This version of the page http://oun-upa.org.ua/video/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-09. The original page over time could change.
ОУН-УПА >> Відео

Увага! Попри те, що основний сайт розташований в українській зоні інтернет (UA-IX), відеофайли знаходяться на його закордонному дзеркалі - такі лінки позначені [HTTP] (закордон). Якщо для вас є актуальним саме український трафік, качайте через [FTP] (UA-IX) з медіа-архіву Громадянської ініціативи «ДІЖКА».

Хто хоче придбати фільми на касетах, Video CD чи DVD - шукайте на сайті Мистецької агенції «НАШ ФОРМАТ» - www.nashformat.com.ua, а також на сайтах: artvertep.dp.ua, ukrmusic.com.ua, UMKA.com.ua, bambook.com, ruskniga.com

Тартак & Нічлава: "НЕ КАЖУЧИ НІКОМУ"

--------------------------------------------

Музичний відеокліп, зроблений до 65-річниці УПА, на пісню групи "Тартак" і Андрія Підлужного (Нічлава). Режисер - Тарас Химич.

Зйомки відбувалися в напівзруйнованому Загорівському монастирі на Волині. На цьому місці, 8-11-го вересня 1943-го року, чота УПА під проводом Берези мала великий бій з німецькими окупантами та їхніми польськими прислужниками. Внаслідок бою близько тисячі нападників було вбито і поранено, українців загинуло близько тридцяти. Після того, як монастир було закидано бомбами з літаків та запалено, частина упівців з боєм вирвалася з оточення. Для того, щоб зйомки були максимально чесними та реалістичними, на роль українських вояків було запрошено не професійних акторів, а старших пластунів.

Відеофайли:

- ne_kazhuchy_nikomu_720.avi (60 MB, зображення 720x544)
- ne_kazhuchy_nikomu_320.avi (21 MB, зображення 320x240)

Альтернативні посилання, де можна скачати цей кліп:

- Сайт 5-го каналу (60 MB)
- Медіа-архів "Діжки" (60 MB)
- Shareua.com (35 MB)
- Infostore.org (21 MB)
- Rapidshare.com (21 MB)
- також можна дивитися online на YouTube

Скачати саму пісню в MP3 можна з нашого розділу Аудіо (секція "Різне" в кінці), або з:

- Сайту групи "Тартак" (8 MB)
- iBox.org.ua (8 MB)
- Upload.com.ua (8 MB)
- Infostore.org (8 MB)
- Infostore.org (5 MB)

Текст пісні є на сайті групи "Тартак":

- Не Кажучи Нікому (Братам по зброї та Прийдешнім поколінням присвячується)

Як кажуть автори, "в популяризації кліпа велика надія на ... інтернет", де вона буде вільно розповсюджуватися. "Музиканти хочуть масово поширити цей запис, та пропонують
усім докласти до цього руку, себто скачувати, пересилати іншим, викладати на
різноманітних ресурсах", адже пісня присвячена людям, які захищали Україну.

Тож просимо повідомляти про нові лінки або в гостьовій, або поштою.

"НЕСКОРЕНИЙ"

---------------

Фільм Олеся Янчука, знятий в 2000 році, є мистецькою реконструкцією і особистих доль, і долі усієї нації. Головний герой фільму – генерал-командувач двістітисячної тоді партизанської Української Повстанської Армії (УПА) Роман Шухевич. Унікальна за своєю виразністю постать національного руху опору. Ще юнаком він розпочав воєнні дії проти польської окупаційної влади на Західній Україні – і відтак уже не випускав із рук зброї, спрямовуючи її почергово проти польських, німецьких, пізніше російських окупантів.

Режисер, добре розуміючи, що його потенційний глядач дуже поверхово знайомий з колізіями тієї доби, ретельно передає основну суму подій біографії Шухевича з небагатьма поверненнями в минуле життя героя, відтворює характер війни, що її вели український генерал і його величезне військо. Совєтське військо, зрозуміло, було чисельніше. І фільм “Нескорений” відтворює, загалом мистецько переконливо, безконечно жорстокі мізансцени української партизанки. Серед іншого, нарівні з жертовністю головного героя і його однодумців їхню приреченість на загибель. Але героїчну…

Головну роль у фільмі виконує надзвичайно цікавий український актор Григорій Гладій.

