Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

29 квітня 2005

Шановні отримувачі “Вісника Євросоюзу”!

Цей випуск бюлетеня завершує черговий етап реалізації відповідного проекту. Через певні організаційні причини у „Вісника Євросоюзу” будуть тимчасові „канікули”. Ми очікуємо, що його вихід поновиться орієнтовно на початку липня: можливо у новому, цікавішому для вас форматі. Отож до нових зустрічей!

Випуск №32

Новини ЄС-Україна

Болгарія й Румунія стали вступниками

Із кандидатів на вступників перетворилися Болгарія і Румунія: підписано угоди про їхній вступ до союзу. „Дозвольте від усього серця привітати болгарський та румунський народи, ці мужні народи, ці видатні народи в нашій європейській сім’ї”, - заявив під час урочистої церемонії прем’єр-міністр головуючого в ЄC Люксембургу Жан-Клод Юнкер. Президент Румунії Траян Башеску у своєму слові зазначив: „ Процес розширення ЄС у Центральній та Східній Європі надає можливість зруйнувати штучні лінії поділу, зміцнити й поширити процвітання та мир на нашому континенті...Нашою метою є не просто стати новим членом ЄС - ми готові грати важливу роль в формуванні нашого спільного майбутнього, грати з ентузіазмом і відповідно до вироблених стандартів”. „Сьогоднішня дата є неординарною, вона вказує на відповідальність, яку Болгарія повинна взяти на себе, беручи участь у процесі вироблення рішень в ЄС, - зазначив болгарський прем’єр Сімеон Сакс-Кобургський. – Я можу запевнити, що ми активно готуємося стати конструктивним партнером”.

www.eu2005.lu/en/index.html

„Колиска європейської демократії” ратифікувала Конституцію ЄС

Упевнено ратифікував Конституцію ЄС парламент Греції: 268 депутатів з 300 висловилися „за”, лише 15 були „проти”. Виступаючи перед грецькими парламентаріями відразу ж після голосування, віце-президент Єврокомісії Марго Валлстром заявила: „Греція ще раз підтвердила сьогодні її європейський поклик. Європейські демократія та гуманістичні традиції вперше проросли саме під грецьким сонцем. І сьогодні вони є ядром сучасних європейських цінностей, представлених у європейській конституції”. Греція стала п’ятою країною союзу, що схвалила документ через голосування у парламенті: до неї це зробили Литва, Словенія, Угорщина та Італія. Іспанці підтримали Конституцію шляхом референдуму. Справжнім випробуванням для процесу ратифікації стане 29 травня, коли всенародне голосування відбудеться у Франції.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm www.euobserver.com

ЄС допомагатиме Косово за умови демократії

Починаючи з 1999 року на гуманітарну допомогу й відбудову Косово ЄС витратив 1,6 млрд. євро – на цьому наголошено у підготовленому Єврокомісією документі (повідомленні), де йдеться про роль і діяльність союзу в регіоні. „Ми готові продовжувати допомагати Косово просуватися вперед у його європейських устремліннях за умови, що політичні лідери чітко демонструватимуть відданість демократичним принципам, правам людини, захисту національних меншин, верховенства права, ринкових реформ та цінностей, на яких базується Європейський союз”, - заявив комісар ЄС з питань розширення Оллі Рен. Косово перебуває нині під адмініструванням ООН, і його статус залишається невизначеним. Водночас регіон як частина Західних Балкан є суб’єктом Пакту асоціації та стабілізації з ЄС

http://ec.europa.eu/external_relation/see/fry/kosovo/index.htm

Бюджет 2006: понад третину коштів виділено на цілі „Лісабону”

Понад третину коштів щойно схваленого Єврокомісією бюджету ЄС на 2006 рік має піти на стимулювання економічного зростання та створення нових робочих місць – тобто на втілення в життя Лісабонської стратегії. Усього витратна частина бюджету складає 112,6 млрд. євро. „Європейський союз повинен змагатися за лідерство, і бюджет-2006 є кроком у цьому напрямку, - заявила комісар ЄС з питань фінансового програмування і бюджету Даліа Грибаускайте. – Інакше ми ризикуємо залишитися позаду у світових перегонах у сфері знань, компетентності, зростання й зайнятості, і ми не зможемо боротися за наші життєво важливі інтереси”. На цілі „Лісабону” в бюджеті передбачено понад 33 млрд. євро, цифра зросла порівняно з нинішнім роком майже на 9%. А найбільшою статтею видатків ЄС залишається сільське господарство, на яке комісія пропонує спрямувати понад 55 млрд. євро.

http://ec.europa.eu/budget/news/index_en.htm

Комісія закликає більше інвестувати у вищу освіту

Єврокомісія закликала членів ЄС активніше інвестувати у вищу освіту й підвищити, таким чином, її конкурентність. „Хоча якість освіти в університетах ЄС досить висока, вони сьогодні не можуть повністю реалізувати свій потенціал, - заявив комісар ЄС з питань освіти й тренінгів Ян Фігель під час представлення повідомлення комісії під назвою „Мобілізація наукових кадрів Європи: надання університетам можливості зробити повний внесок в Лісабонську стратегію”. Однією з головних причин незадовільної ситуації комісія назвала недостатнє фінансування університетської дослідницької та наукової діяльності: в середньому по ЄС на це спрямовується 1,1% ВВП, тоді як в Японії та Канаді – 2,5%, в США – 2,7%. Підраховано, що якщо ЄС хоче досягти рівня США, то його країни повинні щорічно виділяти на вищу освіту додатково 150 млрд. євро.

http://ec.europa.eu/education/policies/2010/lisbon_en.html http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Чому сусіди мало роблять фінансовий бізнес разом?

