Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 22

Новини ЄС-Україна

ЄС вітає рішення Верховного суду України

Прем’єр- міністр головуючих в Євросоюзі Нідерландів Ян Петер Балкененде привітав рішення Верховного суду України щодо переголосування другого туру президентських виборів і висловив сподівання, що це рішення посприяє швидкому розв’язанню політичної кризи в Україні. „ЄС залишається готовим для подальшої допомоги”, - йдеться в повідомленні Президентства. Зі спеціальною заявою виступив і Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єр Солана: „Я вітаю ухвалення рішення Верховним судом України. Європейський союз завжди закликав до вирішення політичної кризи правовими засобами згідно з конституційними процедурами країни. Я закликаю всі партії й інституції в Україні до повного співробітництва в імплементації рішення Суду в сенсі проведення чесних, вільних та прозорих виборів”.
http://ue.eu.int http://www.eu2004.nl

Новини ЄС

За початок, але без визначеного кінця: європарламентарії про переговори з Туреччиною


Комітет Європейського парламенту у закордонних справах висловився за початок переговорів про вступ до Євросоюзу Туреччини. „Початок переговорів буде стартовою точкою тривалого процесу без визначеної дати завершення, і переговори не ведуть апріорі й автоматично до вступу; незважаючи на те, що метою переговорів є членство Туреччини в ЄС, реалізація її амбіцій залежатиме від зусиль обох сторін; вступ, таким чином, не є автоматичним наслідком початку переговорів”- йдеться в ухваленій комітетом доповіді. Подібну точку зору щодо переговорів з Туреччиною висловила на початку жовтня Єврокомісія. Остаточне рішення має ухвалити Європейська Рада, яка відбудеться 16-17 грудня.
http://www.europarl.europa.eu

Болгарія – добре, Румунія - задовільно

Комітет Європейського парламенту у закордонних справах вважає, що Болгарія успішно дотримується передвступних вимог ЄС і угоду про вступ її до союзу може бути підписано вже на початку весни наступного року. Парламентарії наголосили також, що вступ Болгарії не повинен бути прив’язаний до вступу інших кандидатів. На увазі малася Румунія – саме в тандемі з нею планується приєднання Софії у 2007 році. Щодо Бухареста, то члени комітету також ухвалили доповідь, де висловлюється переконання в здатності країни підписати угоду про вступ наступного року. Проте Румунія очевидно відстає від Болгарії, і переговори про вступ її до ЄС ще не завершено. Європарламентарії вимагають подальших реформ у сферах юстиції, подолання корупції та дискримінації. Доповідь комітету є „заохочуюча – але вимоглива, вимоглива – але дружньо”.
http://www.europarl.europa.eu

Жозе Баррозу проти грунтовного перегляду правил єврозони

Президент Європейської комісії Жозе Баррозу висловився проти грунтовної ревізії Пакту стабільності й зростання – сукупності правил і зобов’язань, які забезпечують функціонування єдиної європейської валюти. На прес-конференції після першого засідання нової комісії він зазначив, що „не думає, що фундаментальний перегляд пакту сприяв би підвищенню довіри до євро”. Одним із головних правил євро, перегляду якого вимагають деякі країни-члени, є неперевищення 3-відсоткового дефіциту держбюджету.
http://www.euobserver.com

Французькі соціалісти сказали „так” Конституції ЄС

Більшість французьких соціалістів підтримують схвалення Конституції Євросоюзу: про це засвідчив проведений ними внутрішньопартійний референдум. Голосування стало однією з найважливіших подій в ЄС, адже позиція впливових у країні соціалістів у значній мірі визначатиме, як проголосує за Конституцію вся Франція. Внутрішньопартійне голосування соцпартія провела з огляду на існування всередині неї двох таборів - прихильників і противників Конституції. Лідер табору «так» Франсуа Олланд заявив, що «ця перемога є об’єднаним закликом до інших» і зазначив, що соціалісти повинні «справді пишатися собою та своєю партією». Очікується, що референдум зі схвалення Конституції ЄС відбудеться у Франції у травні.
http://www.euobserver.com

ЄС посилить боротьбу за рівність та недискримінацію

До кінця наступного року Європейська комісія має підготувати повідомлення (документ, що встановлює рамки політики ЄС у відповідній сфері) щодо рівності й недискримінації у Європейському союзі. Під час проведених комісією консультацій з громадськістю 88% тих, хто взяв у них участь ( а це національні державні органи, неурядові організації, роботодавці та просто громадяни) висловилися за збільшення зусиль союзу щодо подолання цієї проблеми. „Як заявив у своєму виступі перед Європейським парламентом президент Європейської комісії Жозеф Баррозу, фундаментальні права і боротьба з дискримінацією є найголовнішим пріоритетом для нової комісії, - зазначив комісар ЄС з питань зайнятості, соціальних справ та рівних можливостей Владімір Спідла. - Ці консультації дають нам солідну базу для широких дій ЄС проти всіх форм дискримінації”.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

