Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

07 серпня 2006

Зовнішня політика Європейського Союзу

Близький Схід

Високий представник Європейського Союзу Хав’єр Солана висловлює глибокий сум з приводу загибелі мирних громадян у Кані. Про це йдеться в заяві Високого представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики, поширеній 30 липня.

„Я говорив із Прем’єр-міністром Лівану паном Фуадом Сініорою. Я був шокований атакою на Кану та висловив свій глибокий сум з приводу смерті безвинних людей. Ніщо не може виправдати таких дій”, - йдеться в заяві.

Хав’єр Солана запевнив Прем’єр-міністра Лівану в тому, що Європейський Союз докладає безупинних зусиль для негайного припинення вогню та досягнення перемир’я в реґіоні.

Загибель понад 60-и мирних мешканців Лівану, зокрема понад 30-и дітей, було спричинене прямим ураженням бомбосховища в ліванському містечку Кана внаслідок атаки ізраїльської авіації 30 липня. >>> далі

Політичні групи Європейського Парламенту одностайно закликають припинити вогонь на Близькому Сході. Таким був висновок Конференції голів політичних груп Європейського Парламенту, що відбулася 1-го серпня.

Відкрив Конференцію Президент Європейського Парламенту Хосеп Боррель Фонтеєс, який назвав „драматичною та трагічною” нинішню ескалацію на Близькому Сході.

На конференції виступили голова фракції Європейської народної партії Ганс-Ґерт Петтерінґ, лідер соціалістичної групи Мартін Шульц, депутат від ліберальної групи Дірк Стеркс, співголова фракції зелених Даніель Кон-Бендіт та голови інших політичних груп Парламенту.

Депутати підкреслили, що Європейський Союз має докласти всіх зусиль для уможливлення мирного співіснування Ізраїлю та Палестини. Акти насильства, наголосили депутати, „досягають результатів, протилежних їхнім намірам”. Представники Парламенту підкреслили, що ЄС „має запропонувати введення міжнародних стабілізаційних сил для підтримання миру в реґіоні”.

У конференції взяли участь і представники Європейської Комісії та Ради ЄС. Міністр іноземних справ Фінляндії, країни-голови Ради ЄС, Ерккі Туоміоя заявив, що в Лівані „Європейський Союз є єдиною силою, що зберегла до себе довіру”.

Європейський Комісар із зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер закликала Європейський Союз „єдиним голосом” реагувати на події на Близькому Сході.

Нинішня конференція голів політичних груп є вже другою подібною акцією Європейського Парламенту у відповідь на ескалацію ситуації на Близькому Сході. Перша така конференція відбулася 20 липня цього року. >>> далі

Європейська політика сусідства

Європейський Союз має подати руку Україні, вважають у Європейському Парламенті. Європейський Союз має бути відкритішим до України, заявив 4-го серпня голова Комітету з зовнішніх відносин Європейського Парламенту Ельмар Брок.

„ЄС має допомогти України вступити до НАТО й потім укласти з нею угоду про вільну торгівлю”, наголосив пан Брок. На думку депутата Європейського Парламенту, це єдиний спосіб підтримати Президента України Віктора Ющенка в його прозахідних прагненнях. Підтримка має тривати попри створення нової парламентської коаліції, вважає голова Комітету із зовнішніх відносин.

„За нинішньої ситуації Президент України та його блок „Наша Україна” зробили все, що було в їхніх силах, та використали всі передбачені конституцією можливості”, наголосив пан Брок. Депутат також висловив сподівання, що лідер опозиції Юлія Тимошенко здійснить вагомий внесок у розвиток демократії та утвердження верховенства права в країні.

Ельмар Брок є головою Комітету з зовнішніх справ Європейського Парламенту. Він є депутатом від політичної групи Європейської народної партії і членом Християнсько-демократичної партії Німеччини. Нещодавно пан Брок відвідав Україну та провів низку політичних консультацій з лідерами країни. >>> далі

Розширення Європейського Союзу

Віце-президент Європейської Комісії Франко Фраттіні схвально оцінює поступ Румунії та Болгарії. Про це пан Фраттіні, Віце-президент Комісії та Комісар з питань юстиції та внутрішніх справ, заявив після свого візиту до Болгарії та Румунії. Візит тривав від 31-го липня до 1-го серпня.

31-го липня Віце-президент Європейської Комісії відвідав Болгарію, де зустрівся з президентом країни Ґеорґієм Парвановим, головою Народного зібрання Ґеорґієм Піринським, прем’єр-міністром Серґеєм Станішевим та іншими високопосадовцями. „Я висловив свою високу оцінку та схвалення останніх дій, здійснених урядом Болгарії для розв’язання проблем судової реформи, боротьби проти корупції та відмивання грошей”, - зазначив пан Фраттіні. „Реформи важливі для самої Болгарії та її громадян, а не тільки для „Брюсселя”, - наголосив він.

