Системна криза, яку переживає Україна, негативно вплинула на таку важливу сферу, як очистка стічних вод. Якщо очисні споруди великих міст ще підтримуються в робочому режимі, то більшість малих очисних споруд практично не працюють. Критичному стану справ у цій галузі було присвячено Другий міжнародний науково-виробничий семінар "Очистка стічних вод. Нові технології та обладнання", що відбувся в Києві 16 квітня 1998 року в приміщенні Київського державного технічного університету архітектури та будівництва. НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ОЧИСТКИ ВОДИ

Організатори семінару - Природоохоронне підприємство "Екологія" (Україна) та Інститут колоїдної хімії та хімії води ім. Думанського (Україна). В роботі семінару взяли участь фахівці з Фінляндії, Польщі, Італії, представники українських проектних інститутів та комунальних організацій. Основна ідея семінару - ознайомити з новими технологіями та показати, що навіть в наш тяжкий час можна добре очищати воду.

Учасники семінару неодноразово висловлювали думку, що причинами занепаду очистки води в нашій державі є не лише нестача коштів і відсутність належного контролю з боку природоохоронних органів. Чи не найголовніший негативний чинник - недосконалість обладнання і недостатній рівень обслуговуючого персоналу. Тому особливий інтерес викликала доповідь Андрія Капарника - головного інженера полтавського підприємства "Екологія" - про очистку стічних вод на базі установок типу Bіoclere. Наш кореспондент поставив йому кілька запитань.

- Пане Андрію, як давно ви займаєтесь очисткою води?
- Наше підприємство доволі молоде, йому всього вісім років. В ньому ми реалізували нашу давню ідею об'єднати в одних руках три нерозривні елементи - проектування, будівництво та пуско-наладку очисних споруд.

- Ну, це відома проблема, коли очисні споруди проектують ті, що їх ніколи не бачили і не знайомі з їх експлуатацією. Але чи вдалося втілити в життя такий комплексний підхід?
- З 90-го року ми запроектували, збудували і запустили в роботу понад 40 очисних споруд. Крім того, обстежили понад 200 раніше збудованих споруд і дали рекомендації щодо поліпшення їх роботи.

- Але чому ви сьогодні вибрали як базову саме установку Біоклер?
- Нині в багатьох країнах світу, наприклад, в Англії і Фінляндії, знову почали застосовувати вдосконалені біофільтри. Вони мають ряд переваг: простота конструкції, легке обслуговування, висока надійність, низьке енергоспоживання. Всі ці риси сконцентровані в типовому ряді очисної установки з закритих модульних біофільтрів BІOCLERE. Ця конструкція розроблена у Фінляндії. Більше 8000 установок цього типу працюють в 20 країнах Європи, Азії та Америки.

- Чи виробляється щось подібне в Україні?
- На жаль, вітчизняні очисні споруди типу БІО-12, 25, 50 або КУ-100 - це вже вчорашній день. Тим паче, що за вісім років я практично не бачив, щоб вони десь тривалий час надійно працювали.

- Чи працюють вже установки BІOCLERE в Україні?
- Так, наприклад, на Рава-Руській митниці та в монастирі Святого Миколая Української греко-католицької церкви в селі Крехів, що на Львівщині.

- І які відгуки про діючі установки?
- Вони працюють ефективно і надійно. Та хай краще скажуть самі замовники, ось давайте підійдемо до заступника ігумена цього монастиря - брата Пасива Іванюка. В 1992 році там запустили установку продуктивністю 25 кубометрів на добу.

- Брате Пасиве, чи справді ці Біоклери такі добрі, як про них розповідає пан Андрій?
П.Іванюк: Коли ми сім років тому почали відновлювати наш монастир, то вирішили робити все по-господарськи і надовго. Тому постановили відразу ж вирішити проблему стічних вод. Для цього звернулися до пана Андрія. Сьогодні очищені Біоклером стоки відводяться у ставки, де ми розводимо рибу до нашого столу. Чи треба ще щось казати про дієвість цієї установки? Особливо мені подобається те, що з нею майже нічого не треба робити. Тобто обслуговування - елементарне.

