Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

09 жовтня 2006

Зовнішні відносини Європейського Союзу

Стосунки між Україною та ЄС

Угоди про реадмісію та спрощення візового режиму будуть парафовані в жовтні. Таким є висновок першої зустрічі міністрів юстиції та внутрішніх справ України із представниками Трійки ЄС, що відбулася 4 жовтня в Люксембургу.

Сторони „висловили задоволення значним поступом, здійсненим у перемовинах щодо угод про реадмісію та спрощення візового режиму між Європейською Спільнотою та Україною”, - говориться у висновках зустрічі. Парафувати тексти угод планується на Саміті „Україна - ЄС”, що відбудеться 27 жовтня.

Найближчими роками сторони приділятимуть особливу увагу ключовим аспектам Плану дій „Україна - ЄС” з питань юстиції, свободи та безпеки (ЮСБ). Пріоритетними сферами є зміцнення незалежної судової влади в Україні, співпраця у справах міґрації (зокрема, якнайшвидша ратифікація угод про реадмісію та спрощення візового режиму), співпраця в процесі демаркації та делімітації державних кордонів України, боротьба з організованою злочинністю та судова співпраця в кримінальних справах.

Українську делегацію очолив Міністр юстиції України Роман Зварич. До складу делегації ввійшли представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції, Генеральної Прокуратури та інших органів державної влади України.

Трійка ЄС була представлена Міністром юстиції Фінляндії (нинішньої країни-голови ЄС) Лееною Лухтанен, Міністром внутрішніх справ Фінляндії Карі Райамекі, Федеральним Міністром юстиції Німеччини (наступної країни-голови ЄС) Бриґітте Цюпріз, Федеральним Міністром внутрішніх справ Німеччини Вольфґанґом Шойбле, Віце-президентом Європейської Комісії Франко Фраттіні та іншими посадовцями. >>> докладніше

Див. також

Український текст висновків засідання на сайті Представництва України при Європейському Союзу

Нова регіональна політика ЄС сприятиме розвиткові українських регіонів. Таку думку висловила Європейський Комісар з регіонального розвитку Данута Гюбнер, виступаючи на VI Міжнародному економічному форумі „Співпраця регіонів задля економічного розвитку”, що відбувся у Львові. Виступ Комісара прозвучав 5 жовтня.

Регіональна політика ЄС „відповідає бажанню простих людей, аби рішення, що їх зачіпають, ухвалювалися не лише далекими центрами влади... але й на місцевому рівні”, - зазначила пані Гюбнер. Європейська регіональна політика „сприяє децентралізації, посилюючи регіональні структури та їхні управлінські можливості”, - наголосила Комісар.

Новий фінансовий механізм Європейської політики сусідства – Європейський інструмент сусідства та партнерства (ENPI), що розпочне своє функціонування 2007 року, – сприятиме розвиткові українських регіонів. Зокрема, він надаватиме фінансову підтримку програмам регіонального розвитку, передбаченим Планом дій «Україна – ЄС».

Окрім цього, українські регіони зможуть більше дізнатися про досвід регіонального розвитку нових держав-членів ЄС, зокрема Польщі, Словаччини та Угорщини. Очікується, що позитивний вплив на розвиток багатьох областей України чинитиме динамізація регіонального розвитку в нових країнах-членах ЄС.

Виступ пані Данути Гюбнер відбувся в рамках її візиту до України, що тривав 4-7 жовтня. >>> докладніше

Україна взяла участь у засіданні Координаційної групи ЄС з газопостачання. Зустріч, яку було проведено на прохання Європейського Комісара з енергетичних питань Андріса Пібалґса, відбулася 5 жовтня в Брюсселі.

На засіданні було обговорено низку питань, пов’язаних із забезпеченням зимових потреб Європейського Союзу в природному газі. Вперше в засіданні Координаційної групи взяли участь представники України та Росії.

Події минулої зими зумовили занепокоєння Європейського Союзу. Надійність поставок та диверсифікація енергоресурсів є пріоритетами енергетичної політики ЄС.

Представники ЄС наголосили, що для зміцнення довіри до Росії та України потрібна більша прозорість договірних стосунків між двома державами.

