Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

02 жовтня 2006

Зовнішні відносини ЄС

Роль ЄС у світі

Світова роль ЄС посилюється, твердить Комісар Ферреро-Вальднер. Ролі Європейського Союзу в сучасному світі та динаміці його нинішнього розвитку була присвячена доповідь Європейського Комісара з зовнішніх відносин, виголошена 25 вересня перед слухачами Центру європейських досліджень Техаського агропромислового університету.

„Європа 2006 року є динамічним і заможним простором, де зникають кордони, підвищується рівень мобільності та збільшується розмаїття”, - заявила Беніта Ферреро-Вальднер. ЄС ефективно „відповідає на нові виклики та пристосовується до вимог світового порядку ХХІ століття”, - наголосила Комісар.

Союз є потужним світовим гравцем із півмільярдним населенням та чвертю світових доходів, нагадала представниця Європейської Комісії. Йому належить п’ята частина світової торгівлі та 60% допомоги, спрямованої на потреби розвитку, наголосила Комісар.

Водночас посилюється зовнішньополітична роль ЄС. Союз має близько 60 000 миротворців у різних гарячих точках планети. Європейці складають 80% континґенту НАТО в Афґаністані та понад 60% Тимчасових сил ООН у Лівані. Водночас Союз є лідером світової гуманітарної допомоги. Щороку на її потреби Європейська Комісія надає понад півмільярда євро. Зокрема, нині соціальну допомогу від Союзу отримують понад 600 000 палестинців.

Останніми роками Європейський Союз докладає дедалі більше зусиль на зміцнення своєї світової ролі. Понад 70% європейців прагнуть посилення планетарного значення ЄС. >>> докладніше

Європейський Союз має повною мірою використати свій світовий потенціал. Таку думку висловив прем’єр-міністр Фінляндії Матті Ванханен, виступаючи 28 вересня перед головами комітетів Європейського Парламенту. Виступ, що відбувся в Гельсінкі, був присвячений оглядові здобутків першої половини шестимісячного головування Фінляндії в Раді ЄС.

„Європейський Союз має потенціал бути лідером у світі”, - заявив прем’єр країни-голови ЄС. „Однак нині дії ЄС не відповідають його реальній вазі”, - зазначив Ванханен. Ефективність ЄС у зовнішніх відносинах „послаблюється тим фактом, що його зовнішня політика розділена між двома різними сферами – зовнішніми відносинами Європейської Спільноти, яка має в своєму розпорядженні значні ресурси, та міжурядовою співпрацею у сфері зовнішньої політики”. ЄС має поєднати ці сфери, вважає фінський прем’єр. Саме це прагнув здійснити Конституційний договір, що передбачав створення посади міністра закордонних справ Союзу та злиття двох площин зовнішньої політики ЄС.

Сьогодні голос ЄС у світі сильнішає, твердить лідер країни-голови Союзу. Під час ліванської кризи ЄС мав „спільну та тверду позицію”, яка значно відрізнялася від суперечностей, що виникли на початку іракської війни три роки тому.

Нині „вплив ЄС на Близькому Сході невпинно зростає”, - наголосив пан Ванханен. „Через нерозв’язаний конфлікт в Іраку Сполучені Штати, на жаль, певний час будуть пасивним гравцем у врегулюванні майбутнього Палестини. Європа має перейняти естафету”, - заявив прем’єр-міністр Фінляндії. І для Ізраїлю, і для Палестинської Автономії „ЄС є першорядним партнером у справі досягнення миру”, - наголосив лідер країни-голови Союзу.

Насамкінець голова фінського уряду торкнувся проблем розширення Союзу. „Розширення – і Європейський Союз узагалі – це не питання географії, а питання цінностей”, - наголосив він. „Ці цінності є наріжним каменем Союзу. Близькі сусіди ЄС можуть ними нехтувати, як чинить Білорусь, а можуть їх по-справжньому шанувати, як роблять інші партнери, приміром Україна”, - наголосив прем’єр країни-голови ЄС.

1 жовтня стане екватором у шестимісячному терміні фінського головування в Раді ЄС. 1 січня 2007 року естафета головування перейде до Німеччини. >>> докладніше

Розширення

Розширення розв’язує економічні проблеми в Європі, вважає Данута Гюбнер. Така думка прозвучала в доповіді Європейського Комісара з регіональної політики, виголошеній 21 вересня в Единбурґському університеті.

