Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Українські оператори іпотечного ринку наслідують досвід Європи у розвитку національної системи іпотечного кредитування

Київ, листопад, 2005 р.

Проект «Встановлення правил та законодавства іпотечного ринку в Україні», який фінансується Європейським Союзом, організував навчальну поїздку для провідних спеціалістів з іпотечного кредитування з українських банків до Німеччини та Польщі у період з 16 до 23 листопада 2005 року.

Мета навчальної поїздки полягала в ознайомленні учасників з сучасними методами і робочими підходами, які застосовуються на європейському ринку іпотечного кредитування, його стандартами, організацією та функціонуванням. Навчальна поїздка була покликана допомогти українським спеціалістам вивчити досвід своїх колег з інших країн Європи і скористатись ним для розвитку та вдосконалення української системи іпотечного кредитування. А саме, під час поїздки найбільше українських банкірів цікавили питання, пов’язані з стандартами надання іпотечних кредитів, розробкою нових банківських продуктів, формуванням політики управління ризиками, нормативною базою рефінансування іпотечних кредитів і засобами захисту споживачів.

До участі у згаданому заході Проект запросив начальників відділів банківських продуктів та розвитку індивідуального бізнесу а також заступників голів правління з 10 провідних комерційних банків України серед яких «Приват Банк», «Аваль», «РайффайзенБанк Україна», «Укрсиббанк», «Укрсоцбанк», «Укрексімбанк» та інших, а також двох журналістів з Київської газети «Економіческіє Ізвєстія» та газети «Салон Дона и Баса» з Донецька.

Під час поїздки українські фахівці відвідали Асоціацію іпотечних банків Німеччини в Берліні та Іпотечну асоціацію Польщі у Варшаві. Вони отримали унікальну можливість порівняти розвиток ринку іпотечного кредитування двох європейських країн – Німеччини, яка має довгу історію і багаті традиції іпотечного кредитування, і Польщі, яка лише нещодавно вступила до ЄС, але вже встигла накопичити цінний досвід функціонування іпотечного ринку, що може бути використаний Україною. Українські банкіри докладно ознайомилися з кращими практиками надання, обслуговування та рефінансування іпотечних кредитів, а журналісти дізналися про особливості написання матеріалів про іпотечне кредитування та висвітлення функціонування ринку іпотеки в засобах масової інформації та його ролі в соціально-економічному розвитку країни в цілому.

Після завершення аналізу результатів навчальної поїздки Проект планує підготувати аналітичний огляд за матеріалами поїздки, що міститиме вибрані презентації, які були зроблені під час поїздки, та охоплюватиме найважливіші теми обговорень та їх взаємозв’язки. Планується, що найцікавіші з отриманих матеріалів поширюватимуться серед партнерів Проекту.

Для отримання подальшої інформації звертайтеся до cпеціаліста з питань зовнішніх зв’язків та інформації Сергія Гриценка за телефоном (044) 230 22 25 або ел. поштою info@mortgage.in.ua

* *

Проект «Встановлення правил та законодавства іпотечного ринку в Україні» виконується в рамках Програми технічної допомоги Європейського Союзу для України.

Проект впроваджується консорціумом консалтингових та юридичних фірм, на чолі з ТЕКНІТАС (Франція). Проект було офіційно затверджено в грудні 2004 року та розпочався він в січні цього року.

Головними одержувачами технічної допомоги, що надається в рамках Проекту, виступають

Українська національна іпотечна асоціація (УНІА) разом з Міністерством фінансів України.

Головною метою Проекту є допомогти особам, відповідальним за прийняття рішень у сфері іпотечного кредитування в Україні, покращити та розвивати належну нормативну базу шляхом створення широкої платформи для діалогу між ключовими учасниками іпотечного ринку. Проект також має на меті ознайомити українські комерційні банки та інших приватних і громадських партнерів в Україні з найвизначнішим практичним досвідом у розвитку іпотечних ринків, набутим в країнах ЄС та інших країнах.

* * *

 

нагору