Росія є ключовим постачальним енергоресурсів до Європейського Союзу. Частка російського газу складає близько 40% всього імпортованого газу до ЄС. Понад 80% експорту російського газу до ЄС прямує через територію України. >>> докладніше

Країни-сусіди ЄС

Мешканці прикордонних районів країн-сусідів зможуть подорожувати до Союзу без візи. Конкретні умови для цього створює Регламент Ради ЄС, ухвалений 5 жовтня.

Регламент стосується тих громадян країн-сусідів Європейського Союзу, що мешкають біля самих кордонів з ЄС та змушені регулярно перетинати кордон з соціальних, культурних чи економічних причин.

Регламент засновує новий тип документу: „дозвіл на локальний перетин кордону”. Документ видаватиметься безкоштовно та використовуватиметься замість візи.

„Коли Регламент набуде чинності, - прокоментував подію Віце-президент Європейської Комісії Франко Фраттіні, - „щоденне життя людей, що мешкають у прикордонних зонах, значно полегшиться... Це має особливе значення для нових держав-членів ЄС, особливо для тих, що мають довгі сухопутні кордони з країнами, чиї громадяни потребують візи до Союзу”, - зазначив Комісар.

Нинішній Регламент набуде чинності тільки після ухвалення акту про вилучення мешканців прикордонних районів з переліку тих, хто потребує візи для подорожі до Союзу. Пропозиції до такого рішення Європейська Комісія надала в липні 2006 року. >>> докладніше

Розширення

Європейський інвестиційний банк щороку надаватиме Болгарії від 500 до 700 мільйонів євро. Про це йдеться в Меморандумі порозуміння, погодженому Болгарією та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Документ було підписано 5 жовтня.

Кошти надаватимуться у період між 2007 та 2013 роками. Вони будуть спрямовані побудову сучасних транспортних мереж, стимулювання економічного розвитку країни, виконання проектів ЄІБ, сприяння зміцненню партнерства між державним та приватним секторами економіки Болгарії.

Діяльність Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) спрямована на зміцнення соціально-економічного гуртування Європейського Союзу. Допомагаючи менш заможним регіонам, Банк сприяє зменшенню розривів у рівні економічного розвитку всередині Союзу.

Допомога новим державам-членам ЄС є одним із пріоритетів діяльності Банку. >>> докладніше

Інші питання зовнішніх відносин ЄС

Ініційовано нову співпрацю між Європейською Комісією та Організацією Об’єднаних Націй. Про це йдеться у спільному комюніке, що його поширили 3 жовтня Віце-президент Європейської Комісії Сіім Каллас та заступник Генерального секретаря ООН Марк Маллок Браун.

Новий вимір співпраці стосуватиметься обміну досвідом з питань управління. „Обидві організації стикаються із однаковими викликами – наймання багатонаціонального персоналу, керування працівниками, програми планування, контролю та аудиту в організаційній структурі зі складними системами врядування”, - говориться в комюніке.

Нова співпраця передбачатиме інтенсивніший обмін досвідом із цих питань. Зокрема, Віце-президент Комісії та заступник Генерального секретаря ООН щороку зустрічатимуться для обговорення проблем у цій сфері. Зустрічі відбуватимуться почергово в Нью-Йорку та Брюсселі. Першу з них заплановано на лютий 2007 року. >>> докладніше

Комісія надає 40 мільйонів євро на гуманітарну допомогу Дарфуру. Про це оголосив минулого тижня президент Європейської Комісії Жузе-Мануель Баррозу.

Кошти виділено для надання нагальної допомоги жертвам суданського конфлікту. 26 мільйонів підуть на підтримку зусиль Всесвітньої продовольчої програми із забезпечення регіону якісними продуктами харчування. Решту коштів буде спрямовано на підтримку служб цивільного захисту та гуманітарної місії ООН із забезпечення повітряного сполучення між віддаленими місцями регіону (UNHAS).

„Дарфур потерпає від однієї з найгірших гуманітарних криз у світі”, - заявив президент Європейської Комісії Жузе-Мануель Баррозу. „Європейський Союз відіграє ключову роль як у пошуку політичного рішення, так і в поліпшенні гуманітарної ситуації”, - підкреслив він.

