Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 20

Новини ЄС-Україна

Посли і європарламентарії закликали українську владу припинити порушення демократичних норм

„Під час передвиборчої кампанії Європейський союз постійно спонукав українську владу негайно припинити постійні порушення демократичних норм і дати народу України вільно зробити свій вибір. Ми ще раз повторюємо свій заклик сьогодні”, - йшлося в заяві голів дипломатичних місій ЄС в Україні щодо виборів Президента України, оприлюдненій напередодні їх першого туру. „Те, чи буде дозволено народу України здійснити його право на вільний і чесний вибір, і чи буде визнано вільне виявлення його політичної волі, матиме значний вплив на стратегічний курс України у наступному десятиріччі”, - підкреслили дипломати. З відповідною резолюцією напередодні голосування виступив і Європарламент. Парламентарії закликали українське керівництво покласти край порушенням демократичних процедур. Водночас вони висловили підтримку зусиллям українського народу, спрямованим на встановлення істинної демократії, верховенства права і поваги до прав людини в Україні.
www.delukr.ec.europa.eu http://www.europarl.europa.eu

Президентство ЄС закликає усунути недоліки до другого туру

„Президентство Європейського союзу висловлює жаль з приводу, що президентські вибори в Україні не відповідали значному числу стандартів Ради Європи, ОБСЄ та іншим критеріям демократичних виборів, і що протягом передвиборчої кампанії не було створено чесних умов для всіх кандидатів. Таким чином не було забезпечено вільного виявлення думки виборців щодо їхнього вибору серед кандидатів”, - йдеться в заяві, оприлюдненій головуючими в ЄС Нідерландами після першого туру виборів Президента України. Документ містить заклик до українського керівництва усунути недоліки до другого туру виборів. Президентство закликає українське керівництво забезпечити, щоб за час, що залишився до другого туру виборів 21 листопада, були б створені умови, що забезпечили б чесні й вільні вибори й дали б українському народу змогу обрати кандидата шляхом їхнього власного й вільного вибору.
http://www.eu2004.nl/


Новини ЄС

Нова Єврокомісія знову готова до затвердження

Президент нової Єврокомісії Жозе Баррозу вніс до її складу зміни із врахуванням вимог Європарламенту, який має затвердити нову виконавчу інституцію ЄС. Так, замість попередньої кандидатури італійця Рокко Бутільоне на посаду комісара ЄС з питань юстиції та внутрішніх справ запропоновано чинного міністра закордонних справ Італії Франко Фраттіні. Замінила свого кандидата й Латвія: замість Інгриди Удре у комісії працюватиме Андрес Пієбалгс, що займеться питаннями енергетики. Очікується, що голосування з затвердження нового складу комісії відбудеться під час найближчого сесійного тижня Європарламенту, який почнеться з 15 листопада. 27 жовтня, після дискусії в парламенті, Жозе Баррозу взяв тайм-аут для внесення коректив. „Це нормальна частина процесу. Зупинка годинника є найкращим шляхом для віднайдення рішенння”, - заявив тоді Жозе Баррозу.
http://www.euobserver.com http://www.eupolitix.com

Співробітництво у сфері юстиції та внутрішніх справ входить у нову стадію

Лідери країн-членів ЄС схвалили нову п’ятирічну програму співробітництва у газузі юстиції і внутрішніх справ, головними об’єктами якої є прикордонний контроль, нелегальна імігарція та надання притулку. „Європа завтрашнього дня буде Європою без внутрішніх кордонів, тому ми повинні інтенсивно працювати над проблемою надання притулку”, - заявив, зокрема, прем’єр-міністр головуючих в ЄС Нідерланів Ян Пітер Балкененде. У своїй підсумковій декларації глави держав та урядів відзначили, що друга стадія розвитку спільної політики у сфері притулку, міграції та прикордонного контролю „повинна базуватися на солідарності і чесному поділі відповідальності, включаючи її фінансову сторону, та на тіснішій і практичній координації дій між країнами-членами”.
http://ue.eu.int

Європарламент висловиться щодо початку переговорів про вступ з Туреччиною

Європейський парламент 2 грудня висловить свою думку щодо початку переговорів про вступ до ЄС Туреччини: про це журналістам повідомив Президент ЄП Йозеф Борель. „Нам потрібна жива всеєвропейська дискусія з цього приводу”, - заявив він. Європейський парламент як єдина інституція ЄС, що обирається безпосередньо народом, має цілковите право висловитися, додав його глава. Очікується, однак, що і дискусія, і голосування будуть непростими, адже Європарламент глибоко розділений у „турецькому” питанні. Та в будь-яком разі ухвалена ЄП резолюція матиме необов’язковий характер, і остаточне рішення ухвалять глави держав та урядів країн-членів ЄС на Європейській Раді, що відбудеться 16-17 грудня. Минулого місяця розпочати переговори з Туреччиною рекомендувала Європейська комісія.
http://www.euobserver.com

