This version of the page http://zaxid.net/article/11569/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-06. The original page over time could change.
ZAXID.NET - 1959-й. Міські хроніки від Mankurta

Анонси

09:30 Брифінг «Впорядкування таксоперевезень у Львові». Рейд з мето...
10:00 Прес-конференція з нагоди відкриття Львівської бізнес-школи Ук...
10:00 Засідання Колегії Львівської ОДА
04:17 06.02.2008
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне інформаційно-аналітичне інтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Інтерв'ю
  • Акценти
  • Хроніки Львова
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Хроніки Львова

  • Чебуреки-пиріжки. Хроніки ностальгіїМАЙКЛ для zaxid.net , 04.02.2008
  • 1960-й. Міські хроніки від MankurtaMANKURT для zaxid.net , 01.02.2008
  • Смішне гасло. Хроніки маразмуОлександр Ковальчук для zaxid.net , 29.01.2008
  • 1959-й. Міські хроніки від MankurtaMANKURT для zaxid.net , 25.01.2008
  • Покальчук не хуліган. Хроніки маразмуОлександр Ковальчук для zaxid.net , 21.01.2008
  • Про викрадення копій скульптур Пінзеля у ТлумачіТарас Возняк для zaxid.net , 20.01.2008
  • 1958-й. Міські хроніки від MankurtaMANKURT для zaxid.net , 18.01.2008
  • Мама Юля forever!!! Хроніки маразмуОлександр Ковальчук для zaxid.net , 15.01.2008

ХронікиЛьвова

1959-й. Міські хроніки від Mankurta

І все ж 1959 рік був непоганий. Поступово після війни та «сталінщини» народ починав приходити до тями. З’явився якійсь оптимізм, віра в те, що завтра буде обов’язково краще. Паростки цієї віри активно підтримувалися газетною пропагандою.

Нам наполегливо втокмачували, що незабаром ми будемо жити при комунізмі, і багато хто в це вірив, тому що життя було динамічним і дійсно покращувалося. На фотографіях вже не побачиш післявоєнних гімнастерок, в магазинах з'являються небачені досі товари, в кінотеатрах регулярно демонструються цілком непогані вітчизняні і чудові зарубіжні стрічки, окрім цього - незаперечний тріумф радянських космічних ракет і відчуття, що хоч у чомусь ми вже точно випередили Америку.

ХХІ з'їзд КПРС - «з'їзд будівників комунізму» - так само мав місце у 1959 році.

 

1 січня

Цих кілька годин нового, 1959 року, які ми з вами вже прожили, - це кілька нових кроків до торжества високої мрії найсвітліших людських умів - комунізму. Водночас це кілька кроків до повної поразки капіталістичного світу.

Був колись популярним такий польський шлягер «Do zakochania jeden krok, jeden jedyny krok, nic więcej...». Так  нам тоді пояснювали - до комунізму єден крок, так і зараз пояснюють - що до Європи рівно стільки ж...

 

4 січня

І знову ми перші!

В СРСР здійснений перший у світі запуск міжпланетної космічної ракети у сторону Місяця!

 

8 січня

Будівництво нового ринку зволікається

На Базарній площі у Львові на схилі невеликого горба розгорнулося будівництво нового ринку. Але ось уже більше року будова стоїть незакінченою.

Але врешті-решт ми його збудували, той Краківський...

 

15 січня

Сьогодні почався Всесоюзний перепис населення

 

15 січня

Велика стаття «Кому насправді служили галицькі «москвофіли»

Взявши за об'єкт дослідження надзвичайно важливе і серйозне питання, автор монографії В.Малкін підійшов до його розв'язання без необхідної в науковій роботі ленінської принциповості.

Тоді Москві навіть москвофіли не подобались. Харчами перебирали...

 

20 січня

Спекулянтів дріжджами суворо покарано

Купляли дріжджі по 18 крб. за кілограм, тобто втричі дорожче державної ціни, а перепродавали по 25-30 крб. за кілограм.