Дарфур є західною провінцією Судану. Конфлікт між мусульманською міліцією „Джанджавід” та немусульманським населенням регіону уже призвів до загибелі понад 400 тисяч людей. Чимало міжнародних організацій називають конфлікт геноцидом, спрямованим проти немусульманського населення Судану.

Конфлікт розпочався у лютому 2003-го року. Після погіршення ситуації в липні та серпні 2006 року Рада безпеки ООН ухвалила Резолюцію 1706, що передбачала введення до регіону миротворчого контингенту ООН. Уряд Судану різко відхилив резолюцію, після чого країну охопила нова хвиля насильства.

Від 2004 року Європейський Союз надав 340 мільйонів євро на потреби гуманітарної та продовольчої допомоги Дарфуру. Додаткові 242 мільйони євро було спрямовано на підтримку миротворчого контингенту Африканського Союзу, що діє в регіоні. >>> докладніше

Внутрішні питання Європейського Союзу

Економіка

Зростання економіки зони євро є стабільним. Про це свідчать результати щоквартального звіту з економічного розвитку в зоні євро, оприлюднені Європейською Комісією 2 жовтня.

У першій половині 2006 року річний показник економічного зростання в зоні євро сягнув 3,4%. Це найліпший результат за останні шість років.

У вересні Комісія оприлюднила прогнози щодо зростання економіки зони євро в 2006 році. Очікуваний рівень складає 2,5%, що на 0,4% перевищує дані прогнозів, оприлюднених навесні цього року.

Основним чинником відновлення економічної динаміки вважають зростання внутрішнього попиту. Суттєвим фактором стало також поліпшення ситуації на ринку праці: протягом останніх п’яти років в зоні євро було створено понад 5 мільйонів нових робочих місць.

Результати звіту свідчать, що нині економіка зони євро є менш вразливою від стрибків цін на енергоносії, ніж у 1970-х – 1980-х роках. Це, зокрема, пояснюється тим, що прибутки країн-експортерів нафти часто повертаються до країн-споживачів – або через збільшення експорту товарів і послуг із зони євро, або через збільшення інвестицій у цінні папери зони євро.

З 25 держав-членів Європейського Союзу (ЄС-25) до зони євро входять 12 країн (ЄС-12). >>> докладніше

Юстиція та внутрішні справи

Шенґенська інформаційна система другого покоління (SIS II) діятиме з червня 2008 року. Розроблений Європейською Комісією план впровадження SIS II було підтримано на засідання Ради ЄС з питань юстиції та внутрішніх справ. Засідання Ради відбулося в Люксембургу 5-6 жовтня 2006 року.

Водночас Рада ЄС закликала Комісію та відповідні органи самої Ради докласти всіх можливих зусиль для якнайшвидшого впровадження нової системи. Розвиток та впровадження SIS II „залишається абсолютним пріоритетом”, - наголошується у висновках Ради.

Рада підтримала пропозицію Португалії щодо уможливлення входження нових держав-членів ЄС до системи SIS 1+, яка діє нині. Це створить умови для входження нових країн ЄС до Шенґенської інформаційної системи до впровадження технології другого покоління.

Шенґенська інформаційна система (SIS) є технологією, що дозволяє всім прикордонним, поліційним та консульським службам держав-учасниць Шенґенської групи мати доступ до інформації стосовно осіб чи власності, що перебувають чи перебували на території Шенґенської зони.

Започаткована 1995 року, система першого покоління була розрахована тільки на 18 держав-учасниць (15 держав-членів ЄС + Норвегія та Ісландія + одне вакантне місце). 2001 року Європейська Комісія розпочала розробку системи другого покоління, що уможливила б участь нових держав-членів ЄС. Також система другого покоління була би технічно досконалішою за свою попередницю.

Очікувалося, що система другого покоління (SIS II) почне працювати від початку 2007 року. Нині її старт відкладено до червня 2008 року.

На сьогоднішній день у Шенґенській зоні діє удосконалена інформаційна система першого покоління (SIS 1+). >>> докладніше

Див. також:

Висновки Ради ЄС з юстиції та внутрішніх справ

Шенґенська інформаційна система другого покоління (SIS II)

Сільське господарство

Європейська Комісія спрощуватиме механізми Спільної аграрної політики ЄС. Для обговорення перспектив реформування Спільної аграрної політики (САП) було проведено конференцію, в якій взяли участь провідні виробники політики та експерти Європейського Союзу. Конференція відбулася 3-4 жовтня в Брюсселі.

