реальності або навіть їй ідентичне;

  • етика, яка вважає, що головною метою людини є пізнання імманентної і трансцедентальної Основи всього буття.


ЛЮДИНА, СПІЛЬНОТА, БОГ
Надмiрне наголошення прав особи, як i безоглядне її пiдпорядкування користi загалу, - це двi крайностi, що руй-ну-ють як окрему особу, так i людсь-ку спiльноту взагалi. Наша любов до Бога виявляється, шлiфується та завершується в активнiй дiяльностi задля iнших


ГЕОЕКОНОМІКА

Ігор КАГАНЕЦЬ, Володимир ЩЕРБИНА
ПРИНЦИП ДОМІНО
Світова фінансова система вже давно не володіє достатньою стійкістю. Сьогодні вона стоїть на порозі обвалу небачених масштабів. Більш того - він вже почався.


ЦИВІЛІЗАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ

Ігор КАГАНЕЦЬ, Володимир ЩЕРБИНА
ВСЕЗАГАЛЬНА ДЕЗІНТЕГРАЦІЯ
В умовах кризи найперше починають розтріскуватися й розвалюватися нежиттєздатні структури, протиприродні утворення, соціальні химери. До таких належать імперські і поліетнічні утворення.


РАДИМО ПРОЧИТАТИ

Олександр ЗИНОВ'ЄВ
ЗАХІД. ФЕНОМЕН ВЕСТЕРНІЗМУ
Найцікавіші фрагменти з книги Олександра Зинов'єва "ЗАПАД. ФЕНОМЕН ЗАПАДНИЗМА". Попри дискусійність багатьох її положень, вона досить корисна для адекватного розуміння цивілізаційних процесів.

 

 

 ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ПРОРИВ


Добре управління залежить не стільки від законів, скільки від особистих якостей правлячих. Механізм управління завжди підпорядковується волі тих, хто керує цим механізмом. Отже, найважливіший елемент управління — це метод добору лідерів. 
Френк Герберт


СОЦІАЛЬНА САМООРГАНІЗАЦІЯ

Ігор КАГАНЕЦЬ
ПОЛІТИЧНА АНТРОПОЛОГІЯ
З погляду реальної поведінки людство не є однорідним, але складається з чотирьох підвидів: "Людина проста", "Людина подвійна", "Палеоантроп" і "Сугестор-маніпулятор". Свідчення про це знаходимо, серед іншого, в Євангелії, в сучасних антропологічних та соціологічних дослідженнях.


КОРПОРАТИВНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ XXI.  УКРАЇНСЬКИЙ СТИЛЬ

Ігор КАГАНЕЦЬ
КОРПОРАЦІЯ, ТОБТО КОЛЕКТИВНИЙ ОРГАНІЗМ
ОЧІ ТА РУКИ ВАШОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ
ПІДВОДНА ЧАСТИНА КОРПОРАТИВНОГО АЙСБЕРГУ
Ідеальною можна вважати таку організацію, що діє як єдине живе тіло, тобто є Корпорацією (від лат. "corpus", "in corpore" - "тіло", "в тілі"). Менеджмент XXI століття - це передусім менеджмент здібностей.

 

 ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОРИВ


Проблема в тому, що реформатори не володіють знаннями, а ті, що ними володіють, надто байдужі, щоб намагатись провести реформи. Але настане день, коли знання і воля об'єднаються, і тоді світ рине вперед. 
Луї Повель і Жак Берж'є, "Ранок магів"


ПСИХОІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Петро ЖУК
НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ У ВИБОРЧІЙ БОРОТЬБІ
ВИБОРИ-98: ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНОГО ПОЛЮВАННЯ ЗА ЕЛЕКТОРАТОМ
Використання запропонованої технології управління громадською думкою на основі регулярного соціологічного моніторингу дає можливість досягнути перемоги на мажоритарних виборах кандидатові, який на старті входить до першої п'ятірки найсильніших.


ІНТЕРНЕТ

Олексій ЦВЄТКОВ
ІНФОРМАЦІЙНА ВІЙНА В ІНТЕРНЕТІ
Інформаційна війна - це вже не туманна галузь футурології, а реальна військова дисципліна, яку вивчають і розробляють у відповідних академічних закладах. Мета інформаційної війни - порушити обмін інформацією в таборі супротивника.


БІОТЕХНОЛОГІЇ

НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ОЧИСТКИ ВОДИ
Якщо очисні споруди великих міст ще підтримуються в робочому режимі, то більшість малих очисних споруд практично не працюють. Критичному стану справ у цій галузі було присвячено Другий міжнародний науково-виробничий семінар "Очистка стічних вод. Нові технології та обладнання".

 

    

Українська банерна мережа

 

|  Головна сторінка   |  Новини   |  Анонс   |  Попередні числа   |  Форум  |
|  Серіал   |  Як отримати журнал   |  Лінки   |  Народний оглядач   |  Контакти  |

 © Перехід-IV, 1999-2001
 © Український клуб, 2001
 © Видавництво "Мандрівець", 2001
 © Інтернет-студія "Гармонія", 2001