Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

21 лютого 2005

Новини ЄС-Україна

„Параметри можливої поглибленої угоди не є предметом для прогнозів” – комісар ЄС

„План дій не є інструментом для членства в Європейському союзі, - наголосила під час перебування в Києві комісар ЄС з питань зовнішніх відносин та політики добросусідства Беніта Фереро-Вальднер. - Хоча ще раз нагадаю: у цьому документі є положення щодо можливої ревізії відносин у разі успішного виконання пріоритетних пунктів Плану дій. І якщо таке станеться, то це вже буде справою політичного вивчення й глибокого аналізу. Зрештою, тоді постане питання: як далеко Україна з одного боку і держави-члени ЄС з боку іншого хочуть іти. Двері ані зачинено, ані відчинено, але параметри можливої поглибленої угоди не є сьогодні предметом для прогнозів. Ми не хочемо це зараз робити. Нині потрібно крок за кроком зближуватися. Ось це дуже важливо”. Минулого тижня Беніта Ферреро-Вальднер побувала в Києві з огляду на засідання Ради зі співробітництва Україна-ЄС, заплановане на 21 лютого.

Євросоюз удосконалив віртуальну Службу сприяння експорту

ЄС запровадив удосконалену багатомовну версію Служби сприяння експорту, що працюватиме в Інтернет у режимі реального часу. За її допомогою надаватиметься підтримка виробникам з країн, що розвиваються, які планують експортувати свою продукцію на ринки ЄС. Також з’явиться новий розділ „Ринок”, спрямований на полегшення укладення угод між трейдерами, а також розширена база даних з торгової статистики. Нині ще триває робота над удосконаленням цієї системи, яку буде завершено орієнтовно у першій половині року. „Це ще один конкретний спосіб допомогти країнам, що розвиваються, здійснювати експорт до ЄС, - заявив комісар ЄС з питань торгівлі Петер Мендельсон. - Європейський союз продовжуватиме здійснювати такі конкретні кроки у світі, де нетарифні перешкоди залишаються насправді останнім головним бар’єром на шляху до наших ринків для найбідніших країн” http://export-help.cec.eu.int www.delukr.ec.europa.eu

Новини ЄС

Американський президент відвідає Європу

Президент США Джордж Буш відвідає Брюссель 22 лютого. „Європа і США – давні союзники, які поділяють однакові цінності й зовнішньополітичні цілі – працюють разом над поширенням демократії, свободи, стабільності та процвітання в усьому світі, - заявив Президент Єврокомісії Жозе Баррозу. - Цей візит символізуватиме міцні й стійкі узи трансатлантичного співробітництва, яке, безумовно, набагато міцніше, ніж якісь розбіжності, які можуть виникати між нами. Більш ніж будь-коли Європа потребує Сполучених Штатів і Сполучені Штати потребують Європи. Ми повинні вхопитися за цю можливість обома руками. Сьогоднішні міжнародні проблеми надто чисельні, щоб розв’язувати їх наодинці”. Найбільшими в світі є торгівельні відносини між ЄС та США. Зокрема, 2003 року товарооборот між ними склав майже 600 млрд. євро.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Македонія заповнила „анкету” і чекатиме на відповідь

Македонія представила Європейській комісії відповіді на запитання, які стосуються можливості початку переговорів про вступ цієї держави до ЄС. Документ обсягом 14 000 сторінок привіз до Брюсселя її прем’єр-міністр Владо Буковський. Македонія, заявив він, очікує, що переговори про вступ розпочнуться 2006 року, а до союзу його країна приєднається 2010-го. „Наші громадяни і всі політичні партії єдині в тому, що стати країною-кандидатом і, згодом, приєднатися до ЄС – це єдиний шлях, яким ми маємо йти”, - наголосив прем’єр. Президент Єврокомісії Жозе Баррозу, однак, відмовився називати будь-які дати. “Ми маємо мету, ми на правильному шляху і ми вас підтримуватимемо, однак надто рано думати про дату вступу”. Свій висновок про готовність Скопьє до початку переговорів про вступ комісія має надати восени цього року.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm http://www.euobserver.com

