Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 19

Новини ЄС-Україна

!На наступний тиждень заплановано розсилку позачергового, спеціального випуску „Вісника Євросоюзу”, присвяченого початку роботи нового складу Європейської комісії.

Мільйон євро на вільні й чесні вибори

Європейський союз зобов’язався надати Україні допомогу у проведенні вільних і чесних Президентських виборів. 1 мільйон євро буде виділено Центральній виборчій комісії, громадській організацій „Стаття 19”, Творчому центру „Counterpart”, Центру політичної освіти, місцевим регіональним молодіжним громадським організаціям та іншим на здійснення проектів інформаційного, навчального, просвітницького характеру під час передвиборчої кампанії. Подальшу інформацію можна отримати на сайті www.delukr.ec.europa.eu або у координатора з питань преси та інформації Представництва Єврокомісії в Україні, Молдові та Білорусі Аньє Шуберт anje.schubert@ec.europa.eu

Україна долучиться до „Галілео”

Рада ЄС з питань транспорту, телекомунікацій та енергетики дала „зелене світло” Європейській комісії на початок переговорів з Україною щодо укладення угоди зі співробітництва у розвитку Європейської супутникової навігаційної системи „Галілео”. Угода містить питання багатостороннього індустріального співробітництва, досліджень та наукової діяльності, інвестицій. Таким чином проект „Галілео”швидко стає міжнародним. Ініційовані ЄС угоди зі співробітництва в цьому проекті вже підписано з Китаєм та Ізраїлем, тривають переговори з Індією, Росією, Бразилією, Південною Кореєю, Мексикою та Австралією. Підписано також угоду з США, яка передбачає, що „Галілео” буде сумісною з американською сателітною системою GPS.
http://ue.eu.int


Новини ЄС

Конституцію ЄС буде підписано у п’ятницю

У п’ятницю 29 жовтня в Римі глави держав і урядів та міністри закордонних справ 29 європейських країн будуть присутніми на церемонії підписання Договору та Заключного акту, що започатковують Конституцію ЄС. Документи підпишуть 25 країн, які є сьогодні членами ЄС. Тим часом Італія оголосила про свій намір стати першою державою, яка ратифікує підписану Конституцію: її міністр закордонних справ Франко Фраттіні заявив, що це, можливо, станеться до Різдвяних канікул. Таким чином Італія може випередити Іспанію, яка поки що в цьому неофіційному змаганні була першою, призначивши референдум з ухвалення Конституції ЄС на 20 лютого наступного року.
http://ue.eu.int
http://www.euobserver.com

До євро ще не готові

Поки що жодна з країн, які приєдналися цього року до ЄС, не готова до запровадження у себе євро - такий висновок містить оприлюднена Єврокомісією доповідь. Тобто, жодна з них не відповідає пяти потрібним для цього критеріям: цінової стабільності, дефіциту держбюджету, стабільності обмінного курсу національних валют, величини процентних ставок та законодавства. „Під час вступу до ЄС ними було досягнуто великого прогресу проте шлях до запровадження євро потребує подальших зусиль”, - наголосив комісар ЄС з економічних та монетарних питань Жоакін Алмуніа. Найбільш готовою до переходу на євро виглядає Литва, яка відподає трьом з п’яти критеріїв, тоді як Польща та Угорщина не дотягують до жодного. Цікаво, що лише трьом критеріям відповідає також і представник „старого ЄС” Швеція – яка, щоправда, бажання змінити свою крону на єдину європейську валюту поки що не має.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Переговори з Сербією і Чорногорією поновляться

Міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзу підтримали ініціативу Європейської комісії щодо поновлення переговорів з Сербією і Чорногорією з перспективою набуття цією державою членства в Євросоюзі. Як висловився комісар ЄС з питань зовнішніх відносин Кріс Паттен, „ЄС не хоче бачити Сербію і Чорногорію позаду її сусідів”, маючи на увазі Хорватію, Словенію та Македонію. Кріс Паттен повідомив, що комісія нині готує доповідь, яка міститиме висновок щодо можливості розпочати з Сербією і Чорногорією переговори з укладення Угоди про стабілізацію та асоціацію. Доповідь повинна бути готовою на початку наступного року. А рішенню Ради міністрів закордонних справ передувала угода між Сербією і Чорногорією вести переговори з ЄС за принципом „подвійної колії” – тобто для кожної республіки індивідуально в сферах, де вони діють окремо. Проте остаточною метою є укладення спільної для Бєлграда й Подгориці угоди з ЄС.
http://ue.eu.int

Європарламент підтримав територіальну цілісність Грузії

Європейський парламент в ухваленій ним резолюції висловив свою підтримку суверенітету та територіальній цідлісності Грузії. Приводом для резолюції стали президентські вибори в Південній Осетії, які європарламентарії назвали „нелегітимними”. Вони закликали Раду ЄС та Єврокомісію підтримати інтенсифікацію переговорного процесу під егідою ООН та висловили думку, що комісія повинна „цілком залучити Росію до цього процесу”. А також що Рада та Єврокомісія повинні „включити тему територіальної цілісності Грузії в порядок денний переговорів з Росією в рамках Угоди про партнерство та співробітництво”. Європарламентарії, крім того, закликали Москву виконати зобов’язання, взяті нею на саміті ОБСЄ 1999 року щодо зменшення кількості та виведення російських збройних сил з Грузії.
http://www.europarl.europa.eu

Транспортна інтеграція

Із засідання Групи Високого Рівня розпочався недавно ініційований Європейською комісією процес сполучення головних транспортних магістралей ЄС із такими ж в країнах, що з ним сусідують. Група складається з представників Президентства ЄС, Єврокомісії, усіх країн-сусідів союзу та міжнародних фінансових інституцій. Учасники першої зустрічі визначали критерії пріоритетності коридорів, фінансування та ефективного використання цих транспортних мереж. „Гарне транспортне сполучення між ЄС та його сусідами є суттєвим для торгівлі та економічного розвитку”, - підкреслила головуюча на зустрічі Лойола де Паласіо, віце-президент Єврокомісії, що курує питання транспорту та енергетики. Кінцевою метою Групи Високого Рівня є вироблення відповідних пропозицій для Європейської комісії.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Система преференцій стане ефективнішою

Єврокомісія пропонує покращити існуючу Генеральну систему преференцій (ГСП) Європейського союзу на період з 2006 по 2008 рік. ГСП – це головний інструмент допомоги ЄС країнам, що розвиваються, через полегшення доступу їхніх товарів до ринку Євросоюзу. Ухвалені комісією пропозиції мають на меті спростити нинішню систему, збільшити кількість продукції, якої ГСП стосується, сфокусуватися на наданні допомоги державам, які цього найбільше потребують, заохочувати країни, що відповідають певним критеріям сталого розвитку і гарного адміністрування. „ЄС вже й так є найбільшим надавачем преференцій країнам, що розвиваються, імпортуючи їхньої продукції більше, ніж інші найрозвинутіші країни разом узяті, - зазначив комісар ЄС з питань торгівлі Паскаль Ламі. – Але ми прагнемо робити ще більше”. Пропозиції розіслані до Ради ЄС, Європарламенту і Соціального та Економічного комітету і мають бути затвердженими до 1 липня наступного року.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Війна з тютюном триватиме

Нову доповідь щодо вживання в ЄС тютюну оприлюднив комісар з питань громадського здоров’я Девід Байрн. 300-сторінковий документ містить огляд ситуації з палінням в країнах ЄС, впливу його на здоров’я, огляд тютюнової індустрії тощо. Презентуючи документ, комісар заявив: „Справжнім обличчям паління є хвороби, смерті та жах, а не привабливість та вишуканість супермена, як це хоче змалювати тютюнова індустрія. ЄС повинен наполегливо роз’яснювати це молоді”. Він позитивно оцінив результати проведеної в ЄС 3-річної антитютюнової кампанії під назвою „Будь вільним сказати „Ні” й оголосив про початок нової, вартістю 72 мільйони євро. Девід Байрн також повідомив, що комісією затверджено для розповсюдження в ЄС 42 нових види антитютюнових плакатів. Раніше можливий наступник Байрна Маркос Кіпріану заявив, що добиватиметься повсюдної заборони в ЄС паління на робочих та в громадських місцях.
http://ec.europa.eu/health/index_en.htm