Європейська комісія розпочала інтернет-консультації з метою з’ясувати причини незначного рівня в ЄС транскордонних об’єднань у банківській сфері. „Потужність і ефективність інтегрованого ринку фінансових послуг є суттєвим фактором економічного зростання і конкуренції в Європі, - зазначив комісар ЄС з питань внутрішнього ринку і послуг Чарлі МакГріві. – Отож ми повинні зрозуміти, чому такий низький рівень транскордонного співробітництва у фінансовому секторі. Поза сумнівом, найкраще допомогти нам можуть насамперед учасники ринку, а також регулятори. Тому ми звертаємося до них напряму”. Доручення провести відповідне розслідування дала комісії восени минулого року Рада ЄС. Інтернет- консультації триватимуть до середини червня, а звіт комісія підготує на розгляд Ради до вересня.

http://http://ec.europa.eu/internal_market/finances/index_en.htm

Комісія заохочує використання морських шляхів замість автомобільних

Європейська комісія затвердила схему субсидіювання італійських компаній, які відмовляться від транспортування важких вантажів автошляхами на користь морських. Вона передбачає використання регулярного сполучення між двома або більше портами, а розмір передбачених за її використання субсидій становить 240 млн. євро. Схема працюватиме протягом трьох років, проте компанії, які нею користуватимуться й отримуватимуть за це субсидії, матимуть взяти на себе зобов’язання продовжити таке використання морських шляхів ще протягом трьох років після цього і вже без субсидій. Заміна автошляхів на морські під час транспортування великих вантажів є одним із заходів, спрямованих на розвантаження доріг в рамках запропонованої комісією 2001 року Європейської транспортної політики.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Комісія бореться з надлищковими запасами цукру

До 30 листопада нинішнього року п’ять країн-членів ЄС, що приєдналися до союзу у травні минулого року, повинні ліквідувати накопичені до вступу надлишкові запаси цукру. Це – Естонія, Кіпр, Латвія, Мальта та Словаччина. Обсяг дозволених запасів для кожної країни-вступника визначається до її приєднання, однак оператори ринку цукру значно перевищили ліміти, спокусившись великою різницею цін на цукор до та після вступу їхніх держав до ЄС. Тепер надлишкові запаси мають бути переробленими на корм тваринам або біопаливо, а держави-члени повинні доповісти комісії про це до 28 лютого наступного року. Ті ж, хто з цим не впорається, матимуть до 30 червня 2006-го сплатити до бюджету ЄС значні штрафи. Накопичені зі спекулятивною метою надлишкові запаси цукру, наголошує комісія, загрожують стабільності внутрішнього ринку союзу.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Спонсоровані ЄС фільми будуть представлені в Каннах

Дванадцять європейських фільмів, спонсорованих Європейським созом через відповідну програму MEDIA, будуть представлені на наступному, 58-му фестивалі в Каннах. Зокрема, відкриватиме це свято кіномистецтва фільм „Леммінг” Домініка Молля, внесок ЄС у створення якого становить 125 тисяч євро. Діяльність ЄС у кіносфері передбачає допомогу в навчанні кінематографістів, у розвитку цієї індустрії, у розповсюдженні стрічок та їхній пропаганді. Загалом минулого року МЕДІА інвестувала у європейський кінематограф 110 мільйонів євро, зокрема профінансувала понад 500 фірм-розповсюджувачів стрічок, що уможливило показ 52 фільмів за межами країн ЄС, де вони були вироблені. Бюджет MEDIA на 2001-2006 роки становить 513 млн. євро.

http://http://ec.europa.eu/avpolicy/media/index_en.html

В ЄС літають дедалі більше

2003-го року кількість авіапасажирів в нинішніх 25 членах ЄС зросла порівняно з попереднім на 4,9% і становила 590 млн. осіб, причому три чверті їх користувалися міжнародними авіарейсами. Такі дані оприлюднив Євростат. Найзначніше зростання зафіксовано в тих країнах, які приєдналися до союзу минулого року – Словаччині (25,9%), Чехії (18%), Естонії (17,8%) та Литві (13,6%). Найбільшу кількість авіапасажирів було зареєстровано у Великій Британії – 178 млн, а лондонський Хітроу залишався 2003-го найзатребуванішим аеропортом Європи: через нього пройшли 63 млн. пасажирів. За Хітроу слідують німецький Франкфурт-на-Майні та паризький Шарль-де-Голль (по 48 млн), далі – амстердамський Шіпол (40 млн) та мадридський Барахас (35 млн). А найменше пасажирів користувалися 2003-го хельсінським аеропортом Вантаа (9,7 млн) та аеропортом Лісабону (9,5 млн).

