Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

18 вересня 2006

Зовнішні відносини Європейського Союзу

Відносини між ЄС та Україною

Прем’єр-міністр України відвідав Брюссель. Віктор Янукович взяв участь у десятому засіданні Ради з питань співробітництва між ЄС та Україною. Український прем’єр також зустрівся з Високим представником ЄС Хав’єром Соланою, Віце-президентом Європейської Комісії Ґюнтером Фергойґеном та Європейським Комісаром із зовнішніх відносин Бенітою Ферреро-Вальднер. Візит Віктора Януковича відбувся 14-го вересня.

За словами Високого представника ЄС Хав’єра Солани, Союз із нетерпінням чекатиме на співпрацю з новим урядом та вітає готовність прем’єра продовжувати розпочаті у країні реформи.

Комісар Ферреро-Вальднер повідомила про ухвалення нових директив, спрямованих на укладання розширеної угоди між Україною та ЄС. „Нова угода зблизить нас”, - заявила Європейський Комісар. „Вона поглибить нашу співпрацю у розмаїтті питань, зокрема у таких важливих сферах як енергетика, юстиція, безпека, транспорт та довкілля”, - підкреслила пані Ферреро-Вальднер.

Одним із результатів зустрічей стало ухвалення Пам’ятної записки, згідно з якою ЄС допоможе Україні у встановленні лічильників на нафто- та газопроводах, що прямують через її територію. Встановлення лічильників підсилить рівень прозорості постачання енергоресурсів до України та їхнього транзиту до Європейського Союзу.

Напередодні зустрічі Європейська Комісія затвердила директиви до ведення переговорів щодо укладання нової розширеної угоди з Україною. Розширена угода включатиме питання про створення зони вільної торгівлі між партнерами. Очікується, що переговорний процес розпочнеться на початку 2007-го року, щойно Україна завершить процедуру вступу до СОТ.

Нині відносини між Україною та ЄС регулюються Угодою про партнерство та співробітництво (УПС) та Планом дій „Україна-ЄС”. Термін дії УПС спливає 2008-го року. >>> докладніше

Інші питання зовнішньої політики ЄС

Відбулося засідання Ради із загальних питань та зовнішніх відносин. Засідання, в якому взяли участь керівники зовнішньополітичних відомств держав-членів та інституцій ЄС, відбулося 15 вересня. На зустрічі було обговорено весь спектр зовнішньополітичних питань Європейського Союзу.

Учасники зустрічі підкреслили, що мир та безпека на Близькому Сході можливі тільки за умови створення стабільної Палестинської держави, що співіснуватиме з Ізраїлем.

ЄС закликає Тель-Авів відновити виплати Палестинській автономії податкових та митних коштів, припинені після перемоги руху Хамас на парламентських виборах. Водночас ЄС привітав заяву президента Палестинської автономії Махмуда Аббаса про формування палестинського уряду національної єдності.

Міністри заслухали доповідь Високого представника ЄС Хав’єра Солани про поступ перемовин із Генеральним секретарем Верховної безпекової ради Ірану Алі Ларіджані. Перемовини стосувалися іранської ядерної програми. Міністри підкреслили необхідність якнайшвидшого досягнення домовленості між сторонами.

Було обговорено низку балканських питань. Учасники привітали поступ, здійснений у перемовинах з питань Угоди про стабілізацію та асоціацію з Боснією та Герцеговиною. Водночас міністри з прикрістю констатували, що уряд Боснії та Герцеговини уповільнив процес реформування країни.

Рада підтримала європейські перспективи Чорногорії та привітала проведення чесних виборів 10 вересня. Міністри підтвердили свою підтримку європейського курсу Сербії.

Рада зобов’язала Європейську Комісію розпочати переговори з Білоруссю про оновлення угоди з торгівлі текстильними виробами.

Було обговорено низку інших питань, зокрема ситуація в Судані, Демократичній Республіці Конґо, Іраку, Сомалі та низці інших регіонів. Міністри торкнулися питання нових детекторних технологій у боротьбі з тероризмом та організованою злочинністю.

Рада із загальних питань та зовнішніх відносин (GAERC) є одним із форматів роботи Ради Міністрів ЄС. Вона працює у формі зустрічей керівників зовнішньополітичних відомств держав-членів та інституцій ЄС. >>> докладніше

У Європейському Союзі вшановують пам’ять жертв теракту 11 вересня 2001 року. В день п’ятої річниці теракту президент Європейської Комісії Жузе Мануель Баррозу виступив із спеціальною заявою.

Європейський Союз вшановує пам’ять жертв теракту й висловлює свою солідарність із усіма, кого зачепила ця трагедія, говориться в заяві. Протягом п’яти останніх років ЄС посилив співпрацю зі Сполученими Штатами Америки у боротьбі з міжнародним тероризмом, наголосив президент Комісії. ЄС має спільно захищати свої засадничі цінності та посилювати дії із забезпечення міжнародної безпеки, твердить пан Баррозу.