„Спільна аграрна політика має репутацію складної сфери”, - сказала напередодні Європейський Комісар у справах сільського господарства та розвитку сільської місцевості Маріан Фішер Боель. „Тому одним із основних пріоритетів моєї роботи є її спрощення”, - наголосила Комісар.

„Нашою метою є усунення надмірного бюрократичного тягаря в Спільній аграрній політиці”, - додав Віце-президент Європейської Комісії Ґюнтер Фергойґен.

Спільна аграрна політика (САП) була започаткована від найперших етапів європейської інтеґрації. У межах САП Європейська Комісія забезпечувала європейських фермерів системою субсидій, встановлювала рівень цін на сільськогосподарську продукцію, скупала нереалізовані залишки врожаю та захищала виробників системою зовнішніх тарифів. Через це нині ця сфера переобтяжена бюрократичними процедурами. >>> докладніше

Інші новини

Виступ Європейського Комісара Оллі Рена: „Майбутні кордони Європи”. >>> докладніше

Виступ Високого представника ЄС Хав’єра Солани на щорічній конференції Інституту безпекових досліджень Європейського Союзу. >>> докладніше

Комісія пропонує заснувати Фонд із упередження планетарних загроз, спрямований на допомогу країнам, що розвиваються. Бюджет фонду – 100 мільйонів євро. >>> докладніше

ЄС висловлює занепокоєння ситуацією зі свободою преси в Ірані. >>> докладніше

Рада ЄС накладає антидемпінґові збори на китайське та в’єтнамське взуття. >>> докладніше

Комісар Альмунія про перспективи розширення зони євро. >>> докладніше

Європейська Комісія рекомендує Франції скасувати необмежені державні гарантії французькій Поштовій службі. >>> докладніше

Європейські компанії на 5% підвищують витрати на дослідження та розвиток. >>> докладніше

Демографічна ситуації в ЄС: дані 268 європейських регіонів. >>> докладніше

Доповідь Євробарометра щодо обізнаності європейців з питань ВІЛ/СНІДу. >>> докладніше

Нові директиви з підвищення безпечності доріг в Європейському Союзі. >>> докладніше

Веб-сайт тижня

Веб-сайт Генерального директорату у справах сільського господарства та розвитку сільської місцевості: http://ec.europa.eu/agriculture/index_en.htm

Сайт висвітлює функціонування Спільної аграрної політики ЄС.

На ньому можна знайти інформацію про перспективи реформування Спільної аграрної політики, зокрема позиції, висловлені на брюссельській конференції 3-4 жовтня.

Анонси подій

9-12 жовтня - "Відкриті дні 2006 – Європейський тиждень регіонів та міст”. >>> докладніше

9-10 жовтня - засідання Постійної ради з партнерства між ЄС та Росією, Гельсінкі. >>> докладніше

9 жовтня – візит Європейського Комісара з зовнішніх відносин Беніти Ферреро-Вальднер до Малайзії. >>> докладніше

9 жовтня – участь Європейського Комісара з питань зайнятості, соціальних справ та рівності можливостей Владіміра Шпідли в міністерській конференції „Великої вісімки” з питань праці та працевлаштування, Москва.

10 жовтня – засідання Ради з економічних та фінансових питань (Люксембурґ)

10 жовтня - візит Європейського Комісара з зовнішніх відносин Беніти Ферреро-Вальднер до Синґапуру. >>> докладніше

12 жовтня – ухвалення пропозиції щодо створення Європейського інституту технологій. >>> докладніше

12 жовтня – прес-конференція Європейської Комісії. Тема: як перетворити демографічні зміни на можливості для Європи. >>> докладніше

13 жовтня – Саміт „ЄС-Індія”, Гельсінкі. >>> докладніше

18 жовтня – ухвалення Зеленої книги з трудового права. >>> докладніше

27 жовтня – Саміт „Україна-ЄС”, Гельсінкі.

Упорядник: Володимир Єрмоленко

Шеф-редактор: Інна Підлуська

Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков

Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

нагору