Корупції в Євросоюзі доводиться нелегко

Країни Європейського союзу перебувають у списку найменш корумпованих у світі – про це свідчить дослідження, проведене організацією „Transparency international”. Більше того, Фінляндія очолює список , маючи 9,7 балів за 10-бальною „некорупційною” шкалою. Данія посідає 3 місце, Швеція – 6-те. Загалом, серед двадцяти найблагополучніших у цьому відношенні держав, десять – члени ЄС. Найгірша ситуація у Польщі - 67 місце (3,5 бали ). Проте жодна з країн ЄС та кандидаток на вступ до нього не опустилася нижче 3-бальної межі, за якою рівень корупції класифікується дослідниками як „нестримна” або ж „свавільна”. Україна в цьому списку посідає 122 місце (2,3 бали), Молдова – 114-те, Білорусь – 74-те. Усього було досліджено ситуацію в 146 державах світу.
www.transparency.org

Сирія стає „асоційованою” з ЄС

Після семи років переговорів Європейський союз та Сирія підписали асоційовану угоду, яка передбачає співробітництво у трьох сферах: політичній, економічній та соціально-культурній. Зокрема, у сфері політики заплановано започаткувати постійний діалог, особливо щодо нерозповсюдження зброї масового знищення та протидії тероризму, а економічний розділ документу передбачає створення зони вільної торгівлі між ЄС та Сирією до 2010 року. Подібні асоційовані угоди ЄС вже має із Ізраїлем, Палестинською автономією, Алжиром, Єгиптом, Йорданією, Ліваном, Марокко, Тунісом та Туреччиною. Тобто з країнами, визначеним свого часу для укладення цих документів (які не передбачають повноправного членства) в ході так званого Барселонського процесу.
http://euractiv.com


Що відбуватиметься в Євросоюзі (анонс) 

У вівторок у Європейському парламенті розпочнеться процес затвердження нового складу Єврокомісії, точніше кажучи – 24 членів її Колегії, тобто комісарів. Голосування заплановане на середу, 27 жовтня. Європарламент голосує щодо всього складу комісії й не може відхилити окремих її членів.

29 жовтня у Римі відбудеться урочиста подія – підписання Конституції Євросоюзу. Рим обрано не випадково: саме тут 1957 року було ухвалено документ про створення Європейського Економічного Співтовариства, Європейського співтовариства з атомної енергії та про підписання найважливіших установчих угод. Нинішнє ж підписання дасть зелене світло для опдальших ратифікаційних процедур у країнах-членах.

У понеділок 1 листопада до виконання своїх обов’язків стане новий склад Європейської комісії –звісно, у разі затвердження його парламентом кількома днями раніше. Буде офіційно оприлюднено її програму, пріоритети діяльності тощо.

Крім того, цей тиждень та початок наступного будуть позначені підготовкою до чергового саміту Євросоюзу – Європейської Ради, яка відбудеться 4-5 листопада у Брюсселі.