http://ec.europa.eu/eurostat

Стаття

День Європи в Україні: вже традиційна експансія триватиме

Започатковане 2003-го проведення в Україні Дня Європи стало вже традицією. Так само традиційним стає збільшення, з року в рік, масштабів української версії цього свята. Вже минулого року „день” набув множини, відбувшись, крім столиці, у Львові та Дніпропетровську. Тоді ж Україна відзначила це свято гучніше, ніж будь-хто в світі, і подібне лідерство збережеться й року нинішнього. Київ, Донецьк і Одеса готуються прикраситися зоряно-синьою європейською символікою.

Власне, Україна відрізняється від інших вже самими датами проведення Дня Європи. У Євросоюзі його святкують 9 травня: саме цього дня 1950 року тодішній міністр закордонних справ Франції Робер Шуман виголосив історичну промову, яка містила заклик до європейської інтеграції, насамперед до створення Європейського об’єднання вугілля та сталі. Нині ця дата є для європейців символом миру та єднання, адже заклик Шумана стосувався насамперед двох запеклих донедавна ворогів. “ Європу не буде створено водночас чи за єдиним планом, - заявив тоді Шуман. - Вона будуватиметься завдяки конкретним досягненням, які спершу створять дійсну солідарність. Зближення націй Європи потребує викорінення вікової опозиції Франції та Німеччини”. 1985 року лідери країн-членів Європейського Співтовариства вирішили щорічно святкувати 9 травня як День Європи.

В Україні ж 2003-го, коли народилася ідея проведення свята, від традиційної для ЄС дати відмовилися - через зрозуміле „накладення” її на День Перемоги. Тому український День Європи відзначається за гнучким графіком, за принципом „плаваючої” дати – втім, це теж має свої переваги, дозволяючи повноцінне проведення свята в кількох містах. „Ми хочемо привернути увагу до цінностей, на яких базується ЄС: демократії, повазі прав людини, ринковій економіці, - зазначив в одному з недавніх інтерв’ю глава Представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг. - Але наша мета також продемонструвати важливість України для Європейського союзу, показати його присутність у вашій державі”.

Що ж заплановано на нинішній травень? Парад Днів Європи в Україні відкриє 14-го числа Київ. На Хрещатику буде встановлено Європейське містечко, на Майдані Незалежності – велика сцена. Символічно, що одними з перших на ній виступлять донеччани – учні Школи хореографічної майстерності Вадима Писарєва. Там-таки по обіді відбудеться офіційна церемонія відкриття й закриття Дня Європи, а між ними - так само традиційний концерт. Заплановано участь у ньому чеської співачки Анни К та німецького гурту „Раймон”, а також українських виконавців – Анні Лорак та гуртів „Плач Єремії” і „ВВ”.

Проте в європейську атмосферу можна буде зануритися ще задовго до офіційної церемонії: на Хрещатику на малій сцені Європейського містечка виступатимуть гості з Австрії, Словенії, Угорщини, Туреччини, Фінляндії, України, а саме містечко обіцяє бути цього року воістину грандіозним. Понад 20 країн мають намір влаштувати там свої павільйони! Завітати до затишного віденського кафе, скуштувати іспанську паелью, бельгійське чи ірландське пиво, угорські пироги, побачити виступ турецького фольклорного ансамблю, взяти участь у вікторині на знання Швеції та багато чого іншого – і все це в одному місці. Крім того, буде влаштовано павільйон публічних дебатів на тему євроінтеграції, школа європейських мов. Одне слово, ті, хто завітають до центра української столиці, змогтимуть провести час різноманітно і з користю.

19 травня естафету перейме Одеса. Тут замість Європейського містечка буде організовано Європейський інформаційний ярмарок – менше, ніж у Києві, гастрономії, проте бажаючі дізнатися більше про ЄС та його країни-члени, про відносини України з ЄС незадоволеними навряд чи залишаться. Як і в столиці, плануються конкурси та вікторини, працюватиме школа європейських мов. Буде встановлено понад 10 павільйонів, влаштовані окремі презентації проектів Євросоюзу, завершить свято концерт. Українські виконавці залишаться ті ж, що і в Києві, а товариство їм складе гурт „Бонфанк Ем Сі” з Фінляндії. Приблизно за такою ж схемою пройде святкування Дня Європи 22 травня в Донецьку: інформаційний ярмарок, презентація проектів, концерт, урочистості, конкурси й вікторини.

Підготовка до проведення Дня Європи в Україні триває вже тепер. На „Гала-радіо” відбувається присвячений майбутній події радіомарафон, у 300 сільських та районних середніх школах відбуваються Інформаційні дні Європейського союзу. Свято розширює свої межі, і ця трансформація цілком відповідає новим українськими реаліями та європейським перспективами.

www.delukr.ec.europa.eu

нагору