Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

25 вересня 2006

Зовнішні відносини Європейського Союзу

Міґраційна політика ЄС

Європейська Комісія виділяє додаткові кошти на боротьбу з нелегальною міґрацією. Про це на минулому тижні заявили Віце-президент Європейської Комісії Франко Фраттіні та Комісар із зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер.

Допомога країнам, що не є членами Європейського Союзу, здійснюватиметься у рамках робочої програми „Еней” (Aeneas). Бюджет програми на 2004-2006 роки склав 120 мільйонів євро. З них 45 мільйонів євро буде виділено цього року. „Ми маємо чинити вплив на коріння нелегальної міґрації та робити все, що в наших силах, аби забезпечити наших партнерів – країни походження чи транзиту міґрантів – необхідними засобами для розв’язання міґраційних проблем”, - прокоментувала подію Комісар Ферреро-Вальднер.

Водночас Комісія надає додаткову допомогу Іспанії, Італії та Мальті в розв’язанні проблем нелегальної міґрації. Тільки за останні місяці на ці потреби Комісія надала 3,4 мільйони євро. Спільне розв’язання міґраційних проблем держав-членів ЄС є „безпосередньою та практичною демонстрацією солідарності ЄС”, - заявив Віце-президент Європейської Комісії, Комісар з питань юстиції, свободи та безпеки Франко Фраттіні.

Для ефективнішого розв’язання міґраційних проблем Європейська Комісія створила Робочу групу з питань міґрації. До групи, очоленої Віце-президентом Комісії Франко Фраттіні, ввійшли 8 Європейських Комісарів, чиї функції безпосередньо пов’язані із цією сферою. Перше засідання групи відбулося 19 вересня. >>> докладніше

Загальноєвропейська база біометричних даних EURODAC доводить свою ефективність. Про це свідчить третій річний звіт про діяльність системи, оприлюднений Європейською Комісією 19 вересня.

У 2005 році в базі EURODAC містилось майже 190 тисяч відбитків пальців шукачів притулку, 25 тисяч відбитків пальців осіб, що нелегально перетинали кордон ЄС, та 46 тисячі відбитків пальців осіб, що нелегально проживали на території однієї з країн-членів ЄС.

EURODAC є централізованою системою збереження та передавання біометричних даних, що уможливлює впровадження загальноєвропейської політики з питань міґрації та надання притулку. Нині кожна особа, яка шукає притулку на території ЄС, має надати до міґраційних служб країни ЄС відбитки своїх пальців. Ці відбитки порівнюються з даними, наданими іншими країнами ЄС. Якщо вони збігаються з відбитками, раніше зареєстрованими в іншій країні ЄС, шукач притулку має повернутися до вихідної країни.

Система EURODAC складається з Центрального підрозділу, оснащеного найсучаснішим технічним устаткуванням, та мережі електронного передавання даних між ним і установами країн-членів ЄС. >>> докладніше

Відносини ЄС - Росія

Комісія критикує скасування дозволу на роботу проекту „Сахалін-2”. Заява Європейського Комісара з енергетичних питань Андріса Пібалґса прозвучала після того, як російські екологічні установи скасували дозвіл на роботу нафтовидобувного проекту, що мав здійснюватися компаніями Shell, Mitsui та Mitsubishi.

„Я сприймаю цю новину вкрай серйозно”, - заявив Комісар Пібалґс. „Аби компанії прагнули інвестувати в багатомільярдні проекти, потрібен безпечний та передбачуваний інвестиційний клімат. Це стосується Росії, ЄС, будь-якої іншої країни”, - наголосив представник Європейської Комісії.

Комісар наголосив, що кожна країна має легітимне право і навіть зобов’язання забезпечити, аби видобування нафти чи газу на її території відбувалося за якнайвищими екологічними стандартами. Однак за наявної ситуації російська влада має „ясно та недвозначно” вказати на екологічні проблеми, що їх може спричинити функціонування проекту „Сахалін-2”, і дати інвесторам необхідний час на їхнього розв’язання.

„Успішна енергетична співпраця між ЄС та Росією ґрунтується на взаємному шануванні принципів прозорості, передбачуваності та недискримінації”, - заявив Європейський Комісар. „Це стосується як здатності європейських компаній інвестувати в російську економіку, так і права російських компаній вільно продавати газ та нафту в Європейському Союзі”.

