Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

04 грудня 2006

Зовнішні відносини Європейського Союзу

Європейська політика сусідства

Європейські банки ініціюють спільне фінансування проектів у країнах Східної Європи. Принципову домовленість про спільне фінансування проектів у країнах-сусідах ЄС було досягнуто на зустрічі голів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), що відбулася 28 листопада.

На зустрічі було узгоджено модель спільного фінансування проектів у Росії, Україні, Молдові та країнах Південного Кавказу. Обговорюються варіанти співпраці у країнах Центральної Азії. Загальний обсяг семирічної програми спільної допомоги перевищує 3,7 мільярдів євро (приблизно 500 мільйонів євро щороку).

Коментуючи досягнуті домовленості, президент Європейського інвестиційного банку Філіп Мейштадт наголосив на важливості східноєвропейських країн для ЄС. За його словами, східні сусіди ЄС потребують масштабних інвестицій у побудову сучасних інфраструктур, що стимулюватимуть економічне зростання. На думку президента Європейського банку реконструкції та розвитку Жана Лем’єра, спільні проекти європейських банків сприятимуть інтенсивнішому переходові східноєвропейських сусідів ЄС до повноцінної ринкової економіки.

Рамки спільного фінансування буде закріплено у Меморандумі про порозуміння між Європейською Комісією, Європейським інвестиційним банком та Європейським банком реконструкції та розвитку, підписання якого заплановане наприкінці 2006 року. ››› докладніше

Розширення

Процес перемовин про вступ Туреччини до ЄС уповільнено. Відповідне рішення, оприлюднене Європейською Комісією в рекомендаціях щодо ведення перемовин про вступ Туреччини до ЄС, було ухвалене 29 листопада.

Рекомендації Комісії були опубліковані після заяви уряду Фінляндії (країни-голови ЄС) про небажання Туреччини виконати зобов’язання, взяті у рамках Додаткового протоколу до Угоди про асоціацію з ЄС.

„Без сумніву, Туреччина здійснила істотний поступ [на шляху приєднання до ЄС]”, - заявив з цього приводу президент Європейської Комісії Жузе-Мануель Баррозу. „Однак країна не виконала всіх своїх зобов’язань”, - заявив він. „Поступ подальших перемовин залежить від поступу виконання цих зобов’язань”, - переконаний чільник Європейської Комісії.

Додатковий протокол до Угоди про асоціацію Туреччини з ЄС поширює пункти Угоди на 10 нових країн-членів ЄС. Попри підписання документу, Анкара досі не відкрила турецькі порти для кораблів Республіки Кіпр, що вступила до ЄС у травні 2004 року.

Протистояння Туреччини та Республіки Кіпр триває від 1974 року, коли острів був розділений на південну (грецьку) та північну (турецьку) частини. Турецька Республіка Північного Кіпру визнана лише Анкарою. ››› докладніше

Митні питання

Розширено можливості для безмитного ввезення товарів на територію Союзу. 28 листопада відповідне рішення було ухвалене Радою Міністрів ЄС.

Загальну вартість товарів, які можна без мита ввозити на територією ЄС, збільшено від 175 до 430 євро (для громадян третіх країн, що подорожують повітряним або морським транспортом) та від 175 до 300 євро (для тих, хто подорожує наземним транспортом). При цьому країни-члени ЄС можуть встановлювати різні якісні межі на ввезення тютюнових виробів.

Остаточну версію тексту буде ухвалено на засіданні Комітету постійних представників (КОРЕПЕР). ››› докладніше

Інші питання зовнішніх відносин ЄС

ЄС критикує застосування смертної кари в США. Заява ЄС прозвучала на засіданні Постійної ради ОБСЄ, що відбулося 30 листопада.

„ЄС ще раз заявляє про своє давнє та непохитне засудження смертної кари, незалежно від обставин злочину”, - йдеться в заяві. Союз вважає, що „скасування смертної кари сприяє утвердженню людської гідності”.

Заява ЄС була поширена після оприлюднення вироку громадянинові США Персі Левару Волтону, що має бути страчений 8 грудня 2006 року. ЄС закликав американську владу замінити смертний вирок на іншу форму покарання.

Персі Волтон звинувачений у вбивстві трьох громадян США. Європейський Союз наголошує на тому, що Волтон є психічно хворою людиною, що страждає від тяжкої форми шизофренії.

До заяви ЄС долучилися низка країн, що не входять до Союзу, зокрема Україна. ››› докладніше

У Європейському Парламенті обговорили стосунки ЄС із Росією. Питанням відносин Союзу з Російською Федерацією було присвячене пленарне засідання Парламенту, що відбулося 29 листопада.

Виступаючи на засіданні, міністр європейських справ Фінляндії Паула Лехтомекі заявила, що уряд країни-голови ЄС зробить усе можливе для якнайшвидшого початку перемовин про укладання нової угоди між Росією та ЄС. Комісар Ферреро-Вальднер наголосила на можливості усунення перепон, що постали на цьому шляху.

Водночас, за словами Комісара, президент Росії Владімір Путін заявив про те, що Росія не ратифікуватиме Європейську енергетичну хартію.