11 вересня минуло п’ять років від того дня, коли скеровані терористами авіалайнери атакували башти Всесвітнього торгівельного центру в Нью-Йорку та будівлю Пентагону в Вашингтоні. >>> докладніше

ЄС і Китай співпрацюватимуть у сфері інноваційних технологій. Такими були основні висновки третього Бізнесового саміту „ЄС-Китай”, що відбувся 12 вересня в Брюсселі.

„Інновації відіграють ключову роль для економічного й соціального розвитку Китаю та Європейського Союзу”, - прокоментував подію Віце-президент Європейської Комісії, Комісар у справах підприємництва та промисловості Ґюнтер Фергойґен. „Ми маємо плідно працювати в пошуку нових перспективних шляхів економічної співпраці”, - підкреслив Комісар.

Європейський Союз має „традиції революційних відкриттів”, - наголосив чільник Європейської Комісії. Основними чинниками подальшого підвищення інноваційності європейської економіки Комісар вважає максимальну торгівельну та інвестиційну відкритість Європейського Союзу, сприятливе регуляторне середовище та захист прав інтелектуальної власності.

Третій бізнесовий саміт „ЄС-Китай” відбувся після завершення дев’ятого загального Саміту між Європейським Союзом та Китайською Народною Республікою.

2007-го року в Пекіні відбудеться четвертий бізнесовий саміт між партнерами. >>> докладніше

Розширюється форум „Азія-Європа” (ASEM). Рішення про прийняття нових членів було ухвалене під час проведення шостого саміту „Азія-Європа”, що тривав 10-11 вересня в Гельсінкі.

Новими країнами-учасницями стануть Румунія, Болгарія, Індія, Монголія та Пакистан. Також до Форуму увійде секретаріат Асоціації південно-азійських націй (ASEAN). Учасниками Форуму є держави-члени ЄС, Європейська Комісія, країни-члени Асоціації південно-азійських націй, Китай, Японія та Південна Корея.

Подія позначила десяту річницю Форуму. На нинішньому саміті було ухвалено Декларацію про майбутнє Форуму й Декларацію про кліматичні зміни.

Саміт дав можливість „поміркувати над останнім десятиліттям наших взаємин та накреслити майбутні орієнтири наших стосунків”, - прокоментував подію прем’єр-міністр Фінляндії (країни-голови ЄС) Матті Ванханен.

Форум „Азія – Європа” (ASEM) триває від 1996-го року. Його основною метою є посилення співпраці й діалогу між європейськими та азійськими країнами. Імпорт з азійських країн-учасниць Форуму складає майже третину всього імпорту до Європейського Союзу.

Наступний Саміт „Азія-Європа” відбудеться 2008-го року в Пекіні. >>> докладніше

Внутрішні питання Європейського Союзу

Економіка

Оприлюднено попередні економічні показники за другий квартал 2006 року. 12-го та 14-го вересня Євростат опублікував попередні показники зони євро (ЄС-12) та всього Союзу (ЄС-25).

У другому кварталі 2006 року дефіцит поточного рахунку ЄС (ЄС-25) склав 22,5 мільярдів євро. У першому кварталі 2006-го року цей показник складав 36,7 мільярдів євро, торік - 19,5 мільярдів євро. Дефіцит поточного рахунку зони євро (ЄС-12) склав у другому кварталі 13,3 мільярдів євро, що на два мільярди більше, ніж відповідні торішні показники.

Натомість баланс торгівлі послугами має стійкий профіцит. У другому кварталі він склав 19,6 мільярдів євро в усьому Союзі (ЄС-25) та 11,8 мільярдів євро в зоні євро (ЄС-12). Ці показники вищі за торішні дані, що складали 17,3 мільярди євро в ЄС-25 та 10,3 мільярди євро в ЄС-12.

У другому кварталі зріс рівень працевлаштування на 0,3% в ЄС-25 та на 0,4% - у ЄС-12. Порівняно з відповідним періодом 2005-го року зростання склало 1,2%.

З 25 держав-членів Європейського Союзу (ЄС-25) до зони євро входять 12 країн (ЄС-12). >>> докладніше

Економіка ЄС досягає найбільших успіхів з 2000 року. Про це заявив президент Європейської Комісії Жузе Мануель Баррозу, виступаючи 12-го вересня на дискусії, організованій газетою Financial Times.

„Рівень економічного зростання складає 2,7%, що є найліпшим показником з 2000-го року”, - заявив Баррозу. Стрімко збільшується внутрішній попит, а це є фундаментом для тривалого зростання. Рівень безробіття впав до 8% - найнижчого показника від 1998-го року, підкреслив Баррозу.

