Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

11 грудня 2006

Зовнішні відносини Європейського Союзу

Стосунки ЄС – Росія

Відбулося засідання Постійної ради з питань енергетичного партнерства між ЄС та Росією. Зустріч відбулася 8 грудня в Москві.

Засідання пройшло під головуванням міністра промисловості та енергетики Росії Віктора Христенка. ЄС представляли міністр промисловості та торгівлі Фінляндії (країни-голови Союзу) Маурі Пеккарінен та Європейський Комісар з енергетичних питань Андріс Пібалґс.

Сторони заслухали доповіді тематичних робочих груп з питань інвестицій до енергетичної сфери, енергетичних інфраструктур, торгівлі енергоресурсами та енергоефективності. Значну увагу було приділено реалізації Спільної ініціативи у сфері енергоефективності, зокрема втіленню Плану дій, спрямованого на узгодження нормативно-правових рамок у цій сфері.

Стратегічною метою енергетичного партнерства Росії та ЄС є інтеґрація енергетичних ринків через взаємну участь європейських та російських компаній в усьому ланцюгу видобування, транспортування, переробки та розподілу енергоресурсів.

Постійна рада з питань партнерства (PPC) є стандартним форматом обговорення взаємин Росії та ЄС. Окрім Ради з енергетичних питань, існують аналогічні форуми з обговорення питань зовнішніх справ, транспорту, довкілля, юстиції та внутрішніх справ. ››› докладніше

Розширення

Туреччина тимчасово відкрила морський порт для кораблів Республіки Кіпр. Повідомлення про відкриття головного морського порту Туреччини для кораблів південного Кіпру підтвердив міністр іноземних справ Фінляндії Ерккі Туоміоя. Заяву міністра країни-голови ЄС було поширено 7 грудня.

„Ініціатива Туреччини є позитивним кроком до повної імплементації Анкарського протоколу”, - прокоментував подію Ерккі Туоміоя. „Однак вона все ще потребує прояснення”, - зауважив він. „Якщо Туреччина готова до такого рішучого кроку, це вплине на дискусії в Раді ЄС щодо продовження процесу її вступу до Союзу”, - переконаний представник країни-голови ЄС.

Анкарський протокол до Угоди про асоціацію Туреччини з ЄС поширює пункти Угоди на 10 нових країн-членів ЄС. Попри підписання документу, Туреччина донедавна відмовлялася відкрити турецькі порти для кораблів Республіки Кіпр, що вступила до ЄС у травні 2004 року. З цієї причини 29 листопада темп перемовин про вступ Туреччини до ЄС було уповільнено. ››› докладніше

Зовнішня торгівля

Розпочато обговорення щодо розробки інструментів торгівельного захисту ЄС. 6 грудня Європейська Комісія опублікувала Зелену книгу задля ініціювання громадського обговорення шляхів торгівельного захисту економіки ЄС. Публікації документу передували тривалі консультації із зацікавленими сторонами.

„Протидія нечесній торгівлі є істотним політичним та економічним елементом захисту вільної торгівлі, конкурентоздатності європейської економіки та зайнятості в ЄС”, - прокоментував подію Європейський Комісар з торгівельних питань Пітер Менделсон. „У динамічній світовій економіці ми маємо бути певними, що наші інструменти торгівельного захисту враховують нові реалії глобалізації”, - підкреслив він.

Нині Європейський Союз застосовує низку інструментів торгівельного захисту, зокрема антидемпінґових, антисубсидійних та інших захисних заходів. Нинішні консультації спрямовані на оптимізацію моделей торгівельного захисту за умов глобалізації. Вони мають враховувати той факт, що основними імпортерами до ЄС можуть бути європейські компанії, які працюють закордоном, а мережі постачання чи окремі елементи виробничого циклу деяких підприємств ЄС перебувають за межами Союзу. ››› докладніше

Інші питання зовнішніх відносин ЄС

ЄС планує укласти Угоди про асоціацію з країнами Центральної та Південної Америки. 6 грудня Європейська Комісія оприлюднила директиви щодо ведення майбутніх переговорів з країнами Центральної Америки та Андської Спільноти. Перемовини можуть розпочатися, щойно Рада ЄС схвалить ці директиви.

„Я переконана, що ми зможемо розпочати переговори на початку наступного року”, - прокоментувала подію Європейський Комісар з питань зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер. Угоди „сприятимуть створенню реґіональних ринків, привабленню інвестицій та розвитку торгівлі”, - додав Європейський Комісар з торгівельних питань Пітер Менделсон.

Очікується, що Угоди про асоціацію створять умови для поступового створення зони вільної торгівлі між двома реґіонами. Вони сприятимуть утвердженню політичної, соціальної та економічної стабільності, розвитку економічних зв’язків та інтенсивнішій боротьбі з бідністю в центрально- та південноамериканських країнах.

