Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

7 лютого 2005

Новини ЄС-Україна

ЄС розвиває транскордонне і добросусідське співробітництво

Про започаткування дев’яти нових програм з транскордонного співробітництва всередині ЄС та в рамках Європейської політики сусідства оголосила у Варшаві Данута Хубнер: комісар ЄС, що відповідає за регіональну політику. Загальна кількість населення регіонів, які братимуть участь у програмах, становить 57 млн. чоловік, і дві з них стосуються співробітництва у трикутниках Угорщина-Словаччина-Україна і Польща- Білорусь-Україна. Започатковані комісією проекти спрямовані на покращення прикордонної інфраструктури, допомогу малому та середньому бізнесу, розвитку транспортної мережі, туризму тощо. Протягом 2004-2006 років на їхнє втілення у життя передбачено 260 млн. євро.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm
www.delukr.ec.europa.eu

Новини ЄС

Словенія ратифікувала Конституцію ЄС

Словенія стала третьої країною ЄС, що ратифікувала підписану у жовтні минулого року його Конституцію. Це зробив словенський парламент: „за” проголосували 79 депутатів і лише 4 були проти. Віце-президент Європейської комісії Марго Валлстром зазначила, що цей результат є „потужним сигналом для інших країн-членів щодо переваг, які несе Конституція”. Наступною документ може ратифікувати Іспанія, де відповідний референдум з заплановано на 20 лютого.

http://www.eupolitix.com

Комісія пропонує план „перефокусування” Лісабонської стратегії

Збільшити до 2010 року ВВП Євросоюзу на 3% і створити 6 млн. робочих місць – такий результат повинні принести запропоновані Європейською комісією заходи, покликані вдихнути нове життя у Лісабонську стратегію. „Європа повинна діяти краще, - заявив Президент комісії Жозе Баррозу. – Загалом, лісабонські цілі були правильними, але імплементація – незадовільною. Урок останніх п’яти років полягає в тому, що ми повинні перефокусувати цю стратегію задля досягнення результатів”. Ухвалена 2000-го року Лісабонська стратегія покликана до 2010-го зробити ЄС найдинамічнішим та найконкурентнішим утворенням у світі. „Проміжний фініш” програми стане головною темою Європейської Ради (саміту ЄС), що відбудеться у березні. Крім іншого, комісія запропонувала країнам-членам призначити у кожній з них відповідальних за втілення стратегії.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Процвітання, солідарність і безпека – стратегічні цілі Єврокомісії

Стратегічні цілі Єврокомісії на наступні п’ять років окреслив під час виступу у Європарламенті її Президент Жозе Баррозу. Ми маємо реалізувати величезний невикористаний потенціал Європи, - заявив він. - Нам треба бути чіткими у визначенні пріоритетів, щоб справдити очікування громадян щодо Європи-2010. Я впевнений, що ми повинні розпочати процес трансформації так само енергійно та хоробро, як створення спільного ринку в 1985 році, запровадження єдиної валюти або безпрецедентне розширення ЄС до 25 членів...Ми повинні збудувати динамічне партнерство для оновлення Європи: партнерство для процвітання, солідарності та безпеки на нашому континенті”. Серед найвищих пріоритетів комісії Жозеф Баррозу назвав провадження успішної Європейської політики сусідства та створення інтегрованішого простору з такими сусідами ЄС як Росія та Україна.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm
http://www.europarl.europa.eu

ЄС поновлює відносини з Кубою

Європейський союз тимчасово припинив дипломатичні санкції проти Куби: відповідне рішення ухвалила Рада міністрів закордонних справ. “Рада заявила про свою готовність до постійного діалогу з кубинським керівництвом для досягнення відчутних результатів в політичних та економічній сферах і у сфері прав людини та співробітництва, - повідомив міністр закордонних справ головуючого в ЄС Люксембургу Жан Ассельборн. - Більше того, Рада вирішила розвинути інтенсивніші відносини з мирною політичною опозицією та з ширшими верствами кубинського громадянського суспільства через поглиблений і регулярніший діалог”. ЄС призупинив відносини з Кубою 2003 року через ув’язнення 75 політичних опонентів режиму Кастро. Міністри закордонних справ вирішили знову повернутися до розгляду кубинського питання до липня цього року.