Відеофайл:

- the_undefeated.avi (633 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"ЗАЛІЗНА СОТНЯ"

-------------------

Фільм Олеся Янчука за мотивами книги Юрія Борця "У вирі боротьби".

Закерзоння - найзахідніші українські етнічні землі, які по закінченні Другої світової війни володар усієї Східної Європи совєтський диктатор Сталін "подарував" комуністичній Польщі. На цілому терені шаліють польські банди: палять, вбивають, ґвалтують...

У вирі цих трагічних подій і опинилася сотня бійців УПА на чолі з Михайлом Дудою-"Громенком". Хоча сили були нерівні, поляки не могли впоратися з незламною "Залізною сотнею", й відтак, при допомозі своїх зверхників-совєтів, здійснюють поголовне виселення українців з метою позбавити повстанців ґрунту - підтримки населення. В таких обставинах Головна Команда УПА видає наказ для сотні "Громенка" - вирушити в рейд на Захід, через Словаччину і Чехію перейти до Баварії, яку тоді контролювала американська військова адміністрація.

Кіно зроблене на реальних історичних фактах. Головним продюсером і спонсором є ветеран УПА Юрій Борець (Австралія) - учасник подій. Режисер: Олесь Янчук. Продюсер: Орися Борець.

Один з найкращих фільмів про УПА - динамічний, емоційно загострений сюжет, романтичні відносини, чудова операторська робота, оригінальна музика, органічний акторський ансамбль: Микола Боклан (Громенко), Олег Примагенов (Сова), Ігор Пісний (Чумак), Олексій Зубков (Павук), В'ячеслав Василюк (Когут), Дмитро Терещук (Міша), Катерина Кістень (Ксеня), Олеся Жураківська (Катруся), Тарас Постніков (Лагідний), Тарас Жирко (отець Кадило), Іван Гаврилюк (Рен), Ярослав Мука (лікар Шувар), Євген Нищук (Зорян), Олег Драч (Барц).

Відеофайл:

- zalizna_sotnia.avi (1.37 GB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

Стара версія 700 MB:

- zalizna_sotnia_700MB.avi (699 MB)  [HTTP] (закордон)

"АТЕНТАТ" (ОСІННЄ ВБИВСТВО В МЮНХЕНІ)

----------------------------------------------

Фільм охоплює період від 1947 року, коли рейдові загони УПА з боями проривались за кордон, і до осени 1959-го, коли у Мюнхені від руки агента КГБ загинув Степан Бандера. Вигнанці й біженці навіть у важких умовах еміграційного життя об'єднувалися, вели просвітницьку, релігійну, громадську й політичну роботу.

Фільм знятий в 1995 році студією "Олесь-фільм" та Українським Конґресовим комітетом Америки (УККА) за участі Національної кіностудії художніх фільмів ім. О.Довженка.

Режисер-постановник: Олесь Янчук. Сценарій Василя Портяка.
Актори: Ярослав Мука (Степан Бандера), Валерій Легінь (хорунжий
УПА "Орлик"), Марина Могилевська (Олена-"Марта"), Орест Огородник (Роман), Юрій Одинокий (Богдан Сташинський), Олесь Санін ("Орест"), Микола Боклан ("Лемко"), Олександр Герелес (Ярослав Стецько)

Відеофайл:

- atentat.avi (587 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"СТРАЧЕНІ СВІТАНКИ"

------------------------

Большевики прагнуть встановити свої порядки на знову окупованих ними землях Західної України. УПА - партизанська армія - ставить спротив їхній політиці. Заручником цієї війни "без правил" стає цивільне населення, а в першу чергу - родичі повстанців. Окупанти та їхні посібники жорстоко трактують українську людність, та боротьба триває. Роздратовані большевики починають виселення на Сибір. УПА намагається запобігти цій акції, але сили нерівні... Повстанці можуть лише помститися та покарати катів.

