Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 23

Новини ЄС-Україна

Після проведення чесних і вільних виборів ЄС готовий поглибити співробітництво з Україною

Європейська Рада – саміт ЄС - привітала мирний характер подолання політичної кризи в Україні, віднайдення відповідного рішення в рамках правового поля держави та з повагою до її територіальної цілісності. Про це йдеться в ухваленій лідерами ЄС декларації. Європейська Рада закликала українське керівництво забезпечити, щоб переголосування другого туру президентських виборів відбулося у відповідності зі стандартами ОБСЄ та Ради Європи. „ЄС наголошує на стратегічній важливості України як свого ключового сусіди та партнера, - йдеться також у заяві. – ЄС і Україна мають спільні інтереси у подальшому посиленні політичного, економічного та культурного співробітництва. Тому Європейська Рада підкреслює, що ЄС націлений на поглиблені й особливі відносини, цілковито використовуючи нові можливості, які надає Європейська політика сусідства”. Європейська Рада привітала також затвердження Радою ЄС Плану дій з Україною й зазначила, що після завершення чесних і вільних президентських виборів Рада зі співробітництва Україна-ЄС якнайшвидше збереться, щоб розпочати реалізацію Плану дій і закласти фундамент для інтенсивнішого співробітництва. „Європейська Рада, - йдеться у документі, - також очікує на конкретні пропозиції від Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики та від Єврокомісії щодо шляхів зміцнення співробітництва з Україною з використанням усіх можливостей Плану дій, щоб поглибити її відносини з ЄС”.

http://ue.eu.int/en/summ.htm www.delukr.ec.europa.eu

Видано практичний посібник для журналістів

Вийшов з друку практичний посібник для журналістів „Європейський союз: пишемо, розповідаємо, показуємо”. Видання стало можливим завдяки фінансовій підтримці Представництва Європейської комісії в Україні і має на меті допомогти представникам медіа в роботі з тематикою ЄС. У посібнику – ознайомлення з можливостями якнайоперативнішого отримання інформації з тієї чи іншої інституції, практичні поради щодо роботи з прес-службами ЄС та контактні дані речників структур Євросоюзу, опис веб-сайтів, які можуть бути корисними при роботі з тематикою Європейського союзу та інше. Посібник розповсюджується безкоштовно. Журналісти можуть замовити його, надіславши запит із указанням своєї поштової адреси на електронну адресу delegation-ukraine-press@ec.europa.eu

Новини ЄС

Жозе Баррозу ще раз назвав пріоритети

Зайнятість, економіка та безпека будуть серед головних пріоритетів нової Єврокомісії протягом наступних п’яти років: про це свідчить виступ у Європарламенті її Президента Жозе Баррозу. „Щоб досягти взаєморозуміння союзу та його громадян, ми повинні щоденно завойовувати їхню довіру, даючи чіткі відповіді на питання, які їх турбують”, - зазначив, зокрема, він. У цьому зв’язку Жозе Баррозу заявив про наміри комісії трансформувати Лісабонську стратегію, чітко означивши її завдання й визначивши терміни їхнього виконання. Зупинився Президент і на питаннях, пов’язаних з розширенням ЄС. „Низка держав хочуть приєднатися до нашого союзу, - сказав він. - Ми повинні підготуватися, щоб прийняти їх, коли вони досягнуть наших стандартів. У нас також є сусіди і нам потрібно краще структурувати наші відносини з ними, щоб розв’язувати спільні проблеми й поширювати стабільність”.

http://www.europarl.europa.eu

Бюджет-2005: фінансова підтримка політичних пріоритетів

Європейський парламент схвалив бюджет ЄС на 2005 рік. Він становить 106,3 млрд.євро, що на 4,4% більше, аніж цього року. Зростання видатків обумовлене потребою цілковитої інтеграції країн, що приєдналися нинішнього року до союзу і, значною мірою, реформою Спільної сільськогосподарської політики (понад 10% бюджету буде спрямовано саме на це). Також бюджет ЄС на наступний рік вперше включає значне фінансування політичних пріоритетів союзу. „Ми забезпечили фінансові ресурси для розширеного ЄС, - заявила комісар ЄС з питань фінансового планування й бюджету Даліа Грібаускайте. – Належну підтримку отримали європейські пріоритети. Ми підвищили фінансування Лісабонської стратегії, поширення свободи, миру й справедливості і посилимо інформування громадян і дискусію про майбутнє союзу”.

http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Румунія, Болгарія й Хорватія: рух до ЄС триває за планом

Угоди про вступ до ЄС Румунії та Болгарії будуть підписані у квітні наступного року: про це домовилися лідери країн-членів ЄС. Як і раніше, вступ обох країн до союзу планується на 1 січня 2007 року. Щоправда, в угодах про вступ для кожної з держав буде присутня так звана „підстраховуюча стаття”, яка дає ЄС право відсунути приєднання держави у разі її неналежної підготовки. Щодо ще одного кандидата на вступ до ЄС – Хорватії, то для неї визначено дату початку переговорів – 17 березня, хоча це й обумовлено цілковитим співробітництвом країни з Міжнародним трибуналом ООН у справах колишньої Югославії.

