Архіватори, огляд від BIBLOS спеціальне

Два слова про архіватори
(Також існують інші архіватори:ZIP, ARJ, ARC, LZH, ACE, HA..)

Каталог    Спеціальне    Пошук    покласти книгу     ЧаПи (FAQ)    Приватні угоди та © ®     Новини   
Bbc    Самвидав    ФОРУМ    Контакти    Про бібліотеку    Головна сторінка    Цікаві лінки    Навігація   



Англомовна версія цієї статті

Почнемо з простого - перелік "панства програмового" для архівації даних(загального характеру). Один із найповніших переліків, які є в УА-неті на даний час!

RAR, WinRAR(v.3.60)$-35 RAR, ZIP+ Windows, DOS, LINUX-s, OS/2.MacOS X, Pocket PC, інтеграція (2006)
ZIP, WinZIP (v.10)$-30 ZIP+ Windows, інтеграція (2006)
UltimateZip (v.2.7.1)Free 9+15 форматів, інтегрується (2003)
FilZip (v.3.0)Free 6+14, маленький, є вмонтований поштовий клієнт (2004)
QuickZip 2.22 Free 10+23 формати, невеликий (2003)
PowerZip (v.6.5)$-20, 3+7 (2004)
EasyZip 2000 (v.3.5)Free ZIP інтегрується (2002)
ZipWave (v.1.3)$-18, 15 форматів (2003)
ZipMagic (v.4.0)$-40, ZIP 1+16, plag-in для поштових клієнтів має(2002)
CyD Archiver XP (v.1.1)$- ZIP Windows малий розмір програми (2004)
Stuffit Standart (v.8.5)$-25 5+13 Mac, Windows, Linux, Solaris(2006)
PowerArchiver 2006 (v.9.63)$-20 , 7+21 (2006)
ZipOffice 10 Classic (v.3.0) $-39, 8 форматів
7-zip (v.4.42) Free 7z(5+10), Windows, інтерфейс 20+ мов (2006)
ZipGenius SR3 Suite (v.1.4)Free 15 форматів, є вмонтовані FTP і Поштовий клієнт (2002)
ARJ 2.81a (останній), WinARJ32 v.8.0.0.83 (2000), WinARJ 98(v.4.1.0.8)$-49+Free(personal) DOS(консоль), Windows (2003)
JAR 1.02 n Високий ступінь стиснення, кросплатформовість(в процесі розробки) від ARJ-створювачів (2003)
ZipZag (v.1.54)$- 130 форматів (2004)
BioArc (v.1.3) Free-?, гарне стиснення, власний мультимедіа алгоритм для стиснення MPEG-файлів(2002)
UHA, WinUHA (v.2.0 RC1)Free (2006)
BitZipper (v.3.4.1)$-20, 8+17, 7SFX форматів (2004)
ACE, WinACE (v.2.65)$-29+Free-із рекламним модулем, 6+10, (2006)
SBC Archiver 0.969 DOS, SBC Archiver 0.969 Win32 n консольний, шифровка "сильними" алгоритмами (2002)
pkZIP, pkUnZIP n
ZOO n

UPX 1.24, UPX 1.24 DOS n тільки для .EXE, .COM, .DLL (2003)