Проект „Сахалін-2” є 20-мільярдним нафтовидобувним проектом біля узбережжя російського острова. Він мав розпочати свою роботу 2008 року. Критика проекту, що лунала від міжнародних екологічних організацій, спонукала екологічні державні установи Росії відкликати дозвіл на продовження розробок. >>> докладніше

Внутрішні питання Європейського Союзу

Загальні питання

Президент Європейської Комісії закликає поглибити інтеграцію в ЄС. Свої думки про перспективи інтеграційних процесів у ЄС Жузе-Мануель Баррозу висловив у своєму виступі на Берлінському міжнародному форумі Фонду Бертельсманна, що відбувся 22 вересня.

„25 мініатюрних енергетичних ринків не мають сенсу в глобалізованій економіці”, - заявив президент Європейської Комісії. Баррозу закликав до пришвидшення інтеграції енергетичного ринку ЄС, що буде вигіднішим і для бізнесу, і для споживачів.

Водночас чільник Європейської Комісії підкреслив нагальність формування єдиної міґраційної політики ЄС. „25 індивідуальних політик щодо імміґрації не мають сенсу в умовах спільного простору вільного руху”, - заявив він.

Наостанок президент Комісії наголосив на важливості інституційної реформи. Після вступу Румунії та Болгарії до ЄС, очікуваного на початку 2007 року, ще актуальнішою стане потреба в „ефективнішій моделі ухвалення рішень, прозоріших інституціях та послідовнішій зовнішній політиці”, - підкреслив Баррозу.

Раніше Комісія неодноразово наголошувала на потребі пришвидшення формування єдиного енергетичного ринку та єдиної міґраційної політики ЄС, а також на потребі інституційної реформи. Великі надії Комісія покладає на головування Німеччини в Раді ЄС, що розпочнеться 1 січня 2007 року. >>> докладніше

Промисловість

ЄС матиме нову металургійну політику. Для реформування політики в металургійному секторі Європейська Комісія ініціювала громадські консультації. На їхній основі Комісія опублікує Повідомлення, що закладе орієнтири для нової політики в металургійному секторі.

„Металургійна промисловість Європейського Союзу важлива як сама по собі, так і для інших секторів оброблювальної промисловості”, - заявив Віце-президент Європейської Комісії, Комісар у справах підприємництва та промисловості Ґюнтер Фергойґен. „Ми маємо поліпшити її доступ до сировинних матеріалів”, - наголосив Комісар.

Відповідно до дослідження Комісії, сировина та енергоресурси є основними чинниками, що впливають на рівень конкурентоздатності металургійної промисловості ЄС. Витрати на сировинні матеріали та енергоресурси у середньому складають від 50% до 90% загальної вартості обробленої продукції.

Водночас зростає залежність металургійного сектору ЄС від імпорту сировини. За даними 2003 року, ЄС найбільше залежить від імпорту залізної руди (на 83%), алюмінієвої руди (на 80%), цинкової руди (на 80%), нікелю (на 86%), ванадію (на 100%) та молібдену (на 100%).

2003 року оборот металургійного сектору ЄС складав 227 мільярдів євро. У 15-и тисячах металургійних підприємств ЄС працює понад один мільйон європейців. >>> докладніше

Енергетика

Щорічний рівень енергоспоживання в ЄС складає понад 3,5 тон нафти на одну особу. Про це свідчать дані Євростату за 2005 рік, оприлюднені 21 вересня.

Загальний обсяг енергетичних потреб економіки ЄС склав у 2005 році 1,6 мільярдів тон нафтового еквіваленту (ТНЕ). Це не перевищує даних 2004 року. Водночас рівень залежності європейської економіки від імпорту енергоносіїв збільшився від 54% (2004) до 56% (2005). Для порівняння, 1995-го року рівень енергозалежності економіки ЄС складав 44%.

Найбільшим виробником енергії в ЄС залишається Сполучене Королівство (197 мільйонів ТНЕ), найбільшим споживачем – Німеччина (324 мільйони ТНЕ).

Атомний сектор продовжує бути найпотужнішим виробником енергії для економіки Союзу (240 мільйонів ТНЕ). Його левова частка належить Франції (111 мільйонів ТНЕ). >>> докладніше

Регіональна політика

Європейська політика гуртування стала масштабнішою. Така думка прозвучала у доповіді Європейського Комісара з регіональної політики Данути Гюбнер, виголошеній 20 вересня в рамках Брюссельського літнього університету з місцевих та регіональних ЗМІ.