Фільм знятий в 1995 році Національною кіностудією художніх фільмів ім. О.Довженка. Режисер: Григорій Кохан. Сценарист: Григорій Штонь.
Актори: Сергій Романюк, Георгій Морозюк, Анастасія Сердюк, Володимир Терещук, Ірина Мельник, Світлана Прус, Віктор Степаненко, Олександр Биструшкін, Олена Чинка, Наталія Наум, Маргарита Кошелєва.

Відеофайл:

- stracheni_svitanky.avi (701 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"ВИШНЕВІ НОЧІ"

------------------

Фільм режисера Аркадія Микульського за однойменною повістю Бориса Харчука (1931-1988). Історія кохання українця-лейтенанта НКВД і зв'язкової УПА напередодні закінчення Другої світової війни: Ромео
і Джульєта середини ХХ ст. Надзвичайно драматичний сюжет.

Фільм був знятий в 1992 році національно-культурним виробничим центром "Рось". Отримав Гран-прі кінофестифалю "Стожари" (Київ, 1995) за кращу жіночу роль (Інна Капінос у ролі зв'язкової УПА), а також став лауреатом кіно-телефестивалю "Золота ера" (Київ, 1997)

Актори: Інна Капінос (Олена, зв'язкова УПА), Володимир Шевельков (лейтенант Денисенко), Костянтин Степанков (агент Сікорський), Леонід Дьячков (майор НКВД Свиридов), Михайло Голубович (провідник Кожух), Микола Олійник (Чорнявий), Олена Оглобліна (пані Марія)

Відеофайл:

- vyshnevi_nochi.avi (696 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"ОСТАННІЙ БУНКЕР"

---------------------

Цікавий фільм, знятий в 1991 р. ВТО "Фест-Земля". Розповідає
про останній етап боротьби УПА з каральними загонами НКВД. Події відбуваються через роки після закінчення Другої світової війни.
Хоча він вважається екранізацією повісті російського письменника-дисидента Леоніда Бородіна "Перед судом", його сюжет помітно відрізняється, і треба сказати, відрізняється не на гірше - це мабуть один з тих рідкісних випадків, коли кіно перевершує книжку.

У центрі уваги НКВД-івське кубло, в якому панують цікаві відносини. Повстанці радше на другому плані, хоча постать їхнього командира дуже колоритна. НКВД-исти мають надзвичайно відповідальне завдання: викрити останній упівський бункер в районі. Не виконати його неможливо. Отже, за будь-яку ціну бункер треба знайти й знищити.

Сюжет кіна майже детективний, з цікавою й драматичною кінцівкою.

На окрему увагу заслуговують сцени, де спецзагін НКВД здійснює провокаційні каральні акції в одностроях УПА, а вже наступного дня той же загін демонструє жертви власного ж злочину, малюючи підпис: "Дело рук бандеровской банды". Нагадуємо, кіно зроблене ще в 1991 році...

Фільм отримав приз глядацьких симпатій на І Всеукраїнському кінофестивалі в Києві (1991).

Режисер: Вадим Іллєнко. Сценарій: Вадим Іллєнко, Юрій Іллєнко. Актори: Віктор Соловйов (майор Шитов), Олексій Богданович (лейт. Сніцаренко), Олег Штефанко (кап. Калиниченко), Галина Сулима (Орина), Борис Молодан (Гнатюк), К. Лінартович (керівник загону УПА)

Відеофайл:

- ostannij_bunker.avi (698 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"КАРПАТСЬКЕ ЗОЛОТО"

------------------------

Західна Україна, 1945 рік. За даними розвідки Першого Українського фронту в район Карпат увійшов загін особливого призначення під керівництвом гауптмана (сотника) Гінце на пошуки золота для потреб Німеччини. Події, що розгортаються навколо легенди про скарб, захований в Карпатах, по-різному позначаються на долі героїв фільму.

Фільм знятий в 1991 році, тобто на межі кінця СССР і початку відродження. Тому "хороших хлопців" в фільмі немає. У фільмі зустрічаються німецькі диверсійні загони, бійці УПА, НКВД.

Самі не дивилися, але за відгуками глядачів - кіно непогане.

