This version of the page http://lucl.lucl.kiev.ua/biblioteky/pl104.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-12. The original page over time could change.
Публічна бібліотека імені Лесі Українки

Назад

БІБЛІОТЕКА ІМЕНІ В.П. ЧКАЛОВА

03035, Київ, вул. Кавказька,7
Тел.: (044) 248-61-56

Площа приміщення бібліотеки - 220 м2, книжковий фонд - 32,2 тис. примірників. Щорічно обслуговує понад 2,6 тис. користувачів. Кількість відвідувань - 20,0 тис., книговидач - 51,0 тис. примірників.
Структура: абонемент, читальний зал.

Заснована у 1936 році як центральна робітнича бібліотека. Створена на базі фонду, переданого в основному з приватних зібрань. Але історія цієї бібліотеки сягає початку ХХ століття.

1910 року на старій Солом'янці, де проживало 25 тис. чоловік і не було ніякого благоустрою, влада виділила невелике приміщення під хату-читальню.

У кінці 20-х років у бібліотеці організовано пункт по ліквідації неписьменності. Працівники бібліотеки розносили книги по хатах, в залізничні майстерні. В бібліотеці відбувалися колективні читання, в тому числі і єврейської літератури.

30-ті роки при бібліотеці існували передові читацькі бригади. Працівники бібліотеки брали участь у міському конкурсі на краще обслуговування читачів. В архівах є відомості про кращого читача Залізничного району м. Києва. Ним став комірник Белов І., який за рік прочитав 32 книги.

Під час Великої Вітчизняної війни кращі книги з бібліотеки забрала на зберігання матушка Солом'янської церкви. Зразу після війни бібліотека розпочала роботу і за короткий час стала відомою в місті.

У 70-ті роки бібліотека переїздить у нове приміщення щойно збудованого житлового будинку, де знаходиться і нині.



© Публічна бібліотека імені Лесі Українки
Вгору