Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

18 грудня 2006

Зовнішні відносини Європейського Союзу

Стосунки ЄС та України

2006 року ЄС надав Україні 100 мільйонів євро. Про це свідчить огляд стосунків Європейського Союзу із країнами-сусідами, оприлюднений Європейською Комісією 14 грудня.

Відповідно до документу, загальний обсяг допомоги, наданої 2006 року Україні з боку Європейського Союзу, дорівнює 100 мільйонам євро. Наступного року обсяг допомоги збільшиться на 20% і складатиме 120 мільйонів євро.

Окрім інформації про масштаб європейської підтримки Україні, документ містить стислий огляд основних сфер співпраці. У ньому ще раз стверджується прагнення ЄС до укладання нової Розширеної угоди з Україною із перспективами створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Акцент також зроблено на співпраці в енергетичній сфері, спрощенні візового режиму, втіленні механізму твіннінґу та роботі Місії ЄС з надання допомоги на українсько-молдавському кордоні.

4 грудня Європейська Комісія оприлюднила аналіз поступу, що його здійснила Україна в рамках Плану дій з реалізації Європейської політики сусідства. >>> докладніше

Європейська Комісія розпочне перемовини про створення спільного авіаційного простору з Україною. 12 грудня Рада ЄС надала Комісії мандат на ведення переговорів про укладання відповідної угоди.

„За допомогою угоди про створення спільної авіаційної зони ми зможемо ґарантувати високий рівень безпеки авіаперевезень, а також сприяти зміцненню торгівлі та соціальних зв’язків із нашим близьким сусідом”, - прокоментував подію Віце-президент Європейської Комісії, Комісар у справах транспорту Жак Барро.

Угода не лише відкриє відповідні ринки, але й дозволить Україні інтеґруватися до європейських авіаційних структур. У рамках домовленостей Україна наблизить своє законодавство до європейських стандартів та норм acquis communautaire в авіаційній сфері.

2005 року повітряним транспортом для подорожі між ЄС та Україною скористалося 1,8 мільйонів пасажирів, що на 300% більше, ніж п’ять років тому. >>> докладніше

Інші питання зовнішніх відносин ЄС

Новий фонд допоможе країнам Східної Європи зменшити рівень атмосферного забруднення. Про заснування нового фонду допомоги країнам Східної Європи та Центральної Азії було оголошено 13 грудня.

Ініціаторами заснування стали Європейський інвестиційний банк та Європейський банк реконструкції та розвитку. Про свої внески до фонду оголосили Бельгія, Фінляндія, Ірландія, Люксембурґ, Іспанія та Швеція, а також компанії Іспанії, Чехії та Греції. Загальна сума внесків складає 165 мільйонів євро.

Основна мета фонду полягатиме в допомозі країнам Східної Європи та Центральної Азії зменшити забруднення атмосфери, передусім викидів СО2. Високий рівень викидів СО2, характерний для реґіону, пояснюється спадком командної економіки та низьким рівнем ефективності використання енергії.

Нині на країни реґіону припадає 13% світових викидів СО2. >>> докладніше

Європейська Комісія надає 2 мільйони євро постраждалим від грузинсько-абхазького конфлікту. Про надання допомоги було оголошено 14 грудня.

Кошти буде спрямовано на потреби біженців, що були змушені залишити західні райони Грузії, передусім територію Абхазії. Крім того, допомогу буде спрямовано людям, що повернулися до своїх осель. 1,5 тисячам сімей буде надано ресурси для відновлення своїх господарств. Підтримка також передбачає відбудову тимчасових сховищ для колишніх біженців та ремонт зруйнованих домівок.

Унаслідок грузинсько-абхазького конфлікту, що триває з 1992 року, тисячі людей загинули та близько 250 тисяч були вимушені залишити рідні місця.

Від 2002 року Європейська Комісія надала 11 мільйонів євро на потреби жертвам нерозв’язаних конфліктів на території Грузії. >>> докладніше

Франко Фраттіні засуджує проведення конференції „Перегляд Голокосту”. Заяву Віце-президента Європейської Комісії щодо проведення в Тегерані конференції „Перегляд Голокосту: світова перспектива”, було поширено 12 грудня.

