This version of the page http://uzhgorod.net.ua/news/27854 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-21. The original page over time could change.
УЖГОРОД.net.ua - Перевіряй гроші, не відходячи від каси...
Сьогодні, 21 лютого 2008, четвер (13:23)

ГОЛОВНА СТОРІНКА

ПОЛІТИКА
СОЦІУМ
ЕКОНОМІКА
КРИМІНАЛ
СПОРТ
КУЛЬТУРА
Н. СИТУАЦІЇ
LIFE
ТЕМИ ТИЖНЯ
УжНУ
Ужміськрада
Е.ОЦІНКА
КІА

ЗНАЙОМСТВА


Переглянути новини за

Лютий 2008
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Cічень 2008
ПнВтСрЧтПтСбНд
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
рікмісяцьдень


Логін:   

Пароль:


Зареєструватись




Етно-велнес готель "УнгварЪскій"
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...

 
--> КРИМІНАЛ від 18.02.08 (14:59)

Перевіряй гроші, не відходячи від каси...

Про доречність винесеного в заголовок вислову свідчать щораз нові вилучення фальшивих грошей. дійшло вже до того, що “несправжніми” гривнями чи валютою можна розжитися не лише десь у магазині чи з рук “валютника”, але й у банку.


ФАЛЬШИВІ ЄВРО НЕ ВІЗЬМЕТЕ?..

Касир обласної філії Національного банку під час перерахунку інкасаторської виручки, яка надійшла з одного із комерційних банків, виявила фальшиву купюру номіналом 100 гривень, виготовлену, як з’ясувалося, шляхом плоского офсетного друку. Фальшивку вилучено.

В Іршавський райвідділ міліції надійшла заява від бармена одного з сільських кафе про те, що два місцеві хлопці розрахувалися в барі за цигарки фальшивою 10-гривневою купюрою. Виготовлена фальшивка способом кольорового ксерокопіювання.

Того ж дня в міліцію звернулися із заявою посадовці Хустського відділення Ощадбанку. Невідомий чоловік тут обміняв на гривні 3 купюри номіналом 200 євро, які при детальнішому огляді виявилися фальшивими. Їх теж виготовили на кольоровому ксероксі.

Ще один аналогічний злочин трапився в Хусті за день до того (не виключено, що в обох випадках діяли одні й ті ж зловмисники). Обідньої пори два невідомі обміняли у філії одного з комерційних банків аж 1400 євро, теж фальшивими купюрами -- по 200 євро. Через кілька годин банкіри виявили, що їх обдурили, звернулися в міліцію, але за злочинцями вже й слід простиг...

І таких випадків -- десятки. Ось що пише в листі у редакцію житель Ужгорода, який теж потрапив у халепу з фальшивими грошима, причому “кинули” його не десь у підворітні, а в одному з банків.

“СЕРДИТИЙ” ЛИСТ ЧИТАЧА

“Отримавши в банку гроші, я вже вдома виявив, що дві 200-гривневі купюри фальшиві: і папір жорсткіший, ніж справжній, і відбиток портрета Лесі Українки, як глянеш на світло, розпливається. Хоча ззовні гроші виглядали цілком справжніми, і якщо брати їх у пачці, то відразу й не помітиш підробку... Але касир банку зобов’язана була перевіряти ці купюри на детекторі, тому в мене складається враження, що вона свідомо їх мені підсунула...
З цього приводу виникає ряд слушних запитань. Чому, коли ви здаєте гроші, гривні чи валюту у банк, то касир уважно перевіряє ці гроші на спеціальному сканері, чи не є вони фальшивими. Може навіть повернути вам стару або потерту купюру, бо вони “такого не беруть”. Якщо ж банк видає вам гроші, то подеколи це не робиться. А де гарантія, що нечиста на руку касирка не всуне в пачку справжніх грошей і кілька фальшивих, які їй дали “скинути” зловмисники?