Корисні для висвітлення тематики ЄС інтернет-джерела

Інтернет-джерела ЄС:

Європейський союз в інтернеті - http://www.europa.eu/
Інформаційний бюлетень ЄС – http://europa.eu/newsletter/index_en.htm
Європейський парламент - http://www.europarl.europa.eu
Європейська комісія - http://www.http://ec.europa.eu
Генеральний директорат Єврокомісії з питань зовнішніх відносин – http://http://ec.europa.eu/external_relations/index.htm
Інформаційний бюлетень Генеральний директорат Єврокомісії з питань розширення – http://http://ec.europa.eu/enlargement/docs/newsletter/latest_weekly.htm
Делегація Європейської комісії в Україні - www.delukr.ec.europa.eu
Рада Європейського Союзу - http://ue.eu.int/en/summ.htm
Євростат – http://ec.europa.eu/eurostat
Євробарометр - http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Спеціалізовані сайти:

EU for journalists – http://www.eu4journalists.com
EUobserver – http://www.euobserver.com
EurActiv - http://euractiv.com
EUpolitix - http://www.eupolitix.com
EUABC - http://www.euabc.com

Лічені дні залишилися до завершення мандату нинішньої Європейської комісії. Команда Романо Проді залишає виконавче кермо Європейського союзу на своїх наступників під керівництвом Жозе Баррозу. Комісія, що пройшла за свій п’ятирічний термін вогонь, воду й мідні труби, може бути цілком задоволеною своєю роботою. Власне, для цього досить і самої причетності до численних доленосних для союзу справ і рішень, що були ухвалені за останні п’ять років. Передвступна підготовка нинішніх новобранців союзу й саме розширення, запровадження євро, узгодження Конституції, складні інституційні реформи, вироблення Європейської політики сусідства.. Список можна продовжувати.

Президент Єврокомісії Романо Проді оголосив його весь під час свого прощального виступу в Європейському парламенті. „Європейське об’єднання, що включало прийняття десяти нових членів,чіткий графік для інших кандидатів і реальні перспективи повноправного членства для балканських країн – це той величезний внесок, який союз міг зробити для стабілізації та розвитку всього континенту: політично, економічно й культурно, - заявив, зокрема, він. - Щоб впоратися з викликами розширення, ми повинні були підтримувати правильний баланс. Нічого не робити надто повільно - тому що ризикували в цьому випадкові втратити імпульс об’єднання, який був таким сильним серед країн-кандидатів. Нічого надто швидко, адже цього вимагали інтереси людей в усьому Євросоюзі. Отож, в результаті, ми і надали нашу підтримку процесові реформ в центральній та східній Європі, і взяли до уваги занепокоєння жителів ЄС, які загострювали увагу на вартості розширення, можливому напливу робочої сили, ризиків для довкілля, на проблемах ядерної безпеки та корупції”.

Європейська політика сусідства – також один з витворів комісії Проді. „Сьогодні ми втілюємо в життя нове бачення кордонів ЄС, - заявив він у Європарламенті. - через Європейську політику сусідства, яка має на меті створити справді особливі відносини з цілим колом країн, що розтяглися від Росії до Марокко. Необхідність створення нових відносин з країнами-сусідами, на якій ми так наполегливо наголошували, визнано у тексті Європейської Конституції”.

Сам Романо Проді – це, безперечно, масштабна політична фігура. Мабуть, повинен спливти певний час, щоб Євросоюз у багатьох не асоціювався з цим італійцем. Він ніколи не намагався бути зручним будь-кому у своїх оцінках та висловлюваннях; фірмовим знаком його є безмежна віра у міцну, велику Європу, яка безперечно буде одним з найголовніших гравців на світовій арені. „Ваша величезна європейська відданість є зараз ще більш очевидною, ніж раніше”, - заявив у відповідь на виступ Романо Проді Президент Європейського парламенту Жозеп Боррель. Проді повертається у внутрішню італійську політику лідером потужної лівоцентристської партії, однією з рис якої є така ж сама, як і в нього, націленість на максимальну європейську інтеграцію.