http://ue.eu.int/en/summ.htm

Президентські „тріумвірати” вже розписано

Рада міністрів закордонних справ країн-членів ЄС затвердила розклад головування в союзі на період до середини 2020 року. Причому з початку 2007 року Президентство в Євросоюзі здійснюватиметься своєрідними „тріумвіратами” - групами з трьох держав, як і передбачено недавно підписаною Конституцією ЄС. Головними принципами утворення трійок є поєднання в кожній з них великих та малих країн, а також старих та нових членів ЄС. Щодо останніх, то першою з них скуштує президентського хліба Словенія, і зробить вона це разом із Німеччиною та Португалією (січень 2007 – липень 2008). У затвердженому розкладі фігурують і Болгарія з Румунією, що мають приєднатися до ЄС 2007 року: вони головуватимуть в союзі у 2018 та 2019 роках відповідно. А до 2007 одноосібно попрезидентствувати зможуть ще Люксембург, Британія, Фінляндія і Австрія.

http://ue.eu.int/en/summ.htm

Все, що потрібно імпортерам й експортерам

Єврокомісія створила веб-сайт, присвячений податковій та митній політиці союзу. Призначено його насамперед для бізнесменів, які знайдуть тут будь-яку потрібну інформацію. Особливо це стосується підприємців з третіх країн, які зможуть дізнатися про митні правила й тарифи для імпортування продукції до ЄС. Втім, знайдуть багато корисного для себе і окремі громадяни, які збираються подорожувати до Євросоюзу. Комісар ЄС з питань оподаткування та митного союзу Ласло Ковач з нагоди початку роботи сайту зазначив: „Цьогорічне розширення ЄС до 25 країн з подальшим розвитком базованої на знаннях економіки чітко підвищило вимоги до бізнесу та окремих громадян щодо володіння найостаннішою інформацією щодо податків та митниці. Малі та середні підприємства особливо страждають від нестачі відповідної інформації, що, таким чином , знеохочує їх від транскордонної роботи”.

http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm http://http://ec.europa.eu/taxation_customs/index_en.htm

ГАЛІЛЕО виходить на вирішальний етап

Європейська супутникова радіонавігаційна система ГАЛІЛЕО стане операційною вже 2008 року: за пропозицією Європейської комісії Рада ЄС затвердила її технічні характеристики, що дозволять завершити роботу над системою. „Поза сумнівом, Галілео є найдивовижнішим європейським технологічним проектом. Зараз ми на прямій лінії: наступного року побачимо запуск перших супутників, - заявив з цього приводу віце-президент Єврокомісії Жак Барро. – ГАЛІЛЕО буде такою самою технологічною революцією, як мобільні телефони. Цей проект засвідчить здатність Європи до здійснення об’єднаних зусиль в досягненні спільних цілей”. Очікується, що у створенні системи візьме участь і Україна. На розгортання ГАЛІЛЕО протягом 2006-2008 років планується виділити 2,2 млрд. євро.

http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm http://www.gallileoju.com

У ЄС розслідують причини високих цін на міжнародний роумінг

У Європейському союзі розпочато розслідування причин високих тарифів на послуги міжнародного роумінгу. Розслідування ініційоване Європейською регуляторної групою та підтримане Європейською комісією. „І як політик, і як споживач я добре усвідомлюю значення, який високі роумінгові ціни мають для громадян ЄС та конкурентоспроможності нашої індустрії, - заявила комісар з питань інформаційного суспільства та медіа Вівіан Редінг. – Чи то ми подорожуємо для бізнесу, чи то для відпочинку, але багато з нас отримують неприємний сюрприз, коли потім приходить відповідний чек”. Тепер всі оператори мобільного зв’язку у ЄС отримали анкети з запитаннями, на які вони повинні дати відповідь. Результатом нинішнього розслідування може стати прямий контроль цін на роумінг і, в свою чергу, їхнє зниження.

http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm http://erg.eu.int/documents/index_en.htm

Довіра до ЄС у його громадян значно зросла

Найбільший за майже десять останніх років рівень довіри до ЄС у його країнах-членах зафіксувало дослідження Євробарометра. 56% громадян позитивно оцінюють факт членства своїх країн у союзі (лише з травня нинішнього року цей показник зріс на 8%!), і лише 13% - негативно. Дві третини опитаних підтримують ухвалення Конституції ЄС, 53% виступають за подальше розширення союзу. „Це був рік оновлення й переосмислення для ЄС: рік історичного розширення, виборів до Європарламенту у 25 країнах-членах, початку роботи нової комісії й ухвалення Конституції, - зазначила віце-президент Єврокомісії Марго Валлстром. – І це дуже заохотило до більшої довіри до Євросоюзу, , до надзвичайно міцної підтримки ідеї Європейської конституції. Це важливий стимул у діяльності нової комісії, поштовх до втілення в життя її бачення процвітання й солідарності в ЄС”.