Принципову домовленість про початок перемовин щодо укладання Угод про асоціацію було досягнуто на саміті ЄС та країн Південної Америки та Карибського реґіону, що відбувся у Відні в травні 2006 року. ››› докладніше

Внутрішні питання Європейського Союзу

Загальні питання

Європа є ідеєю майбутнього, вважає Баррозу. Така думка прозвучала у виступі президента Європейської Комісії Жузе-Мануеля Баррозу, виголошеного перед слухачами Інституту Європи французької Школи вищих торгівельних досліджень (HEC, Париж)

„Європа не є старою ідеєю для старого континенту”, - заявив Баррозу. „Вона є новою ідеєю для світу завтрашнього дня”, - переконаний він. „Багата своїми цінностями, Європа водночас відкрита до інших [країн та культур], до цілого світу”, - підкреслив голова Європейської Комісії.

П’ятдесят років тому, зауважив Баррозу, „батьки-засновники об’єднаної Європи висунули геніальну ідею: спертися на європейську купецьку традицію... аби ствердити мир та остаточне зближення європейських народів”.

Незмінною особливістю сучасної Європи залишається прагнення поєднати вимоги ринку із принципами суспільного регулювання, відзначив президент Європейської Комісії. ››› докладніше

Економіка та євро

Опубліковано звіт про поступ країн-кандидатів на приєднання до зони євро. Звіт Європейського Центрального Банку було оприлюднено 5 грудня.

Документ провадить оцінку поступу країн-кандидатів на приєднання до зони євро. Аналіз здійснено за п’ятьма критеріями: рівнем інфляції, рівнем дефіциту державного бюджету, стабільністю обмінного курсу, рівнем довгострокових процентних ставок та мірою правової гармонізації з нормами ЄС.

Відповідно до результатів звіту, належний рівень інфляції (нижче 2,8%) присутній лише в Чехії, Республіці Кіпр, Польщі та Швеції. Рівень дефіциту державного бюджету (нижче 3% від ВВП) задовільний в Естонії, Кіпрі, Латвії та Швеції. Належну стабільність обмінного курсу, а також необхідний рівень поступу в процесі гармонізації відповідних норм національного права із нормами ЄС має тільки Естонія. Рівень довгострокових процентних ставок задовільний в усіх країнах, окрім Угорщини.

Нині до зони євро входять 12 з 25 країн-членів Європейського Союзу. 10 нових держав-членів ЄС, а також Швеція, перебувають у процесі приєднання до єдиної валюти. Словенія виконала умови приєднання влітку цього року та зможе розпочати впровадження євро 1 січня 2007 року.

Сполучене Королівство та Данія не увійшли до зони євро, скориставшись своїм правом неучасті (opt-out) в економічному та валютному союзі ЄС. ››› докладніше

Підприємництво

Фінський проект виграв ґран-прі європейського підприємницького конкурсу. Про результати конкурсу Європейська Комісія оголосила 7 грудня.

Ґран-прі конкурсу виграв проект „Комітет ?4”, що об’єднує 36 компаній Центральної Фінляндії. Мета проекту полягає в стимулюванні підприємницької атмосфери в реґіоні та в поширенні підприємницького мислення серед усіх верств населення. Організація прагне впроваджувати культуру оцінки бізнесової перспективи кожного ухвалюваного рішення.

Нинішня подія є першим конкурсом щодо визначення кращого підприємницького проекту в ЄС. >>> докладніше

Сільське господарство

Європейська Комісія ухвалює нові правила щодо державної допомоги в сільському господарстві. Відповідні документи було оприлюднено 6 грудня.

Віднині, за умови виконання певних принципів, держава-член ЄС може не повідомляти Європейську Комісію про надання підтримки малому чи середньому сільськогосподарському підприємству. Крім того, Комісія ухвалила доповнення до реґламенту щодо державної допомоги, які стосуються типів підтримки, що мають проходити процедуру повідомлення.

„Вилучення певних типів державної допомоги [з-під необхідності повідомлення Європейській Комісії] буде справжнім полегшенням для галузі, особливо за ситуацій, коли фермерам потрібна реальна та термінова допомога”, - прокоментувала подію Європейський Комісар у справах сільського господарства Маріанн Фішер Боель.

Стаття 87 Договору про заснування Європейської Спільноти (ДЄСп) забороняє надання державної допомоги підприємству чи галузі, якщо така допомога спотворює конкуренцію на спільному ринку ЄС. Відповідно до статті 88.3 держави-члени ЄС мають повідомляти Європейську Комісію про плани надання подібної допомоги. На основі такого повідомлення Комісія ухвалює рішення щодо дозволу чи заборони конкретної державної підтримки. ››› докладніше

Освіта

Освітній програмі „ERASMUS” виповнюється 20 років. Святкування річниці та підведення підсумків роботи програми відбулося 7 грудня.

„Програма „ERASMUS” є більш ніж освітньою програмою”, - заявив з цього приводу президент Європейської Комісії Жузе-Мануель Баррозу. „Вона дає можливість європейським студентам уперше жити та вчитися закордоном”, - наголосив він. За роки свого існування програма перетворилася на справжній „культурний та соціальний феномен”, - переконаний чільник Європейської Комісії.