Продавець магазину Майор - 6 років, підсобник магазину Бергольд - 2 роки, спекулянтки Лупій, Цап і Тонкошкур - по 5 років.

Про ці кляті дріжджі читав протягом року декілька разів, хоча вони були ні причому взагалі-то. За ринкових умов дріжджі з'явилися би протягом двох днів. Вони і з'явилися. Знаємо, коли...

 

28 січня

Вчора в Москві, у Великому Кремлівському палаці відкрився позачерговий ХХІ з'їзд Комуністичної партії Радянського Союзу - з'їзд будівників комунізму.

Доповідь М.С.Хрущова «Про контрольні цифри розвитку народного господарства СРСР на 1959-1965 роки».

В галузі сільського господарства ці цифри не виконали. Навіть близько.

 

7 лютого

Завершення ХХІ з'їзду КПРС

Радянські люди одностайно схвалюють величну програму комуністичного будівництва.

На відміну від звичних вже п'ятирічок, це була семирічка. Ну, комунізму, може і не збудували, але у Львові за ці 7 років трохи новенького з'явилося.

 

10 лютого

Сергій Лемешев на львівський сцені

Минулої неділі у Львівському театрі опери та балету ім. І. Франка в опері «Євгеній Онєгін» у партії Ленського розпочав свої гастролі у Львові видатний радянський співак Сергій Якович Лемешев.

 

26 лютого

На квартиру прийшов агітатор

Цього вечора в квартирі робітника рамно-пресового цеху Василя Кохнія панувало незвичайне пожвавлення. Дружина Василя Михайловича, його племінниця і навіть маленький син Ромко - всі включилися в приготування до зустрічі дорогого гостя. Чекали на агітатора, який заздалегідь попередив, що прийде проводити бесіду. Агітатор тов. Суворов на цьому ж заводі працює головним конструктором.

Починається дружня, невимушена бесіда. Агітатор у простій, дохідливій і разом з тим яскравій формі розповідає про семирічку.

Я просто чую цю дружню, невимушену бесіду агітатора - головного конструктора «Сільмашу» зі слюсарем рамно-пресового цеху. Про семирічку. Бідна дружина Василя Михайловича, певно, тиждень до цього була у стані незвичайного пожвавлення. І два тижні після.

 

4 березня

Запуск у США ракети у бік Місяця

 

7 березня

Обласна методична конференція з виробничої гімнастики

В її роботі взяли участь близько 300 чол. - голови завкомів, методисти виробничої гімнастики, лікарі, громадські інструктори та інші.

А що - було таке колись. І робили, між іншим, цю саму гімнастику.

 

17 березня

Листи до редакції

Р.Кирчів, науковий співробітник Інституту суспільних наук АН УРСР:

Необхідно негайно взятися за гідне вшанування пам'яті С.Тудора. Про це треба подбати особливо тепер, у дні підготовки до 20-річчя возз'єднання західноукраїнських земель.

С.Пазин:

Нещодавно наш колгосп купив у Львові телевізори «Львів» і «Рекорд», а антен до них ми так і не дістали. Невже дирекція Львівського телевізорного заводу не може налагодити випуск антен? Адже це не така складна робота, як випуск телевізорів?

Тудора потім згадали. Потім забули. А з антенами нарешті все гаразд: є.

 

22 березня

Чашка кави

Під таким заголовком на сторінках «Комсомольської правди» була вміщена кореспонденція з Талліна. ...А добре було би, щоби і у нашому Львові були такі кафе, де можна було би за чашкою кави зустрітися з друзями. На жаль, в усіх колишніх кафе тепер відкрито «Пельменні», «Закусочні» та інше.

Ви знаєте, такого багатства, як зараз, у Львові, звичайно, не було, але вже у сімдесяті роки туристи з інших міст СРСР захоплювалися тим, що в нас таки є де випити кави. А ось у 50-ті та 60-ті, правда - не було.