Завершення свого виступу у Європейському парламенті Романо Проді присвятив своїм соратникам. „Є одна риса моєї комісії, якою я особливо пишаюся - її колегіальний дух, - сказав він. - Я був щасливий мати високопрофесійну команду, яка все тягнула разом і працювала в гармонії. Сьогодні деякі члени цієї комісії вже отримали високі посади в національних урядах і парламентах, і це чітке, красномовне свідчення того, що інституція, яку я мав честь очолювати понад 5 років, мала гарну форму і добре працювала. Я впевнений, що комісія стане ще сильнішою під керівництвом мого наступника Президента Баррозу, і я бажаю йому усіх можливих успіхів”
http://www.europarl.europa.eu


Стаття "Романо Проді йде з почуттям гордості за свою команду"

Лічені дні залишилися до завершення мандату нинішньої Європейської комісії. Команда Романо Проді залишає виконавче кермо Європейського союзу на своїх наступників під керівництвом Жозе Баррозу. Комісія, що пройшла за свій п’ятирічний термін вогонь, воду й мідні труби, може бути цілком задоволеною своєю роботою. Власне, для цього досить і самої причетності до численних доленосних для союзу справ і рішень, що були ухвалені за останні п’ять років. Передвступна підготовка нинішніх новобранців союзу й саме розширення, запровадження євро, узгодження Конституції, складні інституційні реформи, вироблення Європейської політики сусідства.. Список можна продовжувати.

Президент Єврокомісії Романо Проді оголосив його весь під час свого прощального виступу в Європейському парламенті. „Європейське об’єднання, що включало прийняття десяти нових членів,чіткий графік для інших кандидатів і реальні перспективи повноправного членства для балканських країн – це той величезний внесок, який союз міг зробити для стабілізації та розвитку всього континенту: політично, економічно й культурно, - заявив, зокрема, він. - Щоб впоратися з викликами розширення, ми повинні були підтримувати правильний баланс. Нічого не робити надто повільно - тому що ризикували в цьому випадкові втратити імпульс об’єднання, який був таким сильним серед країн-кандидатів. Нічого надто швидко, адже цього вимагали інтереси людей в усьому Євросоюзі. Отож, в результаті, ми і надали нашу підтримку процесові реформ в центральній та східній Європі, і взяли до уваги занепокоєння жителів ЄС, які загострювали увагу на вартості розширення, можливому напливу робочої сили, ризиків для довкілля, на проблемах ядерної безпеки та корупції”.

Європейська політика сусідства – також один з витворів комісії Проді. „Сьогодні ми втілюємо в життя нове бачення кордонів ЄС, - заявив він у Європарламенті. - через Європейську політику сусідства, яка має на меті створити справді особливі відносини з цілим колом країн, що розтяглися від Росії до Марокко. Необхідність створення нових відносин з країнами-сусідами, на якій ми так наполегливо наголошували, визнано у тексті Європейської Конституції”.

Сам Романо Проді – це, безперечно, масштабна політична фігура. Мабуть, повинен спливти певний час, щоб Євросоюз у багатьох не асоціювався з цим італійцем. Він ніколи не намагався бути зручним будь-кому у своїх оцінках та висловлюваннях; фірмовим знаком його є безмежна віра у міцну, велику Європу, яка безперечно буде одним з найголовніших гравців на світовій арені. „Ваша величезна європейська відданість є зараз ще більш очевидною, ніж раніше”, - заявив у відповідь на виступ Романо Проді Президент Європейського парламенту Жозеп Боррель. Проді повертається у внутрішню італійську політику лідером потужної лівоцентристської партії, однією з рис якої є така ж сама, як і в нього, націленість на максимальну європейську інтеграцію.

Завершення свого виступу у Європейському парламенті Романо Проді присвятив своїм соратникам. „Є одна риса моєї комісії, якою я особливо пишаюся - її колегіальний дух, - сказав він. - Я був щасливий мати високопрофесійну команду, яка все тягнула разом і працювала в гармонії. Сьогодні деякі члени цієї комісії вже отримали високі посади в національних урядах і парламентах, і це чітке, красномовне свідчення того, що інституція, яку я мав честь очолювати понад 5 років, мала гарну форму і добре працювала. Я впевнений, що комісія стане ще сильнішою під керівництвом мого наступника Президента Баррозу, і я бажаю йому усіх можливих успіхів”
http://www.europarl.europa.eu

нагору