Кіотський протокол: ЄС крокує в ногу з небайдужими

Зменшити до 2012 року на 8% до рівня 1990 року викиди в атмосферу шістьох різновидів парникових газів зобов’язується ЄС в рамках Кіотського протоколу, який набув чинності минулого тижня. „Ми обов’язково повинні робити все від нас залежне, аби зберегти планету для наступних поколінь, та й зробити її безпечнішою для нас всіх сьогодні, - заявив з нагоди події Президент Єврокомісії Жозе Баррозу. - Кіотський протокол є першим, але важливим кроком до цього. Набуття ним чинності надсилає потужний сигнал бізнесу про те, що нам потрібні безпечні щодо клімату технології”. Метою Кіотського протоколу є зменшення викидів парникових газів до рівня, який убезпечив би планетарний клімат від негативних змін. Всі 25 країн-членів Євросоюзу є серед тих 140 держав, які ратифікували Кіотський протокол і представляють 80% населення Землі.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Митницям додається роботи

ЄС постає перед фактом зростання обсягів фальсифікованої та піратської продукції, що проникає до нього через зовнішні кордони. 2003 року такого товару конфісковано на 9% більше, ніж попереднього - 100 млн. одиниць, загальна вартість яких оцінюється в 1 млрд. євро. Особливу стурбованість ЄС викликає структура вилученого фальсифікату. „Фальшування і піратство все більше стосується дитячих іграшок, медпрепаратів та продуктів харчування, і це несе реальну загрозу споживачам, - зазначив комісар ЄС з питань оподаткування та митниці Ласло Ковач. – Митні служби країн-членів вже зараз наполегливо працюють, щоб подолати цю проблему, але ми мусимо вдаватися до численніших і конкретніших заходів.” Статистику за 2004 рік ще не зведено, проте деякі цифри свідчать про ще суттєвіше збільшення спроб ввезення фальсифікату через нові кордони розширеного торік ЄС.

http://http://ec.europa.eu./taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/index_en.htm

ЄС захищає права авіапасажирів

Нові правила захисту прав пасажирів набули в ЄС чинності минулого тижня. Відтепер у разі відмови пасажиру летіти авіарейсом, квиток на який він забронював раніше, авіакомпанії матимуть сплатити його від 250 до 600 євро компенсації: залежно від довжини маршруту. „Для громадян це є конкретним прикладом тих переваг, які надає союз у повсякденному житті”, - зазначив віце-президент Єврокомісії, комісар ЄС з питань транспорту Жак Барро. Нові правила стосуватимуться не лише пасажирів, які вилітають із аеропортів ЄС, але й тих, що летять до нього з третіх країн. Тим часом Єврокомісія представила ще один проект Регулювання (різновид законодавства ЄС), покликаного захистити права людей з обмеженою мобільністю, себто інвалідів. Законопроектом передбачено надання їм безкоштовної допомоги в аеропортах і при посадці в літак.

http://http://ec.europa.eu/transport/air/rights/info_en.htm

Європейців закликають пристібнутися

Бельгія готується дати старт загальноєвропейській кампанії „Euchires 2005”, спрямованої на ширше використання водіями та пасажирами автомобілів ременів безпеки. Насамперед це стосується дітей. Започаткований торік в Нідерландах рух тепер, крім Бельгії, пошириться ще на вісім країн ЄС – Чехію, Фінляндію, Німеччину, Польщу, Португалію, Словенію, Іспанію та Швецію. 1,4 млн. євро виділить на проведення кампанії Єврокомісія.„Ситуація залишається надто небезпечною, щоб не вдаватися до дій”, - наголосив її віце-президент Жак Барро. За статистикою 2003 року, 46,7 тисячі осіб в ЄС загинули в дорожньо-транспортних пригодах, і майже 2 млн. було поранено. Статистика також засвідчує безпосередній зв’язок між використанням ременів безпеки та числом нещасних випадків. Проте тільки 60-80% людей в ЄС пристібаються на передніх сидіннях авто, і 50% - на задніх.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Євросоюз стає дедалі багатомовнішим