 

1 квітня

150 років з дня народження М.В.Гоголя -  сторінка.

 

4 квітня

На гастролі до Львова прибула солістка Міланського театру «Ла Скала» Анджелла Верчеллі. На сцені Львівського театру опери та балету ім. І.Франка гостя виступить у  партіях Віолетти («Травіата»)  та Мімі («Богема»).

Іноземні гастролери були переважно з соціалістичних країн. «Ла Скала» - рідкість, чому і згадую тут.

 

10 квітня

Перші сто днів семирічного плану. Славні діла трудівників Львівщини

Тільки заголовки:

«На полях області», «Говорять директори підприємств», «Тільки першим сортом», «По всіх показниках», «Передові колгоспи по виробництву м'яса», «Передовики по відгодівлі свиней», «Передові колгоспи і радгоспи по надоях молока», «Передові доярки»...

Одним словом, серйозно тоді ставилися до перших ста днів семирічки...

 

12 квітня

День художника

Молодий львівський скульптор Еммануїл Мисько зарекомендував себе, як майстер портрета. В його творчих задумах - портрет знатної доярки Теклі Пришляк і народного художника УРСР О.Л.Кульчицької. Обидві роботи він присвячує 20-річчю возз'єднання Західної України з Радянською Україною.

На фото: Е.Мисько за роботою над портретом О.Кульчицької.

Знаю цей портрет Олени Львівни. Дуже відомий і класний.

 

15 квітня

Дві сторінки:

Зліва - Життя жалюгідне, страшне - Львів, квітень 1939 року

Справа - Волею, щастям багаті - Львів, квітень 1959 року

З правої сторінки: Зростають заощадження. Багато робітників, колгоспників, службовців систематично вносять свої трудові заощадження на рахунки в ощадних касах. Сума вкладів в ощадних касах Львівщини тільки в цьому році збільшилась на 30 мільйонів 395 тис. карбованців.

Так, активність ощадного банку завжди були і є показником прогресу і стабільності. В нас зараз так само має місце певне пожвавлення настільки, що в понеділок не зміг комунальні платежі сплатити через активність пенсіонерів.

 

19 квітня

Прийнято Закон про зміцнення зв'язку школи з життям і про дальший розвиток системи народної освіти в Український РСР.

Вводиться замість обов'язкової семирічної восьмирічна обов'язкова освіта, докорінно перебудовується система професійно-технічної, середньої спеціальної та вищої освіти.

 

24 квітня

Ширити ряди дружинників

ЦК КПРС і Радою Міністрів СРСР прийнято рішення про участь трудящих в охороні громадського порядку. В нашій області вже організовано 394 народних дружини.

Потім їх було значно більше. Взагалі громадський порядок повинні забезпечувати люди, яким держава за це платить гроші. Буквально за декілька років ідея остаточно була заформалізована і, хоча «дружинників» були десятки тисяч, на реальний стан злочинності вони практично не впливали.

 

6 травня

Ярослав Чиж: Кожен свинар, кожна свинарка може виробити 200-300 центнерів свинини за рік. Моє зобов'язання - виробити 500 центнерів м'яса. Уже виробив 201 центнер.

Легендарний львівський свинар Ярослав Чиж, майбутній Герой Соцпраці

 

13 травня

На екранах Львова новий художній фільм «Доля людини» (За однойменним оповіданням Михайла Шолохова)

Режисер і виконавець головної ролі - С.Бондарчук. Радянська класика.

 

19 травня

На змаганнях збірних команд легкоатлетів Російської Федерації, України, Москви та Ленінграду переміг молодий львів'янин Ігор Тер-Ованесян, який стрибнув у довжину на 8 м 1см. Це - новий рекорд Європи.

Напевно, після В.Чукаріна Тер-Ованесян був найбільш знаменитим львівським спортсменом (звісно, якщо не брати до уваги футбол, «Кулю» і т.д.)