1-го серпня Віце-президент Комісії відвідав Румунію, де зустрівся з президентом республіки Траяном Басеску, головою Палати депутатів Богданом Олтеану, прем’єр-міністром Каліном Попеску-Таріцеану та іншими румунськими політиками. Пан Фраттіні наголосив на своїй високій оцінці роботи румунського уряду в сферах прикордонного контролю, боротьби з корупцією та організованою злочинністю.

Болгарія та Румунія є країнами-кандидатами, що здійснюють останні кроки у процесі приєднання до Європейського Союзу. 26-го вересня Європейська Комісія має оприлюднити останній Моніторинговий звіт, у якому визначить, чи готові країни приєднатися до Союзу в січні 2007-го року.

Візит пана Фраттіні мав оцінити поступ, що його країни здійснили в сфері юстиції та внутрішніх справ від моменту травневого звіту Європейської Комісії. >>> далі

Зовнішня торгівля

Комісар Пітер Мандельсон закликає подолати перепони, що уповільнюють перемови у рамках СОТ. Про це Європейський Комісар з торгівельних питань писав у статті для газети Financial Times, розміщеній 31-го липня.

На думку пана Мандельсона, Дохаські перемовини в рамках СОТ будуть успішними тільки якщо всі сторони „відмовляться переносити свої внутрішньополітичні мотиви на переговорний процес”. Дистанція між сторонами „не є нездоланною”, а позиції учасників „не є непримиренними”.

„Невдача Дохаських перемовин тільки підсилить позиції тих, хто прагнув би відвернутися від глобалізації та повернутися до часів протекціонізму”, - зазначає Мандельсон. Вона „послабить систему СОТ” та завадить залученню нових динамічних економік до „відкритої, чесної та багатосторонньої торгівельної системи”, - підсумовує Європейський Комісар.

Стаття у Financial Times стала реакцією Пітера Мандельсона на чергову невдачу Дохаського раунду перемовин у рамках СОТ. Перемовини у межах раунду, що розпочалися п’ять років тому у столиці Катару місті Доха, були покликані розв’язати торгівельні суперечності між розвиненими постіндустріальними державами та країнами, що розвиваються. Він мав спонукати розвинені держави зменшити ступінь протекціонізму в сільському господарстві в обмін на зустрічне зменшення тарифів на промислові товари з боку бідніших країн. Досі Брюссель та Вашингтон не могли домовитися, яким має бути скорочення внутрішніх субсидій аграрним секторам ЄС та США. >>> далі

Інші питання зовнішньої політики Європейського Союзу

Демократична республіка Конго

Європейський Союз вітає президентські та парламентські вибори у Демократичній Республіці Конго. Вибори, що відбулися 30-го липня, стали першими демократичними виборами у країні за останні 40 років.

„Після 40 років сподівань громадяни Демократичної Республіки Конго нарешті можуть скористатися своїм правом голосу”, говориться в заяві уряду Фінляндії, країни-голови ЄС. Європейський Комісар з зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер наголосила на „громадянській свідомості населення”, проявленій під час виборчого процесу. За словами голови спостережної місії Європейського Парламенту Юрґена Шредера, він був „глибоко зворушений ентузіазмом, цілеспрямованістю та порядком”, що панували на конголезьких виборах.

Колишня бельгійська територія, Демократична Республіка Конго здобула незалежність 1960-го року. Після п’ятьох років громадянської війни та політичного хаосу влада в країні перейшла до Сесе-Секо Мобуту, що встановив автократичне правління. Режим Мобуту зберігався від 1965 до 1997 років. Після його падіння країну охопила громадянська війна, що унесла життя понад 4-х мільйонів осіб, передусім через спровоковані нею епідемії та голод.

Нинішні президентські та парламентські вибори є першими демократичними виборами від часів здобуття незалежності. На конголезькі вибори Європейський Союз надіслав 300 спостерігачів. Делегація стала найбільшою зовнішньою електоральною місією ЄС. >>> далі

Шрі-Ланка

Європейська Комісія висловлює своє глибоке занепокоєння відновленням конфлікту у Шрі-Ланці. Про це йдеться в заяві Європейського Комісара з зовнішніх відносин Беніти Ферреро-Вальднер, поширеній 3-го серпня.

„Я засуджую останню мінну атаку, що унесла життя принаймні 18 солдатів шрі-ланкійської армії”, говориться в заяві. „Я також глибоко занепокоєна з приводу перекриття водопостачання тисячам мирних сімей та ферм. Такі дії неможливо виправдати”, - підкреслює Європейський Комісар. Пані Ферреро-Вальднер закликає сторони негайно припинити кровопролиття й вирішувати конфлікт за столом переговорів.

Загострення міжетнічного конфлікту на Шрі-Ланці поклало край чотирирічному перемир’ю в країні. Протистояння між сингальцями, буддійською більшістю Шрі-Ланки, й тамілами, її індуїстською меншістю, триває від 1983-го року і вже спричинило загибель понад 65 тисяч осіб.