Приблизно 50% всіх учнів у країнах ЄС починають вивчати принаймні одну іноземну мову ще на стадії початкової освіти, і ця цифра суттєво зросла протягом останнього десятиріччя – про це йдеться в оприлюдненій Єврокомісією спеціальній доповіді. Поступово обов’язковою для вивчення на середньоосвітньому рівні стає в ЄС і друга іноземна мова, хоча вже сьогодні вона є такою навіть у початкових класах в Люксембурзі, Естонії та Швеції. „У розширеній і багатомовній Європі вивчення іноземних мов з дуже раннього віку дозволяє відкривати інші країни й краще підготуватися до мобільності у майбутніх пошуках роботи”, - прокоментував доповідь Ян Фігель, комісар ЄС з питань освіти, тренінгу, культури та багатомовності. Найпоширенішою іноземною мовою, яку вивчають в ЄС, є англійська, а друге місце ділять німецька та французька.

http://www.eurydice.org/Doc_intermediaires/indicators/en/frameset_key_data.html

Громадяни ЄС є оптимістами щодо його економіки і знають, як її покращити

Громадяни країн-членів ЄС загалом оптимістично дивляться на майбутнє ЄС і власне: такий висновок дозволяє зробити проведене Євробарометром дослідження. 55% опитаних очікують, що протягом наступних п’яти років економічна ситуація в союзі покращуватиметься, і лише 24% переконані у зворотному. Щодо рівня власного життя, то й тут цифри схожі – 48% і 26%. Також люди переважно оптимістично дивляться на подальший розвиток ситуації із довкіллям: 50% вважають, що воно стане чистішим, і 30% - що стан природи погіршиться. Дещо менш оптимістичні громадяни ЄС щодо зайнятості (43% і 40% відповідно). Ну й, зрештою, вони демонструють цілковите розуміння того, що для покращення економіки ЄС потрібна якісніші освіта й професійна підготовка, інвестиції в дослідження та інновації та спрощення процедури започаткування бізнесу.

http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Скільки європейців „зависають” в Інтернеті

Рівень освіти, прибутки та вік є тими факторами, які найбільше впливають на використання громадянами країн ЄС Інтернету – про це йдеться в оприлюдненій Єврокомісією доповіді. Загалом, всесвітньою мережею користуються 41,4% населення союзу, але великий розрив зберігається між старими країнами-членами і тими, що приєдналися до нього минулого року: понад 50% та близько 30% відповідно. У „старому” ЄС найзначніший процент користувачів павутини у скандинавських країнах, Нідерландах, Люксембурзі та Британії - далеко за 50%. Серед новачків попереду Естонія (44%) та Словенія (41%).

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Лондон знайшов влучний образ для ЄС

Британський уряд представив лого свого президентства в Євросоюзі, яке розпочнеться з 1 липня цього року. Головним елементом емблеми є ключ лебедів. „Лебеді летять, використовуючи схему, у якій закладено принцип лідерства і взаємодопомоги, - так роз’яснено ідею лого в урядовому прес-релізі. – Це дуже образна й точна метафора для ЄС”. Незважаючи на простоту, дизайн президентського лого обійшовся Британії у 43 000 євро.

http://www.euobserver.com
http://www.eupolitix.com

Стаття

Іспанці підтримали Конституцію ЄС

Переконливе „так” сказали минулої неділі Конституції ЄС громадяни Іспанії. За попередніми даними, 78,5% тих, хто взяв участь у голосування, висловилися за схвалення конституційного договору, і лише 16,2% були проти. Іспанія стала першою з тих членів ЄС, які вирішили затверджувати підписаний минулої осені документ шляхом всенародного голосування. Раніше Литва, Угорщина та Словенія вже ратифікували конституційний договір шляхом схвалення його національними парламентами.