„Розширення розв’язує економічні проблеми в Європі, а не спричиняє їх”, - заявила Комісар. Нові країни-члени ЄС принесли до Союзу необхідну динаміку. Рівень їхнього зростання майже вдвічі перевищує середній рівень зростання старих країн-членів.

Збільшення потоків робочої сили з нових країн-членів стало позитивним феноменом, вважає Комісар. Три держави (Сполучене Королівство, Ірландія та Швеція), що не наклали обмежень на приїзд працівників із десяти нових країн ЄС, нині мають найліпші показники зайнятості в Союзі. Тільки до Сполученого Королівства в пошуках роботи від 2004 року приїхало близько 600 000 осіб.

У своїй доповіді Комісар розказала про перспективи Європейської політики сусідства. Модель відносин із сусідами ЄС „розроблена для того, аби запропонувати привілейовану форму партнерства нині, безвідносно до того, якою буде майбутня форма відносин із ЄС”, - наголосила пані Гюбнер.

У цьому контексті Комісар торкнулася відносин ЄС із Україною. Вона нагадала, що на початку 2007 року розпочнуться перемовини про укладання нової розширеної угоди з Києвом. Угода будуватиметься на позитивному поступі, досягнутому в межах Плану дій „Україна-ЄС” та передбачатиме створення зони вільної торгівлі між партнерами.

Розширення ЄС та Європейська політика сусідства спрямовані на возз’єднання континенту, поділеного 1945-го року. „Нині ми потребуємо відкритої Європи”, - підсумувала Комісар. >>> докладніше

Інші питання зовнішньої політики ЄС

Хав’єр Солана провів телефонну розмову з президентом Грузії Михайлом Саакашвілі. Розмова відбулася в суботу, 30 вересня.

У розмові Верховний представник ЄС із питань спільної зовнішньої та безпекової політики торкнувся проблем, пов’язаних із арештом чотирьох російських офіцерів у Грузії. Солана закликав грузинського президента знайти якнайшвидше розв’язання суперечностей з Росією. Він застеріг сторони від подальшої ескалації протистояння.

Також Верховний представник ЄС заявив про свою готовність бути посередником між двома сторонами.

Чотирьох офіцерів російської армії було заарештовано 27 вересня та звинувачено в розвідувальній діяльності і шпигунстві. Москва виступила із різкою реакцією на дії грузинської влади. >>> докладніше

Внутрішні питання ЄС

Нові держави-члени ЄС

Угорщина має зменшити дефіцит бюджету. Нові вимоги щодо дефіциту бюджету містяться в оновленій Програмі конверґенції Угорщини, оприлюдненій Європейською Комісією 26 вересня.

Згідно з цією програмою, 2009 року дефіцит бюджету Угорщини має скласти 3,2% від ВВП країни. Нині він складає понад 10% від ВВП.

Не менш жорсткими є вимоги до рівня державного боргу Угорщини. 2009 року він має скласти 70,4% від рівня ВВП. Зараз цей рівень неухильно зростає: за прогнозами, 2008 року він сягне позначки в 72,4% від ВВП.

Нинішня Програма є вже третіми рекомендаціями Комісії щодо зменшення рівня дефіциту бюджету та державного боргу Угорщини. Восени 2005 року Комісія та Рада ЄС звертали увагу на поступове погіршення фінансової ситуації в країні.

Відповідно до вимог європейського Пакту про стабільність та зростання, рівень дефіциту у державах-учасницях зони євро має бути меншим, ніж 3% від рівня ВВП, а рівень державного боргу має не перевищувати 60% від рівня ВВП.

Відповідно до статті 104 Договору про заснування Європейської Спільноти, держави-члени ЄС мають уникати надмірного державного дефіциту. Нові держави Союзу зобов’язані наближатися до показників Пакту про стабільність і зростання, аби в майбутньому приєднатися до зони євро. >>> докладніше

Економіка

Вересневі показники свідчать про позитивні тенденції в економіці ЄС. Про це свідчать дані Генерального директорату з економічних та фінансових питань Європейської Комісії, оприлюднені 29 вересня.

Після невеликого падіння в серпні, почав зростати індикатор економічної активності (ESI). У вересні він зріс на 1,0 пунктів у зоні євро (ЄС-12) та на 1,6 пунктів на всій території ЄС (ЄС-25), сягнувши, відповідно, позначок 109,3 та 111,0. Показники цього індикатора досягли найвищого рівня від початку 2001 року.

