Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 16

Новини ЄС-Україна

Новий глава Представництва Єврокомісії

У Представництва Європейської комісії в Україні, Молдові та Білорусі новий глава – пан Ієн Боуг. Днями, після завершення всіх необхідних процедур, він офіційно приступив до керівництва місією. Народився посол в Об’єднаному Королівстві Великої Британії та Ірландії у 1946 році. Випускник Оксфордського університету за спеціальністю „Сучасні мови”, причому отримав диплом з відзнакою. З 1967 по 1974 роки пан Боуг перебував на дипломатичній службі у Великої Британії, а з 1978 –го працює в структурах Європейської комісії. У Генеральному директораті з питань зовнішніх відносин Ієн Боуг з 1987 року, він очолював різноманітні відділи, а також представництва комісії у Марокко, Бразилії та Єгипті.
www.delukr.ec.europa.eu
Olesya.dolinska@ec.europa.eu

Майже мільйон на демократію і права людини в Україні

Суму в 990 тисяч євро виділяє ЄС українським неурядовим організаціям для здійснення проектів у царині захисту прав людини та демократизації суспільства. Кошти надаються в рамках Європейської ініціативи за демократію і права людини. Представництво Європейської комісії в Україні запрошує НУО подавати пропозиції щодо проектів за такими трьома напрямками: покращення доступу до правосуддя; відстеження ситуації з дотриманням прав людини та покращення верховенства права; підвищення юридичної захищеності прав людини в нашій державі. Розглядатимуться проекти з обсягами фінансування від 20 до 100 тисяч євро, термін здійснення яких 36 місяців і які повинні провадитися в Україні. Кінцева дата подання пропозицій – 25 жовтня цього року.
www.delukr.ec.europa.eu

Практичний крок на шляху до втілення «сусідських» проектів

14−15 вересня в Мукачевому відбудеться організований Єврокомісією семінар. Метою його є поінформувати близько 150 учасників – а це представники центральних, регіональних і місцевих владних структур і неурядових організацій – про пріоритети спільних програм транскордонного спіробітництва, що здійснюватимуться в рамках Європейської політики сусідства (ЄПС), та їхнє майбутнє втілення. На заході виступлять представники Єврокомісії, а також Румунії, Угорщини, Словаччини, Польщі та України. Семінар стане також важливим кроком у підготовці потенційних партнерів до процесу подачі заявок на здійснення проектів в рамках програми: перший «сусідський» проект повинен розпочатися вже до кінця цього року. На період 2004−2006 рр. на транскордонне співробітництво між ЄС та Україною в рамках ЄПС буде виділено близько 20 млн.євро.
www.delukr.ec.europa.eu


Новини ЄС

Правила Пакту стабільності й зростання стануть гнучкішими

Єврокомісія представила пропозиції щодо пом’якшення Пакту стабільності й зростання – фінансово-економічного інструменту, покликаного забезпечити стабільність єдиної європейської валюти. Брюссель пропонує зберегти фундаментальну вимогу неперевищення 3-відсоткового дефіциту держбюджету учасників єврозони, однак гнучкіше реагувати на порушення цього критерію, беручи до уваги, зокрема, економічну ситуацію в країні. “Пропозиції містять реальний компроміс між економічною міццю та політичним реалізмом”, - заявив Президент Єврокомісії Романо Проді. Нинішні правила пакту не раз призводили до конфліктів між комісією та окремими членами ЄС. Перша ж реакція європейських столиць на анонсовані Брюсселем компромісні плани була позитивною.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm
http://www.euobserver.com

Парламентарії хочуть ратифікувати Конституцію синхронно

Члени Комітету Європарламенту з конституційних справ висловилися за синхронну ратифікацію Конституції ЄС країнами-членами. Його голова Джо Лейнен зазначив, що добре було б зробити це у період 5-8 травня наступного року, тобто приурочити до дня перемоги над фашизмом ( у Європі це відзначають саме 8-го травня). Міністр закордонних справ головуючих в ЄС Нідерландів Бернард Бот схвально висловився щодо такої ідеї, натякнувши, однак, на можливі проблеми: у різних країнах - членах передбачено різні ратифікаційні процедури, до того ж кожна має свою специфіку щодо тривалості інформаційної кампанії та публічної дискусії. Конституцію, яку узгодили у червні, має бути підписано 29 жовтня в Римі. Наразі 10 з 25 членів ЄС мають намір ратифікувати документ шляхом всенародного референдуму, водночас лише Іспанія вже назвала конкретну його дату: 27 лютого наступного року.
http://www.euobserver.com


