Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

11 січня 2005

Новини ЄС

Загальний внесок ЄС на подолання наслідків азійської катастрофи становитиме 1,5 млрд. євро

Загальна допомога Європейського союзу ( індивідуальні внески країн-членів та кошти, виділені Європейською комісією) на подолання наслідків спричиненої землетрусом і цунамі азійської катастрофи становитиме близько 1,5 млрд. євро. „Народи Європи залишаються з народами Азії в цій важкій трагедії, - заявив Президент Європейської комісії Жозе Баррозу на спеціальній конференції у Джакарті. – Ми оплакуємо загиблих. Я також хотів би засвідчити наші зобов’язання допомогти вам у цей нужденний час. Ми робитимемо все від нас залежне, щоб ви залишити цю трагедію позаду”. Під час зустрічі Жозе Баррозу також оголосив, що до 23 млн. євро допомоги, наданих Єврокомісією вже в день трагедії, Брюссель виділив ще 450 млн.євро, з яких 100 млн. - на короткострокову гуманітарну допомогу, а решту - на довгострокові потреби реконструкції постраждалого регіону.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Іспанці готуються стати „першими з Європою”

В Іспанії 13 січня стартує офіційна кампанія із забезпечення підтримки громадянами Конституції ЄС на референдумі, який відбудеться в країні 20 лютого. Іспанці стануть першими у Євросоюзі, хто висловить своє ставлення до тексту документа шляхом всенародного голосування. „Перші з Європою” – таке гасло цієї кампанії. Основною метою її є покращення обізнаності громадян з текстом Конституції. Згідно з опитуваннями громадської думки, майже 90% іспанців знають про неї дуже мало – хоча водночас, свідчать соціологи, переважна більшість збирається сказати під час майбутнього референдуму „так”. У цьому разі Іспанія стане третьої країною ЄС, яка ратифікує підписану в кінці жовтня минулого року Конституцію: до неї це зробили шляхом затвердження у парламентах Литва та Угорщина.

http://www.euobserver.com

Прагнення болгар до ЄС хочуть підкреслити референдумом?

Хоча національне законодавство й не передбачає обов’язковості цього, Болгарія повинна провести референдум зі вступу країни до Європейського союзу – таку думку висловила її міністр з європейських справ Мелена Кунєва. Вона вважає, що засвідчити своє ставлення до приєднання до ЄС болгари могли б під час парламентських виборів у червні цього року. За референдум виступає і Президент Болгарії Георгій Парванов, хоча й не вважає за доцільне прив’язувати голосування до будь-яких виборів. Втім, схоже, подібний референдум був би у Болгарії більш ніж формальністю: останні дослідження громадської думки засвідчили, що 71% громадян виступають за вступ їхньої країни до ЄС. Болгарія має приєднатися до союзу 1 січня 2007 року.

http://www.euobserver.com

Євросоюз стає головним торговим партнером Китая

За десять місяців минулого року торговельний оборот між Європейським союзом та Китаєм

зріс, порівняно з таким само періодом 2003-го, на 34,7%, і сягнув 159,3 млрд. доларів США: такі дані оприлюднило міністерство торгівлі КНР. Таким чином ЄС став найбільшим торговельним партнером Китая, обійшовши в цьому США та Японію. 72% торговельного обороту між ЄС та КНР припадає на Велику Британію, Нідерланди, Францію, Німеччину та Італію.

http://www.euobserver.com

ЄС вийде на новий рівень обміну візовою інформацією

Єврокомісія схвалила пропозиції щодо змін до законодавства ЄС, яке стосується Візової інформаційної системи (ВІС). Її буде скомпоновано як центральну базу даних, сполучену з національними. Отож для консульств країн ЄС та інших компетентних структур це уможливить доступ до документів, які подають прохачі віз в інших країнах-членах, а також до рішень, ухвалених за цими проханнями. „ВІС має дві основні цілі: зміцнення безпеки країн-членів та боротьби з нелегальною іміграцією через підтримку спільної візової політики і перевірки прохачів віз”, - заявив віце-президент Єврокомісії, комісар з питань юстиції, свободи і безпеки Франко Фраттіні. Він також наголосив, що нововведення мають на меті спростити пересування у Шенгенському візовому просторі законослухняних громадян з третіх країн. Тепер запропоновані комісією зміни повинні спільно затвердити Європарламент та Рада ЄС.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Реформа Спільної сільськогосподарської політики розпочалася