 

24 травня

ІІІ з'їзд радянських письменників. Промова тов. Хрущова М.С. «Служіння народові - високе покликання радянських письменників»

Здається, оцей випадок був саме тоді:

«Хрущов приймав літераторів в Кремлі. Він випив і став багатослівним. Зокрема, він сказав:

- Нещодавно було весілля в будинку товариша Полянського. Молодим подарували абстрактну картину. Я такого мистецтва не розумію...

Потім він сказав: - Як вже говорилося, в будинку товариша Полянського було нещодавно весілля. Всі танцювали цей... як його?... Шейк. Здається, це жах...

Нарешті він сказав:

- Як ви знаєте, товариш Полянський недавно сина одружував. І на весілля з'явилися ці... як їх там?.. Барди. Співали щось абсолютно неможливе...

Тут піднялася Ольга Берггольц і голосно сказала:

 - Микита Сергійович! Нам вже ясно, що це весілля - найбільше джерело пізнання життя для вас!»

Сергей Довлатов «Соло на ундервуде».  Переклад з російської - мій.

 

2 червня

Львівській області вручено орден Леніна. Для урочистого вручення ордена Леніна до Львова прибув перший заступник Ради Міністрів СРСР тов. А.Мікоян

 

11 червня

Розповідають колгоспні пастухи

Нещодавно районна сільськогосподарська інспекція провела районну нараду колгоспних пастухів і зоотехніків. Учасники наради висловили ряд цінних пропозицій щодо утримання худоби в літній період.

Безумовно, більш доречно і ефективно було би провести районну конференцію, а ще краще - симпозіум пастухів.

 

14 червня

Біля голубого екрана

Учні Суховольської середньої школи працювали під час літніх канікул у місцевому колгоспі ім. В.І.Леніна. Хтось запропонував школярам усі гроші скласти разом і купити для школи телевізор. Так і зробили. Тепер майже щовечора у сільській школі спалахує голубий екран. В колгоспі ім. Леніна є ще два телевізори. Один з них знаходиться в клубі, другий - на хуторі Сталашка.

Ой, багато різних думок до голови приходить. По-перше, класна пропозиція - за дитячі гроші купити для школи телевізор. По-друге, ясно, скільки тих грошей вони заробили. По-третє, вражає шалене розповсюдження «голубих екранів».

 

1 липня

Зниження державних роздрібних цін:

Годинники - 16%, велосипеди - 21%, фотоапарати - 19%, капронові панчохи - 20%, вино - 20%.

Читачі, які пам'ятають з наших хронік сталінські і перші післясталінські зниження цін, можуть відчути різницю - народе, пий дешевше чорнило і не згадуй, як ціни на хліб і картоплю знижувалися. А не хочеш чорнила - ганяй на ровері і мовчи.

 

5 липня

Обов'язкове рішення №3 виконкому Львівської міської Ради депутатів трудящих

Про заходи боротьби з колорадським жуком.

На присадибній ділянці, засадженій картоплею в районі селища Жовтневого (м. Львів), 1 липня 1959 року виявлено велику кількість колорадського жука, який сильно пошкодив рослини.

Далі - 7 пунктів грізної постанови.

Так, тоді левандівські жуки ще були подією, на яку реагувала навіть міська влада.

 

10 липня

Шапка на першій сторінці

Трудящі Львівщини підтримують патріотичний почин В.Гаганової.

Почин - добровільний перехід з передової бригади до відстаючої з виведенням її в передові. Ткаля Гаганова - Герой Соціалістичної праці, відома цілому Союзу. Як Висоцький співав:

- Он  был стахановец, гагановец, загладовец и надо ведь, чтоб завалило именно его!

 

19 липня

Зелений театр

Концерти естрадного оркестру під керівництвом Едді Рознера. Нова програма.