Кіностудія "Воля-ХХ". Режисер, сценарист: Віктор Живолуб.
Актори: Іван Гаврилюк, Костянтин Степанков, Наталія Сумська,
Євген Паперний, Ольга Сумська, Борислав Брондуков та інші.

Відеофайл:

- karpatske_zoloto.avi (700 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"ЖОРСТОКІ СВІТАНКИ"

------------------------

Старе діаспорне кіно. Рік - невідомий, але не таке старе як здається; його знято на українській фільмовій студії "Канукр" (Отава), заснованій в кінці 1970-х - на початку 1980-х рр. Дещо про зміст фільму: за однойменним романом Степана Любомирського ("Новий Шлях", Вінніпеґ 1947). Незважаючи на відносно пізні часи, фільм зроблений у стилістиці 1930-50-х років, тобто коли чорне дуже чорне, а відповідно біле - аж надто біле. Очевидно, сьогодні таке кіно виглядає доволі карикатурним, часами аж до відвертої кумедності. Через те важко сприймати його серйозно, а мабуть і не треба. Ліпше шукайте дотепів, бо вони там таки є :) Основний сюжет такий: "перспективний" совєтський капітан українського походження поступово розпропагандований дівчиною-підпільницею, до якої він залицявся, переходить до УПА. Happy end! Кіно - кольорове, але якість зображення не надзвичайна, а звук взагалі поганенький. Мабуть, -надцята копія. Тривалість фільму: майже 2 години.

Відеофайл:

- zhorstoki_svitanky.avi (698 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"БІЛИЙ ПТАХ З ЧОРНОЮ ОЗНАКОЮ"

------------------------------------

Відоме старе кіно, зняте в 1970 р. на кіностудії ім. О.Довженка.

У центрі розповіді - бідна й багатодітна буковинська родина. Розійшлися шляхи синів Леся Звонаря: старший іде до Червоної Армії, середній - в ліс, до УПА, молодший - залишається осторонь. Але не раз зустрінуться вони і не раз перетнуться їх долі - то в коханні, то в горах зі зброєю в руках. Події фільму відбуваються у 1937-47 р.

Цій видатній кінострічці, зробленій в часи жорстокої цензури, судилася важка доля: незважаючи на те, що фільм здобув Золотий приз Московського міжнародного кінофестивалю в 1971 році та відбіркову премію "Срібні сирени" на кінофестивалю в Сорренто (Італія) в 1972 році, вона була фактично заборонена - пильні совєтські ідеологи сприйняли її як мало не випад ворожих націоналістичних сил.

Режисер: Юрій Іллєнко. Сценарій: Юрій Іллєнко, Іван Миколайчук.
Актори: Іван Миколайчук (Петро), Богдан Ступка (Орест), Лариса Кадочнікова (Дана) та інші.

Відеофайл:

- bilyi_ptakh_z_chornoju_oznakoju.avi (571 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"АННИЧКА"

-----------

Ще одне старе кіно совєтських часів, зняте 1968 року.

"Антибандерівська" драма за жанром. Сюжет такий: 1943 рік.
Випадково опинившись на місці недавніх боїв, молода гуцулка Анничка знаходить в лісі пораненого червоного партизана. Дівчина вилікувала хлопця і палко закохалася в нього… Тепер Анничка зненавиділа нареченого, який став поліцаєм. Вирішивши тікати з коханим до партизанів, вона доводить до божевілля батька і гине від його руки.

Фільм чорно-білий, озвучений українською мовою, тривалість 89 хв.

Автори сценарію: Борис Загорулько, Віктор Івченко. Режисер: Борис Івченко. Автор тексту пісень: Михайло Ткач. Композитор: Вадим Гомоляка. У ролях: Іван Миколайчук, Костянтин Степанков, Анатолій Барчук, Борислав Брондуков, Ольга Ножкіна, Іван Гаврилюк, Любов Рум’янцева-Чорновіл, Григоре Григоріу, Василь Симчич.

Відеофайл:

- annychka.avi (700 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"ДАЛЕКИЙ ПОСТРІЛ"

---------------------

Одна з найновіших стрічок - прем'єрний показ відбувся в травні 2005 року. Продюсером, режисером-постановником і сценаристом є вінницький театральний режисер Валерій Шалига.

