Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

21 серпня 2006

Зовнішня політика Європейського Союзу

Близький Схід

Європейський Союз може відіграти ключову роль на Близькому Сході, вважають лідери країни-голови Ради ЄС. Таку думку висловила міністр з питань зовнішньої торгівлі та розвитку Фінляндії Паула Лехтомекі після свого нещодавнього візиту до Ізраїлю та Лівану. Візит тривав від 14-го до 16-го серпня.

„ЄС може відігравати ключову роль у наданні гуманітарної допомоги, в реконструкції зруйнованих мереж та у віднаходженні політичного розв’язання конфлікту”, - наголосила пані Лехтомекі. „Союз є єдиною міжнародною силою, що має довіру всіх сторін протистояння”, – заявила міністр країни-голови ЄС.

Європейський Союз є найбільшим донором офіційної гуманітарної допомоги мирному населенню, що постраждало від лівано-ізраїльського протистояння. Спільна допомога Європейської Комісії та держав-членів ЄС уже склала близько 115 мільйонів євро. >>> докладніше

Гуманітарна криза в Лівані триває, стверджує Європейський комісар з розвитку та гуманітарної допомоги Луї Мішель. Про це Комісар заявив під час свого візиту до регіону, що тривав від 14-го до 17-го серпня.

У Бейруті Європейський Комісар спілкувався з мирними громадянами, що постраждали від конфлікту, а також із працівниками служб гуманітарної допомоги та представниками уряду Лівану. Посадовець Європейської Комісії також зустрівся з прем’єр-міністром країни Фуадом Сініорою.

„Ситуація в країні, зокрема в південних регіонах та в окремих кварталах Бейрута залишається критичною”, - заявив пан Мішель. Людям бракує харчів, ліків, палива та електроенергії. Зруйновано цілі квартали та дорожні мережі. „Масове повернення населення до південних регіонів країни та масштаб гуманітарних проблем стають серйозними викликами для служб гуманітарної допомоги”, - наголосив Європейський Комісар.

З цієї причини найближчими днями в Бейруті відкриється спеціальна місія Відділу гуманітарної допомоги Європейської Комісії (ECHO), запевнив пан Мішель.

Унаслідок лівано-ізраїльського протистояння тільки в одному Лівані було зруйновано від 15 000 до 30 000 помешкань. Понад 100 000 осіб опинилися без притулку. >>> докладніше

Масове повернення біженців до південного Лівану є серйозним гуманітарним викликом, твердять у Раді ЄС. Надшвидке повернення біженців стає істотним викликом для стабільності гуманітарної ситуації в регіоні, вважає міністр з питань зовнішньої торгівлі та розвитку Фінляндії (країни-голови Ради ЄС) Паула Лехтомекі.

Міжнародні гуманітарні організації мають якнайшвидше адаптуватися до нових умов, вважає пані Лехтомекі. „ООН та ЄС слід підвищити ефективність своєї роботи, аби ґарантувати стабільність у регіоні”, - заявила міністр Фінляндії.

Після ухвалення Резолюції 1701 Ради безпеки ООН та оголошення перемир’я тисячі ліванських біженців почали повертатися до своїх помешкань. Швидкість та масштаб повернення стали новим викликом для міжнародних гуманітарних служб. Допомогу, що доставлялася до тимчасових таборів біженців, нині слід спрямовувати до півдня країни. Зруйнування доріг та транспортних мереж є серйозною перепоною для її швидкого доставляння.

Пані Паула Лехтомекі відвідала регіон 14-16-го серпня. Міністра країни-голови ЄС супроводжував Європейський комісар з розвитку та гуманітарної допомоги Луї Мішель. >>> докладніше

Інші питання зовнішньої політики ЄС

Європейський Союз вітає стабілізацію ситуації у Східному Тиморі. Про це заявив посол Фінляндії (країни-голови ЄС) в Організації Об’єднаних Націй Кірсті Лінтонен. 15-го серпня пан Лінтонен виступив на засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому обговоренню ситуації в Східному Тиморі.

„Два місяці тому, коли ми востаннє публічно обговорювали події у Східному Тиморі, ситуація в країні здавалася критичною... Відтоді загальна безпекова ситуація стабілізувалася; фаза підвищеної небезпеки минула”, - зазначив представник Європейського Союзу.

