Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Архів

ЄС і вибори Президента в Україні

TEMPUS/TACIS (ТЕМПУС/ТАСІС) - Програма обміну студентами університетів Європи

Європейська Комісія надасть підтримку створенню електронних списків виборців для проведення парламентських виборів 2006 року

Представництво Європейської Комісії в Україні оголошує конкурс для журналістів «Європейський Союз в українських медіа»

Рада Європи: Документи з прав людини

Прямі іноземні інвестиції Європейського Союзу в Україні

До уваги Євроклубів

Європейська Комісія оголошує конкурс дитячого малюнку

Літній табір для учасників Євроклубів України

Проект „Створення медіа центрів громад в сільській місцевості”, що фінансується ЄС, оголошує конкурсний відбір сільських районів для участі у проекті

Європейська Комісія надасть підтримку створенню електронних списків виборців для проведення парламентських виборів 2006 року

м. Київ, 5 жовтня 2005 р.

Європейська Комісія надасть 1 млн. 47 тис. 320 євро на підтримку розробки Центральною виборчою комісією України електронних списків виборців для проведення в Україні парламентських виборів 2006 року. Зокрема у рамках проекту буде профінансовано купівлю для ЦВК 1731 комп’ютерів, 29 серверів, 847 принтерів для паперу формату A4 і 810 принтерів для паперу формату A3. На придбаних комп’ютерах буде встановлено спеціальне програмне забезпечення.

“Централізована електронна система реєстрації виборців має суттєве значення для проведення вільних і чесних виборів. Така система дозволить створити точні списки виборців і уникнути таких зловживань, як, наприклад, кількаразове занесення виборців до виборчих списків, як це мало місце під час президентських виборів 2004 року в Україні. Оскільки ні Україна, ні її місцеві органи влади не мають необхідного комп’ютерного обладнання, ми допоможемо його придбати. Ми вважаємо, що електронний реєстр виборців стане величезним внеском у забезпечення точності виборчого процесу,” – сказав Посол Ієн Боуг, Голова Представництва Європейської Комісії в Україні.

Методологія проекту, що нині впроваджується, була розроблена на основі рекомендацій, спрямованих на вдосконалення списків виборців, підготовлених нещодавнім проектом ЄС „Підтримка виборчого процесу в Україні”. Все комп’ютерне обладнання та програмне забезпечення буде передано у власність ЦВК, яка направить це обладнання та програмне забезпечення обласним і районним державним адміністраціям та виконавчим комітетам міських рад для упорядкування даних про виборців. Сьогодні українська система реєстрації виборців переважно спирається на децентралізовані паперові списки, які складаються вручну, що не відповідає стандартам ОБСЄ (зокрема тим, що встановлені Бюро ОБСЄ з демократичних інституцій та прав людини).

Придбання комп’ютерного обладнання здійснюватиметься у рамках проекту „Україна 2006: електронні списки виборців як крок до централізованого реєстру виборців”, що фінансується спільно Європейською Комісією, ОБСЄ та Агентством США з міжнародного розвитку. Бенефіціаром проекту виступає Центральна виборча комісія України, а партнерами проекту є Комітет виборців України та Інститут виборчого права.

Здійснюючи фінансування цього проекту, Європейська Комісія продовжує виконувати взяте нею зобов’язання щодо підтримки демократичних реформ в Україні у відповідності до Плану дій Україна-ЄС, схваленого 21 лютого 2005 року.

Для отримання більш детальної інформації звертайтеся, будь ласка, до координатора з питань преси та інформації пані Аньє Шуберт (за телефоном 044 253 30 20 або за електронною адресою: anje.schubert@ec.europa.eu)

нагору