Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

11 липня 2006

ЄС закликає КНДР до переговорів. 5 липня Фінляндія, яка щойно розпочала головувати в ЄС, оприлюднила від імені об’єднаної Європи заяву з приводу випробування ракет у Народно-Демократичній Республіці Корея. “ЄС суворо засуджує провокативні ракетні випроби, здійснені урядом КНДР, – ідеться в заяві. – Включно з випробуванням далекосяжних ракет, спроможних нести зброю масового ураження, вони кладуть іще одну пляму на регіональну стабільність, тоді як невирішене корейське ядерне питання вимагає обопільної довіри.

Такі випроби суперечать духу спільних декларацій вересня 2005 року і ставлять під сумнів щирість обіцянок уряду Північної Кореї дотримуватись їх. Фінляндія від імені ЄС закликала КНДР негайно і без жодних вимог повернутися до переговорів і запевнила, що намагатиметься спільно з усіма сторонами знайти мирний вихід зі становища.

далі

Зустріч Пібальґса з лідерами провідних енергетичних компаній країн “Великої вісімки”. Комісар з енергетики Андріс Пібальґс зустрівся з лідерами провідних енергетичних компаній країн “Великої вісімки” напередодні саміту в Санкт-Петербурзі. 7 липня він спільно з фінським прем’єр-міністром Матті Ванганеном відвідав приурочену до самміту “вісімки” зустріч європейських бізнесменів.

“Нині, коли енергетичні взаємини Росії та ЄС перебувають на чолі порядку денного, я розглядаю як вкрай важливе те, щоб представники поважних підприємств з обох сторін обговорили за одним столом свої виклики і проблеми, і таким чином зробили внесок до наших енергетичних відносин”, – сказав Комісар Пібальґс.

На зустрічі було обговорено шляхи досягнення якнайповнішого порозуміння між найбільшими споживачем і виробником енергоносіїв – Європою та Росією, чия взаємозалежність стає чимдалі очевиднішою.

4 липня Єврокомісія почала розробку нової угоди про партнерство з Росією, яка замінить стару десятирічну угоду, чинну до 30 листопада 2007 року. 15 липня почне роботу саміт “Великої вісімки” у Санкт-Петербурзі.

далі

ЄС посилює інтеграцію віддалених регіонів у континентальне співтовариство. 7 липня Комісар з регіональної політики ЄС Данута Гюбнер зустрілася з лідерами найвіддаленіших європейських регіонів, обговоривши перспективи співпраці Єврокомісії та цих областей. Голови таких на перший погляд навіть не зовсім європейських регіонів, як Канарські, Азорські острови, Мартініка чи Мадейра провели з пані Комісаром плідну дискусію з приводу пристосування загальноєвропейських заходів до місцевих особливостей. Зі свого боку, пані Гюбнер запевнила, що, попри свою віддаленість та ізольованість, ці регіони стануть повноцінною часткою Європи.

Данута Гюбнер також виклала послідовність основних заходів з регіонального розвитку цих областей. Йшлося передовсім про реформу сільського господарства, запровадження інновацій, мореплавну політику, проблеми міграції та вузьких ринків.

далі

Європейці добре інформовані про боротьбу проти пташиного грипу. Європейські громадяни добре інформовані про боротьбу проти пташиного грипу і впевнені в ефективності дій європейської влади, спрямованих на його подолання, однак залишаються значні прогалини в знаннях людей про ризики, викликані інфекцією. Про це свідчать оприлюднені 7 липня результати проведеного “Євробарометром” в березні-квітні опитування громадської думки. Від 70% до 80% європейців правильно визначили характер основних заходів, яких вживає Єврокомісія, аби не допустити спалаху небезпечного захворювання, і вважають, що вони спричинені щирою турботою про здоров’я громадян.