Невже наші банки такі бідні, що не можуть встановити біля кожної каси детектори, на яких би люди могли перевірити гроші, які вони одержують?! Такий побутовий апарат продається у багатьох магазинах за мінімальною ціною -- 175 гривень. Він перевіряє і малюнок на купюрі на ультрафіолет, і папір. Гадаємо, для банку не проблема встановити у всіх касах та банкоматах такі детектори. Адже тепер, у зв’язку з масовими виплатами людям колишніх заощаджень, виникає велика спокуса для розмаїтих шахраїв”.

ЧОМУ БАНКИ “ЕКОНОМЛЯТЬ” НА СКАНЕРАХ?

Погодьмося, автор листа має рацію. Комерційні банки й без того надміру встановлюють клієнтам власні правила гри. Скажімо, можуть не взяти у вас “негарну”, хоч і цілком справжню купюру, відсилаючи міняти в Нацбанк. Або беруть комісійні за обмін такої купюри на нову. Самі ж можуть такі долари чи євро “підсунути”, що потім не знаєш, що з ними робити... Зате за всі операції, навіть найдрібніші, не забувають брати власну чималу “комісію”. Сам стикався із тим, що комерційний банк просив 5 гривень комісійних за оплату рахунку на 11 гривень з копійками. А не хочете, мовляв, то йдіть платити в Ощадбанк, де постійно черги...

Колеги, котрі отримують зарплатню в банкоматах, нарікають, що часом картка падає на землю й летить у сміттєву решітку. Ходи потім і проси за винагороду техпрацівника закладу, аби він спустився в підвал і шукав її. “Приходжу я зі своїм проханням до хлопців, а вони сміються, що сьогодні я у них вже третій”, -- нарікає товариш, який сам “лоханувся”.

Зрештою, усе сказане вище -- це дрібниця порівняно з наведеною нашим читачем проблемою. Тож як вберегтися від того, аби вам не всунули в банку фальшивку, на кшталт отих 400 гривень, на які “влетів” ужгородець. Що думають з цього приводу фахівці?

Банкіри, з якими ми розмовляли (від офіційних коментарів чомусь відмовилися), звісно, переконували, що в їхніх банках таке неможливо у принципі. Мовляв, наші гроші ретельно перевіряються, а касир несе за це персональну відповідальність. Чому ж тоді Нацбанк час від часу виявляє фальшивки, які надходять з інкасаторською виручкою комерційних банків?..

Щодо банкоматів, то гроші в них, переконують банкіри, закладаються у спеціальні закриті касети, і вкинути туди фальшивки нереально. Але всі, з ким ми розмовляли, погодилися з тим, що, при бажанні, сам нечесний касир теоретично може, виплачуючи клієнтові значну суму, підкинути туди одну-дві фальшиві купюри. На свій страх і ризик... Так само погоджуються і з доцільністю встановлення біля кас детектора, де б людина могла пересвідчитися, що отримані гроші справжні. Адже той апарат, що має в кабінці касирка, для клієнта не завжди доступний. А як оцінює цю проблему міліція?

ЗА ПІДРОБКУ ГРОШЕЙ “СВІТИТЬ” ДО 12 РОКІВ ТЮРМИ

-- Найчастіше підроблені гроші зловмисники збувають на тих об’єктах, де їх найважче проконтролювати: на ринках, у гральних закладах, в торгових точках, де продаються продукти харчування тощо. Дуже часто фальшиві гроші перемішуються між справжніми під час розрахунку значними сумами. Крім того, до нас надходить і чимало повідомлень з Нацбанку про виявлення банкнот сумнівної якості. Майже щомісяця ми виявляємо одну-дві фальшивки. Потерпають від цього навіть банки. Уже в цьому році в Хустському відділенні “Промінвестбанку” виявили дуже якісно виготовлені фальшиві купюри номіналом 200 євро. Зловмисник збув 7 таких купюр, працівниця банку проглянула їх в ультрафіолетовому опроміненні, але не знайшла ознак підробки... Далі в тамтешньому “Ощадбанку” обміняли аналогічним чином ще 600 євро. Лише під час перерахунку отриманих за день коштів спеціальна машина виявила фальшивки, після чого до нас надійшли відповідні повідомлення. Вжитими заходами було встановлено особу зловмисника -- це житель Львівської області, який проживав в одному з хустських готелів. На жаль, сам він зумів утекти і тепер оголошений в розшук. Мав він і спільника скоєння злочину, якого теж розшукуємо.