Європейський Союз вітає кроки нового прем’єр-міністра Жузе Рамуша-Орти, спрямовані на пошуки шляхів стабілізації в країні.

Водночас життя в Східному Тиморі залишається складним, наголосив пан Лінтонен. Понад 150 000 біженців відмовляються повертатися до своїх домівок. На руках у людей й досі перебуває чимало одиниць нелегальної зброї.

Колишня тихоокеанська колонія Португалії, Східний Тимор проголосив незалежність 2002-го року, ставши першою новою незалежною країною XXI-го століття. Проголошенню незалежності передувала війна із сусідньою Індонезією, що тривала від 1975-го року.

У квітні-травні 2006-го року у країні відбулася спроба державного перевороту, яка призвела до нинішнього протистояння. Ситуація дещо стабілізувалася після відставки колишнього прем’єр-міністра Марі Амуде Алкатірі й призначення нового прем’єра Жузе Рамуша-Орти.

Під декларацією посла країни-голови Європейського Союзу підписалася й низка держав, які не є членами ЄС, зокрема Україна та Молдова. >>> докладніше

Ситуація у Шрі-Ланці викликає серйозне занепокоєння, твердить Рада ЄС. Про це йдеться в заяві уряду Фінляндії, країни-голови Ради ЄС, поширеній 17-го серпня.

Європейський Союз „надзвичайно занепокоєний” триванням насильства у Шрі-Ланці. Від імені Європейського Союзу Фінляндія закликає уряд країни та рух „Тигри визволення Таміл-Іламу” припинити кровопролиття та відновити переговори.

Загострення міжетнічного конфлікту на Шрі-Ланці поклало край чотирирічному перемир’ю в країні. Протистояння між сингальцями, буддійською більшістю Шрі-Ланки, й тамілами, її індуїстською меншістю, триває від 1983-го року і вже спричинило загибель понад 65 тисяч осіб.

Рух „Тигри визволення Таміл-Іламу” є радикальною організацією тамілів.

Приводом для особливої стурбованості стала загибель 17 працівників міжнародної неурядової організації „Боротьба з голодом” (Action contre la faim), вбитих 7-го серпня у місті Мутур. >>> докладніше

Внутрішні питання Європейського Союзу

Економічні та фінансові питання

Оприлюднено щоквартальні показники зростання ВВП європейської економіки. Економіка спільного ринку продовжує повільно зростати, свідчать дослідження.

Згідно з дослідженнями Статистичної служби ЄС, у другому кварталі 2006-го року зростання ВВП у зоні євро (ЄС-12) становило 0,9%. Таким самим є рівень зростання в усьому ЄС (ЄС-25). У першому кварталі темпи зростання ВВП становили 0,6% у зоні євро та 0,7% в усьому ЄС (ЄС-25).

Для порівняння, темпи зростання ВВП Сполучених Штатів Америки становили 0,6% у другому кварталі 2006-го року та 1,4 % - у першому. Темпи зростання ВВП у Японії становили 0,2% у другому кварталі й 0,7 % - у першому.

За прогнозами Генерального директорату з економічних та фінансових справ Європейської Комісії, темпи зростання ВВП Союзу коливатимуться від 0.5% до 0.9% у третьому кварталі 2006-го року та від 0.4% до 0.9% - у четвертому.

У 1990-х роках середній квартальний рівень зростання економіки ЄС становив 0,5%. Найвідчутнішого падіння економіка спільного ринку ЄС зазнала в першому кварталі 1993-го року (-0,8%), найшвидшого злету – в третьому кварталі 1999-го року (+1,3%). >>> докладніше

Регіональна політика

Європейський Союз продовжуватиме підтримувати Балтійський регіон, заявляє Європейський комісар з регіональної політики. На цьому наголосила Данута Гюбнер, Комісар з регіональної політики, виступаючи на конференції „Заможність та стабільність”. Конференція відбулася 17-го серпня у шведському місті Вісбю.

„Європейська регіональна політика та Структурні фонди ЄС продовжуватимуть підтримувати розвиток Балтійського регіону”, - наголосила пані Гюбнер. „Програма транснаціональної співпраці в цьому регіоні стала однією з найуспішніших в ЄС”, - підкреслила представниця Європейської Комісії.