Разом з тим, значна частка європейців досі не знають базових фактів про пташиний грип. 28% з 25 тисяч опитаних не знають, що вірус не передається через ретельно проварені м’ясо і яйця. 18% помилково вважають, що грип можна підхопити, торкаючись хворих птахів. Тим не менше, громадяни ЄС практично не змінили свого ставлення до продуктів птахівництва, купуючи їх так само, як і перед тим.

далі

ЄС – зразок для наслідування. Європа оголошує всесвітню боротьбу проти зміни клімату. 7 липня Комісар з довкілля Ставрос Дімас виступив з промовою на асамблеї парламентарів країн “Великої вісімки” в Європарламенті. За його словами, ситуація зі зміною клімату виглядає дедалі тривожнішою. Концентрація двоокису вуглецю та інших парникових газів в атмосфері, за даними Всесвітньої метеорологічної організації, є найвищою в історії. Це вже має згубні наслідки на довкілля. Підраховано, що до 2080 року страхові збитки тільки від ураганів в Америці сягнуть 100 – 150 мільярдів доларів річно. А вже в 2060 році на Алясці літо може вперше стати безсніжним.

За словами пана Дімаса, ЄС до 2004 року вже скоротив свої викиди на 1%, а вже невдовзі досягне своїх зобов’язань 8%, а може, й перевершить їх. “Однак спричиняючи тільки 14% світових викидів, ЄС не може вирішити цю проблему самотужки. Та ми доведемо всім, що політика захисту довкілля дає плоди без жодної загрози для економіки”.

ЄС уже профінансував тільки зі свого бюджету екологічних проектів у країнах, що розвиваються, на загальну суму 1,5 мільярди євро. За словами пана Комісара, це питання теж обговорюватиметься на “енергетичному” саміті “Великої вісімки”.

далі

Посилення європейського антитерористичного законодавства. Європейська Комісія активізує свою боротьбу проти тероризму. 6 липня Віце-президент Комісії Франко Фраттіні виступив з нагоди першої річниці терактів у Лондоні. “ЄС відіграє важливу роль у боротьбі з тероризмом, і восьмеро з десяти європейських громадян вважають, що на цьому рівні треба здійснювати більше дій, ніж на національному”, – каже пан Фраттіні. За його словами, Антитерористична стратегія ЄС має на меті викорінити причини, що змушують людей вдаватися до тероризму, захистити громадян та інфраструктуру, зменшивши вразливість Європи перед ударом, переслідувати тероризм в межах Європи та поза нею і мінімізувати наслідки терористичних актів.

Як запевняє Віце-президент Фраттіні, слід посилити запровадження європейського протитерористичного законодавства на національному рівні, інакше загальна система може не спрацювати. Франко Фраттіні також зосередився на низці проектів, спрямованих на психологічний та соціальний захист жертв тероризму та запровадження новітніх інноваційних технологій для боротьби проти терористичних загроз. “Маю надію, з нагоди цієї сумної річниці, що завдяки нашим зобов’язанням і спільним зусиллям, залученням і громадськості, і приватного сектора на всіх рівнях, більше ніколи не буде нового 7 липня 2005 року”, – каже пан Фраттіні.

далі

Нове покоління європейських проектів з прикордонної співпраці. 5 липня Комісар з регіональної політики ЄС Данута Гюбнер заявила про це на конференції у Саарбрюккені. За її словами, у 2007 – 2013 роках на прикордонній співпраці буде зроблено посилений наголос – зокрема, тільки фінансування відповідних проектів зросте на 40%. Головним завданням таких проектів стане посилення конкурентоспроможності прикордонних регіонів. Відповідальною за втілення нових програм стане Європейська Група з територіальної співпраці – менеджер всіх програм регіональної співпраці в ЄС.

“Прикордонна співпраця має величезну користь на європейському рівні, – каже пані Гюбнер. – Вона робить сусідів партнерами, посилює інтеграцію і допомагає нам зрозуміти проблеми і можливості інших. Без нашої допомоги в деяких регіонах взагалі не існувало б такого поняття, як прикордонна співпраця. Ми можемо пишатися своїми досягненнями за 15 років її розвитку, і дивитися в наступні 7 років з оптимізмом. Ще ніколи ми не мали таких чудових можливостей для розвитку співпраці регіонів”.

