Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

06 листопада 2006

 

Зовнішні відносини Європейського Союзу

 

Відбулося засідання Постійної ради з питань партнерства ЄС та Росії. Зустріч пройшла 3 листопада в Гельсінкі.

Делегацію Європейського Союзу очолив міністр закордонних справ Фінляндії (країни-голови ЄС) Ерккі Туоміоя. Російську делегацію очолив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Засідання Постійної ради було спрямоване на підготовку Саміту ЄС – Росія, що відбудеться 24 листопада. Очікується, що на ньому буде розпочато переговори про укладання нової рамкової угоди між ЄС та Росією.

Нині між Європейським Союзом та Росією діє Угода про партнерство та співпрацю, термін дії якої спливає 2007 року. >>> докладніше

Європейська Комісія надає 2,5 мільйони євро населенню Афганістану. Про надання пакету гуманітарної допомоги Комісія оголосила 31 жовтня.

Кошти підуть на допомогу афганському населенню, що постраждало внаслідок засухи. Ресурси буде спрямовано на забезпечення афганців їжею та чистою водою, підвищення безпечності харчових продуктів, надання необхідних медикаментів. Особливу увагу буде приділено неповносправним особам, а також жінкам, на плечі яких лягає турбота за великою родиною.

Управління коштами здійснюватиме Служба гуманітарної допомоги Європейської Спільноти (ECHO).

Обсяг усієї гуманітарної допомоги, що її Європейська Комісія надала Афганістану протягом останніх трьох років, сягнула 77 мільйонів євро. >>> докладніше

Тривають перемовини між ЄС, Кіпром та Туреччиною. Ситуацію навколо суперечностей між сторонами прояснив міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміоя. Заяву пана Туоміоя було поширено 2 листопада.

„Уряд Фінляндії, що нині головує в ЄС, провів консультації з усіма сторонами”, - заявив міністр. „Для цієї мети ми підготували раунд переговорів, що мав би відбутися у Гельсінкі”, - зазначив пан Туоміоя.

„На жаль, перемовини виявилися неможливими до ухвалення звіту Європейської Комісії щодо Туреччини”, - заявив представник країни-голови ЄС. „Однак наші зусилля не припиняються”, - зазначив він.

Перемовини щодо вступу Туреччини до Європейського Союзу зіткнулися з перешкодами через відмову турецької сторони відкрити порти для кораблів Республіки Кіпр. Водночас Анкара заявляє, що ЄС чинить перепони для торгівлі з північною частиною острову.

Розділення Кіпру на південну (грецьку) та північну (турецьку) частини триває з 1974 року. 2004 року країна вступила до ЄС, однак норми європейського права застосовуються тільки в південній частині острову. Турецька Республіка Північного Кіпру визнана лише Анкарою.

8 листопада Європейська Комісія оприлюднить звіт про поступ Туреччини у процесі приєднання до ЄС. >>> докладніше

ЄС та Китай зміцнюють співпрацю з питань регіональної політики. 31 жовтня Європейський Комісар у справах регіональної політики Данута Гюбнер та представник китайської Національної комісії з розвитку та реформ Ду Їнь узгодили масштабну програму співпраці. Зустріч представників ЄС та КНР проходила в Брюсселі.

„Сьогодні ми узгодили конкретні шляхи подальшої співпраці у двох ключових для нас площинах”, - заявила після зустрічі пані Гюбнер. „Йдеться про багаторівневе врядування й партнерство, а також питання методики визначення регіонів та збирання статистики в цій сфері”, - наголосила Комісар.

Учасники запланували проведення семінару із залученням ключових зацікавлених сторін у сфері регіональної політики. Планується, що семінар відбудеться наступного року в Брюсселі.

Зміцнення співпраці у сфері регіональної політики відбувається в рамках домовленостей, досягнутих на 7-му саміті ЄС – Китай (грудень 2004 року). >>> докладніше

 

Внутрішні питання Європейського Союзу

Інституційні питання

Представника Румунії номіновано на посаду Європейського Комісара. Пропозицію щодо призначення Леонарда Орбана на посаду 27-го члена Європейської Комісії озвучив президент Комісії Жузе-Мануель Баррозу.