Програму студентських обмінів „ERASMUS” було засновано в червні 1987 року. Протягом першого року роботи в її ініціативах взяли участь понад 3 тисячі молодих людей. 2005 року їхня кількість сягнула 144 тисяч, що складає майже 1% усього європейського студентства.

Протягом 20 років існування програми стипендіями для навчання закордоном скористалося понад 1,5 мільйони молодих людей. Відповідно до планів Європейської Комісії, 2012 року їхня кількість сягне 3 мільйонів. Найактивнішу участь у функціонуванні програми беруть іспанські та італійські університети.

Програму „ERASMUS” названо на честь видатного нідерландського просвітника та гуманіста Еразма Ротердамського. ››› докладніше

Див. також:

Веб-сайт освітньої програми „ERASMUS”

Охорона здоров’я

Протягом минулого року 13% європейців зверталися за психологічною допомогою. Про це свідчать дані Євробарометра, опубліковані 5 грудня.

Відповідно до результатів дослідження, протягом останнього року 13% громадян ЄС зверталися за психологічною допомогою. 7% респондентів проходили медикаментозне лікування від психологічних та емоційних проблем. 3% європейців зверталися до психотерапевта та 1% проходили курс у лікарні.

84% громадян ЄС, що лікувалися від психологічних проблем, вживали медикаменти, 40% зверталися до психотерапевта та 17% проходили курс у лікарні.

37% європейців вважають, що люди з психологічними проблемами становлять небезпеку для інших. 21% гадають, що особи з психологічними чи емоційними проблемами не здатні одужати, 14% схильні думати, що психічно нездорові люди у своїх проблемах винні самі.

У жовтні 2005 року Європейська Комісія опублікувала Зелену книгу „Поліпшення психічного здоров’я населення: на шляху до союзної стратегії забезпечення психічного здоров’я громадян ЄС”. Протягом останнього року Комісія отримала численні відповіді експертів та громадських організацій на поставлені проблеми. Ці відповіді, поряд із дослідженням Євробарометра, служитимуть основою для майбутньої стратегії ЄС щодо поліпшення психічного здоров’я європейців. ››› докладніше

Інші новини

Жовтень 2006 року: у зоні євро обсяги роздрібної торгівлі зросли на 1,1%. >>> докладніше

Міцнішає співпраця між працедавцями та профспілками на європейському рівні. >>> докладніше

ЄС та Казахстан підписують Меморандум про порозуміння в енергетичній сфері. >>> докладніше

Європейський інвестиційний банк надає 1,4 мільярди словацьких крон на розвиток Кошицького реґіону. >>> докладніше

Європейська Комісія пропонує подвоїти допомогу на розвиток Демократичної Республіки Конґо. >>> докладніше

Доповідь Європейського Комісара з питань зовнішніх відносин Беніти Ферреро-Вальднер на днях Індонезії в Європейському Союзі. >>> докладніше

Комісія презентує результати дослідницьких проектів щодо підвищення рівня безпеки під час масових подій. >>> докладніше

Комісар Луї Мішель засуджує військовий переворот на островах Фіджі. >>> докладніше

Комісар Данута Гюбнер презентує правила реалізації політики гуртування на період від 2007 до 2013 року. >>> докладніше

Європейська Комісія гармонізує збори на послуги авіаційної навіґації в ЄС. >>> докладніше

Європейська Комісія вітає ратифікацію європейського Конституційного договору парламентом Фінляндії. >>> докладніше

 

Доповідь Європейського Комісара Данути Гюбнер: „Європа напередодні німецького головування”. >>> докладніше

Веб-сайт тижня

Сайт Європейської політики сусідства

http://ec.europa.eu/world/enp/news/index_en.htm

4 грудня Європейська Комісія опублікувала стратегію подальшого розвитку Європейської політики сусідства та оцінку поступу країн, що перебувають в її радіусі, зокрема України, Білорусі та Молдови.

Анонси подій

11 грудня – засідання Ради з загальних питань і зовнішніх відносин. >>> докладніше

11 грудня – засідання Ради з питань транспорту, зв’язку та енергетики. >>> докладніше

12 грудня – участь Європейського Комісара Вів’єн Редінґ у дискусіях щодо директиви про розвиток аудіовізуальних послуг, що відбудуться в Європейському Парламенті.

12 грудня – участь Європейського Комісара Дальї Ґрібаускайте в дискусіях про бюджет 2007 року, що відбудуться в Європейському Парламенті.

12 грудня – церемонія вручення Олександру Мілінкевичу премії імені Сахарова. >>> докладніше

14-15 грудня – засідання Європейської Ради, Брюссель. ››› докладніше

19 грудня – візит канцлера ФРН (наступної країни-голови ЄС) Анґели Меркель до Гельсінкі. >>> докладніше

нагору