Так само після невеликого падіння в липні та серпні почали зростати показники Індикатора бізнесового клімату (BCI). Досі вони залишаються найвищими від 2000-го року. Показники свідчать про значне збільшення обсягів промислового виробництва в ЄС.

Річний рівень інфляції у вересні оцінюється в 1,8%. У серпні він складав 2,3%.

Генеральний директорат з економічних та фінансових питань Європейської Комісії регулярно публікує результати моніторингу економічного розвитку у зоні євро (ЄС-12) та в цілому Союзі (ЄС-25). Результати моніторингу, економічні прогнози, огляди річних тенденцій та матеріали з економічної політики ЄС доступні на веб-сайті директорату. >>> докладніше

Енергетика

Комісар Пібалґс розповів про плани Європейської Комісії в енергетичній сфері. Найближчим планам енергетичної політики Комісії та їх детальному аналізові була присвячена доповідь Європейського Комісара з енергетичних питань Андріса Пібалґса на щорічній конференції з європейської газової інфраструктури. Доповідь була виголошена 28 вересня в Братиславі.

До кінця року Комісія опублікує Стратегічний огляд енергетики ЄС, в якому сформулює стратегію європейської енергетичної політики та накреслить практичну й деталізовану „дорожню карту” її реалізації. Також буде опубліковано довгостроковий план розвитку технологій з використання відновлювальних джерел енергії.

Крім того, Комісія опублікує Огляд внутрішнього енергетичного ринку та результати аналізу конкуренційного середовища в енергетичній сфері. Це закладе підвалини для подальшого руху в бік відкритого, ефективного та конкурентного енергетичного ринку в ЄС.

Комісія також розробить План пріоритетів у розвитку енергетичної інфраструктури. Нарешті, буде оприлюднено стратегію розвитку для вугільної та атомної енергетики.

Енергетична сфера є однією з центральних у політиці Європейської Комісії. Поступове зростання залежності економіки ЄС від імпорту енергоносіїв унеобхіднює реформи в цій галузі. Минулого тижня Президент Європейської Комісії Жузе Мануель Баррозу закликав до прискорення формування внутрішнього енергетичного ринку ЄС. >>> докладніше

Питання зайнятості

Відбувся перший всеєвропейський ярмарок кар’єр. Захід відбувся 29-30 вересня в 300 містах країн-членів ЄС, Румунії, Болгарії, Норвегії та Ісландії.

Акція покликана сприяти інтенсивнішому працевлаштуванню європейців в інших європейських країнах. У її рамках відбуватимуться зустрічі працівників із працедавцями, тренінги з можливостей знайти роботу закордоном, інформаційні акції про Європейський портал мобільності працівників (EURES).

Підвищення рівня мобільності працівників всередині ЄС є однією з цілей соціально-економічної політики Європейської Комісії. Нині тільки 2% європейців залишають свої рідні місця для роботи в іншій європейській країні.

Середня тривалість роботи на одному місці в ЄС складає 10,6 років. У США ця цифра значно менша (6,7 років), що свідчить про вищий рівень мобільності.

2006 рік був оголошений європейським роком мобільності працівників. Він сприятиме інтенсифікації руху європейських працівників між секторами, професіями та країнами. Перший всеєвропейський ярмарок кар’єр відбувся в рамках цієї ініціативи. >>> докладніше

Захист прав споживачів

Оприлюднено результати опитування щодо захисту прав європейських споживачів. Опитування, здійснене Євробарометром, проводилося в лютому-березні 2006 року. У рамках дослідження було опрацьовано відповіді близько 25 000 європейців.

Одним із центральних питань дослідження був аналіз динаміки транскордонної торгівлі всередині ЄС. Відповідно до результатів, 26% громадян ЄС протягом останнього року зробили принаймні одну купівлю в іншій країні ЄС. У 2003 році цей показник складав лише 12%. Більшість купівель сталися під час відпочинку чи бізнесового відрядження.

Водночас зростає частка Інтернет-торгівлі. 27% громадян ЄС принаймні раз купили товар через мережу Інтернет. 50% європейців, які мають домашній доступ до світової мережі, принаймні один раз купили товари через Інтернет.

Дослідження також стосувалося окремих питань захисту прав європейських споживачів. Близько двох третин громадян ЄС вважають, що, купуючи товари чи послуги від постачальників з інших країн ЄС, вони більше ризикують.