далі

Європейська економіка така ж конкурентна, як і футбол. Конкуренція в ЄС буде зростати. 6 липня Єврокомісар з конкуренції Нілі Крьос виступила в Бундестазі з приводу місця конкуренції в Лісабонській стратегії. Порівнюючи ситуацію з Чемпіонатом світу з футболу в Німеччині, пані Комісар сказала, що її завдання на єдиному ринку дуже подібне до завдань футбольного рефері: стежити за дотриманням правил гри. “З однієї причини мені було приємно стежити за суто європейськими півфіналами: ми в Європі очевидно маємо найкращі команди світового класу, можливо, не останньою чергою саме через те, що вони постійно зустрічаються з жорсткою конкуренцією в європейських змаганнях. Це повинно нас надихнути – ми маємо зробити європейську економіку такою ж конкурентною, як і наш футбол”.

Саме цьому, на думку пані Крьос, і покликана сприяти Лісабонська стратегія в галузі конкуренції. Пріоритетом номер один у цьому контексті пані Комісар називає докорінну реформу системи державної допомоги. Адже остання може як посилити конкуренцію там, де сам ринок безсилий, так і викривити її, застосовуючись неправильно. Дуже значним також є виховання культури конкуренції у підприємців за допомогою різних засобів – таких як, наприклад, антимонопольні розслідування.

далі

Бюджет ЄС: за півроку до старту. Бюджетні ресурси ЄС перебувають у готовності до нового фінансового періоду. 4 липня Європарламент ухвалив бюджет структурних фондів ЄС на 2007 – 2013 роки в обсязі 380 мільярдів євро. Структурні фонди ЄС, тобто Фонд регіонального розвитку, Соціальний фонд і Фонд співпраці складають разом 35,7% усього бюджету Євросоюзу – понад третину. Бюджет фондів було ухвалено 533 голосами за; проти голосував тільки 41 євродепутат. Хоч Парламент може тільки схвалювати або відхиляти пропозиції, його представники провадили успішні переговори з Австрією, що закінчила головування в ЄС, та з Європейською Радою. Тільки одну з пропозицій Парламенту – про створення Спільного резервного фонду, де залишались би всі невикористані гроші – було відхилено Європейською Радою.

Після схвалення в Парламенті, ці структурні фонди європейського бюджету почнуть витрачатися з 1 січня наступного року. Наприкінці липня Комісія запропонує стратегічні вказівки, які теж має ухвалити Парламент. Після цього, вже восени, почнуться безпосередні переговори Комісії з країнами-членами щодо національних планів дій.

далі

Імпорт сталі до ЄС стає публічнішим. З 3 липня Європейська Комісія публікуватиме дані щодо імпорту сталі до ЄС в розділі свого офіційного сайту, присвяченого питанням торгівлі. Інформація надаватиме швидкий аналіз тенденцій імпорту сталі в країнах-членах ЄС. Передбачено, що дані публікуватимуться щомісяця (приблизно кожного 15 числа) і супроводжуватимуться коротким коментарем.

Систему досліджень імпорту сталі в ЄС було започатковано в 2002 році, коли США запровадили дискримінаційні обмежувальні заходи на своєму ринкові сталі. У березні 2005 року цю практику було продовжено через мінливість сталевого ринку (високі ціни, зростання імпорту та залежність від китайського ринку). Дані забезпечуватимуть швидкий і надійний аналіз очікуваного імпорту сталі в Євросоюзі. Нинішня система досліджень закінчує дію наприкінці 2006 року.

далі

Іммігрантів інтегруватимуть в європейське суспільство. Європарламент провів слухання з проблеми імміграції, схваливши два звіти зі стратегії і практики інтеграції переселенців у Європейський Союз. Парламент підтримав загальний підхід Комісії, яка закликає національні уряди країн-членів повідомляти про всі заплановані ними заходи в галузі імміграції та надання притулку в ЄС. Депутати зробили дві поправки: одна передбачає подання раз на два роки звіту з цієї теми, інша вимагає зробити базу даних відкритою для громадськості.

