Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Російська енергетика потребує європейських інвестицій, вважає Комісар Пібалґс

 Подібну думку Європейський Комісар з енергетичних питань висловив у доповіді, виголошеній 31 жовтня в рамках „Міжнародного енергетичного тижня”, що триває в Москві.

„Енергетика є вкрай важливою галуззю, яка приносить взаємну вигоду”, - наголосив Андріс Пібалґс. „Посилена співпраця в цій сфері може сприяти подоланню культурних, політичних та економічних бар’єрів та зміцнити безпеку всіх зацікавлених сторін”, - заявив Комісар.

За експертними оцінками, для розвитку енергетичного сектору протягом найближчих 20 років Росія потребуватиме близько 680 мільярдів євро. Із них близько 390 мільярдів має піти на нафтову та газову промисловість.

Наодинці Росія не впорається із таким вантажем, переконаний Європейський Комісар. ЄС готовий до інвестиційної співпраці з Москвою. Однак для цього потрібні безпечний та привабливий інвестиційний клімат та надійний попит, що забезпечуватиме фундамент для довгострокових стосунків, заявив представник Європейської Комісії.

Водночас Комісар висловив занепокоєння деякими положеннями російської енергетичної стратегії, оприлюдненої 2003 року. „Передбачаючи значне зростання російського виробництва газу, стратегія не передбачає зростання рівня російського газового експорту”, - наголосив Комісар. Натомість енергетичне партнерство між ЄС та Російською Федерацією має забезпечувати зростання обсягів російського газового експорту до ЄС, вважає Пібалґс.

Нині одним із розв’язань проблеми зростання попиту на енергоресурси стають програми енергозаощадження, переконаний представник Європейської Комісії. „Спільні зусилля з підвищення рівня енергоефективності у промисловості та домогосподарствах Росії... можуть вивільнити додаткові обсяги газу для експорту”, - наголосив Андріс Пібалґс.

Минулого тижня, виступаючи на третьому Форумі з поліпшення інтеґрації для забезпечення стабільного розвитку (BISE), який відбувся в Ризі, Комісар Пібалґс нагадав, що відповідно до нової енергетичної стратегії ЄС, 2020 року економіка Союзу має заощаджувати 20% від теперішнього рівня енергоспоживання.

24% газу та 27% нафти, що їх споживає економіка ЄС, припадають на російські енергоресурси. На російську нафту припадає близько 30% всього нафтового імпорту до ЄС. Частка російського газу в структурі газового імпорту до ЄС складає 44%.

Водночас близько 63% російського експорту нафти та близько 65% експорту газу прямують до Європейського Союзу. >>> докладніше

 

 

нагору