http://www.eu2005/lu/on/index/html

ЄС привітав іракські вибори і виділив Іраку чергову суму грошей

„Першими плюралістичними виборами з 1953 року” назвав загальні вибори в Іраку Європейський союз. „Ми віддали належне мужності й рішучості іракців, що проголосували на виборах незважаючи на важку ситуацію з безпекою, - заявив від імені союзу міністр закордонних справ головуючого в ЄС Люксембургу Жан Ассельборн. – Ми солідарні родинам жертв і співчуваємо їм. Ми вітаємо те, що вибори бути проведені в гарних, як на обставини, умовах, і явка виборців була високою”. „Незважаючи на великі труднощі, це був великий день для демократії і свободи, - зазначив у своїй заяві Президент Єврокомісії Жозе Баррозу. – Народ Іраку послав потужний сигнал відданості демократичним цінностям, які ми в Європі так цінуємо й захищаємо”. За кілька днів до голосування комісія оголосила про виділення 200 млн. євро на допомогу Іраку на додаток до 320 млн., виділених з 2003 року.

http://www.eu2005/lu/on/index/html
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Бухарест демонструє впевненість, Брюссель - сумніви

Румунія впевнена у своєму вступі в Євросоюз згідно плану: про це свідчать заяви нового керівництва держави. «Я переконаний, що ми зможемо виконати всі наші зобов’язання до приєднання до ЄС 2007 року”, - заявив у Брюсселі прем’єр-міністр Калін Попеску-Тарічеану. У ЄС, однак, наголошують на серйозних проблемах, які країні слід подолати протягом цього часу: корупції, реформі судової системи, надмірну державну підтримку підприємств. ”Я хотів би бачити, що все йде у вірному напрямку, але ми будемо об’єктивними й серйозними у процесі моніторингу подальшого розвитку в Румунії”, - заявив Президент Єврокомісії Жозе Баррозу. Комісія має оприлюднити свою доповідь щодо Румунії в жовтні, і у разі відсутності прогресу Брюссель може рекомендувати відкласти її вступ на рік. http://www.euobserver.com
http://euractiv.com

Єврокомісія пропонує посилити боротьбу з організованою транскордонною злочинністю

Європейська комісія представила свої пропозиції, покликані посилити боротьбу з організованою транскордонною злочинністю всередині ЄС і позбавити злочинні угрупування можливості користуватися відмінностями національних законодавств і правил країн-членів. Зокрема, комісія пропонує суворіше карати лідерів та учасників таких угрупувань: щонайменше 10 років ув’язнення присуджувати їхнім лідерам і 5 років – рядовим учасникам. Брюссель також закликає налагодити всередині союзу обмін інформацією про засудження, гармонізувати національні правила задля ефективного й швидкого переслідування тих, хто здійснив злочин в одній країні-члені і втік до іншої. „Якщо злочинці думають, що Євросоюзу притаманний м’який підхід до злочинності, то вони помиляються”, - заявив комісар ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки Франко Фраттіні.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Розпочалася імплементація Європасс

Президентство ЄС та Єврокомісія оголосили про початок імплементації проекту Європасс, покликаного полегшити процес працевлаштування в ЄС - як тим, хто шукає роботу, так і роботодавцям. Європасс – це набір документів, які міститимуть вичерпну інформацію про пошукача роботи. Він складатиметься з п'яти елементів: єдиної для всіх країн ЄС анкети; так званого мовного паспорту, що засвідчує знання мов; паспорту мобільності, що засвідчує досвід роботи в інших країнах; документу про ступінь освіти і документу, що свідчить про професійну кваліфікацію людини. „Для всіх тих, хто звертається за роботою або вивчає таку можливість, дуже важливо, щоб їхня кваліфікація і компетенція були чітко зрозумілими й належним чином оціненими, - заявив комісар ЄС з питань освіти, тренінгу та культури Ян Фігель. – Європасс допоможе їм в цьому будь-де в Європі та у власних державах”.

http://europass.cedefop.europa.eu http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Що робити із символікою тоталітарних режимів?

Міністри юстиції країн ЄС обговорюватимуть 24 лютого проект закону щодо расизму і ксенофобії, що стосується, серед іншого, і заборони нацистської свастики. Тим часом заборонити використання в ЄС не лише нацистських, а й радянських символів тоталітаризму пропонує група депутатів Європарламенту з постсоціалістичних країн. На їхню думку, зло, який несли комуністичні режими у розпалюванні соціальної ненависті, аж ніяк не менше, ніж розпалювання ненависті міжрасової. Однак проти такого порівняння висловився комісар ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки Франко Фраттіні: він вважає, що нацистські і радянські або ж комуністичні символи – це різні речі. Проблемою щодо можливої заборони серпа і молоту або ж червоної зірки є й те, що нині вони використовуються як символіка багатьох лівих партій, які цілком легально діють у країнах Євросоюзу.

http://www.euobserver.com

Єврокомісія готує пропозиції щодо роботи Агенції з фундаментальних прав

До січня 2007-го року в Євросоюзі почне працювати Агенція з фундаментальних прав – новий орган, покликаний стежити за дотриманням основних прав і свобод людини в країнах-членах ЄС. Він замінить існуючий нині Європейський центр з питань расизму і ксенофобії, а діяльність агенції базуватиметься на виписаній у Конституції ЄС Хартії з фундаментальних прав і Європейській конвенції з прав людини. Конкретні пропозиції Європейської комісії щодо функціонування головної правозахисної структури ЄС будуть оприлюднені у травні.