З 1 січня в десяти країнах-членах ЄС – Австрії, Бельгії, Данії, Німеччині, Ірландії, Італії, Люксембургу, Португалії, Швеції та Великій Британії - запрацювала реформована Спільна сільськогосподарська політика. Реформа докорінно змінює систему допомоги ЄС своїм фермерам, надаючи їм, водночас, більше свободи у задоволенні потреб ринку. Головним елементом є запровадження єдиних, незалежних від обсягів виробництва продукції фермерських субсидій з одночасним обмеженням числа заходів, спрямованих на запобігання перевиробництву. Виплати, разом з тим, будуть тісно пов’язані з захистом довкілля, харчовою безпекою та умовами утримання тварин. „Реформа дозволить європейським фермерам стати справжніми підприємцями”, - заявила „сільськогосподарський” комісар ЄС Маріанн Фішер Боел. Запровадження реформи рештою нинішніх членів ЄС триватиме до 2009 року.

http://ec.europa.eu/agriculture/capreform_en.htm
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm 

Єврокомісія схвалила чергові програми з популяризації сільгосппродукції

Європейська комісія схвалила 20 нових програм в 11 країнах-членах, спрямованих на популяризацію виробленої в ЄС продукції сільського господарства. Загальний їхній бюджет становить 48,2 млн. євро, з яких союз надає половину. В рамках програм пропагуватимуть органічні продукти, оливкову олію, молоко, м’ясо, фрукти, квіти, гриби та картоплю. Це вже друга серія програм, схвалених за результатами отриманих комісією 2004-го року пропозицій. Загальний минулорічний бюджет ЄС, спрямований на такі цілі, становив 48,5 млн. євро. Нинішні програми діятимуть в Бельгії, Німеччині, Греції, Іспанії, Франції, Ірландії, Італії, Нідерландах, Португалії, Швеції та Великій Британії.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm 

Допомога малому бізнесу

Єврокомісія схвалила програму, покликану допомогти місцевим банкам та кредитним установам у фінансування потреб малого та середнього бізнесу. 36 мільйонів євро будуть спрямовані на зменшення відповідних труднощів фінансового сектору насамперед у країнах, які приєдналися до союзу минулого року.”З власного, пов’язаного з розширенням ЄС досвіду я знаю, що особливо малому бізнесу в нових країнах-членах часто доводиться справді боротися, щоб отримати фінансування, - зазначив віце-президент Європейської комісії, комісар ЄС з питань підприємств та індустрії Гюнтер Ферхойген. – І наша ініціатива допоможе підприємцям створювати й розвивати свої підприємства, множити нові робочі місця”. За статистикою, понад 90% всіх підприємств в ЄС є малими, і саме такий бізнес має специфічні фінансові потреби, кредити на які здобути досить важко.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Пакт стабільності й зростання має стати гнучкішим

Єврокомісія сподівається досягти угоди щодо реформування Пакту стабільності і зростання протягом наступних кількох місяців - про це заявив комісар ЄС з монетарних справ Жоакін Алмуніа. „Я оптиміст щодо того, що згоди буде досягнуто до Європейської Ради, яка збереться в середині березня”, - зазначив він. Положення пакту, покликаного забезпечувати стабільність євро, забороняють країнам-членам мати понад 3-відсотковий бюджетний дефіцит. Водночас Єврокомісія виступає за гнучкіше балансування між необхідністю дотримання правил пакту і національними потребами країн-членів. „ Під час переговорів слід взяти до уваги обсяги публічних витрат, що їх здійснюють держави, - зазначив Жоакін Алмуніа. – Фактом є те, наприклад, що вони спрямовані на особливі зусилля у галузі досліджень і розвитку”.

http://www.euobserver.com

Комісія схвалила нові умови передачі персональних даних за межі ЄС

Нові стандартні пункти умов передачі персональних даних громадян країн-членів ЄС до інших держав світу, які використовуватимуться бізнес-компаніями та іншими організаціями у відповідних договорах між ними та партнерами з-за меж ЄС, схвалила Єврокомісія. Таке використання є обов’язковим і передбачено відповідною директивою ЄС, а нові положення збільшують можливості компетентних органів щодо втручання й запровадження санкцій. Прикметно, що ці нові положення були запропоновані саме широкою бізнес-коаліцією на чолі з Міжнародною торговою палатою: відповідні переговори тривали понад три роки. „Бізнесове співтовариство взяло на себе серйозні зобов’язання щодо захисту даних, а комісія уважно вислухала побажання бізнесу”, - прокоментував подію комісар ЄС з питань спільного ринку Чарлі МакГріві.