http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

ЄС оплачує культурне співробітництво

Приблизно 32 мільйони євро було витрачено цього року Євросоюзом на підтримку 233 проектів у галузі культури, більшість з яких орієнтована на збереження культурної спадщини. Це лише частина великої програми ЄС Культура-2000, участь у якій беруть 30 європейських країн і понад 850 структур. „Проекти, відібрані в рамках програми Культура-2000, ще раз ілюструють надзвичайне різноманіття європейських культур. Вони гратимуть велику роль в розвитку пан-європейського співробітництва в галузі культури”, - заявив комісар ЄС з питань освіти, тренінгів та культури й багатомовності Як Фігель. Згадана програма завершується 2006 року, але ще у червні цього року Єврокомісія запропонувала нову програму культурного співробітництва на 2007-2013 роки із загальним бюджетом понад 400 мільйонів євро.

http://ec.europa.eu/culture/eac /index_en.htm

Узгоджено амбітну стратегію дорожньої безпеки

Міністри транспорту країн-членів Євросоюзу узгодили амбітну стратегію підвищення безпеки на дорогах. Згідно з планами, її втілення має призвести до того, що до 2010 року кількість загиблих та поранених внаслідок дорожньо-транспортних пригод буде зменшена в ЄС вдвічі. Стратегія містить далекосяжні ініціативи, засновані на певному примусі. Зокрема, автовиробникам може бути запропоновано встановлювати в машини пристрої автоматичного контролю швидкості, попередження про перевищення її або ж автоматичного обмеження, протиалкогольні блокувальники тощо. Також страховим компаніям може бути рекомендовано подумати про шляхи заохочення безпечного водіння й стимулювання використання безпечних автомобілів. Втім, програми втілення стратегії в життя поки що немає. Очікується, що в середині наступного року оцінку таким перспективам висловить Єврокомісія.

http://euractiv.com

Стаття

Туреччина вступатиме за формулою „Так, але...”

Рішення Європейської Ради щодо початку переговорів про вступ до Євросоюзу Туреччини поповнило список надважливих рішень та подій, що мали місце в ЄС цього року. Поки що важко сказати, поставлено в турецькому питанні крапку чи три крапки: з одного боку стартова для перемовин дата 3 жовтня 2005 року не є безумовною, з боку іншого – ЄС залишає невизначеною дату завершення передвступного процесу навіть у разі його початку.

„Сьогодні Євросоюз відкрив свої двері для Туреччини”, - так прокоментував рішення глав держав і урядів країн-членів ЄС відразу ж після ухвалення Президент Єврокомісії Жозе Баррозу. Основні параметри його оголосив прем’єр-міністр головуючих в союзі Нідерландів Ян Петер Балкененде. „Лідери 25 країн вирішили сказати „так” початку переговорів про вступ з Туреччиною, - заявив він. – Це рішення ми ухвалили на основі аналізу, зробленого Європейською комісією... Метою переговорів є членство в ЄС. Переговори матимуть відкриту кінцеву дату, що означає відсутність гарантій щодо результату. Ми також обговорили що ми робитимемо, якщо переговори не будуть успішними. Ми погодилися, що в цьому разі кандидат на членство буде міцно залучений до європейських структур”.

Умовою для початку переговорів ЄС висунув суттєві кроки у напрямку визнання Туреччиною Кіпру. І хоча Європейська Рада відмовилася в цьому від жорстких або ж імперативних формулювань, проте обов’язковим названо поширення асоційованої угоди між ЄС та Туреччиною від 1963 року на десять нових країн-членів ЄС, зокрема й Кіпр. Що, власне, буде визнанням Анкарою „де-факто” грецько-кіпрського уряду.

Загалом, рішення глав держав та урядів ЄС не стало сенсацією, і навіть до певної міри несподіванкою. Дух його цілком витримано в руслі рекомендацій Європейської комісії, оприлюднених нею ще на початку жовтня, тобто, в руслі компромісної формули „Так, але...” Початок переговорів з Туреччиною підтримав і Європейський парламент. Хоча і серед глав держав і урядів, і серед європарламентаріїв єдності не було. Втім, досягнуті Європейською Радою формулювання цілком можуть задовольнити якщо й не всіх, то більшість. Саме рішення про початок переговорів є великим успіхом Туреччини та її прибічників у Євросоюзі: здійснилося те, чого Анкара добивалася понад 40 років. Противників може цілком влаштувати відсутність гарантій щодо вступу Туреччини до ЄС. До того ж, будь-яка країна Євросоюзу може визначити своє ставлення до вступу Туреччини шляхом всенародного референдуму– про проведення такого вже оголосила Австрія. Зрештою, у разі початку переговорного процесу 3 жовтня наступного року, завершення його в кращому разі не варто очікувати за 10-15 років. Часу на роздуми більш ніж досить.

http://ue.eu.int/en/summ.htm
http://www.euobserver.com
http://euractiv.com

нагору