Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

11 вересня 2006

Зовнішні відносини Європейського Союзу

Вплив ЄС у світі невпинно зростає, заявляє Хав’єр Солана. Сучасній ролі ЄС у світі була присвячена доповідь Високого представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики, виголошена 8-го вересня в Копенгаґенському університеті.

У своїй доповіді Хав’єр Солана коротко торкнувся історії становлення зовнішньої політики ЄС. Від ідеї „Європейської політичної співпраці” 1980-х років до Маастрихтського договору 1992-го року європейський проект поступово набував зовнішньополітичних та безпекових вимірів. Балканські виклики та нова міжнародна ситуація 1990-х спонукали до створення реальних європейських інструментів врегулювання конфліктів. Ця історія „ілюструє дух Європи”, - підкреслив Солана. „Ми ніколи не здаємося. Якщо нас спіткала невдача, ми адаптуємося та вчимося на уроках,” – наголосив він.

Нині ЄС має 12 миротворчих та наглядових місій в усьому світі, нагадав Високий представник ЄС. Серед них - місії в Боснії та Придністров’ї, Судані та Демократичній Республіці Конґо, секторі Ґаза та Іраку. ЄС очолює групу країн Е3+3, що веде перемовини з Іраном стосовно іранської ядерної програми. Союз формує найбільшу частину Тимчасових сил ООН у Лівані, без яких неможливо уявити миротворчий процес на Близькому Сході. У розв’язанні ізраїльсько-палестинського конфлікту „Європа може й має надати новий імпульс”, - переконаний Солана.

„Центральний принцип доктрини Європейського Союзу – ефективна багатостороння модель ухвалення рішень”, - підкреслив Високий представник ЄС. „Ми прагнемо сильних міжнародних інституцій та міжнародної системи, що ґрунтувалася б на чітких правилах”, - наголосив він. Багатостороння міждержавна співпраця всередині ЄС стала ефективною моделлю відповіді на сучасні міжнародні виклики, переконаний Хав’єр Солана. >>> докладніше

Відбувся саміт „ЄС – Китай”. Саміт, що відбувся 9 вересня у Гельсінкі, став дев’ятим форумом перемовин між Європейським Союзом та Китайською Народною Республікою.

Делегацію Європейського Союзу очолили прем’єр-міністр Фінляндії (країни-голови Ради ЄС) Матті Ванханен та президент Європейської Комісії Жузе Мануель Баррозу. Китайську делегацію очолив прем’єр-міністр КНР Вень Цзябао.

Співпраця між Європейським Союзом та Китаєм перетворилася на „всеохопне стратегічне партнерство”, зазначили лідери ЄС та КНР. Сторони висловили бажання розпочати переговори з укладання нової Угоди про партнерство та співпрацю, що охопить весь спектр відносин між двома партнерами.

Делегації висловили задоволення перемовинами з надання Китаю статусу ринкової економіки. До кінця 2006-го року Європейська Комісія оприлюднить звіт, що висвітлюватиме перспективи в цій сфері.

На саміті було обговорено спектр інших питань, від торгівельних відносин між сторонами до проблем енергетичної безпеки та реформування Організації Об’єднаних Націй.

12 вересня у Гельсінкі відбудеться Бізнесовий саміт „ЄС - Китай”. >>> докладніше

Відбувся саміт „ЄС – Республіка Корея”. Саміт, що відбувся 9 вересня у Гельсінкі, став третім подібним форумом між Європейським Союзом та Республікою Корея.

Делегацію Європейського Союзу очолили прем’єр-міністр Фінляндії (країни-голови Ради ЄС) Матті Ванханен та президент Європейської Комісії Жузе Мануель Баррозу. Корейську делегацію очолив президент Республіки Корея Но Му Хен.

Лідери делегацій підтвердили свою готовність продовжувати втілення Рамкової угоди про торгівлю та співпрацю між ЄС та Республікою Корея (2001) та можливість укладення Угоди про вільну торгівлю. ЄС висловив свій інтерес до проектів створення Південноазійської Спільноти, що використовуватиме інтеграційний досвід Союзу.

