This version of the page http://www.perehid.kiev.ua/20.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-23. The original page over time could change.
ІНТЕЛЕКТУАЛЬНI КОРЕНI УКРАЇНСЬКОГО СОЛIДАРИЗМУ
 

УКРАЇНСЬКИЙ СОЛІДАРИЗМ

Журнал "Перехід-IV" число 1-2 за 1999 рік.

 

Український солiдаризм є творчим синтезом найвищих здобуткiв європейської соцiологiчної думки i концентрованим вираженням української нацiональної iдеї на сучасному етапi розвитку людської цивiлiзацiї.

Олександр ШМОРГУН

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНI КОРЕНI УКРАЇНСЬКОГО СОЛIДАРИЗМУ


        Фiлософськi пiдвалини української нацiональної iдеї сформулював Григорiй Сковорода. Фактично, вiн побудував загальну модель української нацiональної iдеї як iдеалу нацiонально-суспiльного устрою, орiєнтованого на синтез iндивiдуалiзму та своєрiдного, насамперед духовно-соцiального корпоративiзму, що виключає як зрiвняльно-нiвелюючi iмперсько-бюрократичнi, так i егоїстично-вiдособленi лiбералiстичнi форми органiзацiї нацiонального життя.
       Цiлiсну концепцiю української нацiональної iдеї з наукових позицiй сформулював Драгоманов. Нарештi, у теорiї нацiоналiзму Липинського українська iдея остаточно постає як форма так званого "класократичного" елiтарно-корпоративного суспiльного устрою, котрий якiсно протистоїть i охлократично-державницькому типу iмперiалiзму, уособлюваному Росiєю, i його колонiально-економiчному лiберально-фiнансовому типу, який уособлювала собою Польща (пiзнiше у своєму "Заповiтi борцям за визволення" Винниченко остаточно сформулює цей принцип як протистояння української колектократiї росiйському та американському iмперiалiзмам).

ВСТУП

ТРЕТІЙ ШЛЯХ
НАУКОВИЙ ФУНДАМЕНТ СОЛIДАРИЗМУ

ІДЕАЛ ЛЮДСЬКОЇ СВОБОДИ

ПОВАГА ДО IНШИХ НАРОДIВ

ПОВАГА ДО СВОГО МИНУЛОГО

ОРГАНIЧНIСТЬ

ДУХОВНО-ПСИХОЛОГIЧНА ЦIЛIСНIСТЬ

Олександр ШМОРГУН.
Науковий консультант журналу "Перехід-IV"


        Звертає увагу принципова типологiчна близькiсть, майже тотожнiсть соцiальних моделей оптимального розвитку суспiльства у, здавалося б, протилежних таборах української суспiльної думки - соцiалiстичному та державницько-консервативному. Фактично, йдеться про знаменитий "третiй шлях" як одночасне уникнення вад захiдного лiберально-монетарного та схiдного зрiвняльно-тоталiтарного варiантiв розвитку людства. За всiєї зовнiшньої протилежностi останнi є тотожними у своєму економiчному утилiтаризмi, схематизмi, механiцизмi, витонченому манiпулюваннi особою. Тут українська iдея, починаючи з "Книги буття українського народу" Костомарова, не тiльки задає певнi соцiальнi орiєнтири одночасно Драгоманову, Франку i Липинському, але й випереджує концептуальнi розробки Бердяєва, Марселя, Камю, Екзюперi, Маркузе, Фромма, енциклiк сучасного соцiального католицизму в серiї пошукiв посттоталiтарного "третього шляху".
І це зовсiм не випадково, адже на розвиток української нацiональної iдеї, особливо в її соцiальному аспектi, великий вплив справили саме європейськi, антиетатистськi концепцiї соцiалiзму, представники яких були в жорсткiй опозицiї до iдей державницького соцiалiзму загалом i до його найбiльш екстремiстського радянсько-комунiстичного варiанту зокрема. Йдеться про цiлий напрям соцiально-економiчної думки, який в економiчнiй i соцiальнiй науцi отримав назву "солiдаризм". В межах цього напрямку не тiльки розвивались основнi принципи соцiального партнерства мiж працею i капiталом, а також економiчної кооперацiї, але й вирiшувалась проблема досягнення суспiльної злагоди, системної рiвноваги суспiльства саме з ринковою економiкою.

Повернутися.