„Я хочу висловити свою шокованість та своє обурення з приводу конференції, яка нині триває в Тегерані, ставлячи під сумнів факт Голокосту”, - заявив Віце-президент Європейської Комісії. „У зв’язку з цією подією я маю заявити про своє рішуче засудження будь-якої спроби заперечити, тривіалізувати чи зменшити масштаб Шоаху, воєнних злочинів чи злочинів проти людства”, - наголосив Фраттіні. „Як віце-президент Європейської Комісії, що опікується питаннями засадничих прав людини, я хотів би ще раз заявити про рішуче засудження Комісією будь-яких проявів антисемітизму, расизму та ксенофобії”, - зазначив він.

Конференція „Перегляд Голокосту: світова перспектива” тривала 11-12 грудня в Тегерані (Іран). Вона була спрямована на перегляд історії переслідування єврейського населення під час Другої світової війни. Раніше президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад неодноразово називав Голокост „історичним міфом”. >>> докладніше

Європейська Комісія закликає до негайного відновлення перемовин у Сомалі. Відповідну заяву Європейського Комісара у справах гуманітарної допомоги Луї Мішеля було поширено 18 грудня.

„Я закликаю всі сторони утриматися від втягування до воєнного протистояння, в якому не може бути переможця”, - заявив Комісар. „Нова війна в Сомалі матиме трагічні наслідки не лише для сомалійського народу, але для інших реґіонів світу”, - наголосив він.

Заява Європейського Комісара стала відповіддю на різке погіршення ситуації в східно-африканській країні. Протистояння між Тимчасовим федеральним урядом та Верховною радою ісламських судів триває з 1991 року та здатне перерости в новий громадянський конфлікт. Тимчасовий уряд має міжнародне визнання, однак контролює незначну територію Сомалі. ››› докладніше

Внутрішні питання Європейського Союзу

Загальні питання

Відбулося засідання Європейської Ради. Саміт голів держав та урядів країн-членів ЄС тривав 14-15 грудня в Брюсселі.

Одним із центральних питань саміту стала перспектива розширення ЄС. У висновках Ради процес розширення названо „успішною історією для Європейського Союзу та Європи в цілому”. Водночас було наголошено на тому, що країни-кандидати мають бути готовими до виконання всіх зобов’язань членства в Союзі.

Європейська Рада підтримала рішення Ради з загальних питань та зовнішніх відносин (11 грудня) про призупинення перемовин у 8 з 35 розділів переговорного процесу про вступ Туреччини до ЄС. Було також зроблено огляд поступу західно-балканських країн.

Рада ознайомилася з результатами консультацій, проведених урядом Фінляндії з країнами-членами ЄС щодо перспектив європейського Конституційного договору. Очікується, що у першій половині 2007 року уряд Німеччини (наступної країни-голови ЄС) підготує звіт про подальші перспективи Конституції ЄС.

В енергетичній сфері Європейська Рада підтримала ідею заснування європейської мережі кореспондентів у справах безпеки енергопостачання. Мережа складатиметься з представників держав-членів ЄС, Європейської Комісії, країни-голови ЄС та Генерального секретаріату Ради ЄС. Її функції полягатимуть в збиранні інформації, пов’язаної з питаннями енергетичної безпеки ЄС, а також в забезпеченні механізмів раннього попередження проблем в енергетичній сфері. Рада підтвердила намір ЄС у поширенні принципів європейського енергетичного ринку на сусідські країни ЄС через механізми Європейської енергетичної спільноти та Європейської політики сусідства.

Висновки Європейської Ради стосувалися низки інших сфер, зокрема ситуації на Близькому Сході, стосунків ЄС із Іраном, ситуації в Афґаністані, Демократичній Республіці Конґо, Судані та Сомалі, проблем довкілля та європейської міґраційної політики.

Європейська Рада є самітом голів держав та урядів країн-членів ЄС. >>> докладніше

Уряд Фінляндії підводить підсумки головування в Раді ЄС. Огляд результатів фінського головування було оприлюднено 15 грудня.

Початок шестимісячного головування Фінляндії в Раді ЄС був позначений конфліктом між Ізраїлем та шиїтським збройним рухом „Хезболла”. Уряд країни-голови ЄС відіграв істотну роль у посиленні залучення Союзу до проблем Близького Сходу. Збройні сили держав-членів ЄС сформували більшу частину контингенту Тимчасових сил ООН у Лівані (UNIFIL).

Протягом фінського головування законодавство ЄС збагатилося двома важливими документами: Реґламентом про впровадження програми REACH, що регулюватиме розвиток хімічної промисловості ЄС, та Директивою про свободу руху послуг, що забезпечить вільне надання послуг громадянами одних держав ЄС в інших країнах Союзу.