Ці досягнення сталися попри зростання цін на енергоносії, „що свідчить про дедалі більшу гнучкість економіки Європи, а отже про успішність проведених реформ”, - твердить президент Європейської Комісії.

Водночас Баррозу наголосив на підвищенні відкритості європейської економіки. З 2000-го року кількість транскордонних злиттів компаній зросла на 75%, підкреслив президент Комісії.

Дискусія, організована газетою Financial Times, стосувалася питань економічних та бізнесових перспектив Європейського Союзу. Вона відбулася 12-го вересня у Брюсселі. >>> докладніше

Єдиний ринок ЄС створив 2,5 мільйони нових робочих місць, твердить Ґюнтер Фергойґен. Досягненням та викликам єдиного ринку Європейського Союзу була присвячена доповідь Віце-президента Європейської Комісії, виголошена 14-го вересня на засіданні комітету Європейського Парламенту з внутрішнього ринку та захисту прав споживачів.

Від 1993-го року єдиний ринок збільшив загальний добробут ЄС на 800 мільярдів євро та створив 2,5 мільйони нових робочих місць, заявив Віце-президент Комісії. Сформування внутрішнього ринку в 1992-му році означало пониження цін та поліпшення постачання товарів і послуг, зазначив Фергойґен. Водночас для європейських підприємств 450-мільйонна армія споживачів є добрим трампліном для ствердження на світових ринках, підкреслив Комісар.

У своїй доповіді Віце-президент Європейської Комісії торкнувся також нових викликів, що постають перед внутрішнім ринком ЄС. Він має бути адаптованішим до умов глобалізації, привабливішим для інвестицій, інноваційнішим та прозорішим. Водночас слід інтенсивніше застосовувати принцип „взаємного визнання” технічних норм та стандартів між різними країнами-членами ЄС, вважає чільник Європейської Комісії.

Комісія веде напружену роботу з подальшого реформування спільного ринку ЄС. Тільки за 2005 рік керований Комісаром Ґюнтером Фергойґеном та Генеральним директором Гайнцом Цуреком Генеральний директорат з підприємництва та промисловості ухвалив 491 директиву, 223 реґламенти та сотні інших нормативно-правових актів. >>> докладніше

Інституційні справи

Комісія інформуватиме національні парламенти про свої ініціативи. Про це оголосила Віце-президент Європейської Комісії, Комісар із інституційних відносин та комунікації Марґо Вальстрьом, зустрівшись із головами національних парламентських комітетів у європейських справах. Зустріч відбулася 11-го вересня.

„Посилення голосу парламентів означає посилення голосу громадян ЄС”, - наголосила Віце-президент Європейської Комісії. „Комісія подає сигнал національним парламентам, що ми інформуватимемо їх та дослухатимемося до них”, - наголосила пані Вальстрьом.

10-го травня цього року Комісія взяла на себе зобов’язання регулярно інформувати національні парламенти про свої ініціативи. Це зобов’язання було підтримане червневим засіданням Європейської Ради.

Комітети у європейських справах (COSAC) є спеціальними комітетами з питань ЄС, що працюють у національних парламентах держав-членів Союзу. >>> докладніше

Конкуренційна політика

Ухвалено нові правила щодо оцінки злиттів та придбання компаній. 12 вересня Європейська Комісія ухвалила директиву, що вимагатиме від антимонопольних та наглядових органів держав-членів ЄС застосування суворіших правил оцінки злиттів та придбання компаній. Нові процедури стосуються передусім банківського й страхового ринку, а також ринку цінних паперів.

„Згідно з новими правилами, дії наглядових установ, які оцінюють транскордонні злиття та придбання компаній, мають бути ясними, прозорими та послідовними”, - прокоментував подію Європейський Комісар у справах внутрішнього ринку та послуг Чарлі МакКріві. „Вони не залишають жодного місця політичному втручанню чи протекціонізму”, - підкреслив він.

Запропонована Комісією директива забезпечує антимонопольні установи держав-членів ясною та прозорою процедурою ухвалення рішень. Зокрема, національні установи матимуть суворо дотримуватися переліку критеріїв, за якими слід оцінювати придбання.

Відповідно до вимог європейської конкуренційної політики, пропозиції щодо злиття та придбання компаній розглядаються Європейською Комісією або відповідними органами держав-членів ЄС. Компетенція розгляду справи залежить від низки критеріїв, передусім від загального світового та європейського обороту новоствореної компанії.

Конкуренційне законодавство та антимонопольна політика держав-членів ЄС мають узгоджуватися з наднаціональними нормами Союзу. >>> докладніше

Енергетика

Міцнішає енергетична співпраця між ЄС та Норвегією. 15-го вересня відбулася зустріч з енергетичного діалогу між двома партнерами. Делегацію ЄС очолив Європейський Комісар з питань енергетики Андріс Пібалґс.