Масштабна кампанія під назвою „Перші з Європою” тривала в Іспанії понад місяць і обійшлася державній скарбниці у сім з половиною мільйонів євро. Сказати на референдумі „Так” закликали громадян і владні, й опозиційні партії, знаменитості, зірки спорту. Сумнівів щодо позитивного результату практично не було: опитування громадської думки засвідчували, що Конституція ЄС має в Іспанії потужну підтримку. Проте багатьом в Іспанії не подобалася сама поспішність у проведенні референдуму. Опозиція заявляла, що уряд обрав таку ранню дату голосування виключно у власних політичних цілях, пожертвувавши при цьому ґрунтовним інформуванням громадян про зміст та мету конституційного договору й ризикуючи отримати низьку явку під час самого голосування. „Я не хочу сказати, що проведення референдуму є помилкою. Але помилкою є проводити його 20 лютого, - заявив, зокрема, член Європейського парламенту від Іспанії Мендез де Віго. - Іспанський уряд зробив це лише заради пропагандистської мети, щоб сказати: „Ми були першими у Європі”. В принципі, частково висловлені парламентарієм побоювання підтвердилися: участь у голосування взяли лише близько 42% виборців. Щоправда, ця цифра не є зовсім несподіваною – таку саму явку іспанці продемонстрували і на минулорічних виборах до Європарламенту.

Справді, Європейському союзу потрібна була в Іспанії не просто перемога, а перемога переконлива. Це стосується і власне результату, і активності виборців. Очікується, що загалом через референдуми Конституцію схвалюватимуть від дев’яти до одинадцяти членів ЄС. Отож від Іспанії Брюсселю потрібен був гарний прилад, який надихнув би тих, хто ратифікуватиме Конституцію після неї. Це розуміли і в Мадриді. Виступаючи на мітингу напередодні голосування, іспанський прем’єр-міністр Луїс Родрігес Сапатеро заявив, що європейська конституція та ж важлива для країни, як та, за яку іспанці проголосували 1978 року, поновивши демократію після правління генерала Франко. „Ми не можемо втратити можливість стати творцями історії та загальним „так” вказати шлях всім європейцям”, - наголосив він.

В принципі, на думку Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єра Солани, приклад іспанці таки показали – навіть незважаючи на досить низку явку. Хоча, звісно, самого лише гарного прикладу для успішного процесу ратифікації Конституції ЄС може виявитися замало. Проблемою номер один є сьогодні для Євросоюзу усвідомлення громадянами країн-членів важливості Конституції ЄС, а цього можна досягти лише через підвищення загальної обізнаності. Нещодавно оприлюднені соціологічні дані хоча й засвідчують переважно позитивне ставлення громадян країн-членів ЄС до Конституції, проте містять і тривожні цифри: третина населення взагалі нічого про Конституцію не чула, і лише 11% відчувають себе обізнаними з цим ключовим для подальшої європейської інтеграції документом. „Процес ратифікації Конституції буде успішним лише тоді, коли уряди та інші відповідні структури мобілізуються на донесенні інформації до громадян, щоб забезпечити справді ґрунтовані на володінні інформацією дебати”, - зазначила з цього приводу віце-президент Єврокомісії Марго Валлстром, яка відповідає за комунікаційну політику союзу.

Європейська комісія має намір долучитися до майбутніх інформаційних кампаній у країнах-членах ЄС. Нинішнього року на це із загальноєвропейського казана виділено 8 млн. євро. Ті країни, які планують проводити референдуми, отримають на конституційний лікнеп більше. Щоправда, крім Іспанії бажаючих зробити це найближчим часом не видно: можливо, аж у червні цього року проголосує Франція, а наступного місяця – Люксембург і Мальта. Ратифікаційні процедури в країнах-членах ЄС мають завершитися до 1 листопада 2006-го.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm
http://www.euobserver.com
http://www.eupolitix.com

нагору