Трагічна доля видатного музиканта. Берлінський єврей, один з найкращих джазових трубачів Європи (багато хто казав - найкращий), вимушено емігрував до Польщі, у 1939-му - до Білорусі, де створив свій ансамбль, з 1946 по 1954 сидів в Магадані, потім знову створив оркестр, у 1972-му повернувся у Західний Берлін, помер у 1976-му.

 

26 липня

Сторінка, присвячена 15-річчю визволення Львова

Стаття Героя Радянського Союзу Ф.Суркова «Тепер я львів'янин».

Так, навіть вулиця така була - Суркова. Тепер він окупант...

 

6 серпня

Відкрито новий тролейбусний маршрут №4 - від площі Міцкевича до стадіону ОСК ПрикВО

 

7 серпня

Радісна звістка

Всіх радянських людей радісно схвилювала звістка про наступний візит М.С.Хрущова в Сполучені Штати Америки.

Блін, ночей не спали - так хвилювалися...

 

18 серпня

На екранах Львова і області кольоровий художній фільм «Війна і мир» виробництва «Понті де Лаурентіс» (Італія) та «Парамаунт» (США)

Наташа Ростова - Одрі Хепбьорн! Пам'ятаємо...

 

28 серпня

Майже місяць у Львові проходять зйомки художнього фільму «Іванна» за сценарієм  львівського письменника В.Беляєва. У фільмі знімаються актор театру ім. М.Заньковецької В.Аркушенко та інші актори з цього творчого колективу.

Не побачимо цього фільму. Ніколи.

 

8 вересня

Вироби з хутра

Львівська промислова артіль «Шкіряник» освоїла вироблення суцільно хутряних шапок з шкірок ондатри.

В майбутньому - улюблені шапки працівників обкому партії: від заввідділами і вище.

 

13 вересня

Нова блискуча перемога вітчизняної науки і техніки

Повідомлення ТАРС про пуск Радянським Союзом космічної ракети до Місяця.

 

13 вересня

Атомний криголам «Ленін» відійшов від заводської стінки

 

19 вересня

Продовжується візит М.С.Хрущова до США

Саме під час того візиту Хрущов виступив на Генеральній Асамблеї ООН.

Але своїм взуттям по столі Микита Сергійович гримав не в цьому, а в наступному році, так само під час Генеральної Асамблеї.

 

20 вересня

Творчість молодих

Роман Лубківський.

Вірші Романа Лубківського наповнені духом молодості. Та це й зрозуміло - їх авторові, студенту-другокурснику Львівського державного університету ім. І.Франка, тільки сповнюється 18-й рік.

Мій друже, ровеснику юний,

У серці пісень не гаси!

Вплітаймо в хорал Комуни

Бадьорі свої голоси.

Перша згадка про Романа Мар'яновича. Ще молодий. Але вірш зрілий, як в досвідченого майстра пера.

 

24 вересня

В урочистій обстановці відбулося відкриття Палацу Культури заводу «Львівсільмаш». Новому палацу Культури присвоєне назву - імені 20-річчя Возз'єднання.

 

7 жовтня

Знову дріжджова проблема

На ринках Львова дріжджі завжди знайдеш, але у спекулянтів. За 100 грамів, які коштують по державній ціні 63 копійки, доводиться платити декілька карбованців.

 

9 жовтня

Справа Оберлендера

У Бонні вибухнув черговий політичний скандал. «Об'єднання осіб, що переслідувалися при нацизмі» зібрало матеріали, які звинувачують міністра у справах переміщених, біженців і потерпілих від війни у співучасті у кривавій розправі, вчиненій гітлерівцями над тисячами мирних жителів у Львові наприкінці червня 1941 року.

Міністр пішов у відставку. Справа була гучною, писали про неї у наших і ненаших газетах багато. Зараз це не актуально з усіх точок зору.

 

13 жовтня

Ваші руки в крові, пане Оберлендер!