42% європейців вважають, що їхні споживацькі права найбільше захищені за умов ясного та прозорого ціноутворення; 35% - тоді, коли споживачі можуть повернути куплений товар, 34% - коли вони можуть замінити товар чи анулювати угоду, якщо вона не відповідає первинним умовам домовленості.

Для посилення захисту прав європейських споживачів минулого тижня Рада ЄС з питань конкурентоздатності визначила бюджет майбутньої політики в цій сфері. Протягом 2007-2013 років на ці потреби буде виділено понад 150 мільйонів євро.

Євробарометр є соціологічною службу Європейського Союзу. Він регулярно проводить аналіз громадської думки в ЄС. >>> докладніше

Демографічні питання

Між 1995 і 2050 роками населення ЄС віком від 65 років подвоїться. Про це свідчать дані Євростату, оприлюднені 29 вересня.

Дані Євростату свідчать про поступове старіння населення ЄС. 1995 року європейці віком 65 років і вище складали 15% від усього населення ЄС. 2005 року їх було 75 мільйонів - 17% від населення Союзу (ЄС-25). За прогнозами, 2050 року старших людей в Європі буде 135 мільйонів, що складатиме близько 30% усього населення Союзу.

Найбільший відсоток старших людей очікується в Іспанії (36%), Італії (35%), Німеччині, Греції та Португалії (32%). „Наймолодшими” будуть Люксембург (22%), Нідерланди (23%), Данія та Швеція (24%).

2003 року громадяни ЄС (ЄС-15) в середньому могли очікувати принаймні на 10 років здорового життя після 65 років.

Щороку 1-го жовтня Організація Об’єднаних Націй проводить Міжнародний день старших людей. Нинішня доповідь Євростату опублікована напередодні цього дня. >>> докладніше

Веб-сайт тижня

Сторінка Генерального директорату Європейської Комісії з розширення: http://www.ec.europa.eu/enlargement/

Минулого тижня Європейська Комісія оприлюднила Моніторинґову доповідь про готовність Болгарії та Румунії до членства в ЄС:

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2006/sept/report_bg_ro_2006_en.pdf

За результатами Доповіді, дві східноєвропейські країни зможуть приєднатися до Союзу 1 січня 2007 року.

На сайті також розміщено попередні доповіді Комісії:

http://ec.europa.eu/enlargement/key_documents/reports_sept_2006_en.htm

Див. також:

Болгарія та Румунія приєднаються до ЄС 1 січня 2007 року

Результати Моніторинґової доповіді для Болгарії

Результати Моніторинґової доповіді для Румунії

Виступ президента Європейської Комісії Жузе-Мануеля Баррозу, присвячений позитивним висновкам Комісії

Виступ Європейського Комісара із питань розширення ЄС Оллі Рена, присвячений позитивним висновкам Комісії

Роз’яснення змісту супровідних положень Моніторинґових доповідей щодо готовності Болгарії та Румунії до члества в ЄС

Анонси подій:

2 жовтня – зустріч представників Європейської Комісії та Комісії Африканського Союзу, Аддис-Абеба, Ефіопія. >>> докладніше

2 жовтня – Конференція Європейського економіко-соціального комітету: „Європейська соціальна модель та виклики, що постають перед Болгарією”, Софія, Болгарія. >>> докладніше

2-3 жовтня – Візит зовнішньополітичної „Трійки” ЄС до країн Південного Кавказу. >>> докладніше

2-3 жовтня – Неформальна зустріч міністрів оборони держав-членів ЄС, Кіттіле, Фінляндія. >>> докладніше

2-3 жовтня – Зустріч на високому рівні між представниками європейських міністерств у справах місцевого самоврядування, Турку, Фінляндія. >>> докладніше

3-4 жовтня – Конференція зі спрощення Спільної аграрної політики ЄС. >>> докладніше

5-6 жовтня – Європейська конференція щодо навичок роботи з інформаційними технологіями (e-Skills Conference), Салоніки, Греція. >>> докладніше

9-10 жовтня – Засідання Постійної ради з партнерства між ЄС та Росією, Гельсінкі. >>> докладніше

30 жовтня – Перший форум з демографічного майбутнього Європи, Брюссель.

Упорядник: Володимир Єрмоленко

Шеф-редактор: Інна Підлуська

Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков

Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

нагору