Навряд чи це кіно можна назвати видатним, чи надто правдоподібним, але його сюжет по-своєму цікавий. Події фільму відбуваються на початку німецько-совєтської війни - у серпні-вересні 1941 року. До створення УПА залишається більше року, але вже діє націоналістичне підпілля, яке готується до активної збройної боротьби.

У центрі сюжету - дві постаті: молодий націоналіст "Блискавка" і фанатичний совєтський офіцер українського походження - капітан ЧА Краснощок. Обидва вони опинилися у німецькому полоні, точніше в руках місцевих поліцаїв - поголовно грубезних україномовних чоловіків з гарним апетитом. Справжні німці в цьому фільмі присутні десь на другому-третьому плані.

"Ідейне протистояння" зводиться до пари обурено-емоційних заяв у камері. Зате показано гаму людських переживань героїв сюжету. Тимчасом українське підпілля заходиться навколо визволення "Блискавки". Зрештою втеча вдається, але не без жертв. Червоний капітан, користаючи з нагоди, тікає разом зі своїм непримиренним ворогом-націоналістом, якого ще перед хвилиною прагнув убити хоч голими руками. Пригоди підчас цієї втечі емоційно зближують ворогів. Та настає час іти кожному на свій бік. Чи вистрілити товаришеві в спину?.. Одному з них доля призначила роки життя та смерть у бою, другому - скору й драматичну загибель. Кому - що? Про це ви дізнаєтесь, подивившись картину.

Відеофайл:

- dalekyi_postril.avi (699 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"МІЖ ГІТЛЕРОМ І СТАЛІНОМ"
(УКРАЇНА В ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ)

-----------------------------------------

Документальний фільм, присвячений пам'яті всіх, хто боровся за свободу України, а особливо – пам'яті десяти мільйонів українців, які загинули на війні, пам'яті незчисленних мільйонів жертв комуністичних репресій і двох із половиною мільйонів українців-остарбайтерів. Фільм був знятий на замовлення Україно-Канадського Дослідчо-Документаційного Центру відомим американським режисером українського походження Святославом Новицьким і є першою спробою подати історію найкривавішої війни саме з українського погляду. Стрічка спирається на нові архівні матеріали, секретні документи, досі непоказані зйомки та свідчення очевидців. Створенню фільму передувала кількамісячна робота в архівах України, зокрема, з фото- та відеоматеріалами. Аналізують події та коментують роль України у Другій світовій війні у стрічці провідні західні науковці – Збіґнєв Бжезінський, Норман Дейвіс, Роберт Конквест та Джон Армстронґ.

Прем'єра оригінальної, англомовної, версії фільму відбулася ще у вересні 2003 року в Торонто. Стрічка була відзначена на Конкурсі Фільмів та Відео (Нью-Йорк, США) та демонструвалася на 4-ому Міжнародному фестивалі документальних фільмів в Стокгольмі.

Відеофайл:

- mizh_hitlerom_i_stalinom.avi (700 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"ВІЙНА - УКРАЇНСЬКИЙ РАХУНОК"

------------------------------------

9-серійний документальний фільм публіциста Сергія Буковського про
Другу світову війну в Україні, знятий в 2002 році на "Студії 1+1".

... У 1970-ті в СРСР було зроблено 20-серійний фільм, котрий мав
два варіанти: для співвітчизників і для Заходу. За кордоном він демонструвався під назвою “Невідома війна”. Багато в чому вона продовжує бути такою. Надто багато матеріалу поховано під величезним шаром ідеологійних мітів, а то й просто відвертої неправди. Сергій Буковський, якого ми знаємо по багатьох яскравих публіцистичних роботах (“Завтра свято”, “Знак тире”...), вирішив спокійно, наскільки це може дозволити драматичний матеріал, та неупереджено розібратися в тому, чим же була війна саме для українців, тих, хто жив і живе на вітчизняних теренах. Цим і пояснюється, напевно ж, та стриманість, яку неважко побачити в інтонації фільму, в його стилістиці. Автор старанно уникає прокурорсько-обвинувальних інтонацій, він просто слухає голоси минулого. Насамкінець він обмовиться щодо свого кредо: “Вдивляючись без гніву, ми зберігаємо надію на майбутнє”. Це близько одному з інших формулювань роботи з пам’яттю: історія – це країна фантазії, куди ми вкладаємо наші прагнення та надії на майбутнє (Гайден Вайт, у переказі Наталі Яковенко).