http://ec.europa.eu/internal_market/privacy/modelcontract_en.htm 

Стаття

Три пріоритети люксембургського Президентства

З 1 січня посаду головуючого в Європейському союзі посіла найменша його держава - Люксембург. Після бурхливих подій минулого року - історичного розширення, перших у розширеному ЄС виборів до Європарламенту, узгодження й підписання Конституції ЄС, вирішення „турецького” питання - наступне „люксембурзьке” півріччя обіцяє бути досить спокійним. А сам Люксембург цілком може сконцентруватися на трьох надзвичайно важливих для подальшого розвитку ЄС питаннях: реформі Лісабонської стратегії, фінансових перспективах на 2007-2013 роки та реформі Пакту стабільності й зростання.

Лісабонська стратегія – комплекс заходів, покликаних до 2010 року зробити Євросоюз найконкурентоздатнішим утворенням у світі - стоїть у числі президентських пріоритетів першим. Саме „Лісабон" буде головним питанням наміченої на середину березня Європейської Ради, тобто саміту ЄС. Наприкінці минулого року Група високого рівня під керівництвом колишнього прем’єра Нідерландів Віма Кока зробила ґрунтовний і надзвичайно критичний аналіз процесу втілення стратегії. Нині Європейська комісія готує власний проміжний огляд реалізації лісабонських планів, беручи до уваги не лише доповідь групи Віма Кока, а й бачення ситуації країнами-членами. Представляючи ж пріоритети нинішнього Президентства, міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн особливо підкреслив: з точки зору його країни „Лісабон” є дещо більше, аніж конкурентність, і що остаточною метою втілення стратегії Люксембург бачить забезпечення сталого добробуту громадян ЄС. Тому, наголосив міністр, Президентство сфокусується на трьох вимірах Лісабонської стратегії: конкурентності та економічному зростанні, соціальній згуртованості та сталому розвитку.

Фінансові перспективи на 2007-2013 роки – інше надзвичайно важливе для подальшого розвитку Євросоюзу питання. Дискусія щодо майбутніх принципів формування союзного бюджету триває вже з рік. І перед Люксембургом стоїть важке завдання віднайдення компромісу, який задовольнив би всіх: і тих зі старого ЄС, хто сплачує до союзної скарбниці більше, аніж звідти отримує, отож прагне платити менше; і нові країни- члени, які хочуть більше грошової допомоги на скорочення відставання від „старого” ЄС; і тих зі „старого” союзу, які були отримувачами коштів і зовсім не хочуть втрачати надходження зі структурних фондів ЄС та Фонду згуртованості. Люксембург (а Президентство багато в чому передбачає посередництво між зацікавленими сторонами) пообіцяв зробити все можливе, щоб знайти загальноприйнятне рішення до кінця червня.

Зрештою, Пакт стабільності і зростання також потребує реформування. Пакт, дотримання правил якого покликане забезпечити належне функціонування євро, передбачає застосування до країн-членів суворих санкцій у разі їхнього порушення, насамперед через перевищення 3-відсоткового дефіциту держбюджету. Проти цього давно виступають Німеччина та Франція, які є вагомими платниками до бюджету ЄС. За гнучкіший підхід висловлюється і Європейська комісія, поділяє таку позицію і Люксембург. Говорячи про питання застосування санкцій до країн-порушників умов пакту, його прем’єр-міністр Жан-Клод Юнкер заявив: “Якщо їхні економіки перебувають у доброму стані, ми повинні мати змогу змусити країни-члени зменшити їхню заборгованість і їхні дефіцити. З іншого боку, якщо вони повідомляють про зниження темпів зростання, ми повинні відкинути ідею вимогливого й автоматичного апелювання до пакту”. Таким чином, позиції Президентства та Європейської комісії (вона висловила її в спеціальному комюніке в грудні минулого року) в принципі збігаються. Люксембург планує досягти згоди щодо механізму застосування пакту вже до березневої Європейської Ради. А цього тижня прем’єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер представить програму Президентства Європейському парламенту.

http://www.eu2005.lu/en/index.html 
http://euractiv.com http://www.euobserver.com

нагору