Комісія завжди серйозно ставилася до забезпечення балансу між елементами свободи, безпеки і правосуддя, - заявив віце-президент ЄК, комісар ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки Франко Фраттіні. - ЄС повинен гарантувати високий рівень безпеки таким чином, щоб цілком дотримувалися і свободи”.

http://www.eupolitix.com

Громадяни ЄС мало знають про його Конституцію, але підтримують її ухвалення

У середньому лише 11% громадян ЄС почуваються добре обізнаними зі змістом Конституції Євросоюзу, 56% заявляють, що обізнані трохи, і 33% взагалі ніколи про документ не чули. Такі дані оприлюднила соціологічна служба Єврокомісії - Євробарометр. Віце-президент комісії, що відповідає за інституційні відносини і комунікаційну стратегію Марго Валлстром заявила: „Процес ратифікації Конституції лише тоді буде успішним, коли уряди та інші відповідні структури мобілізуються на донесенні інформації до громадян, аби забезпечити справді грунтовані на володінні інформацією дебати”. Втім, опитування Євробарометру також довело, що позитивне ставлення до Конституції в країнах ЄС переважає над негативним: 49% висловлюються на її користь, і лише 16% - проти. При цьому 35% поки що не визначилися зі своєю позицією.

http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Євро фальсифікують більше, та тривоги це не викликає

Понад 74 500 фальшивих євромонет було вилучено з обігу минулого року, тоді як 2003-го – понад 26 тисяч. Такі дані оприлюднив Європейський офіс з боротьби з шахрайством та зловживаннями (OLAF). Найпопулярнішими у фальшивомонетників були 2-єврові монети (понад 64 з половиною тисячі), а найчастіше підробляють їх з „німецькою” національною стороною. Щоправда, тривоги ситуація з підробками поки що не викликає. По-перше, рівень фальсифікації значно менший від того, що мав місце щодо національних валют країн єврозони до запровадження євро. По-друге, в обігу нині перебуває 55 мільярдів євромонет, отож число підробок виглядає справді мізерним. Щодо фальшивих євробанкнот, то таких торік вилучили 594 000: порівняно з 2003-м цифра зросла на 8%.

http://http://ec.europa.eu/anti_fraud/pages_euro/index_en.htlm

Стаття

„Десятка” Солани і Ферреро-Вальднер перетворить План дій на План дій плюс.

Рада ЄС із закордонних і загальних справ затвердила пропозиції Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єра Солани та комісара ЄС з питань зовнішніх відносин та політики добросусідства Беніти Ферреро-Вальднер щодо подальшого зміцнення відносин з Україною. Доручення розробити такі вони отримали від Європейської Ради ще у грудні минулого року.

„Інавгурація Віктора Ющенка як нового Президента України відкриває нову главу в історії цієї країни і нові можливості для України і відносин Євросоюзу з нею, - йшлося в преамбулі пропозицій Солани і Вальднер, направлених до Ради ЄС. - Нове керівництво в Києві задекларувало свої відданості європейським цінностям і міцне бажання підвищити рівень відносин з ЄС. Протягом минулорічної політичної кризи в Україні союз чітко зазначив, що якість його відносин з Україною залежатиме від якості демократії і реформ в Україні. Стратегічний вибір України на користь демократії і реформ вітався ЄС. Тепер ми повинні визначитися з правильними діями щоб підтримати цей вибір в конкретні терміни”. „Правильні дії” були викладені Хав’єром Соланою та Бенітою Ферреро-Вальднер у десяти пунктах. Ці пропозиції мають на меті перетворити вже узгоджений сторонами План дій Україна-ЄС на План дій плюс. Отже, Брюссель пропонує таке.

Насамперед, йдеться у пропозиціях, ЄС повинен чітко означити своє бажання розглянути укладення поглибленої угоди, яка 2008 року замінить нинішню Угоду про партнерство і співробітництво між Україною та Євросоюзом. Якщо з виконанням Плану дій буде все гаразд, то ще до завершення його союз міг би зініціювати консультації щодо цього „поглибленого” документу.