Місяці головування Фінляндії були позначені позитивною оцінкою готовності Румунії та Болгарії до вступу в ЄС (країни приєднаються до Союзу 1 січня 2007 року). Водночас ЄС не досяг домовленості з Туреччиною про виконання пунктів Анкарського протоколу.

Вагомі здобутки були здійснено в сферах енергетичної політики, боротьби з кліматичними змінами та нелегальною міґрацією.

Піврічний строк головування Фінляндії в Раді ЄС завершиться 31 грудня 2006 року. Від 1 січня 2007 року обов’язки країни-голови ЄС виконуватиме Німеччина. >>> докладніше

Див. також:

Детальні результати головування Фінляндії в Раді ЄС

Бюджет

Ухвалено бюджет ЄС на 2007 рік. Бюджет наступного року, ухвалений 14 грудня Європейським Парламентом, буде першим документом, що діятиме в межах нових Фінансових рамок Союзу (2007-2013).

Доходи бюджету Європейської Спільноти дорівнюватимуть 115,5 мільярдам євро (0,99% валового національного доходу ЄС). Видатки бюджету складатимуть 126,5 мільярдів євро (1,08% ВНД ЄС). Із них близько 55 мільярдів буде спрямовано на підвищення рівня конкурентоздатності та соціальної згуртованості економіки ЄС, 56 мільярдів – на програми спільної аграрної політики та політики у сфері довкілля, 1,2 мільярди – на програми посилення європейського простору свободи, безпеки та правосуддя, 6,8 мільярдів – на зміцнення планетарної ролі ЄС, зокрема на політику у сфері розвитку та гуманітарну допомогу.

Бюджет ЄС формується внесками держав-членів Європейського Союзу (65%), „власними ресурсами” Європейської Спільноти (митні збори, сільськогосподарські збори, ПДВ – 28%), а також іншими статтями доходів (7%). >>> докладніше

Див. також:

Бюджет ЄС на 2007 рік: діаграма

Економіка

Дефіцит платіжного балансу ЄС складає 22,9 мільярдів євро. Про це свідчать дані, оприлюднені 12 грудня Статистичною службою Європейських спільнот.

У третьому кварталі 2006 року дефіцит платіжного балансу ЄС (ЄС-25) склав 22,9 мільярдів євро. Торік (третій квартал 2005 року) він дорівнював 11,2 мільярдам євро. У другому кварталі 2006 року дефіцит платіжного балансу ЄС становив 22 мільярди євро.

Дефіцит платіжного балансу зони євро (ЄС-12) у третьому кварталі дорівнював 0,5 мільярдам євро. Торік він складав 1 мільярд євро. У другому кварталі 2006 року цей показник становив 7,6 мільярдів євро. >>> докладніше

Енергетика

Європейська Комісія закликає держави ЄС відкрити ринки газопостачання та електроенергії. 12 грудня Комісія надіслала обґрунтовані висновки (reasoned opinion) 16 державам-членам ЄС, що, на її думку, порушують Директиву про відкриття ринків газопостачання та електроенергії.

Серед 16 держав-порушниць – Німеччина, Австрія, Бельгія, Чехія, Естонія, Іспанія, Франція, Греція, Ірландія, Італія, Литва, Латвія, Польща, Швеція, Словаччина та Сполучене Королівство. Обґрунтовані висновки Комісії стали реакцією на документи, надіслані країнами-членами ЄС у відповідь на формальні попередження, в яких Комісія звертала увагу країн на порушення енергетичного законодавства ЄС.

Комісія вимагає від держав-членів відкриття ринків газопостачання та електроенергії для нових ринкових гравців, розділення операторів вертикально інтеґрованих мереж та безпосередніх виробників і постачальників енергії, скасування дискримінації у питаннях доступу до інфрастрктури тощо.

Наступним кроком Комісії може бути звернення справи до Європейського Суду. 19 травня та 16 листопада 2006 року Суд уже визнав порушення європейського енергетичного законодавства з боку Люксембурґу та Іспанії. >>> докладніше

Зайнятість та соціальні питання

Завершується рік мобільності працівників у ЄС. Підсумкова подія, присвячена закриттю ініціативи, відбулася 11 грудня в Ліллі (Франція).

Протягом 2006 року, оголошеного роком мобільності працівників у ЄС, у цілій Європі було проведено близько 2 тисяч подій. Акції були покликані поінформувати громадян держав ЄС про їхнє право працювати в іншій країні Союзу, можливості знаходження роботи закордоном, соціальні та економічні переваги професійної мобільності.