Отже, кілька слів про те "хто такі" архіватори.
Архіватори - це програми, які методом математичного обчислення(за формулами) зменшують розміри даних без втрати самих даних, або з мінімальними і незначними втратами; або ж навпаки - видобувають для використання ті дані, які попередньо були "стиснуті"(відповідними методами). Слід зазначити, що дані після "стиснення" архіваторами набувають специфічного значення, яке "розуміє" тільки сам архіватор, особливо якщо метод стиснення унікальний. Інші програми таких даних використовувати не можуть (звісно, є технічні нюанси, але про це далі).
Математично, процес "архівації" (стиснення) даних можливий у двох варіантах: 1- без втрат початкових даних, 2- з втратами початкових даних (шуми алгоритму).
Щоб не вдаватись в математичні пояснення, наведемо приклад із життя. На практиці процес архівації(стиснення) можна порівняти з фотографуванням книги на мікроплівку. В результаті такої маніпуляції книга розміром в 200 сторінок формату А4 поміщається в сірниковій коробці. Технічний нюанс - без спеціального обладнання таку книгу не сфотографуєш і не прочитаєш.І якщо на плівці був дефект або зерно погано освітилось, при проявці на кадрі в тому місці зображення буде не чітке або й відсутнє,але відсутність кількох слів чи букв не загрожує змісту книги. Подібний принцип закладено в записуванні електронних книг на лазерні диски (CD, DVD та ін.). На один диск може "влізти" невеличка бібліотека в 20 000 книг. Знову ж технічний момент - без спеціального обладнання таку інформацію не запишеш і не прочитаєш. Та якщо "дефект виробника" чи царапина, з диска вже не отримати однієї чи кількох книг,та цінність бібліотеки при цьому не зменшиться (хоча ;)).
Тепер ще трішки статистичних даних -

Перелік, форматів архівів(унікальна колекція!!!):
ZIP, RAR, 7z, UHA, ACE, JAR, ARJ, ICE
LZH(LZH, LZ77, LZB, LZC, LZG, LZJ, LZMW, LZW, LZR, LZSS, LZT), LHA(HA), TAR, RPM, GZ(-IP), BZ(-IP), BZ(-IP)2, TAZ, TGZ, TZ, Z, CAB, ARC, BIO, PAK, ZOO, 3ds, WAR
ISO, SIT, SITX, UU, UUE, SPLIT, DEB, ISI, XXE, XEF, HQX, B64, BHX, BH(BinHex), PF
CHM, CPIO, MIM, MIME, IMP,RB

Зверніть увагу, що формати і алгоритми можуть мати однакові назви чи абревіатури, але це абсолютно різні речі!

Якщо уважно приглянутись до вище наведених даних, "не озброєним оком" бачимо, що:

  • є архіватори унікальні і законодавці "Моди"(формату та методу!)-WinRAR, WinZIP, ARJ, WinACE, WinUHA, BioArc...,
  • є похідні та клони (pkZIP, FilZIP, ZipWave...),
  • є "гонщики", які в гонитві за популярністю підбирають якомога більше кодів для підтримки різних форматів - ZipZag(130-абсолбтний рекордсмен), Quick Zip(~35), PowerArchiver(~30)
  • (до речі, в цьому є певний сенс, продиктований сучасним ринком архіваторів!).
    І тут виникає просте запитання, яке виникло свого часу і в мене - "Що вибрати?"
    Оцінити програму-архіватор за одним чи двома параметрами (швидкість стискання, ступінь стиснення), і таким чином побудувати рейтинг, практично можливо, але об'єктивність такого рейтингу буде ДУЖЕ ДАЛЕКА ВІД РАЕЛЬНОСТІ!
    Отже, при виборі архіватора враховують такі параметри:
  • вартість;
  • швидкість стиснення різних типів файлів, різного розміру;
  • ступінь стиснення;
  • вимоги програми-архіватора до системних ресурсів;
  • версія програми, версійна сумісність (чи можуть попередні версії розархівовувати дані стиснені новішими версіями одного й того ж архіватора; чи новіші версії архіватора розархівовують давно зархівоані дані);
  • підтримка кирилиці(особливо - І, Є, Ї, Г-з хвостиком, Ё), довгих імен файлів, із збереженням "нативного написання"(велика/мала букви в одному слові);
  • можливість інтеграції в інші програми, систему;
  • кросс-платформовість (робота з одним і тим самим архівом в різних операційних системах);
  • розмір програми;
  • інтерфейс(вигляд, "зрозумілість"), локалізації;
  • додаткові можливості (ступінь "шуму архіватора", відновлення частково зіпсованих заархівованих даних, захист даних(пароль, шифрування, розмір ключа для шифру), максимальний розмір файлу та ін.).
  • Що і де б не говорилось про архіватори, у 100% випадків згадують, що "Де факто", основними "бійцями" в категорії загальних архіваторів для WINDOWS-платформ(систем) є WinZIP(ZIP, BZ, LZH, GZ, TAR, CAB..) та WinRAR(RAR, LZH, GZ, TAR, CAB..). При цьому, певна "конкуренція" є і між спільнокореневими "родичами". Наприклад, деякі "клони" що працюють переважно опираючись, або тільки з форматом ZIP, інколи показують сильніше і швидше стиснення ніж сам WinZIP!