Консультанти: доктор історичних наук професор Петро Брицький, кандидат іст. наук Іван Патриляк, кандидат іст. наук Марина Дубик. Оператори: Віктор Кабаченко, Микола Мандрич. Звук: Сергій Вачі, Андрій Кравченко. Відеомонтаж: Андрій Орлов. Редактори: Вікторія Бондар, Олександр Коваль. Композитор та музичне оформлення: Ігор Лєбьодкін.

Відеофайли:

- tv_ukr_rakhunok_1.avi (230 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- tv_ukr_rakhunok_2.avi (230 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- tv_ukr_rakhunok_3.avi (230 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- tv_ukr_rakhunok_4.avi (230 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- tv_ukr_rakhunok_5.avi (230 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- tv_ukr_rakhunok_6.avi (230 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- tv_ukr_rakhunok_7.avi (230 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- tv_ukr_rakhunok_8.avi (230 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- tv_ukr_rakhunok_9.avi (230 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"СОБОР НА КРОВІ"

--------------------

Новий 10-серійний документальний фільм Ігоря Кобрина, виробництва студії «Телекон» та телеканалу «1+1»,
«Собор на крові» - це науково-публіцистичне історичне дослідження українського національно-визвольного руху
з використанням маловідомих фактологічних матеріалів і унікальних документальних кадрів, викладених у формі захоплюючої, майже детективної інтриги.

У грудні 1991 року Україна здобула незалежність. Проте молода держава скована економічними негараздами та політичними баталіями не змогла приділити належної уваги висвітленню власної історії. Більшість пересічних громадян України і сьогодні майже нічого не знають про велич і трагедію українського національно-визвольного руху, а отже, будь-яка дискусія навколо цієї теми залишається на рівні стереотипів радянської епохи.

Серіал «Собор на крові» можливо вперше всебічно і неупереджено розповість глядачеві про боротьбу народу за соборність і самостійність своєї Батьківщини у період з 1919 по 1949 рік. Ця боротьба розглядається у серіалі як частина загальноєвропейської історії. Адже Коновалець і Мельник, Бандера і Шептицький, Боровець і Шухевич жили і діяли в складній ситуації грандіозного геополітичного конфлікту гітлерівського Рейху, сталінської імперії та Західних демократій. Такий підхід дозволяє зрозуміти і осмислити підгрунтя подій і вчинків у загальнолюдському розумінні, а не з тієї чи іншої зашореної традиційними стереотипами точки зору.

Відеофайли:

- sobor_na_krovi_01.avi (195 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- sobor_na_krovi_02.avi (195 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- sobor_na_krovi_03.avi (195 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- sobor_na_krovi_04.avi (195 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- sobor_na_krovi_05.avi (195 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- sobor_na_krovi_06.avi (195 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- sobor_na_krovi_07.avi (195 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- sobor_na_krovi_08.avi (195 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- sobor_na_krovi_09.avi (195 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- sobor_na_krovi_10.avi (195 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

"ВІЙНА БЕЗ ПЕРЕМОЖЦІВ"

----------------------------

Документальний фільм, зроблений телеканалом "Інтер" в 2002 році і складений з п'яти серій, є спробою цілісно охопити події на українських землях від вересня 1939-го року до кінця 1940-х років. Його головною темою є діяльність українського самостійницького підпілля. Автор звертається до спогадів свідків та учасників подій: воїнів і командирів УПА, німецьких солдатів, Червоної Армії та НКВД. Пробує показати складність становища, в якому опинилась людність України у час тих трагічних подій: зокрема, використано кадри з жахливими картинами жертв сталінських репресій на землях Західної України у 1939-41 рр.