Друга пропозиція – вивчити можливості тіснішого співробітництва у сфері зовнішньої та безпекової політики. Одним із інтересів ЄС, йдеться в листі, є конкретне співробітництво з Україною щодо розв’язання придністровської проблеми. В подальшому ЄС, вважають Солана та Ферреро-Вальднер, міг би час од часу запрошувати Україну до солідаризації з позицією ЄС щодо регіональних і міжнародних тем: тобто, йдеться про український підпис під заявами, деклараціями ЄС тощо.

По-третє, вважають автори листа, ЄС також міг би поглибити торгові та економічні відносини з Україною. Комісія, повідомляють вони, якомога швидше започаткує переговори з торгівлі сталлю у 2005 році і прискорить завершення угоди щодо торгівлі текстилем в 2005 році: обидві з цих угод стосуються ключових статей українського експорту до ЄС. Крім того, зазначено в листі, комісія прискорить вивчення можливості започаткування зони вільної торгівлі між ЄС та Україною, щоб мати вже готові пропозиції відразу ж після вступу України до Світової організації торгівлі.

Четвертий пункт стосується підтримки ЄС вступу України до СОТ. У п’ятому автори листа визнають вагу, яку українське керівництво надає отриманню Україною статусу країни з ринковою економікою. Комісія, повідомляють вони, інтенсифікує контакти з Україною щоб допомогти їй усунути кілька проблем, які стоять заваді цього. І як тільки українське керівництво з ними впорається, комісія одразу ж подасть пропозицію щодо надання такого статусу.

У шостому пункту Солана і Ферреро-Вальднер зазначають, що «ми повинні бути готові до започаткування реальних переговорів з послаблення візового режиму». Комісія, пишуть автори, має намір надати Раді проект мандату на проведення таких перемовин, з перспективою започаткування їх до наступного саміту ЄС-Україна (такі саміти відбуваються, як правило, у вересні-жовтні). Водночас, йдеться в листі, прогрес у цих майбутніх переговорах залежатиме від ходу переговорів про укладення угоди про реадмісію між Україною та ЄС( вони вже тривають).

По-сьоме, пишуть Солана і Ферреро-Вальднер, ЄС повинен передбачити поглиблене співробітництво в кількох ключових секторах, включаючи енергетику, транспорт та довкілля. «ЄС міг би в подальшому запропонувати, щоб Україна розглядалася як пріоритетна держава в триваючих переговорах розширення Транс-Європейської мережі, яка склалася внаслідок розширення ЄС», - вважають, зокрема, автори листа.

Восьмий пункт пропозицій присвячено зближенню законодавств України та ЄС. «Ми могли б робити більше, щоб допомогти Україні досягти санітарних і фітосанітарних стандартів ЄС», - йдеться, зокрема, у пропозиціях. Дев'ятий пункт гласить, що «зусилля у сфері демократії і верховенства права буде негайною вимогою і вже передбачена подальша цільова допомога. «Ми також повинні розглянути шляхи інтенсифікації міжлюдських контактів, включаючи ключові сфери - молодіжну політику та освіту», - закликають автори пропозицій. І, зрештою, десятий пункт пропонує залучення України до фінансування з боку Європейського інвестиційного банку. Відповідні асигнування, йдеться в листі, могли б складати до 50% від 500-мільйонного (у євро) пакету, призначеного для Росії та Західних нових незалежних держав (термін стосується України, Молдови та Білорусі), і умовою надання такого фінансування є остаточне схвалення Плану дій Радою зі співробітництва Україна-ЄС.

Після засідання Ради ЄС із закордонних та загальних справ глава зовнішньополітичного відомства головуючого в ЄС Люксембургу Жан Ассельборн заявив: „Рада була дуже задоволеною результатами переголосування другого туру президентських виборів і привітала демократичну перемогу Віктора Ющенка. Рада привітала далекосяжну й амбітну політичну та економічну програму, яку український Президент планує здійснити в Україні протягом свого президентства... Рада з нетерпінням очікує змоги започаткувати План дій в контексті Європейської політики сусідства, вимощуючи шлях до поглибленого співробітництва між ЄС та Україною. У цьому контексті, Рада привітала листа від Верховного представника і комісара Вальднер, які складаються з 10 конкретних кроків спрямованих на зміцнення співробітництва між ЄС та Україною”. Засідання Ради зі співробітництва Україна-ЄС має відбутися 21 лютого. А до цього для проведення останніх консультацій щодо Плану дій Київ планує відвідає комісар Беніта Ферреро-Вальднер

http://www.eu2005/lu/on/index/html

нагору