    На осінь 2006:

  • WinZIP v.10 (02.2007 - v.11)
  • WinRAR v.3.60 (02.2007 - v.3.63)
  • Ці програми платні. Період безкоштовного використання 40-45 днів. Не для образи створювачів, "дієві ліки" для цих програм, звичайно не останньої версії, можна знайти за 10-15 хв. в інтернеті.

    WinZIP

    ПОВНА ПІДТРИМКА І РОБОТА з ZIP-форматом.
    Розмір програми з папкою, від 8 Мб більше, плюс бібліотеки які закидаються в системні каталоги. ZIP можливо інтегрувати практично в будь-які програмні середовища (VC, VB, Delphi(Paskal), C, Assambler, Lisp, Perl, PHP...). Готові "шматки" програмного коду, для найпопулярніших мов, можна знайти прямо на рідній сторінці WinZIP-а. Більшість програм Windows-платформи для читання електронних текстів "читають" без проблем ZIP та його похідні (BZ...), навіть, якщо WinZIP на даному комп'ютері не встановленого. Міжверсійна підтримка архівів в останніх версіях WinZIP-а почала трішки страждати. До версії 8.1 працювали всі, як одна сім'я - незалежно від версії самої програми архіватора - читався, переархівовувався будь-який zip-архів, і т.п. Тепер, архіви створені WinZIP-ом версій 9.хх, 10.хх - не завжди читаються чи піддаються переархівації версією 8.0(і нижче). Української локалізації ще не зустрічав. Інтерфейс достатньо дружній і інтуїтивно зрозумілий. По при всі складнощі і розширення ринку архіваторів, популярність, ефективність і швидкість WinZIP-а не викликає сумніву. Мабуть кросплатформове удосконалення сприяло б ще більшому розповсюдженню даного архіватора. Щодо ринкової ситуації, підтримка інших форматів для розархівації зроблена тут теж 15( B64, BHX, CAB, HQX, MIM, LZH, GZ, TAR, TAZ, TGZ, TZ, Z, UU, UUE, XXE)

    WinRAR

    ПОВНА ПІДТРИМКА І РОБОТА з ZIP, RAR-форматами.
    Розмір програми з "начинням" до 3 Мб, +бібліотеки в системній папці (небагато в порівнянні із WinZIP-ом). Бачив на рідній сторінці RAR-а що є версії для операційних систем: Windows, DOS, LINUX, FreeBSD, OS/2, MacOS X, Pocket PC-безкоштовно.
    Є коди і бібліотеки для інтеграції в інші програми і мови програмування, але тільки для розархівувавння - однак все це далеко не ZIP-івська легкість і універсальність. Швидкість архівування бажає бути кращою (хоч більшість конкурентів повільніші). Але при порівнянні з WinZIP-ом, що найменше у двічі повільніше відбувається процес. Зате ступінь стиснення в порівнянні з тим же WinZIP-ом практично ефективніша на 10% (що найменше), а в певних моментах доходить до 50% різниці в кращу сторону. Плюсом також можна відмітити що WinRAR стискає як в RAR, так і в ZIP - форматах, повна підтримка (WinZIP такого не робить). Версійна підтримка однонапрямлена, старі архіви читають всі хто вище версії RAR-а який стискав цей архів. Бувають моменти в яких це незручно!!!(був навіть такий період переходу між версіями, що вони не читали архіви створені одне одним!) В RAR форматі архіву є можливість закладати інформацію про власника архіватора, блокувати архів від змін, інформація для відновлення архіву у випадку пошкоджень, копіювання прав доступу для файлів NTFS-системи. Протягом 3 місяців після релізу чергової версії завжди з'являється Українська локалізація, чого нажаль в WinZIP-і не було. Інтерфейс достатньо дружній, особливих проблем з розумінням не виникає. І Щодо підтримки інших форматів для розархівації тут є їх 12 (CAB, 7z, LZH, GZ, BZ2, Z, TAR, ARJ, JAR, ISO, UUE, XXE). Кількісно цей показник програє WinZIP-у.