- Пане Андрію, але чи приживеться це обладнання в Україні?
- Безумовно. За останній рік розроблено понад 10 робочих проектів на базі Bіoclere, незабаром ми починаємо монтаж двох установок біля Євпаторії - для профілакторія Харківського машинобудівного заводу "Світло шахтаря".

Учасники семiнару
(злiва направо):
Кшистоф Тюнайтiс (Польща), Арто Салокангас (Фiнляндiя), Андрiй Капарник (Україна)

Установка "Bіoclere" розрахована на очистку господарсько-побутових стічних вод:

· невеликих селищ та приватних будинків;
· ресторанів, мотелів, промислових підприємств;
· сільських шкіл, лікарень, санаторіїв;
· туристичних баз, будинків відпочинку, пансіонатів.

- Чи плануєте виготовляти Біоклери в Україні?
- Ми вже налагодили виробництво септиків для біофільтрів. Типовий ряд самих установок Bіoclere плануємо випускати через рік.

- Чи ваші Біоклери мають сертифікат України?
- Дані установки не входять в перелік імпортного обладнання, що підлягає обов'язковій сертифікації. Більш того, сьогодні навіть немає органу сертифікації, який би спеціалізувався на такому обладнанні. Не дивлячись на це, ми вийшли на Держстандарт України з проханням про добровільну сертифікацію. Отримали від них згоду і разом з Харківським НДІ метрології та сертифікації готуємо матеріали для отримання сертифікату. А поки що користуємось сертифікатами Росії, Фінляндії, Польщі, США, Англії та Іспанії.

- На семінарі піднімалось питання про жахливий екологічний стан наших річок. В чому головні причини такого занепаду?
- Про нестачу коштів і надійного обладнання вже говорилось. Я хотів би звернути увагу на дещо несподіваний аспект проблеми. Парадоксально, але дуже шкодять надто високі норми для очищення води, які нам дісталися в спадок від СРСР. Вони на порядок перевищують норми країн Західної Європи. Є такий основний показник рівня забрудненості стічних вод, як БПК (біологічна потреба в кисні для окислення органіки в стічних водах). Господарсько-побутові стоки за нашими нормами треба чистити до БПК20=3-6 мг/л, а в країнах Європи до БПК7=20-40. Треба бути дуже багатою країною, щоб дозволити собі наші норми, адже при цьому вартість очистки зростає принаймні вдвічі. Очисних споруд в Україні з рівнем очистки БПК20=3-6 мг/л практично не існує і це призводить до байдужості, адже однаково оштрафують - чи за БПК20=15, чи за БПК20=80. Крім того, ці штрафи потрапляють до бюджетів різних рівнів і на природоохоронні заходи не використовуються. А ось, наприклад, в Польщі вони акумулюються в спеціальному фонді і використовуються суто за призначенням. До речі, в Польщі установки Bіoclere витримали жорстку конкуренцію з іншими системами очистки води, сьогодні там вже працює понад 250 таких установок.

- Чи можуть ваші потенційні замовники - керівники підприємств, фермери, власники котеджів - якось ознайомитися з практичним досвідом експлуатації Біоклерів?
- Ми можемо надати повний список користувачів Bіoclere у світі, а також вичерпну інформацію про технічні характеристики цієї очисної системи. Для цього звертайтеся до нас письмово або телефоном:

Природоохоронне підприємство "ЕКОЛОГІЯ"
Адреса: 314014, м.Полтава, вул. Пушкіна, 119, офіс 501-506,
тел.: (0532) 18-30-78, 18-36-63, тел./факс: 27-25-27 (цілодобово);
факс: 50-03-03 для Екології