Хав’єр Солана наголошує на зовнішньополітичному значенні Конституції

„Можливо, найважливішим нововведенням у сфері зовнішньої політики є створення посади міністра закордонних справ, - заявив з нагоди підписання Конституції союзу Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єр Солана. – Ця посада дасть можливість об’єднати в одній особі різні складові зовншініх зносин ЄС як економічного, так і політичного характеру і дасть нам змогу вести узгоджену діяльність”. Раніше глави держав та урядів членів ЄС уже узгодили кандидатуру майбутнього міністра – це той таки пан Солана. Очікується, що до виконання своїх міністерських обов’язків він стане щонайраніше 2006 року. Проте вже зараз між державами-членами розпочалися неформальні консультації щодо майбутньої дипломатичної служби ЄС, а сам Хав’єр Солана, як припускають, свої перші ідеї щодо цього подасть після початку роботи нової Єврокомісії.
http://ue.eu.int

Лідери ЄС привітали Буша з перемогою

Глави держав і урядів країн-членів ЄС привітали Джорджа Буша з переобранням на посаду Президента США. „Наші тісні трансатлантичні відносини, засновані на відданості спільним цінностям, є фундаментальними для прагнення Європи до досягнення в усьому світі миру, безпеки та процвітання, - йдеться в привітанні. – Наші глибокі політичні, економічні та культурні зв’язки роблять нас природними союзниками”. Своє вітання Джорджу Бушу надіслав і Президент Європейської комісії Романо Проді.
http://ue.eu.int http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Єврокомісія посилює боротьбу зі смертоносними хворобами

Єврокомісія ухвалила документ, спрямований на посилення зусиль у боротьбі з ВІЛ/СНІДом, малярією та туберкульозом. Пріоритетом цієї стратегії стане подолання бідності. Ухвалений документ вперше пропонує розглядати три захворювання в контексті прав людини та безпеки людства загалом, що знайде свій відбиток у зовнішніх відносинах союзу. Комісар ЄС з питань розвитку та гуманітарної допомоги Пол Нельсон наголосив: „Протягом останніх п’яти років комісія атакувала ВІЛ/СНІД, малярію та туберкульоз з усіх можливих позицій – чи то в сфері розвитку, чи торгівлі, досліджень і здоров’я. Ухваленням основ нової політики комісія зміцнює свої позиції і може залишатися на передовому фронті боротьби проти цих трьох смертоносних хвороб”. На період 2003-2006 роки Єврокомісія виділила на ці цілі понад 1,1 млрд. євро. За статистикою, щорічно в світі від ВІЛ/СНІД, малярії та туберкульозу вмирає 6 млн. осіб.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Приз Сахарова-2004 отримають білоруси

Щорічну відзнаку Європейського парламенту Приз Сахарова присуджено Білоруській асоціації журналістів, що займається захистом незалежних медіа, відстежує порушенння свободи слова й оприлюднює інформацію на власному веб-сайті. Президент Європарламенту Йозеф Борель назвав цьогорічний вибір лауреата „дуже позитивною подією”. „Результати останніх подій в країні ще чіткіше засвідчили, що ті, хто бореться за свободу ЗМІ в Білорусі та й будь-де в світі, заслуговують нашої підтримки”, - заявив він. Приз Сахарова присуджується Європарламентом з 1988 року, і його лауреатами можуть стати особи або організації, що зробили значний внесок у боротьбу за права людини та верховенство права у своїх державах. Окрім морального задоволення від нагороди, володарі призу отримують чек на 50 000 євро.
http://www.europarl.europa.eu

Британцям роз’яснять переваги Конституції ЄС

Британський уряд видасть 48-сторінковий посібник, покликаний покращити розуміння британцями ЄС і, насамперед, питань, пов’язаних з нещодавно підписаною Конституцією союзу, розвіяти деякі вкорінені в країні міфи й побоювання. Наклад посібника становитиме близько 200 тисяч екземплярів. „Це безпосередній, базований на фактах гід по Європейському союзу, який роз’яснює, які зміни несе ухвалення Конституції і чому ці зміни корисні для Британії та Європи”, - заявив речник міністерства закордонних справ Британії. Посібник видано врамках підготовки до всенародного голосування з Конституції ЄС, яке має відбутися орієнтовно на початку 2006 року.
http://euractiv.com