ЄС досліджує, як літнім людям краще харчуватися

Семінар, присвячений проблемі харчування літніх людей, було проведено Європейською комісією. Учать в ньому взяли десятки дослідницьких організацій, діяльність яких оплачується Євросоюзом в рамках відповідних програм. „Дослідження з питань харчування для літніх людей відкриває нові можливості для попередження захворювань і покращення якості життя, - заявив комісар ЄС з питань науки і досліджень Янеж Поточнік. – Частка літніх людей у нашому суспільстві зростає. І наша політика тут спрямована на те, щоб такі люди жили довше і з гарним здоров’ям”. За даними Світової організації здоров’я, нині частка похилих людей становить у Європі 20%, і прогнозується її зростання до 25% у 2025 році. При цьому європейців „за 80” у 2000 році було 21,4 мільйона, а в 2025 має стати 35 млн.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Боротьба зі СНІД потребує більших зусиль

Європейський союз є другим за розмірами внесків донором у Глобальний фонд боротьби з ВІЛ/СНІД, малярією й туберкульозом у світі, що розвивається – на цьому наголосив з нагоди Міжнародного дня боротьби з ВІЛ/СНІД комісар ЄС з питань розвитку і гуманітарної допомоги Луї Мішель. «Міжнародний день боротьби зі СНІД повинен вкотре нагадати всім про потребу посилення наших зусиль у подоланні ВІЛ/СНІД в Європі і в усьому світі в час, коли епідемія продовжує поширюватися й число людей, що живуть нині з ВІЛ/СНІД наблизилася до 40 млн», - зазначив він.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

За чисте повітря

Європейська комісія розпочала інтернет-консультації з громадськістю а рамках підготовки Плану дій, що матиме на меті зменшення забруднення повітря. Консультації триватимуть до 31 січня, а сам документ має бути оприлюднено в середині наступного року. „Нас турбує вплив забрудненого повітря на людський організм, але щоб належним чином на це реагувати, ми повинні більше розумітися на відповідних причинах і наслідках”, - заявив комісар ЄС з питань довкілля Ставрос Дімас. Дослідження свідчать, що брудне повітря коштує кожному мешканцю ЄС 9 місяців життя; щороку понад 22 000 передчасних смертей в ЄС спричинені високим вмістом в повітрі озону; 23 % лісів перебувають під загрозою забруднення внаслідок випадення дощів надмірної кислотності; 63% європейської екосистеми перебуває в небезпеці через великий вміст нітрогену.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Громадяни висловлюються за більшу увагу до спорту

63% громадян країн-членів Євросоюзу хочуть більшого співробітництва між ЄС, спортивними організаціями та національними урядами. Такими є дані Євробарометру, оприлюднені ним з нагоди завершення Європейського року освіти через спорт. Деякі інші дані такі: 78% мешканців ЄС вважають спорт одним із засобів покращення здоров’я; для 86% опитаних заняття спортом є альтернативою такому неактивному проведенню дозвілля як телебачення, відеоігри та інтернет. Отож не дивно, що 80% мешканців ЄС хотіли б більшої присутності спорту у шкільних програмах, і така ж кількість людей хоче кращого співробітництва між освітніми установами і спортивними організаціями.
http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

ВВП на душу населення: лідирує Люксембург

Найбільший рівень валового внутрішнього продукту на душу населення в ЄС має Люксембург, найнижчий – Латвія. Такі дані, що грунуються на цифрах 2003 року, оприлюднив Євростат. Тобто, якщо взяти за 100% середній для розширеного Євросоюзу показник, то Люксембург має 215%, а Латвія – лише 41%. Другою у цьому традиційному для Євростату рейтингу йде Ірландія – 133%, за нею Данія – 123%, Австрія – 122% та Нідерланди – 121%. Щодо країн, які приєдналися до ЄС цього року, найкращі справи у Кіпру (83%), Словенії (77%) та Мальти (75%). Євростат досліджував також і показники країн-кандидатів на вступ до ЄС: Хорватія – 46%, Болгарія та Румунія – по 30% і Туреччина – 28% від середнього для ЄС показника.
http://ec.europa.eu/eurostat

Стаття

В один голос

Усі головні інституції Європейського союзу зайняли спільну позицію щодо ситуації в Україні. Вони наголошували, зокрема, на неприйнятності оголошених ЦВК результатів через їхню сфальсифікованість й виступали за переголосування другого туру президентських виборів в Україні та мирне розв’язання нинішньої кризи. На таку одностайність звернула увагу під час дискусії, що відбулася у Європейському парламенті, комісар ЄС з питань зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер. ”Я дуже задоволена бачити ЄС – Раду, Комісію та Парламент – який промовляє в один голос”, - заявила вона.