Розслідуючи цю категорію справ, ми зустрілися з певними труднощами, які не дозволяють вчасно й оперативно реагувати. Зокрема, є постанова Національного банку України про те, що при виявленні купюр сумнівної якості обов’язково їх треба направляти у Київ на експертизу, і лише після цього віддавати в міліцію. Тому ми отримуємо з банку інформацію про виявлення фальшивки із запізненням, що ускладнює пошук самих зловмисників. Ми ж направляємо ці купюри на експертизу в Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при УМВС, де визначається спосіб підробки: з допомогою офсетного друку, кольорового ксерокопіювання чи виготовлення за допомогою комп’ютерної техніки й роздрукований на принтері.

У минулому році ми розслідували 8 кримінальних справ з фальшивомонетництва. Найчастіше зустрічаються підробки гривень номіналом 10, 50, 100, а доларів -- номіналом 100. Як правило, зловмисники, збуваючи фальшиві гроші, намагаються відвернути увагу касира, продавця, заговорити, як мовиться, зуби. Або кудись дуже поспішають. Або намагаються не “світити” обличчя, повертаються спиною. Або, розраховуючись фальшивкою, скажімо, за вечерю, повідомляють офіціантові, що залишають йому значну суму “на чай”...

Користуючись нагодою, хочу закликати громадян: обов’язково звертатися до нас при виявленні фальшивих грошей. А коли ви отримали сумнівну купюру в банку, то варто переписати номер і серію банкноти, попросити зробити це й касира, а потім ви зможете перевірити ці гроші в іншого касира.

Чим швидше надійде повідомлення про злочин, тим більше шансів затримати злочинця. Торік за вироком суду отримав 5 років позбавлення волі ужгородець, який збував фальшиві гривні номіналом 50. Його спільник проходить фігурантом іншої кримінальної справи, яка ще розслідується. А загалом санкція 199-ї статті Кримінального кодексу за підробку та збут фальшивих грошей передбачає від 3 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

АНЕКДОТ ДО ТЕМИ...

-- Алло! У вас долари продаються?
-- Продаються.
-- А за яким курсом?
-- По 1 гривні.
-- Вибачте, це банк?
-- Ні, це друкарня...

Володимир ПАВЛЮХ

УМВС у Закарпатській області




ОБГОВОРИТИ:  Коментарів 0, стор.



Ім'я: Е-mail:
Коментарій:

Загрузка...

Загрузка....


 


Закарпаття повинно бути:
Областю у складі України
Автономією у складі України
Незалежною державою
Увійти до складу Угорщини чи Словаччини
Як начальство скаже так і буде

РЕЗУЛЬТАТИ


завантаження...

Загрузка...


Використання матеріалів УЖГОРОД.net.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на uzhgorod.net.ua. Передрук, копіювання чи відтворення інформації, що містить посилання на інші джерела в будь-якому вигляді заборонено.
 
Сайт є щоденною інтернет-газетою КАРПАТСЬКОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО АГЕНТСТВА (директор - канд.соціолог.наук Шандор Ф.Ф.). Зв’язок: редактор editor@uzhgorod.net.ua, реклама reklama@uzhgorod.net.ua, технічні питання root@uzhgorod.net.ua Запрошуємо авторів до співпраці, якщо у Вас є цікаві новини, то надсилайте їх за адресою editor@uzhgorod.net.ua, найкращі з них будуть винагороджені. Редакція не відповідає за зміст рекламних оголошень, може не поділяти точку зору автора, може відмовити автору публікації, якщо текст не відповідає політиці ресурсу без попереднього узгодження. Дизайн: YOUR.UZHGOROD.NAME. Розробка: ЗІС.
Теми тижня Life Надзвичайні ситуації Культура Спорт Кримінал Економіка Соціум Політика Головна