    Розглядаючи тести архівів в літературі за останні п'ять років, враховуючи власний досвід, бачимо постійних два фігуранти для платформи Windows - WinZIP та WinRAR. Інші учасники перегонів, то різко "вриваються в колектив" популярних, і за певний час віддають свої завоювання...Той же ARJ в DOS-i - тактика завоювання ринку безкоштовною ліцензією для персонального використання плюс гарна швидкість, паролі, шифрування без стиснення, розбивка на частини... Мало хто міг тоді пишатись набором таких можливостей серед безкоштовних архіваторів, але консольний варіант вже на той час відживав своє. RAR-івці спробували зробити командну оболонку у вигляді старого "Norton commander". Десь в той момент появився ACE, який стискав "як звір" і обходив ARJ інколи на 80%. Однак час за який він це робив був "трагічним", і так само, як і в RAR-i, було багато технічних недосконалостей. Далі епоха переходу на WINDOWzzz-платформу і зміна версій. Першими відчули користь і можливість використання цієї ситуації ZIP-івці породжуючи версію за версією для цієї платформи...ARJ, ACE повернулись в новому обличчі. Прийшли 7-ZIP(вже здає свої позиції), PowerArchiver(в десятці кращих вештається, але після фурорного "прориву" високо вже так не може піднятись).
    Можна ще розповідати і розповідати...


    Отже, однозначно оцінити хто кращий важко.

    Якщо вам потрібно зекономити місце і у вас є час, а архіви ви будете змінювати дуже рідко або ніколи - тоді WinRAR саме для вас. Якщо ж ви постійно і багато архівуєте, передбачаєте можливість використання ваших архівів в інших програмах, часто оновлюєте версії програмного забезпечення - WinZIP ваш помічник.

    Особисто я всі дрібні файли до 50Кб, певні формати файлів, дрібні переноси для оновлення чи поповнення файлів даних, стискаю WinZIP-ом (точніше trial-версією Total Commander). Це швидко, і завжди є гарантія що вдасться розархівувати дані потім. Гарна інтеграція в систему та в командні оболонки, спрощує такі завдання до мінімуму. Якщо ж файли великі, і я їх буду зберігати у власних колекціях - тільки WinRAR(точніше trial-версією Total Commander), хай повільніше зате краще (особливо неперервне архівування).

    Вибір робити ВАМ! Є багато інших архіваторів (WinACE, WinUHA, 7-Zip, LZH, HA, ARC, ARJ, JAR та ін.), завжди є альтернатива! Шукайте те, що підходить особисто вам, або користуйтесь кращим, зберігаючи свій час. Є програми, які подають надію на майбутнє. То ж будемо чекати їхнього росту і прояви в ролі КРАЩИХ не на один рік (JAR).
    Що стосується мультимедійних файлів, їхніми архіваторами є Кодеки або Компресори, які пристосовані власне для роботи суто з визначеним типом даних. Про це, можливо, наступного разу.

    Хай щастить ;) ! LanceloT (R) & Tasik Розміщено BIBLOS.org.ua (C) (29.10.2006-17.02.2007)
    При використанні матеріалів статті, обов'язково розмістити лінк на статтю, та вказати власника copyright-s.


    http://www.BIBLOS.org.ua/
    Каталог    Спеціальне    Пошук    покласти книгу     ЧаПи (FAQ)    Приватні угоди та © ®     Новини   
    Bbc    Самвидав    ФОРУМ    Контакти    Про бібліотеку    Головна сторінка    Цікаві лінки    Навігація   



    Повернутись ... На головну сторінку

    Design LPSsoft ® & www.STRIXA.org ©