„Праця в іншій європейській країні дає людині можливість вивчити нову мову, відкрити для себе нову культуру та розвинути нові вміння”, - прокоментував подію Європейський Комісар у справах зайнятості Владімір Шпідла. „Крім того, мобільність працівників є ключовим чинником досягнення європейської мети підвищення рівня зайнятості та зростання”, - додав він.

Відповідно до нещодавніх досліджень Євробарометра, три чверті європейців визнають, що професійна мобільність відіграє істотну роль на сучасному ринку праці. Водночас дані досліджень свідчать, що протягом року після втрати роботи нове місце знаходять 59% осіб, що виїхали до іншої країни, і лише 33% тих, хто залишився у рідній країні. >>> докладніше

Інші новини

Рівень безробіття в ЄС зростає на 0,3%. >>> докладніше

Робоча сила в зоні євро дорожчає на 2%. >>> докладніше

Річний рівень інфляції в зоні євро становить 1,9%. >>> докладніше

Хорватія отримає 60 мільйонів євро на реконструкцію доріг. >>> докладніше

Семирічний бюджет європейської міґраційної політики складатиме 7 мільярдів євро. >>> докладніше

Європейська Комісія вимагає від держав-членів ЄС повернення 263,5 мільйонів євро, неадекватно витрачених у рамках спільної аграрної політики. >>> докладніше

Підведено річні підсумки програми з підвищення рівня зростання та зайнятості в ЄС. >>> докладніше

Комісія ініціює нові заходи для поліпшення збуту європейської сільськогосподарської продукції закордоном. >>> докладніше

Комісар Пібалґс вітає укладання угоди про побудову електромережі між Польщею та Литвою. >>> докладніше

ЄС надає допомогу турецькому населенню Кіпру. >>> докладніше

Веб-сайт тижня

Сайт фінського головування в ЄС

http://www.eu2006.fi/en_GB/

На сайті присутня інформація про підсумки засідання Європейської Ради (14-15 грудня) та загальні результати головування Фінляндії в Раді ЄС.

Анонси подій

Відносини ЄС та України

21 грудня – візит Європейського Комісара з енергетичних питань Андріса Пібалґса до України. Участь у церемонії інавґурації Східноєвропейського метрологічного центру природного газу (Боярка).

Анонси інших подій

18 грудня – виступи прем’єр-міністра Фінляндії Матті Ванханена та міністра європейських справ Фінляндії Паули Лехтомекі в Європейському Парламенті: підсумки фінського головування в ЄС. >>> докладніше

18 грудня – засідання Ради ЄС з питань довкілля.

20-21 грудня – засідання Ради ЄС з сільського господарства та рибальства.

20 грудня – засідання Комітету постійних представників ІІ (COREPER II)

Внешние отношения Европейского Союза

Европейская политика соседства

В 2006 году ЕС предоставил Украине 100 миллионов евро. Об этом свидетельствует обзор отношений Европейского Союза со странами-соседями, опубликованный Европейской Комиссией 14 декабря.

Согласно обнародованной информации, общий объем помощи, предоставленной Украине в нынешнем году со стороны Европейского Союза, составил 100 миллионов евро. В 2007 году объем помощи увеличится на 20% и составит 120 миллионов евро.

Кроме информации о масштабе европейской поддержки Украине, документ содержит краткий обзор основных сфер сотрудничества. В нем подтверждается стремление ЕС к заключению нового Расширенного соглашения с Украиной с перспективами создания зоны свободной торговли между Украиной и ЕС. Акцент также сделан на сотрудничестве в энергетической сфере, упрощении визового режима, реализации механизма твиннинга и работе Миссии ЕС по предоставлению помощи на украино-молдавской границе.

4 декабря Европейская Комиссия обнародовала анализ прогресса, осуществленного Украиной в рамках Плана действий по реализации Европейской политики соседства. >>> детальнее

Европейская Комиссия начнет переговоры с Украиной о создании общего авиационного пространства. 12 декабря Совет ЕС представил Комиссии мандат на ведение переговоров о заключении соответствующего соглашения.

«С помощью соглашения о создании общего авиационного пространства мы сможем гарантировать высокий уровень безопасности авиаперевозок, а также содействовать укреплению торговли и социальных связей с нашим близким соседом», - прокомментировал событие Вице-президент Европейской Комиссии, Комиссар по транспортным вопросам Жак Барро.