Нещодавня ескалація конфлікту почалася відтоді, коли тамільська організація „Тигри визволення Таміл-Ілама” захопила порт Трінкомалі на сході країни. Сепаратисти захопили кілька сіл, перекривши водопостачання їхнім мешканцям. Заміновані тамілами рисові поля спричинили загибель близько двадцяти солдатів армії країни. Натомість уряд відповів масштабними бомбардуваннями тамільських позицій. >>> далі

Внутрішні питання Європейського Союзу

Економічні та фінансові питання

Європейська Комісія оприлюднила показники економічної діяльності Союзу за червень та липень 2006-го року. Результати досліджень в цілому свідчать про позитивні тенденції в економіці ЄС.

Продовжує зростати індикатор економічної активності (ESI). У липні він зріс на 0,7 пунктів у зоні євро та на 0,8 пунктів на всій території ЄС. Нині показники цього індикатора сягнули найвищого рівня від початку 2001 року.

Після стрімкого зростання в червні дещо впали показники Індикатора бізнесового клімату (BCI). Однак і досі вони залишаються найвищими від часів 2000-го року.

Протягом останнього року обсяги роздрібної торгівлі зросли на 1.5% в зоні євро та на 2.7% - в усьому ЄС.

Рівень безробіття знизився протягом року на 0,6% у зоні євро та на 0,7% в усьому ЄС. Нині середній рівень безробіття складає 7.8% у зоні євро та 8.1% - в усьому ЄС. Найнижчий рівень було зафіксовано в Нідерландах (3.8%), Данії (3.9%) та Ірландії (4.4%), найвищий – в Польщі (16.0%), Словаччині (15.1%), Греції (9.6%) та Франції (8.7%).

Генеральний директорат з економічних та фінансових питань Європейської Комісії регулярно публікує результати моніторингу економічного розвитку як у зоні євро, так і в цілому Європейському Союзі. Результати моніторингу, економічні прогнози, огляди річних тенденцій та матеріали з економічної політики ЄС доступні на веб-сайті директорату. >>> далі

Енергетика та транспорт

Європейська Комісія оприлюднила прогноз розвитку енергетичного та транспортного секторів ЄС на найближчі 25 років. Генеральний директорат з енергетичних та транспортних питань Європейської Комісії оприлюднив оновлену версію прогнозу „Транспорт та енергетика в Європейському Союзі: оцінка тенденцій до 2030-го року”.

Одним із висновків прогнозу є дедалі більше узалежнення економіки Європейського Союзу від імпорту енергоносіїв. Якщо 2000-го року частка імпортованого твердого палива в енергоспоживанні ЄС складала 30,8%, рідкого палива - 76,4%, а природного газу – 49,6%, то 2010-го року вони складатимуть, відповідно, 46,1%, 83,7%, та 62,8%. 2030-го року показники зростуть до 59,0%, 93,8% та 84,6%. Узалежнення економіки ЄС від імпорту енергоносіїв вимагає нової політики з енергозаощадження та пошуку альтернативних джерел європейської енергетики, підсумовує Європейська Комісія.

Публікація є оновленою версією прогнозу, опублікованого 2003-го року. Вона враховує нещодавні тенденції з підвищення світових цін на енергоносії, уповільнення економічного зростання держав-членів ЄС та дещо нижчі очікування щодо найближчих перспектив зростання економіки Союзу.

Електронна версія прогнозу доступна на веб-сторінці Генерального директорату з енергетичних та транспортних питань Європейської Комісії. >>> далі

Науково-дослідницька діяльність

Європейська Комісія закликає збільшити інвестування в науково-дослідницьку діяльність. Нинішній рівень інвестицій в науково-дослідницький сектор не відповідає світовим викликам, вважають у Брюсселі.

У науково-дослідницьку діяльність нині інвестується менше, ніж 2% загального ВВП Європейського Союзу. Цей рівень суттєво поступається відповідному рівневі інвестицій у Сполучених Штатах Америки (2,5% від ВВП) та Японії (3% від ВВП).

До підвищення рівня фінансування фундаментальної науки та прикладних досліджень до 3% від рівня ВВП спонукала „Лісабонська стратегія”, ухвалена Європейською Радою у 2000-му році. За її логікою, протягом найближчого десятиліття економіка Європейського Союзу мала перетворитися на найбільш конкурентоспроможну на планеті. Втім, поступ у сфері інвестування в науку залишився надто повільним, вважають у Європейській Комісії.

Для аналізу питань та викликів у цій сфері Європейська Комісія, за ініціативи Комісара Янеша Поточніка, зініціювала створення експертної групи „Знання для зростання”. Експертна група є незалежним дорадчим органом, що допомагає роботі Комісара Поточніка. У квітні 2006 року група оприлюднила своє перше дослідження „Глобалізація сфери досліджень та розвитку”. >>> далі

Веб-сайт тижня.

Сайт „Інвестиції до європейської науково-дослідницької діяльності. До мети „3% від ВВП”:

http://ec.europa.eu/invest-in-research/index_en.htm

Сайт був створений Європейською Комісією для інформування про потреби інвестицій в науково-дослідницьку діяльність. Він містить інформацію як зі стратегії ЄС в сфері науково-дослідницької діяльності, так і з моніторингу викликів та динаміки в цій сфері.

Упорядник: Роман Горбик

Шеф-редактор: Інна Підлуська

Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков

Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

нагору