Європейський Союз бере активну участь у фінансуванні програм транскордонної та транснаціональної співпраці в Балтійському регіоні. У Балтійській транснаціональній програмі беруть участь держави-члени ЄС, що мають території на узбережжі Балтійського моря, а також країни, що не є членами Союзу: Норвегія, Росія та Білорусь. У період від 2000-го до 2006-го років бюджет програми склав близько 215 мільйонів євро.

Балтійський регіон, у якому нині мешкають 110 мільйонів громадян ЄС, виробляє 16% ВВП Союзу. За останнє десятиліття він став одним із найдинамічніших у Європі. Між 1995-м и 2004-м роками рівень його ВВП зріс на 42%, значною мірою завдяки зростанню нових східноєвропейських країн-членів ЄС. >>> докладніше

Злиття компаній

Європейська Комісія дає дозвіл на нове придбання „Креді Аґріколь”. Про це йдеться у висновку Комісії, поширеному 16-го серпня.

Комісія дає дозвіл на придбання грецького банку „Емпорікі” французьким банком „Креді Аґріколь”. Придбання „жодною мірою не спотворюватиме конкуренції на спільному ринку” ЄС, вважає Комісія.

Обидві компанії працюють у сфері банківських послуг та страхування. „Креді Аґріколь” є одним із найбільших французьких банків.

Європейська Комісія розглядає проекти придбань чи злиттів компаній відповідно до Регламенту про злиття (Регламент 139/2004), ухваленого Радою ЄС у січні 2004-го року. >>> докладніше

Європейська Комісія дає дозвіл на нове придбання промислової групи „Євраз”. Про це йдеться у висновку Комісії, поширеному 18-го серпня.

Комісія дає дозвіл на спільне придбання американської корпорації „Стратеджик Мінералз” компаніями „Євраз Ґруп” (Люксембург) та „Соджиц" (Японія). Компанії працюють у металургійному секторі.

„Євраз Груп” є зареєстрованою в Люксембургу горно-металургійною промисловою групою із переважно російським капіталом та керівництвом. Корпорація „Стратеджик Мінералз” є одним із провідних світових виробників ванадію.

Європейська Комісія розглядає проекти придбань чи злиттів компаній відповідно до Регламенту про злиття (Регламент 139/2004), ухваленого Радою ЄС у січні 2004-го року. >>> докладніше

Науково-дослідницька діяльність

Триває дискусія навколо створення Європейського інституту технологій (ЄІТ). Проект, запропонований Європейською Комісією, отримав оцінку Європейського дорадчого комітету з питань науково-дослідницької діяльності (EURAB).

Ініціатива Європейської Комісії є „важливим внеском” до досягнення цілей Лісабонської стратегії, вважають експерти Комітету. Комітет поділяє основні мотиви проекту, а саме прагнення подолати „інноваційний розрив”, вади системи вищої освіти, фрагментацію науково-дослідницької діяльності та недостатнє фінансування дослідницької сфери.

Водночас експерти наголошують, що основним елементом проекту має бути зміст досліджень та створення дослідницьких мереж, радше ніж формальне створення нової інституції. Аби бути успішним, ЄІТ має вчитися у бізнесу та залучати до своїх досліджень напрацювання бізнесової сфери. ЄІТ має спиратися не тільки на традиційні академічні осередки, на кшталт університетів, а й на нові дослідницькі лабораторії.

Ідею створення Європейського інституту технологій запропонував у лютому 2005-го року Президент Європейської Комісії Жузе Мануель Баррозу. 8-го червня 2006-го року Комісія оприлюднила Повідомлення „Європейський інститут технологій: подальші кроки до створення”.

Концепція ЄІТ народилася в рамках Лісабонської стратегії, відповідно до якої 2010-го року ЄС мав би стати найконкурентоздатнішою та найтехнологічнішою економікою світу.

Нинішній висновок є вже другою оцінкою ідеї ЄІТ з боку Європейського дорадчого комітету з питань науково-дослідницької діяльності. >>> докладніше

Веб-сайт тижня

Дослідницька сторінка Європейської політики сусідства:

http://ec.europa.eu/world/enp/pdf/background_material.pdf

Сторінка містить бібліографію останніх досліджень з Європейської політики сусідства (ЄПС). ЄПС була зініційована Європейською Комісією 2004-го року для розвитку інтенсивних стосунків ЄС із сусідніми країнами. Зокрема, на сторінці можна знайти посилання на дослідження стосунків Україна - ЄС. Більшість із цих досліджень наявні у мережі Інтернет у вільному доступі.

нагору