Багато уваги присвячено формуванню у 1942 році на Волині перших відділів УПА, системі вишколів, кадрам, територіальній структурі. У двох серіях розповідається про боротьбу УПА з частинами німецької армії і з совєтськими партизанами. Наводиться чимало цитат із донедавна засекречених документів про діяльність українського підпілля, унікальні архівні кадри з хронік того періоду. Одну із серій (під заголовком "Кров за кров") присвячено польсько-українському конфліктові на території Волині й Галичини.

Також фільм розповідає про боротьбу з українським підпіллям на території СССР після 1944 року. Автор представив повоєнну тактику УПА і методи поборювання партизан совєтськими репресивними органами. Висвітлено питання відносин УПА з цивільною людністю краю.

Відеофайли:

- tv_bez_peremozhciv_1.avi (276 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP: file-1, file-2] (UA-IX)
- tv_bez_peremozhciv_2.avi (283 MB)  [HTTP] (закордон)
- tv_bez_peremozhciv_3.avi (306 MB)  [HTTP] (закордон)
- tv_bez_peremozhciv_4.avi (215 MB)  [HTTP] (закордон)
- tv_bez_peremozhciv_5.avi (250 MB)  [HTTP] (закордон)

"ТРИ ЛЮБОВІ СТЕПАНА БАНДЕРИ"

-----------------------------------

25-хвилинна документальна телевізійна стрічка "Три любові Степана Бандери" розповідає про три любовні історії провідника ОУН Степана Бандери і про те, як вони позначилися на його політичній діяльності. Фільм умовно можна розділити на три частини — "Юлія", "Анна" і "Ярослава", кожна з них розповідає про певний період життя Степана Бандери.

У процесі роботи над фільмом творча група побувала на Галичині, у Мюнхені, Лондоні, де зустрічалася з родичами, знайомими, соратниками Бандери. Так, у прикарпатському селі Старий Угринів, де народився майбутній лідер національно-визвольного руху, вдалося знайти жінку, яка знала його ще дитиною... Зібраного матеріалу вистачило б не на один фільм, але на особливу увагу заслуговує знайдена в Лондоні унікальна кіноплівка з живим Степаном Бандерою та хронікальна зйомка з його похорону, що є знахідкою для істориків.

Фільм був знятий в 1998 році телевізійно-інформаційною агенцією "Вікна", до 90-річчя з дня народження Степана Бандери (1 січня 1999 р.). Продюсер, автор сценарію і ведучий - Юрій Луканов, ідея і режисер - Влад Гелло, оператор - Кость Фролов.

Відеофайл:

- try_lubovi_bandery.avi (208 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP: file-1, file-2] (UA-IX)

ІНШІ ФІЛЬМИ

--------------

МУЗИЧНІ ВІДЕОКЛІПИ:
- "Іди від мене ти, моя кохана"      (MPEG, 28 MB)  [HTTP] (закордон)  [HTTP] (UA-IX)

ХУДОЖНІ УКРАЇНСЬКІ:
- "Железная сотня" (на русском)      (AVI, 1.4 GB)  [HTTP] (закордон)                 нове
- "Один у полі воїн", 1 серія        (VCD, 675 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- "Один у полі воїн", 2 серія        (VCD, 718 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

ДОКУМЕНТАЛЬНІ УКРАЇНСЬКІ:
- "Спогад про УПА", 1-ий фільм       (AVI, 396 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)  нове
- "Спогад про УПА", 2-ий фільм       (AVI, 474 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)  нове
- "Пам'яті Слави Стецько"            (AVI, 128 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- "Музей Бандери у Лондоні"          (AVI, 142 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- "ОУН-УПА: війна на два фронти"     (AVI, 164 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

ХУДОЖНІ РОСІЙСЬКІ (СССР):
- "Гос. граница: За порогом Победы"  (AVI, 648 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- "Тревожный месяц вересень" (1975)  (AVI, 697 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)

ДОКУМЕНТАЛЬНІ РОСІЙСЬКІ (СУЧАСНА ВОРОЖА ПРОПАГАНДА):
- "Бандеровцы: Война без правил"     (AVI, 290 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- "Украинский национализм"           (AVI, 324 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)
- "Тайны века: Бандера"              (AVI, 351 MB)  [HTTP] (закордон)  [FTP] (UA-IX)