Сторони підтвердили свою активну участь у створенні Міжнародного термоядерного експериментального реактору (ITER) та розміщення першого реактору на півдні Франції. Було наголошено на потребі мирного розв’язання питання ядерної програми Північної Кореї.

Лідери делегацій наголосили на важливості багатосторонніх моделей розв’язання міжнародних проблем та посилення соціального аспекту глобалізації.

Особливу увагу було приділено проектам реформування Організації Об’єднаних Націй, зокрема створення Ради ООН з прав людини та Миротворчої Комісії ООН. >>> докладніше

Хав’єр Солана зустрівся з представником Ірану Алі Ларіджані. 9-го та 10-го вересня у Відні відбулися зустрічі між Високим представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єром Соланою й Генеральним секретарем іранської Верховної національної ради з питань безпеки Алі Ларіджані.

„Зустрічі були плідними”, - прокоментував подію Високий представник ЄС. „Ми прояснили деякі непорозуміння, що існували досі”, - зазначив пан Солана.

Наступні зустрічі між перемовниками відбудуться цього тижня.

22-го серпня Високий представник ЄС Хав’єр Солана отримав детальну відповідь Ірану на пропозицію групи країн E3+3 (Велика Британія, Німеччина, Франція + США, Росія та Китай). Відповідь потребує „прояснення”, заявляв тоді Високий представник ЄС. 2-го вересня міністри закордонних справ ЄС дали Солані час на проведення додаткових перемовин.

Відповідно до Резолюції 1696 Ради безпеки ООН, 31-го серпня сплив час, наданий Іранові на припинення програм збагачення урану. >>> докладніше

Внутрішні питання Європейського Союзу

Нові держави-члени ЄС

Польща отримає 50 мільйонів євро на модернізацію залізничних мереж. 5-го вересня про це оголосило керівництво Європейського інвестиційного банку. Кошти буде спрямовано на оновлення транспортних засобів залізниці Мазовєцького воєводства.

Допомога Європейського інвестиційного банку покликана стимулювати розвиток воєводства, в якому розташована столиця Польщі. Інвестиції здійснюються у рамках програми, спрямованої на зменшення економічного розриву між Варшавою та біднішими областями регіону.

Діяльність Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) спрямована на зміцнення соціально-економічного гуртування Європейського Союзу. Допомагаючи менш заможним регіонам, Банк сприяє зменшенню розривів у рівні економічного розвитку всередині Союзу.

Територія Польщі є одним із пріоритетів діяльності Банку. >>> докладніше

Показник соціальної рівності в Чехії є одним із найвищих в Союзі. Про це свідчить спеціальна доповідь Генерального директорату з економічних та фінансових питань Європейської Комісії. Звіт, присвячений Чеській Республіці, був оприлюднений 8-го вересня.

Основними індикаторами дослідження стали рівень розподілу доходів серед населення та відсоток домогосподарств, що перебувають під загрозою бідності.

Показник розподілу доходів серед населення відображає співвідношення доходів заможного населення країни (20% найзаможніших громадян) до рівня доходів біднішого населення (20% найменш заможних громадян). У Чехії цей показник складає 3,4.

Середній показник Союзу становить 4,8. Найнижчим є рівень соціально-економічного розриву в Словенії (3,1), Угорщині (3,3) й Швеції (3,3), найвищим – у Португалії (7,3).

Відсоток чеських домогосподарств, що перебувають під загрозою бідності, становить 8% (цей показник є найнижчим у Союзі). Дещо вищими є дані Словенії (9%), Швеції, Фінляндії та Данії (близько 11%). Найвищими є показники Словаччини та Португалії (21%). Вважається, що домогосподарство перебуває під загрозою бідності, якщо його доходи дорівнюють 60% від середніх доходів у країні.