За словами представника Європейської соціалістичної партії Ганнеса Свободи, ЄС має підтримувати єдину лінію в торгівельних стосунках з Росією та підтримувати своїх сусідів у чорноморському реґіоні. Представник Європейської народної партії Каміль Ейрлінґс вважає, що партнерство між Росією та ЄС має ґрунтуватися на балансі економічних інтересів та демократичних цінностей.

За словами польського депутата Конрада Шиманського, „Росія не готова до перемовин” про укладання нової угоди з ЄС.

24 листопада у Гельсінкі відбувся саміт „ЄС – Росія”. Попри сподівання, на саміті не було розпочато перемовин про укладання нової рамкової угоди між ЄС та Росією. Через блокування процесу урядом Польщі, Союз не отримав від країн-членів ЄС мандату на ведення перемовин. Польща закидає Москві необґрунтовану заборону на ввезення до Росії польського м’яса. ››› докладніше

Див. також:

Виступ Європейського Комісара у справах зовнішніх відносин Беніти Ферреро-Вальднер з приводу результатів саміту „ЄС – Росія”

Обсяг європейської допомоги Афґаністану сягнув одного мільярда євро. 30 листопада Європейська Комісія оголосила про надання нового пакету допомоги Афґаністану, що завершить програму підтримки, затверджену 2002 року.

Нинішній пакет допомоги передбачає підтримку розвитку місцевого самоврядування країни (10,6 мільйонів євро) та допомогу сільському господарству Афґаністану (10 мільйонів євро).

Враховуючи ці кошти, загальний обсяг допомоги Афґаністану, наданої Європейською Комісією від 2002 року, сягнув одного мільярда євро. Із них 265 мільйонів євро було спрямовано на реформу державного управління та сил безпеки країни, зокрема на платню 266 тисячам державних службовців та 66 тисячам працівників афґанської поліції. 170 мільйонів євро було виокремлено на розвиток сільського господарства. 50 мільйонів євро було надано на потреби афґанської сфери охорони здоров’я.

Понад 80 мільйонів євро було націлено на побудову доріг та електромереж. Близько 40 мільйонів спрямувалися на допомогу біженцям та шукачам притулку. Майже 50 мільйонів було надано на потреби саперних робіт та знешкодження мін. Понад 41 мільйон євро виділено на боротьбу з виробництвом та обігом наркотиків. Допомогу ЄС було також спрямовано на низку інших сфер.

„2002 року Європейська Комісія пообіцяла бути вірним партнером Афґаністану. Нині ми повною мірою та завчасно виконали свої зобов’язання”, - заявила з цього приводу Європейський Комісар у справах зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер. ››› докладніше

Внутрішні питання Європейського Союзу

Економіка

Річний рівень зростання ВВП економіки ЄС становить 2,9%. Про це свідчать дані Євростату, оприлюднені 30 листопада.

У третьому кварталі 2006 року ВВП економіки ЄС зріс на 0,6%. ВВП зони євро (ЄС-12) збільшився на 0,5%. Порівняно з відповідним періодом минулого року, рівень зростання становить 2,9% (ЄС-25) та 2,7% (ЄС-12). У минулому кварталі показники становили 3,0% у цілому ЄС та 2,8% у зоні євро.

У третьому кварталі 2006 року річний рівень зростання економіки США становив 3,0% (3,5% у минулому кварталі). Відповідний показник економіки Японії складав 2,7% (2,7% у минулому кварталі). ››› докладніше

Рівень безробіття в ЄС становить 7,9%. Про це свідчать дані Євростату, оприлюднені 1 грудня.

Відповідно до результатів дослідження Статистичної служби ЄС, середній рівень безробіття в 25 країнах-членах Союзу становить 7,9%. У жовтні 2005 року цей показник дорівнював 8,6%.

Жовтневий показник безробіття в зоні євро (ЄС-12) становить 7,7%. Торік він складав 8,5%.

Найнижчий рівень безробіття зареєстрований у Данії (3,5%), Нідерландах (3,9%), Естонії (4,2%), Ірландії (4,2%) та Австрії (4,7%). Найменш працевлаштованими залишаються громадяни Польщі (рівень безробіття дорівнює 14%), Словаччини (12,7%), Греції (9%), Франції (8,8%) та Іспанії (8,4%). ››› докладніше

Довкілля

Комісія зменшує межу допустимих викидів CO2 у країнах ЄС. Такими є висновки рішення Європейської Комісії щодо перших 10-х планів регулювання викидів CO2 , запропонованих державами-членами ЄС.

Комісія вимагає зменшити обсяги допустимих викидів на 7% від рівня, запропонованого країнами-членами ЄС. Зокрема, Німеччина матиме зменшити допустиму межу викидів СО2 від 482 мільйонів тон до 453 мільйонів тон на рік. Комісія також вимагає від держав-членів ЄС зменшити рівень викидів СО2 порівняно з показниками 2005 року.