Практично в один голос промовляли під час дискусії з ситуації в Україні і різні політичні групи всередині Європарламенту. Виступаючи від імені групи Європейської народної партії – Європейських демократів, польський депутат Яцек Сариуш-Вольский наголосив на тому, що події в Україні були безпрецедентними й стали „тремтливим кроком на шляху до демократії”. Він порівняв їх з тими, що відбулися 15 років тому в Гданську й призвели до появи руху „Солідарність”. Підтримка Євросоюзу, наголосив парламентарій, стосується демократії, а не якоїсь однієї зі сторін. „Сьогодні ми всі українці, які говорять мовою демократії і свободи”, - заявив пан Сариуш-Вольський. Він також наголосив на важливості України для ЄС і висловив думку, що, за можливості, союз повинен надати Україні статус держави з ринковою економікою та спростити візовий режим з нею. Завершив депутат свій виступ українською мовою. Цілковиту підтримку сказаному паном Сариушом-Вольським висловив представник Німеччини Мартін Шульц, який виступав від імені споконвічних опонентів Європейської народної пратії – соціалістів. Він також закликав до мирного врегулювання ситуації та підтримки територіальної цілісності України. Поляк Броніслав Геремек від імені групи ліберал-демократів привітав той факт, що багато європарламентаріїв прийшли на засідання з помаранчевими елементами в одязі, а сам цей колір він назвав „кольором свободи”. ЄС, зазначив Броніслав Геремек, „не повинен сприймати брехню, і ми всі підтримуємо український народ, що протестує на вулицях Києва. Це час для Європи відкритися Україні”. Ребекка Хармс з Німеччини виступаючи від імені зелених заявила, що щойно повернулася з України і для неї очевидно: якщо загроза застосування сили і була, то виходила вона не від демонстрантів, а від старої влади. На її думку, ЄС повинен прислуховуватися до вимог „помаранчевих революціонерів” і наполягати на переголосуванні другого туру виборів до кінця грудня. „Європейський дух, - заявила вона, - присутній в ці дні в Києві більше, ніж будь-де”. Француз Франсіс Вортц, лідер групи об’єднаних лівих, також відзначив мирний характер акцій протесту, і наголосив, що вже тепер є очевидними зміни в українському суспільстві. Філіп Адвент з Польщі, виступаючи на користь Групи за незалежність та демократію, також привітав мирний характер демонстрантів, їхній ентузіазм. “Справа не в тому, що одна сторона була „чорною”, а друга „білою”: просто одна сторона була цілком правильно звинувачена в порушенні демократичних виборчих принципів”, - зазначив він.

В ухваленій Європейським парламентом резолюції висловлено „солідарність з народом України, право якого вільно обирати свого президента має бути визнано й реалізовано, а не придушено”. Парламентарії засудили умови, в яких відбувався другий тур виборів, порушення та явну фальсифікацію під час підрахунку голосів. Парламент „закликав „державні органи України скасувати результати другого туру виборів Президента та повторно організувати цей другий тур до кінця цього року за участю міжнародних спостерігачів, при цьому гарантуючи відкритий і прозорий виборчий процес у відповідності до міжнародних демократичних стандартів як під час передвиборчої кампанії, так і під час самого голосування та підрахунку голосів, суттєво вдосконаливши при цьому умови виборчої кампанії”. В резолюції наголошено, що „Російська Федерація і особливо Президент Росії доклали значних зусиль для того, щоб вплинути на результати виборів Президента України та забезпечення перемоги одного з кандидатів, а саме В.Януковича”. Європарламент висловив рішучу підтримку територіальній цілісності України і у випадку задовільного вирішення нинішньої ситуації закликав ЄС „прискорити ратифікацію Плану дій Україна-ЄС, заохотити найшвидше втілення цього плану та включити нові заходи, спрямовані на посилення ролі громадянського суспільства”.

Європарламентарії наголошували також на потребі активнішої участі Європейського союзу в урегулюванні ситуації, що склалася в Україні. Вони закликали до більшої присутності союзу і під час можливого переголосування другого туру. Під час дискусії підіймалися й питання подальшого розвитку відносин України та ЄС, зокрема й членства нашої країни в союзі. Комісар ЄС з питань зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер підкреслила: хоча питання членства не стоїть на порядку денному, проте двері ЄС для України не зачинені.
http://www.europarl.europa.eu
www.delukr.ec.europa.eu

нагору