Соціальне гуртування є одним із основних пріоритетів, визначених Лісабонською стратегією ЄС (2000). Пріоритет був повторений на Лакенському саміті Європейської Ради (2001). Відтоді Євростат регулярно публікує показники розподілу доходів серед населення та індикатори рівня бідності. На їхній підставі Генеральний директорат з економічних та фінансових питань публікує доповіді, присвячені тій чи тій країні ЄС. >>> докладніше

Економіка

Економіка ЄС відновлює свою динаміку. Про це свідчить дослідження Європейської Комісії, опубліковане 6-го вересня.

„Нині, після кількох років уповільненого зростання, економіка ЄС вступила до фази відновлення”, - заявив Європейський Комісар з економічних та монетарних справ Хоакін Альмунія. Основними чинниками поліпшення стану економіки Комісія вважає зростання експорту та підвищення внутрішнього попиту. Також високі темпи зростання зумовлені стрибком у рівні приватних інвестицій, вважають у Брюсселі.

Відповідно до прогнозів Комісії, у 2006 році річний рівень економічного зростання в зоні євро (ЄС-12) сягне 2,5%. Рівень зростання економіки цілого ЄС (ЄС-25) дорівнюватиме 2,7%. Це на 0,4% вище, ніж оцінки попереднього прогнозу Комісії. У 2005-му році рівень економічного зростання становив 1,5% в зоні євро та 1,7% у цілому Союзі.

Позитивними є й тенденції на ринку праці. Середній рівень безробіття впав до 7,8% у зоні євро та до 8% у цілому Союзі.

Нинішній рівень зростання економіки ЄС є найвищим від 2000 року. >>> докладніше

Мобільність працівників є ключовим чинником підвищення продуктивності праці. Так вважають представники європейського Економіко-соціального комітету та Економічної ради Фінляндії (країни-голови ЄС), що зібралися на конференції „Мобільність працівників та Лісабонська програма”. Конференція відбулася 4-5 вересня у Гельсінкі. Її відвідали президент Фінляндії Матті Ванханен та голова європейського Економіко-соціального комітету Анна-Марія Зиґмунд.

Учасники зустрічі наголосили на ролі постійного руху працівників між різними робочими місцями, компаніями, галузями, регіонами та країнами. Мобільність працівників позитивно впливає як на економічно-соціальну динаміку Союзу, так і на внутрішній розвиток кожної особистості.

Для подолання перешкод, що постають перед мобільністю європейських працівників, ЄС втілюватиме низку нових політик. Вони будуть спрямовані на стимулювання вивчення іноземних мов, створення всеєвропейських систем визнання професійних ступенів, пенсійного забезпечення та соціальної допомоги безробітним. Союз втілюватиме нові програми ціложиттєвого навчання, покликані полегшити перехід працівника до іншої спеціальності.

2006 рік проголошений роком мобільності працівників у ЄС. >>> докладніше

Охорона здоров’я

Європейці зможуть безперешкодно лікуватися в інших країнах ЄС. Для інтенсивнішої інтеграції ринку охорони здоров’я Європейська Комісія ініціює громадське обговорення питань, пов’язаних із перспективами вільного руху медичних послуг. Обговорення спрямоване на розробку правового забезпечення мобільності медичних послуг та посилення співпраці між національними системами охорони здоров’я.

„Деколи пацієнти потребують медичних послуг, що їх ефективніше надають в іншій країні ЄС”, - прокоментував подію Європейський Комісар з питань охорони здоров’я та захисту прав споживачів Маркос Кіпріану. „Відповідно до рішення Європейського Суду, пацієнти мають право на отримання медичних послуг в іншій країні ЄС”, - нагадав Комісар. „Однак практичні наслідки цього рішення досі непевні”, - зазначив він.

1998-го року Європейський Суд підтвердив право громадян ЄС на отримання медичних послуг в іншій країні ЄС. Відповідно до рішення Суду, громадяни ЄС мають право на страхове відшкодування витрат, пов’язаних із лікуванням в іншій країні Союзу. Подальші дії Ради Міністрів ЄС та Європейської Комісії були спрямовані на оптимізацію правових процедур, що сприяли б вільному рухові медичних послуг.