Депутати привітали ініціативу Єврокомісії створити спеціальний Європейський фонд інтеграції для громадян третіх країн, що мешкають в ЄС. Тема одностайності країн-членів в царині міграції стала дуже важливою після торішньої спроби Іспанії врегулювати свою міграційну політику без консультацій з ЄС та іншими країнами-членами, що могло вразити їхню економіку.

далі

Європейські перспективи Сербії. ЄС збирається значно спростити візовий режим для громадян Сербії. Про це заявив 6 липня Комісар з розширення ЄС Оллі Рен, виступаючи в Новому Саді. “Я був стривожений, побачивши статистику, з якої випливає, що 70% сербських студентів ніколи не виїжджали з рідної країни”, – каже пан Рен, додавши, що особливий жах викликають історії про ціни, в які обходяться сербам візи до ЄС. “Я знаю, що задля однієї візи треба кілька разів відвідати посольство, провести години в чергах, переговорах, бюрократичній тяганині з діставанням документів, запрошень, квитків, перекладів тощо”.

Однак Єврокомісія збирається полегшити становище. Деякі групи взагалі одержуватимуть візи безкоштовно – йдеться про учнів, студентів та науковців. Щодо решти, то ціна візи не повинна перевищувати 35 євро. Вимоги до документів стануть простішими, а сама процедура охоплюватиме зазвичай 10 днів.

Звертаючись до сербської аудиторії, Комісар Рен зауважив, що європейські перспективи Сербії зараз реальні, як ні в кого більше. Однак задля вступу до ЄС слід активніше співпрацювати з Гаазьким трибуналом, і, як і всім країнам Балкан, звертати більше уваги на питання безпеки, зокрема, прикордонної, особливо в контексті боротьби з організованою злочинністю та тероризмом.

далі

В ЄС заборонять солярії? Користування послугами солярію може коштувати життя: штучне ультрафіолетове випромінювання спричиняє рак шкіри. Це випливає з оприлюдненої Єврокомісією 6 липня оцінки Наукового комітету зі споживчих продуктів. Відповідно, згідно з рекомендаціями Єврокомісії, людям зі схильністю до раку шкіри (тобто тим, хто має чутливу шкіру, багато родимок або родичів, хворих на рак) не слід вдаватися до штучної засмаги. Особи до 18 років взагалі не повинні користуватися солярієм. Комісія рекомендувала врахувати ці зауваги як власникам косметичних салонів чи виробникам обладнання, так і урядам країн-членів ЄС.

Комісар зі здоров’я та захисту прав споживачів Маркос Кипріяну: “Мене турбує той факт, що необмежене використання соляріїв може призвести до збільшення захворюваності на рак. Нам треба швидко діяти, аби донести інформацію про цю загрозу до громадськості. Також нам слід розробити інструкції, згідно до яких люди могли б визначити в себе наявність тих чи інших факторів ризику. Я негайно надам відповідні пропозиції”.

далі

Пропонуємо Вам найцікавіші веб-ресурси та інформаційні джерела, які висвітлюють політики Європейського Союзу.

ВЕБ-САЙТ ТИЖНЯ:

http://www.logo-competition.eu/- Єврокомісія оголошує конкурс для молодих дизайнерів на найкращий логотип святкування 50-річчя ЄС 25 березня 2007 року. Кінцевий термін подання робіт - 30 вересня

АНОНСИ:

12 липня – буде оголошено про нові проекти для розвитку інфраструктури Африки

13 липня – нова стратегія зайнятості в країнах-членах ЄС

18 липня – “Відкриті дні-2006”: тиждень європейських міст та регіонів

Упорядник: Роман Горбик

Шеф-редактор: Інна Підлуська

Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков

Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

нагору