45-річний Леонард Орбан є Державним секретарем Румунії, відповідальним за підготовку країни до вступу до Європейського Союзу.

У разі схвального голосування в Європейському Парламенті та Раді ЄС, пан Орбан виконуватиме свої функції від дня входження Румунії до Європейського Союзу (1 січня 2007 року). Він опікуватиметься питаннями багатомовності.

Відповідно до статті 45 Акту про вступ до ЄС громадянин нової держави ЄС може стати членом Європейської Комісії від дати вступу країни до Союзу. Кандидатура нового Комісара узгоджується з президентом Комісії, проходить обговорення в парламентських комітетах та голосування на пленарному засіданні Європейського Парламенту. Після цього Рада ЄС, діючи кваліфікованою більшістю, ухвалює остаточне рішення.

Раніше на посаду Європейского Комісара було номіновано представницю Болгарії. Нею стала Меґлена Кунева. >>> докладніше

Економіка

Рівень безробіття в зоні євро складає 7,8%. Про це свідчать вересневі дані, оприлюднені 3 листопада Статистичною службою ЄС.

Порівняно з серпнем 2006 року, вересневий рівень безробіття у зоні євро залишився незмінним (7,8%). Торік він складав 8,5%.

Рівень безробіття у цілому ЄС (ЄС-25) склав 8%. Такими самими були показники серпня. Торік він складав 8,7%.

Нині найвищі показники безробіття мають Польща (14,1%), Словаччина (12,8%), Греція (9%), Франція (8,9%) та Німеччина (8,7%). Найбільш працевлаштованими є громадяни Данії (рівень безробіття - 3,5%), Нідерландів (4%), Ірландії (4,2%) та Естонії (4,4%).

Для порівняння, у Сполучених Штатах Америки вересневий рівень безробіття склав 4,6%, в Японії – 4,2%. >>> докладніше

Енергетика

Оприлюднено другий звіт Групи високого рівня з питань конкурентоздатності, енергетики та довкілля. У звіті вміщено аналіз перспектив європейської енергетики та огляд напрямів, що потребують інвестицій.

Звіт закликає країни ЄС узгодити спільну стратегію розвитку європейської енергетики, що передбачатиме масштабні інвестиції в вироблення енергії та підвищення рівня енергоефективності. Він містить рекомендації до застосування ринкових механізмів для зменшення рівня викидів CO2.

Окрему увагу приділено міжнародній співпраці з енергетичних питань, розвитку інноваційних підходів та боротьбі з забрудненням довкілля і кліматичними змінами на планеті. >>> докладніше

Див. також:

Повний текст звіту Групи високого рівня з питань конкурентоздатності, енергетики та довкілля

Безпека

Відбулося випробування нового механізму швидкого реагування. Акції, що тривали 30 жовтня в Брюсселі, мали протестувати роботу Механізму координації дій в умовах надзвичайних та кризових ситуацій (ССА).

Мета випробувань полягала в перевірці здатності Ради ЄС та Європейської Комісії швидко та злагоджено реагувати на кризові та надзвичайні події.

Відповідно до сценарію, представники інституцій ЄС мали діяти в умовах одночасної терористичної атаки, якої зазнали п’ять європейських міст.

Акції мали випробувати структуру та процедури оперативної співпраці Керівної групи Механізму, Дорадчої групи, комунікаційної мережі попередження та швидкого реагування ARGUS та Комітету з координації розв’язання кризових ситуацій Європейської Комісії. >>> докладніше

Регіональна політика

Балтійський регіон є прикладом для наслідування. Таку думку висловила Європейський Комісар з регіональної політики Данута Гюбнер, виступаючи на 8-му щорічному Форумі з розвитку Балтійського регіону, що відбувся в Гельсінкі. Доповідь Комісара прозвучала 30 жовтня.

„Економічний розвиток Балтійських країн може бути зразком для багатьох інших регіонів Європи”, - заявила Комісар. Передусім це стосується „розвитку тісних зв’язків між дослідницькою діяльністю та бізнесом”, - вважає пані Гюбнер. Збільшення інвестицій протягом наступних семи років „створить ще більше можливостей для прискорення економічного розвитку”, - переконана Комісар.

