This version of the page http://www.arbitr.gov.ua/documents/32_70_2001-06-18.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-01. The original page over time could change.
ВИЩИЙ АРБІТРАЖНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АРБІТРАЖНИЙ СУД УКРАЇНИ

 

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

(постанову залишено без зміни  постановою

Судової палати у  господарських справах

Верховного Суду України від 18.02.2002)

 

18.06.2001р                                                         № 32/70

 

Судова колегія по перегляду рішень, ухвал, постанов Вищого арбітражного суду України у складі:

заступника Голови                        ДемченкаС.Ф.

судді                                                    СемчукаВ.В.

розглянула заяву                            Донецької залізниці

про перевірку рішення (постанови, ухвали)

арбітражного суду                          Донецької області

у справі                                   № 32/70

за позовом                              Донецької залізниці

до                                             Державного підприємства вантажно-транспортного управління "Артемвантажтранс" /далі - ДП ВТУ "Артемвантажтранс"/

про                                                      стягнення 29114 грн.64 коп. плати за користування вагонами залізниці у січні місяці 2000 по станції Нікітовка

 

Рішенням арбітражного суду Донецької області від 26.07.2000 /суддя Бондарева Г.Г./ позов задоволено з тих мотивів, що відповідач як власник під'їзних колій повинен вносити плату за користування вагонами.

Заступник голови арбітражного суду Донецької області Татьков В.І. постановою від 05.02.2001 рішення суду скасував, в позові відмовив мотиву­ючи тим, що: положення статуту залізниць, на який посилався суд в рішенні не свідчить про наявність у відповідача обов'язків по сплаті плати за корис­тування вагонами; відповідач не користувався вагонами для власних госпо­дарських потреб.

Донецька залізниця з постановою суду не згодна, в заяві про перевірку постанови в порядку нагляду просить скасувати її, позовні вимоги задоволь­нити, посилаючись на те, що згідно Статуту залізниць України відповідач вносить плату за користування вагонами.

Перевіривши матеріали справи судова колегія встановила:

Донецька залізниця заявила позов про стягнення з відповідача - власника під'їзних колій плати за користування вагонами у грудні 1999р.

Згідно ст.358 ЦК України умови перевезення вантажів, пасажирів та багажу і відповідальність сторін по цих перевезеннях відповідно до Основ цивільного законодавства визначаються статутами /кодексами/ окремих видів транспорту і правилами, що видаються у встановленому порядку.

Статтею 119 Статуту залізниць України передбачено, що за користування вагонами і контейнерами залізниці вантажовідправниками, вантажоодержувачами, власниками під'їзних колій, портами, організаціями, установами, громадянами - суб'єктами підприємницької діяльності вноситься плата.

Порядок визначення плати за користування вагонами /контейнерами/ та звільнення вантажовідправника від зазначеної плати у разі затримки заби­рання вагонів /контейнерів/, що виникла з вини залізниці, встановлюється Правилами.

Правилами користування вагонами і контейнерами визначено порядок і умови користування вагонами і контейнерами, облік часу, порядок оплати.

Згідно ст.73 Статуту залізниць України відповідальність перед залізницею за користування вагонами контрагентом, збереження вантажів та вагонів несе підприємство, якому належить залізнична під'їзна колія.

Факт подання вагонів і знаходження їх в користуванні підприємства, якому належать під'їзні колії і його контрагентам підтверджуються матеріа­лами справи, відомостями плати за користування вагонами. Нарахування плати здійснено у відповідності з чинним законодавством.

Відповідно до вимог Статуту залізниць відповідач зобов'язаний вно­сити плату за користування вагонами.

З огляду на викладене судова колегія вважає, що позовні вимоги під­лягають задоволенню, в зв'язку з чим постанову суду слід скасувати, як таку, що не відповідає матеріалам справи та чинному законодавству, а рішення су­ду залишити без зміни.

Керуючись ст.ст. 106-108 АПК України судова колегія по перегляду рішень, ухвал, постанов Вищого арбітражного суду України

 

ПОСТАНОВИЛА:

 

Постанову арбітражного суду Донецької області від 05.02.2001 у справі № 32/70 скасувати, а рішення суду від 26.07.2000 по цій справі зали­шити без зміни.

Витрати по держмиту по заявах про перевірку рішення покласти на відповідача.

Доручити арбітражному суду Донецької області в поворот виконання рішення видати наказ при наданні доказів про виконання постанови від 05.02.2001.