Соглашение не только откроет соответствующие рынки, а и позволит Украине интегрироваться в европейские авиационные структуры. В рамках договоренностей Украина приблизит свое законодательство к европейским стандартам и нормам acquis communautaire в авиационной сфере.

В 2005 году воздушным транспортом для путешествий между ЕС и Украиной воспользовались 1,8 миллионов пассажиров, что на 300% больше, нежели пять лет назад. >>> детальнее

Новый фонд поможет странам Восточной Европы уменьшить выброс вредных веществ в атмосферу. Об основании нового фонда помощи странам Восточной Европы и Центральной Азии было объявлено 13 декабря.

Инициаторами основания стали Европейский инвестиционный банк и Европейский банк реконструкции и развития. О своих вкладах в бюджет фонда объявили Бельгия, Финляндия, Ирландия, Люксембург, Испания и Швеция, а также компании Испании, Чехии и Греции. Общая сумма вкладов составляет 165 миллионов евро.

Основная цель фонда состоит в помощи странам Восточной Европы и Центральной Азии уменьшить загрязнение атмосферы, прежде всего выбросов СО2. Высокий уровень выбросов СО2, характерный для региона, объясняется наследием командной экономики и низким уровнем эффективности использования энергии.

На сегодняшний день на страны региона приходится 13% всех выбросов СО2, осуществляемых в мире. >>> детальнее

Европейская Комиссия предоставляет 2 миллиона евро пострадавшим от грузино-абхазского конфликта. О предоставлении помощи было объявлено 14 декабря.

Ресурсы будут направлены на нужды беженцев, вынужденных покинуть западные районы Грузии, прежде всего территорию Абхазии. Кроме того, помощь будет предоставлена людям, вернувшимся домой. 1,5 тысячам семей будут предоставлены ресурсы для восстановления своих хозяйств. Поддержка также предусматривает восстановление временных убежищ для бывших беженцев и ремонт разрушенных домов.

Вследствие грузино-абхазского конфликта, разразившегося в 1992 году, тысячи людей погибли и около 250 тысяч были вынуждены оставить родные места.

С 2002 года Европейская Комиссия предоставила 11 миллионов евро на нужды жертвам неразрешенных конфликтов на территории Грузии. >>> детальнее

Другие вопросы внешних отношений ЕС

Франко Фраттини осуждает проведение конференции «Пересмотр Холокоста». Заявление Вице-президента Европейской Комиссии относительно проведения в Тегеране конференции «Пересмотр Холокоста: всемирная перспектива», было распространено 12 декабря.

«Я хочу выразить свой шок и свое возмущение по поводу конференции, проходящей в данный момент в Тегеране и подвергающей сомнению факт Холокоста», - заявил Вице-президент Европейской Комиссии. «В связи с этим событием я должен заявить о своем решительном осуждении любых попыток отрицать, тривиализировать или уменьшить масштаба Шоаха, военных преступлений либо преступлений против человечества», - подчеркнул Фраттини. «Как вице-президент Европейской Комиссии, курирующий вопросы основных прав человека, я хотел бы еще раз заявить о решительном осуждении Комиссией любых проявлений антисемитизма, расизма и ксенофобии», - отметил он.

Конференция «Пересмотр Холокоста: всемирная перспектива» проходила 11-12 декабря в Тегеране (Иран). Ее цель состояла в пересмотре истории преследования еврейского населения во время Второй мировой войны. Ранее президент Ирана Махмуд Ахмадинеджад неоднократно называл Холокост «историческим мифом». >>> детальнее

Европейская Комиссия призывает к немедленному возобновлению переговоров в Сомали. Соответствующее заявление Европейского Комиссара по вопросам гуманитарной помощи Луи Мишеля было распространено 18 декабря.

«Я призываю все стороны удержаться от развязывания военного противостояния, в котором не может быть победителя», - заявил Комиссар. «Новая война в Сомали будет иметь трагические последствия не только для сомалийского народа, а и для других регионов мира», - подчеркнул он.

Заявление Европейского Комиссара стала ответом на резкое ухудшение ситуации в восточно-африканской стране. Противостояние между Временным федеральным правительством и Верховным советом исламских судов продолжается с 1991 года и способно перерасти в новый гражданский конфликт. Временное правительство получило международное признание, однако контролирует незначительную территорию Сомали. ››› детальнее

Упорядник: Володимир Єрмоленко

Шеф-редактор: Інна Підлуська

Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков

Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

нагору