ТРЕТIЙ ШЛЯХ


        Ця соцiально-економiчна течiя набула особливого поширення у Францiї, де її найвiдомiшими представниками були Шарль Жид, Емiль Дюркгейм, Леон Буржуа. Вони надали своїм iдеям солiдне теоретичне обгрунтування. Зокрема можна назвати такi працi: Дюркгейм "Про розподiл суспiльної працi" (1893), Буржуа "Нарис фiлософiї солiдарностi" (1902), Ейхталь "Соцiальна солiдарнiсть та її новi формули" (1903), Бугле "Солiдаризм" (1907), Флеран "Солiдарнiсть" (1907).
У всiх цих працях механiзми соцiальної органiзацiї та самоорганiзацiї розглядаються як несумiснi з основними принципами державницького соцiалiзму, який пiзнiше набув найбiльшого поширення в Росiї. Якщо Дюркгейм вважав головною формою реалiзацiї принципу солiдарностi профспiлки як особливi форми асоцiацiї виробникiв, то Жид, котрий надрукував в 1909 роцi програмну роботу "Кооперацiя", - вiдповiдно органи споживчої кооперацiї. Як тут не згадати iдеї видатного українського економiста i соцiолога Туган-Барановського та його фундаментальну працю "Про соцiальнi основи кооперацiї", яка повнiстю перебуває в рiчищi концепцiї солiдаризму, проти якої саме з позицiй затятого етатизму виступив Ленiн. Мiж iншим, iдеї трудової споживчої кооперацiї мали не тiльки великий вплив на теоретикiв українського нацiоналiзму в дiаспорi, але й вiдiграли неабияку роль у її утвердженнi та економiчному зростаннi. У маловiдомiй же працi Боярського "Нацiональний солiдаризм" здiйснюється плiдна спроба обгрунтування необхiдностi стабiльного функцiонування солiдаристського суспiльства як єдностi лiберально-ринкової, державно-капiталiстичної та корпоративної соцiальних парадигм за домiнування нацiонального чинника.
        В цiлому можна сказати, що рiзноманiтнi теоретичнi напрями як європейських, так i нацiональних українських iдей об'єднує спiльна опозицiя до державницького капiталiзму i граничного лiбералiзму з притаманним їм утилiтаризмом та космополiтизмом.

Повернутися.

НАУКОВИЙ ФУНДАМЕНТ СОЛIДАРИЗМУ


        Нацiональний солiдаризм та корпоратизм формувалися в руслi гуманiстичних традицiй католицького соцiального християнства, а витоки української iдеї сягають гуманiстичних iдей на стику Протестантизму, який започаткував соцiально-лiберальну iндивiдуалiстичну парадигму (пуританiзм) i державно-капiталiстичну парадигму (класичний кальвiнiзм), та католицької Контрреформацiї, орiєнтованої переважно на духовно-мiстичну єднiсть людей.
Надзвичайно важливим є й те, що соцiальнi вимiри всiх без винятку трактувань української нацiональної iдеї мали попереднє обгрунтування в її загальнофiлософських вимiрах у працях Сковороди, Гоголя, Юркевича та iн. Йдеться про свiтоглядний iдеал такого розумiння людської свободи, який виключав би крайнiй общинний зрiвняльний колективiзм у його росiйському проявi (апологетика якого так чи iнакше притаманна всiм варiантам росiйської iдеї), та крайнiй лiберальний "соцiально-атомарний" iндивiдуалiзм протестантського штибу у його захiдному проявi. Тут, як пiдкреслює багато дослiдникiв, Гоголь та Юркевич випередили гуманiстичний персоналiзм Бердяєва, Бубера, Марселя i Фромма .

Повернутися.

ІДЕАЛ ЛЮДСЬКОЇ СВОБОДИ


        Особливiстю української нацiональної iдеї є насамперед її антишовiнiстична спрямованiсть. На противагу мiфовi про всесвiтню теократiю (як теоретичнiй моделi ще бiльшого зростання росiйської iмперiї), а також цивiлiзаторської мiсiї Заходу щодо колонiальних народiв українськi мислителi виходили з принципу всесвiтнього федералiзму зi збереженням самобутностi i неповторностi всiх нацiй, об'єднання яких має вiдбуватись на основi їх незалежностi.
        Разом з тим уже в "Книзi буття українського народу" мiститься iсторiософська iдея про належнiсть слов'янських народiв до так званих "iсторичних нацiй", котрi у своєму духовно-свiтоглядному розвитку перебувають у межах європейського ареалу на передньому краї соцiального поступу людства, що водночас повнiстю виключає будь-яке дискримiнацiйне ставлення до iнших народiв.

Повернутися.