У своїй доповіді пані Гюбнер торкнулася історії політики гуртування. На початку свого розвитку, зазначила Комісар, бюджет регіональної політики складав лише 4% від загального бюджету Європейського Союзу. Натомість нині його частка – 40%. Іншим вагомим здобутком представниця Європейської Комісії вважає те, що нинішня регіональна політика перейшла від моделі окремих проектів до моделі розробки масштабних багаторічних програм. Нині ці програми здійснюються у співпраці між Комісією, європейськими Структурними фондами, регіонами та країнами-членами ЄС.

Європейська політика гуртування спрямована на стимулювання зростання та підвищення рівня зайнятості в менш розвинених регіонах Європейського Союзу. Вона сприяє розвиткові низки сфер, від транспортної інфраструктури до освіти та інформаційного суспільства.

Протягом семи наступних років на потреби регіональної політики ЄС виділить 350 мільярдів євро. >>> докладніше

Держави-члени ЄС

Сполучене Королівство зменшує рівень бюджетного дефіциту. Про це йдеться у висновках Європейської Комісії, оприлюднених 20 вересня.

„Дефіцит Сполученого Королівства, ймовірно, знизиться до 3%”, - прокоментував Європейський Комісар з економічних та монетарних справ Хоакін Альмунія. „Втім, зменшення зумовлене передусім тим фактом, що економічна ситуація в країні ліпша, ніж очікувалося”, - зазначив Комісар.

У січні 2006 року Рада ЄС звернула увагу британського уряду на надмірний дефіцит бюджету. Уряд мав адаптувати бюджет до рекомендацій Ради не пізніше кінця фінансового року 2006/2007.

Відповідно до вимог європейського Пакту про стабільність та зростання, рівень дефіциту у державах-учасницях зони євро має бути меншим, ніж 3% від рівня ВВП. Іншими вимогами Пакту є належний рівень державного боргу (менше, ніж 60% від рівня ВВП) та підтримка стабільного інфляційного середовища.

Попри те, що Сполучене Королівство не є учасником зони євро, воно має прагнути виконувати вимоги Пакту. На відміну від країн-учасниць зони євро, порушення вимог Пакту Сполученим Королівством не тягне за собою санкцій чи штрафів. >>> докладніше

Юстиція та внутрішні справи

Модель ухвалення рішень в сфері юстиції та внутрішніх справ буде реформовано. Про потребу реформи говорили міністри юстиції та внутрішніх справ держав-членів ЄС, що зібралися на неформальне засідання у фінському місті Тампере. У засіданні, що тривало 21-22 вересня, взяли участь 50 міністрів держав-членів ЄС та близько 400 інших учасників.

„Нашою метою є реформування системи ухвалення рішень”, - заявила після зустрічі міністр юстиції Фінляндії Леена Лухтанен. „Нинішня система ставить певні перепони для співпраці в сферах юстиції та внутрішніх справ”, - підкреслила міністр країни-голови Ради ЄС.

Нині рішення щодо поліційної та судової співпраці мають ухвалюватися Радою ЄС одностайно. Вимога згоди всіх 25 держав-членів ЄС ускладнює оперативність ухвалення рішень та якість нормативно-правових актів ЄС. Нині обговорюється можливість переходу до моделі кваліфікованої більшості, що скасує право вето тієї чи іншої країни ЄС. Можливість переходу до моделі кваліфікованої більшості, а також посилення участі Європейського Парламенту в сфері юстиції та внутрішніх справ передбачені установчими договорами ЄС.

Очікується, що в грудні Європейська Рада сформулює настанови для реформування системи ухвалення рішень в цій сфері. >>> докладніше

Соціальна політика

Комісія закликає держави-члени ЄС дотримуватися директиви щодо робочого часу. Заява Європейського Комісара з питань працевлаштування Владіміра Шпідли стала відповіддю на заклик Європейського Омбудсмана розв’язати проблему європейських норм щодо тривалості робочого часу.

„Держави-члени ЄС мають діяти негайно. Компромісу можна досягти тільки якщо рухатимуться всі сторони”, - заявив Європейський Комісар. Якщо найближчими місяцями міністри держав-членів не зможуть знайти рішення, Європейська Комісія звернеться до Європейського Суду, заявив Комісар Шпідла.