Нині Комісія ініціювала громадське обговорення, за результатами якого наступного року вона надасть свої пропозиції до Ради Міністрів. >>> докладніше

Юстиція та внутрішні справи

Європейська Комісія посилює боротьбу проти тероризму. 4-го вересня Комісія ухвалила Зелену книгу з детекторних технологій. Документ спрямований допомогти правоохоронним органам, митним службам та іншим органам безпеки у боротьбі проти тероризму та організованої злочинності.

„Нещодавні події у Сполученому Королівстві ще раз нагадали про потребу постійного вдосконалення детекторних приладів”, - наголосив Віце-президент Європейської Комісії, Комісар з питань правосуддя, свободи та безпеки Франко Фраттіні. „Сучасні детекторні технології мають велике значення в боротьбі проти злочинності та тероризму”, - підкреслив Комісар.

Детекторні технології дедалі частіше використовуються в щоденній роботі правоохоронних органів. Вони захищають європейців від терористичних загроз, оберігаючи їх в аеропортах, на вокзалах та під час прилюдних заходів. >>> докладніше

Освіта

ЄС матиме єдину систему освітніх кваліфікацій. Для досягнення цієї мети Європейська Комісія опублікувала нові пропозиції щодо заснування Європейської системи кваліфікацій.

„Європейці надто часто стикаються з перепонами, змінюючи країну у пошуках місця роботи чи навчання”, - прокоментував подію Ян Фіґель, Європейський Комісар з питань освіти, навчання, культури та багатомовності. Запропонована система зробить національні кваліфікації зрозумілішими в інших країнах ЄС. Вона допоможе європейцям „адаптуватися до викликів світової економіки”, - підкреслив Комісар.

Основним елементом Європейської системи кваліфікацій є перехід від традиційної системи „вихідних умов” навчання до системи „результатів” навчання. Якщо система „вихідних умов” (learning inputs) відображала тривалість навчання особи та інституцію, в якій вона здобула освіту, то система „результатів” (learning outcomes) відображатиме здобуті знання та навички особи.

Нова система наближатиме результати освіти європейців до конкретних потреб ринку праці. Вона підвищуватиме значущість знань, здобутих у процесі неформальної та позаформальної освіти. Окрім того, вона створюватиме умови для визнання здобутої кваліфікації в різних країнах та освітніх системах.

Очікується, що до 2009-го року держави-члени ЄС зможуть адаптуватися до Європейської системи освітніх кваліфікацій. >>> докладніше

Веб-сайт тижня

Веб-сайт самітів „Азія – Європа” (ASEM):

http://ec.europa.eu/comm/external_relations/asem/asem_summits/index_sum.htm

10-11 вересня проходить 6-й саміт „Азія – Європа” (ASEM). 2006-го року відзначається десятиліття з дня проведення першого подібного форуму.

Сайт розповідає про історію попередніх самітів „Азія – Європа”. Крім того, сайт висвітлює порядок денний та перебіг нинішньої події.

Анонси

Відносини між ЄС та Україною

14 вересня: засідання Ради зі співробітництва між ЄС та Україною, Брюссель

27 жовтня: саміт „ЄС – Україна”, Гельсінкі

Інші події в ЄС

11-13 вересня: Міжнародна конференція з енергозаощадження та аудиту в енергетичній сфері, Лахті, Фінляндія. >>> докладніше

13 вересня: прес-конференція Комісара у справах підприємницької діяльності та промисловості Ґюнтера Фергойґена. Тема: поступ інновацій в ЄС.

15 вересня: засідання Ради ЄС з загальних питань та зовнішніх відносин

18-19 вересня: Конференція з питань права на житло, Гельсінкі. >>> докладніше

20-22 вересня: зустріч міністрів юстиції та внутрішніх справ держав-членів ЄС, Тампере. >>> докладніше

Упорядник: Володимир Єрмоленко

Шеф-редактор: Інна Підлуська

Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков

Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

нагору