Міністри визначилися з термінами видачі „біометричних” паспортів

Міністри внутрішніх справ країн ЄС домовилися розпочати видачу паспортів з цифровими фотографіями протягом 18 місяців та додати до цього відбитки пальців володарів документів протягом 36 місяців. Крім цього, персональні та біометричні дані будуть зберігатися в національних базах даних країн-членів ЄС та у всесоюзному реєстрі. Це продиктовано як потребами боротьби з нелегальною міграцією й тероризмом, так і вимогами США щодо внесення до паспортів біометричних даних як умову для збереження безвізового режиму у відносинах Штатів з низкою країн ЄС.
http://ue.eu.int http://euractiv.com


Корисні для висвітлення тематики ЄС інтернет-джерела

Інтернет-джерела ЄС:

Європейський союз в інтернеті - http://www.europa.eu/
Інформаційний бюлетень ЄС – http://europa.eu/newsletter/index_en.htm
Європейський парламент - http://www.europarl.europa.eu
Європейська комісія - http://www.http://ec.europa.eu
Генеральний директорат Єврокомісії з питань зовнішніх відносин – http://http://ec.europa.eu/external_relations/index.htm
Інформаційний бюлетень Генеральний директорат Єврокомісії з питань розширення – http://http://ec.europa.eu/enlargement/docs/newsletter/latest_weekly.htm
Делегація Європейської комісії в Україні - www.delukr.ec.europa.eu
Рада Європейського Союзу - http://ue.eu.int/en/summ.htm
Євростат – http://ec.europa.eu/eurostat
Євробарометр - http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Спеціалізовані сайти:

EU for journalists – http://www.eu4journalists.com
EUobserver – http://www.euobserver.com
EurActiv - http://euractiv.com
EUpolitix - http://www.eupolitix.com
EUABC - http://www.euabc.com


Стаття "Увертюра до серйозної розмови щодо Лісабонської стратегії"

Втілення в життя так званої Лісабонської стратегії було головним питанням у порядку денному Європейської Ради, що відбулася наприкінці минулого тижня. Чотири з половиною роки тому у столиці Португалії лідери країн-членів ЄС ухвалили всеосяжний документ, покликаний до 2010 року перетворити союз на найдинамічнішу та найконкурентнішу економіку в світі. І нині на розгляд глав держав і урядів було представлено доповідь щодо втілення Лісабонської стратегії, підготовлену Групою експертів високого рівня на чолі з колишнім прем’єром Нідерландів Вімом Коком.

Доповідь вийшла досить критичною. Вім Кок застеріг лідерів країн ЄС, що союз може „серйозно відхилитися від своєї цілі”. Експерти нарікають на брак політичної волі з боку країн-членів, недостатню координацію зусиль щодо втілення в життя, конфлікти пріоритетів. Водночас доповідь відкидає пропозиції щодо зміни кінцевого терміну втілення в життя Лісабонської стратегії, даючи низку пропозиції щодо виправлення ситуації. Вони стосуються практично всього, з чого зітканий процес: інформаційного суспільства, внутрішнього ринку, покращення умов для підприємництва, вдосконалення ринку праці, збереження довкілля.

Представляючи документ, новий Президент Європейської комісії Жозе Баррозу заявив, що це „реалістична, хоча й тривожна, оцінка ходу процесу”. „Це свідчить про те, що ми повинні діяти вже нині, надолужуючи згаяний час”, - заявив він. На його думку, ЄС повинен „перефокусуватися” щодо імплементації „Лісабону”, визначившись із найнагальнішими із нинішніх виписаних в стратегії 120 пріоритетних та першочергових дій. Одним з пріоритетів Жозеф Баррозу назвав потребу кращої організації реформаторських зусиль. Він нагадав, що у новому складі Європейської комісії буде група комісарів з питань Лісабонської стратегії, яку він сам і очолить.

Власне, дискусія, що відбулася у Брюсселі, стала своєрідною увертюрою до значно грунтовнішої розмови, яку заплановано на березень наступного року. Європейська Рада у своїх висновках „підтвердила дійсність та значимість процесу, започаткованого в Лісабоні у березні 2000 року і спрямованого на суттєве підвищення конкурентноздатності європейських економік через збалансовану стратегію з економічним, соціальним та екологічним вимірами”. До кінця січня наступного року Європейська комісія повинна підготувати проміжний огляд виконання стратегії, беручи до уваги не лише доповідь групи Віма Кока, а й оцінки ситуації з боку країн-членів. Цей документ буде розглянуто під час весняної, наступного року, Європейської Ради – саме тоді виповниться п’ть років від часу започаткування Лісабонського процесу. Тоді ж лідери країн-членів визначаться з конкретними діями щодо подальшої імплементації стратегії. “Ми повинні продовжувати шлях”, - заявив прем’єр-міністр головуючих в ЄС Нідерландів Ян Пітер Балкененде.
http://ue.eu.int http://euractiv.com http://www.euobserver.com

нагору