Мешканці Львова викривають злочинну діяльність гітлерівських головорізів. Теодор Сулим:

- Я бачив страшну сцену, коли по вулиці На Байках (зараз Київська - Манкурт) на розі Пушкінської (Чупринки - Манкурт), фашистський офіцер вирвав з рук матері маленьку дитину, схопив її за ніжки і зі всієї сили вдарив головою об стіну будинку.

Не знав про це. А Хрест - це мій район.

 

22 жовтня

Шакал розправився з шакалом

Свідок усунений. Сенсацією №1 називає західнонімецька преса таємничу смерть ватажка українських націоналістів Степана Бандери, який останнім часом проживав у Мюнхені. Зрадник нібито так нещасливо завалився зі сходів багатоповерхового житлового будинку, що одержав тяжке каліцтво. Коли його доставили у лікарню, він був уже мертвим. Бандера забагато знав про діяльність боннського міністра Т.Оберлендера. Це нервувало міністра і його покровителів, і вони вирішили позбутися свідка. Шакал розправився з шакалом.

Хоча насправді зовсім інший шакал вбив Бандеру, як ми зараз знаємо...

 

3 листопада

Львівському обкому Компартії України

Виконкому обласної Ради депутатів трудящих

Доповідаю, що своє зобов'язання, взяте на 1959 рік, виконав - виробив 502 центнери свинини. На 1960 рік беру соцзобов'язання виробити 1 000 центнерів свинини.

Ярослав Чиж, свинар колгоспу ім. Т.Шевченка, Золочівського району.

Ну, виробив собі та й виробив - сиди, мовчи. Певно, податкової не боявся...

 

13 листопада

Колектив бере на поруки

Обговорюємо проект Закону «Про підвищення ролі громадськості в боротьбі з порушеннями соціалістичної законності».

Навіть не знаю, як це прокоментувати. Молоді ж цього не знають - якщо за тобою карний злочин, то колектив на роботі може за тебе поручитися і тебе звільнять від покарання. Було. Себе не виправдало і скасували. Хоча сама ідея була гарна.

 

28 листопада

На екранах Львова і області

Новий художній фільм «Балада про солдата».

Один з найкращих фільмів про війну. Володимир Івашов, Жанна Прохоренко та ціле сузір'я акторів. Так само - класика.

 

5 грудня

Забезпечити овочами і картоплею населення міст і промислових центрів. Республіканська нарада в Києві.

От скільки років ще буду бачити ці заклики в заголовках статей - стільки і вам буду писати про це. Проблема не до вирішення. Ракети запускати могли, а дати людям нормальну бульбу - не могли. І нема на то ради....

 

10 грудня

Трудящі Львівщини сердечно вітають Микиту Сергійовича Хрущова

Побував на ЛАЗі, в колгоспі, потиснув руку Я.Чижу, виступив на мітингу і відбув.

 

15 грудня

Львів - місто дружби

12,5 тисяч зарубіжних туристів відвідали Львів у цьому році. В наступному ця кількість буде вдвічі більшою.

 

23 грудня

Грудневий Пленум ЦК КПРС

На цьому Пленумі ще звучали переможні інтонації, але справа вже була зроблена. Недолугі партійні рішення щодо сільського господарства, прийняті у попередні роки, зокрема, по забороні утримання худоби у містах та селищах міського типу, призвели до різкого скорочення поголів'я в цілому по країні.  Починалися масові приписки, «туфта», колгоспи скуповували масло в магазинах, щоби відзвітувати про тонни неіснуючого молока. Довго таке тривати не могло.

 

Я не бачу суперечності між вступом і завершенням огляду 1959 року. Фанфари  і переможні рапорти гриміли все сильніше, люди з надією дивилися у майбутнє, але об'єктивних законів економіки переламати було неможливо. Ще через пару років СРСР попав в продуктову залежність від США.

Але 1960 рік ми ще зустрічали радісно і весело.

MANKURT  для ZAXID.NET

Iм'я*
Вiдгук*
  
     
 
Програмна частина - e-design. Дизайн - Ярослава Лозинська
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї посилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.