Загострення проблеми норм тривалості робочого часу відбулося після того, як німецький лікар звернувся до Європейської Комісії із вимогою вжити заходів щодо Німеччини через порушення Берліном Директиви про робочий час. На думку лікаря, Німеччина не прагне зменшити навантаження фахівців із ненормованим робочим часом, зокрема тих, що працюють за викликом - лікарів, медсестер, пожежників тощо.

Нещодавно німецький лікар звернувся із подібним зверненням до Європейського Омбудсмана. Уповноважений ЄС з прав людини закликав Комісію якнайшвидше відреагувати на скаргу.

Більшість держав-членів ЄС досі порушують Директиву Європейської Комісії про робочий час (93/104/EC) та не дотримуються рішення Європейського Суду про її виконання. >>> докладніше

Культура

Створено експертну групу з багатомовності. Про створення Групи високого рівня заявив 20 вересня Європейський Комісар з освіти, навчання, культури та багатомовності Ян Фіґель.

„Багатомовність є наріжним каменем європейського проекту”, - прокоментував подію Комісар Фіґель. Експертна група складатиметься з найліпших експертів у цій сфері та „працюватиме на користь усіх мов, що ними говорять у Європейському Союзі”, - зазначив представник Європейської Комісії.

До групи увійшли 11 експертів з усієї Європи. Група виконуватиме дорадчі функції при Комісарі з освіти, навчання, культури та багатомовності. Вона досліджуватиме функціонування європейських мов у науково-дослідницькій діяльності, засобах масової інформації, бізнесі та інших сферах. Особливу увагу буде приділено новим технологіям перекладу та стратегіям зі стимулювання вивчення мов.

До складу групи увійшли Барбара Кассен (Франція), Абрам де Сваан (Нідерланди), Вольфґанґ Мацкевич (Німеччина), Ганна Коморовська (Польща), Хосеп Паломеро (Іспанія), Ізабелла Моор (Велика Британія) та інші відомі вчені.

У листопаді 2005 року Європейська Комісія вперше за свою історію ухвалила Повідомлення з питань багатомовності. Одним із його пунктів було створення експертної дорадчої групи при Європейській Комісії. >>> докладніше

Інформаційні технології

Комісар Редінґ відвідала консорціум EURid, відповідальний за функціонування доменного імені „.eu”. Візит Європейського Комісара з питань інформаційної політики та засобів масової інформації Вів’єн Редінґ до консорціуму, розміщеному в Брюсселі, відбувся 18 вересня.

Доменне ім’я першого рівня „.eu” стало доступним 7 квітня 2006 року. Відтоді будь-яке підприємство чи інституція, розташовані в ЄС, а також будь-який громадян держави-члена ЄС може створити веб-сторінку на домені .eu. Нове ім’я не замінюватиме, а доповнюватиме наявні національні коди (.fr, .de чи .uk). Воно сприятиме формуванню загальноєвропейської Інтернет-ідентичності.

Нове ім’я вже широко застосовується в Союзі. На нього перейшли всі інституції ЄС (www.ec.europa.eu, www.consilium.europa.eu, www.europarl.europa.eu тощо), а також чимало відомих компаній та неурядових організацій (http://www.airfrance.eu/; http://www.mediamarkt.eu/; http://www.versace.eu/; http://www.milka.eu/; http://www.stefanel.eu/, http://www.greenpeace.eu/). >>> докладніше

Веб-сайт тижня

Веб-сторінка з питань біорозмаїття:
http://www.countdown2010.org/paris2006/ Веб-сторінка присвячена важливості збереження природного біорозмаїття для допомоги найбіднішим мешканцям планети.

19-21 вересня в Парижі відбулася міжнародна конференція з питань біорозмаїття в європейській політиці розвитку. Конференція відбулася за підтримки Європейської Комісії та держав-членів Європейського Союзу.

Анонси подій

25 вересня: засідання Ради ЄС з питань конкурентоздатності. >>> докладніше

26 вересня: оприлюднення Моніторинґової доповіді Європейської Комісії щодо готовності Болгарії і Румунії до вступу в ЄС. >>> докладніше

27 вересня: ухвалення Плану дій з енергетичної ефективності. >>> докладніше

27-28 вересня: конференція у рамках програми i2010: перспективи створення «розумного автомобіля» >>> докладніше

29-30 вересня: перший Європейський ярмарок кар’єр. >>> докладніше

2 жовтня: зустріч представників Європейської Комісії та Комісії Африканського Союзу. >>> докладніше

нагору