Балтійський регіон є одним із найдинамічніших у Європі. За період від 1995 до 2004 року його ВВП зріс на 42%. Основними причинами динаміки називають високий рівень економічного зростання нових країн ЄС, розвинені економічні зв’язки та велику кількість інноваційних малих та середніх підприємств.

Вагому роль у розвитку регіону відіграє регіональна політика ЄС. >>> докладніше

Інформаційне суспільство

Відбувся форум з політики розвитку Інтернет-сфери. Форум, що тривав в Афінах від 30 жовтня до 2 листопада, став першою акцією, присвяченою обговоренню політики у сфері Інтернет-технологій (Internet governance).

„Можливість Інтернет-спілкування з кимось, хто перебуває на іншому кінці планети є, без сумніву, одним із найпозитивніших аспектів глобалізації”, - зазначила на відкритті Європейський Комісар у справах інформаційного суспільства Вів’єн Редінґ. „Європейська Комісія закликає урядовців та підприємців усього світу боротися з обмеженнями доступу до Інтернету чи електронними репресіями”, - заявила Комісар.

Одним із питань обговорення на Форумі будуть проблеми „електронного розшарування” (digital divide), тобто нерівності доступу до комп’ютерних та Інтернет-технологій серед різних соціальних верств чи регіонів світу.

Також було обговорено питання лінґвістичного та культурного розмаїття Інтернет-сфери. За оцінками, понад 95% мов світу досі не представлені в світовій мережі. >>> докладніше

 

Інші новини

Рівень інфляції в зоні євро складає 1,6%. >>> докладніше

Показник економічної активності зростає в жовтні. >>> докладніше

Показник бізнесового клімату в зоні євро залишається стабільним. >>> докладніше

Хав’єр Солана вітає проведення другого туру виборів у Демократичній Республіці Конґо. >>> докладніше

Хав’єр Солана вітає ухвалення нової Конституції Сербії. >>> докладніше

Ринок широкополосних послуг у Люксембурґу буде відкрито для нових гравців. >>> докладніше

Європейська Комісія дає дозвіл на придбання компанії Bayer Diagnostics компанією Siemens. >>> докладніше

Ухвалено першу робочу програму Аґенції ЄС з контролю за виловом риби. >>> докладніше

Веб-сайт тижня

Сайт першого Форуму з демографічного майбутнього Європи:

http://ec.europa.eu/employment_social/emplweb/events/event_en.cfm?id=625

Форум тривав 30-31 жовтня в Брюсселі. На ньому було обговорено перспективи розвитку демографічної ситуації в ЄС та шляхи розв’язання демографічних проблем.

Учасники Форуму торкнулися питань старіння населення ЄС, тривалості життя, балансу між роботою та приватним життям, ґендерної рівності, міґрації, демографічної ситуації в різних регіонах ЄС.

Див. також:

Урядовці та експерти обмінюються думками щодо проблем старіння населення в Європі

Промова Комісара Владіміра Шпідли на Форумі з демографічного майбутнього Європи

Анонси подій

4-8 листопада – візит Комісара з зовнішніх відносин Беніти Ферреро-Вальднер до Уругваю, Аргентини та Чилі. >>> докладніше

6 листопада – вступ у дію нових норм авіаційної безпеки. >>> докладніше

7 листопада – засідання Ради ЄС з економічних та фінансових питань. >>> докладніше

7 листопада – надзвичайне засідання Ради з питань зайнятості, соціальної політики та прав споживачів. >>> докладніше

8 листопада – прес-конференція з питань розширення ЄС: огляд нинішньої ситуації та майбутніх перспектив, Брюссель. >>> докладніше

8 листопада – звіт Європейської Комісії про поступ Туреччини у процесі приєднання до ЄС.

8 листопада – публікація Білої книги з перспектив розвитку фінансових послуг. >>> докладніше

9 листопада – публікація доповіді Європейської Комісії, а також результатів дослідження Євробарометра: зайнятість у ЄС. >>> докладніше

Упорядник: Володимир Єрмоленко

Шеф-редактор: Інна Підлуська

Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков

Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні


нагору