„Сформування внутрішнього енергетичного ринку є основною ціллю енергетичної політики ЄС”, - заявив після зустрічі Комісар Пібалґс. „Норвегія може відіграти ключову роль у цьому процесі”, - наголосив він.

Комісар презентував ініціативи Комісії щодо нового плану дій з енергетичної ефективності. Відповідно до цього плану, 2020 року ЄС має заощаджувати 20% від теперішнього рівня споживання енергії. Сторони діалогу підкреслили важливість посилення співпраці у цій сфері.

Норвегія є однією з небагатьох європейських країн, що не входять до Європейського Союзу. Водночас вона є членом Європейського економічного простору та Шенґенської зони. Країна посідає 7-е місце в світі у видобутку нафти та є 3-м найбільшим експортером „чорного золота”. Вона залишається ключовим постачальником енергоресурсів до Європейського Союзу. >>> докладніше

Довкілля

На черзі нові стандарти зі зменшення автомобільного забруднення. 13-го вересня Європейський Парламент ухвалив нові норми, відомі як „Євростандарт 5”.

Цим рішенням Парламент переглянув наявні стандарти з автомобільного забруднення („Євростандарт 4”). Новий стандарт міститиме суворіші вимоги до рівня викидів шкідливих речовин, спричинюваних автомобільними двигунами.

Євростандарт 4 застосовується від 1 січня 2005-го року. Новий стандарт набуде чинності 1 вересня 2009-го року. >>> докладніше

Створено автомобіль, що споживає 1 літр пального на 2 885 кілометрів. Прототип, названий „Мікроджоуль", був презентований 14-го вересня Європейським Комісаром з питань енергетики Андрісом Пібалґсом.

Автомобіль став переможцем Європейського екологічного марафону, проведеного в травні. Прототип, виготовлений французькими студентами, діє на етанолі.

За тиждень після презентації нового автомобіля, Комісія планує оприлюднити План дій з енергетичної ефективності. >>> докладніше

Європейські міста стануть чистішими. Від 16-го до 22-го вересня триватиме Європейський тиждень мобільності, що сприятиме зменшенню екологічного забруднення європейських міст.

Ядром нинішньої ініціативи є акцентування уваги європейців на загрозі планетарних кліматичних змін. Основною подією в межах ініціативи стане „День без автомобілів”.

Акція сприяє популяризації ініціатив, спрямованих на зменшення рівня забруднення атмосфери, спричинюваних автомобільним транспортом. Серед них – використання одного авта кількома родинами, упровадження спеціальних шкільних автобусів та частіші подорожі велосипедом.

Ініціатива „Європейський тиждень мобільності” стартувала в квітні 2002 року. Її прототипом став Міжнародний день без автомобілів, що вперше відбувся в Парижі 1998-го року. В нинішній акції бере участь понад 1000 європейських міст. >>> докладніше

Веб-сайт тижня

Мовний портал Європейського Союзу: http://europa.eu/languages/en/home

Сайт містить інформацію про 20 офіційних мов Європейського Союзу. На сайті можна почути звучання кожної з цих мов та здобути елементарні навички читання та писання.

Портал також містить інформацію про програми з розвитку багатомовності, вивчення іноземних мов та підтримки мов національних меншин.

Один із елементів порталу – інформація про особливості перекладу з тематики ЄС, служби перекладачів та професійний досвід перекладання.

Анонси подій

18-19 вересня: семінар між ЄС та Китаєм - обмін досвідом із забезпечення соціального гуртування в глобалізованій економіці.

18-19 вересня: зустріч європейських та російських експертів з питань втілення „Дорожньої карти” у справах культури та формування четвертого „спільного простору” між Росією та ЄС, Каяані, Фінляндія. >>> докладніше

20 вересня: зустріч Колегії Комісарів Європейської Комісії, Брюссель

19-21 вересня: конференція з біорозмаїття, Париж

20 вересня: ухвалення Зеленої книги з енергетичної ефективності

20-22 вересня: неформальна зустріч міністрів юстиції та внутрішніх справ держав-членів ЄС, Тампере, Фінляндія. >>> докладніше

21-22 вересня: конференція з глобалізаційних викликів для економіки, що ґрунтується на знаннях та інформації, Гельсінкі. >>> докладніше

21-23 вересня: семінар із забезпечення якості та мобільності в освіті викладачів, Гельсінкі. >>> докладніше

27 вересня: засідання „Трійки” політичних координаторів між ЄС та Туреччиною, Гельсінкі. >>> докладніше

27-28 вересня: конференція програми i2010, Еспоо, Фінляндія. >>> докладніше

Упорядник: Володимир Єрмоленко
Шеф-редактор: Інна Підлуська
Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков
Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

нагору