Водночас Європейська Комісія розпочала провадження у зв’язку з порушенням Австрією, Чехією, Данією, Угорщиною, Італією та Іспанією вимоги щодо вчасного подання національних планів зменшення рівня викидів CO2. ››› докладніше

Освіта

Створено експертну групу з питань викладання наукових дисциплін у європейських школах. Про створення групи Європейська Комісія оголосила 27 листопада.

Група формулюватиме рекомендації для поліпшення викладання наукових дисциплін у європейських школах. Вона досліджуватиме умови для забезпечення належного підготування майбутніх поколінь до входження в суспільство, що ґрунтується на знаннях та технологіях.

„Справжнє суспільство, ґрунтоване на знаннях, має активно залучати своїх громадян”, - прокоментував подію Європейський Комісар у справах науково-дослідницької діяльності Янеш Поточнік. „Ми маємо робити більше для належного готування нашої молоді до майбутнього, що вимагатиме добрих наукових знань та розуміння питань техніки та технології”, - додав він.

Групу очолить колишній прем’єр-міністр Франції, а нині депутат Європейського Парламенту Мішель Рокар. До неї увійдуть провідні європейські вчені: Петер Шермелі (Угорщина), Доріс Йорде (Норвегія), Дітер Ленцен (Німеччина) та Гарієт Вальберґ-Генриксон (Швеція). ››› докладніше

Охорона здоров’я

Європейські експерти обговорили шляхи боротьби з пташиним грипом. Подальшим методам боротьби з цією хворобою була присвячена зустріч ветеринарів та орнітологів, проведена 1 грудня Європейською Комісією.

Зустріч була спрямована на посилення загальноєвропейського моніторинґу та профілактики, націлених на зменшення ризиків поширення пташиного грипу.

Цього року 14 країн-членів ЄС повідомили про випадки захворювання диких птахів на вірус пташиного грипу H5N1. Загалом було ідентифіковано 748 випадків зараження. Для перешкоджання подальшому поширенню вірусу було протестовано понад 150 000 птахів. У разі знаходження вірусу європейські та національні установи вживали належних заходів для перешкоджання поширенню вірусу від диких птахів на домашню птицю чи нового зараження дикої птиці.

Від початку серпня на території ЄС не зафіксовано жодного випадку зараження на вірус пташиного грипу H5N1. ››› докладніше

Інші новини

ЄС засуджує переслідування незалежних ЗМІ в Азербайджані. ››› докладніше

У Європейському Парламенті відбулися слухання румунського та болгарського кандидатів на посаду Комісара. ››› докладніше

Комісія пропонує кроки для ефективнішого регулювання міґрації до ЄС. ››› докладніше

Листопад 2006 року: інфляція в зоні євро становить 1.8%. ››› докладніше

Показник бізнесового клімату в ЄС сягнув найвищого рівня. ››› докладніше

Європейська Комісія звинувачує низку виробників та трейдерів синтетичного каучуку в змовницькому фіксуванні цін та накладає штраф на загальну суму в 519 мільйонів євро. ››› докладніше

Дії уряду Польщі щодо зменшення дефіциту бюджету недостатні, вважає Рада Міністрів ЄС. ››› докладніше

Словенія отримає 50 мільйонів євро від Європейського інвестиційного банку. ››› докладніше

Комісія надає Угорщині 15 мільйонів євро на боротьбу проти повеней. ››› докладніше

ЄС спрощує вимоги щодо ведення фінансової документації у низці сфер. ››› докладніше

Країни-члени ЄС мають впровадити нові ініціативи боротьби проти спаму, комп’ютерних вірусів та піратського програмного забезпечення. ››› докладніше

Веб-сайт тижня

Сайт Європейського моніторинґового центру з боротьби проти наркотиків та наркозалежності

http://emcdda.europa.eu/

Минулого тижня Центр опублікував цьогорічний випуск огляду ситуації з проблемами наркоманії в Європі. Огляд доступний за адресою:

http://ar2006.emcdda.europa.eu/en/home-en.html

Анонси подій

4-5 грудня 2006 року – Конференція з питань посилення співпраці у сфері професійної освіти та навчання, Гельсінкі. ››› докладніше

4-5 грудня 2006 року – Конференція з питань торгівлі екологічно чистою електротехнічною продукцією між ЄС та Китаєм, Пекін. ››› докладніше

4-5 грудня 2006 року – Семінар на тему „Європа, якою ми її бачимо: ЄС, засоби масової інформації та нові технології”, Гельсінкі. ››› докладніше


4-6 грудня 2006 року – Друга міжнародна конференція з питань електронних технологій, Амстердам. ››› докладніше

5 грудня 2006 року – неформальне засідання Ради Міністрів ЄС з питань освіти, Гельсінкі

7-8 грудня 2006 року – Форум з питань прав людини в ЄС, Гельсінкі. ››› докладніше

7 грудня 2006 року – Двадцята річниця заснування освітньої програми „Еразм” (ERASMUS). ››› докладніше

14-15 грудня 2006 року – засідання Європейської Ради, Гельсінкі.

Упорядник: Володимир Єрмоленко
Шеф-редактор: Інна Підлуська
Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков
Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

нагору