ПОВАГА ДО IНШИХ НАРОДIВ


        Другою важливою особливiстю, котра складає специфiку української нацiональної iдеї, є своєрiдний традицiоналiзм, еволюцiонiзм у розумiннi формування нацiї. На противагу "революцiонiстському" просвiтницькому рацiоналiстичному соцiальному утопiзму, який базувався на уявленнi про власне минуле як "варварство" i доцивiлiзоване буття, видатнi українськi мислителi i народницько-соцiалiстичного, i консервативно-монархiчного напряму ставили минуле України з часiв Київської Русi за взiрець, формулюючи свiй соцiально-моральний iдеал у релiгiйно-мiфологiчнiй формi. Звiдсiля, зокрема, iдеалiзацiя селянської працi i селянства як верстви, котра в силу свого "природного" невiдчуженого способу буття, здiйснюваного на основi кровної родової спорiдненостi, забезпечує "органiчну" глибинну духовно-моральну єднiсть нацiї.
З цих позицiй пiддаються гострiй критицi вади класичного капiталiзму за формалiзацiю мiжособистiсних стосункiв, пiдпорядкування їх суто матерiальному iнтересу, за притаманнi йому форми економiчного гноблення або власного народу (передусiм через фiнансово-посередницькi механiзми вiдчуження виробленого продукту вiд безпосереднього виробника), або iнших народiв, що веде до класових антагонiзмiв, провокує соцiальнi конфлiкти, порушує органiчну єднiсть нацiй. Це ж веде до виникнення компрадорської буржуазiї, за допомогою якої здiйснюється механiзм фiнансово-економiчного, а потiм i вiйськового закабалення нацiй iззовнi, позбавлення їх власної державностi.

Повернутися.

ПОВАГА ДО СВОГО МИНУЛОГО


        Патрiотично-емоцiйне одухотворення природи, поетизацiя сiльського способу життя в межах української нацiональної iдеї мають чiтке антитехнократичне i навiть екологiчне (Подолинський) забарвлення. Вони перебувають у рiчищi європейської передромантичної, романтичної i навiть постромантичної гуманiстичної критики вад не тiльки iндустрiального, але й так званого "постiндустрiального" суспiльства: лiнiя Платон - Беме (твори якого знав Сковорода) - Гердер - Руссо - Новалiс - Шеллiнг - Бердяєв - Маркузе й Ортега-i-Гассет.
        До своєрiдностi української нацiональної iдеї необхiдно також вiднести й орiєнтацiю на духовний корпоратизм на нацiональному грунтi, пов'язаний з уявленням про глибоку спорiдненiсть соцiальної справедливостi i нацiональної незалежностi.
        Нарештi, українськiй нацiональнiй iдеї притаманний своєрiдний етичний естетизм, що має витоки у фiлософських iдеях Сковороди, Гоголя, Юркевича. Естетизм та одухотворення неповторної краси рiдної природи тiсно пов'язанi з антропологiзацiєю батькiвщини, яка уявляється в образi Матерi, Батька , коханої, яку треба захистити вiд загарбникiв. Безпосереднiм наслiдком такої естетичної антропологiзацiї стала загальна орiєнтованiсть фактично всiєї української фiлософiї на так зване "природне", морально-релiгiйне право на противагу праву "писаному", антипротестантська, точнiше, антирацiоналiстична спрямованiсть української нацiональної iдеї, що виявилось у критицi принципу "розумного егоїзму" як справа, так i злiва. Акцент на морально-релiгiйному солiдаризмi, рiзноманiтних формах корпоративностi, самоврядування був характерний для представникiв як соцiалiстичного, так i державницького напрямiв української суспiльної думки.

Повернутися.

ОРГАНIЧНIСТЬ


        В результатi український солiдаризм як концентроване виявлення нацiональної iдеї осягає найглибший емоцiйно-уявний, iсторично найвищий вимiр нацiональної самосвiдомостi. Вiн пiдпорядковує собi, наповнює якiсно новим змiстом i синтезує попереднi вимiри нацiональної iдеї: етнiчно-расовий, релiгiйний, державницько-волюнтаристичний та рацiонально-економiчний. Це означає, що основою етнiчного, релiгiйного i навiть економiчного патрiотизму повинен стати передусiм мiжособистiсний, духовно-психологiчний зв'язок на засадах спiльних культурно-гуманiстичних цiнностей, що мають одночасно нацiональне i загальнолюдське значення. Не випадково поняття "народний дух" (Шевченко, Кулiш), "колектократiя", "конкордизм" (Винниченко), "класократiя" (Липинський), "Нацiократiя" (Сцiборський), "нацiональний солiдаризм" (Боярський) мiстять у собi фактично посткапiталiстичний iдеал нацiонального i соцiального устрою.
        Український солiдаризм знаходиться в рiчищi загальноєвропейських духовних засад i пов'язаний з пошуком не тiльки нацiонального, але й соцiального iдеалу, котрий вiдповiдав би найвищiй стадiї людського поступу. Практично всi видатнi українськi мислителi XX столiття дiйшли висновку, що саме "нацiя є найвищий тип людської спiльноти". На противагу граничному лiбералiзму та комунiзму з їх космополiтизмом та економiзмом фундатори української нацiональної iдеї цiлком справедливо виходили з того, що реальним "базисом", над яким надбудуються економiчна та суто державницька сфери незалежної України, повинен стати нацiонально-духовний чинник.

Повернутися.

ДУХОВНО-ПСИХОЛОГIЧНА ЦIЛIСНIСТЬ