Відставання Румунії – не катастрофа

Якщо Румунія і не зможе завершити переговори про вступ до ЄС до кінця цього року, то катастрофою це аж ніяк не стане. Таку думку висловив, виступаючи перед Комітетом Європарламенту у закордонних справах, комісар з питань розширення Гюнтер Ферхойген. “У цьому випадкові ми все одно матимемо рік, аби забезпечити заплановане на 1 січня 2007-го приєднання”, - зазначив він. Румунія досі не завершила переговори у сферах юстиції і внутрішніх справ, довкілля, конкуренції та вільного руху послуг. У зв’язку з цим деякі парламентарії порушили питання щодо доцільності подальшого планування синхронного вступу до ЄС Румунії й Болгарії: адже Софія закрила переговорний процес іще в червні.
http://euractiv.com

Від членства мають зиск усі

Виходячи з різниці між тим, що сплачує країна до бюджету ЄС і скільки з його фондів отримує, торік “найоплачуванішими” були громадяни Ірландії: на кожну душу припало до 400 євро союзної допомоги! А громадяни Нідерландів, образно кажучи, найбільше вкинули до спільного казана - по 120 євро. З решти країн (йдеться, зрозуміло, про “старий” ЄС 15-ти) Португалія, Греція та Іспанія також були отримувачами допомоги ЄС, тоді як, наприклад, Швеція, Німеччина, Бельгія та Франція – “євродавцями ”. Щодо останніх, то бюджетний комісар Міхаела Шрейєр наголосила: “ Економічні й політичні переваги від участі у внутрішньому ринку, валютний союз і спільний європейський простір набагато вагоміші, ніж той факт, що вони платять більше в бюджет, ніж звідти отримують. Саме членство в ЄС є найкращою інвестицією”.
http://www.euobserver.com

“Діалог з громадянами” допоможе їм на внутрішньому ринку ЄС

Європейська комісія запустила веб-портал під назвою “Діалог з громадянами”, покликаний забезпечити останніх інформацією про те, як вони можуть використовувати свої права в умовах внутрішнього ринку ЄС. Портал доступний на 20 офіційних мовах союзу, на ньому можна дізнатися про проживання, навчання, роботу та подорожі в інші країни Євросоюзу, купівлю товарів та послуг тощо. На порталі також розміщено корисні номери телефонів, адреси та інтернет-ресурси. “Цей новий сайт використовує сучасні технології, аби дати людям цільову інформацію, яка допоможе їм сповна користуватися своїми правами на внутрішньому ринку ЄС, - заявив комісар з питань внутрішнього ринку Фріц Болкенштайн. – Це також доказ намагань Єврокомісії допомогти тим, хто хоче використовувати можливості, які надає їм Євросоюз”.
http://europa.eu/citizensrights
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Єврокомісія вважає, що ЄС повинен очолити боротьбу зі СНІД

Європейська комісія закликала ЄС продемонструвати політичне лідерство у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІД в державах-членах та сусідніх з союзом країнах. Число ВІЛ- інфікованих, б’є на сполох комісія, з 1995 року у Західній Європі подвоїлося, а в деяких нових членах та східних сусідах ЄС темпи поширення хвороби є найвищими в світі. Комісія ухвалила робочий документ, що містить аналіз ситуації та пропозиції. Він буде обговорений на конференції міністрів охорони здоров’я та експертів з проблематики ВІЛ/СНІД з усіх країн ЄС та його східних сусідів, яка відбудеться 16−17 вересня у Вільнюсі. Комісія, зокрема, наголошує на потребі інтенсифікації зусиль для попередження розповсюдження ВІЛ/СНІД та допомоги біднішим європейським країнам у забезпеченні доступу громадян до лікування, координації стратегій та дій у розробці нових препаратів та вакцин.
http://http://ec.europa.eu/health/ph_threats/com/aids/aids_en.htm

Брюссель подвоює фінансування європейського кіно

Євросоюз має намір подвоїти фінансову допомогу європейській кіноіндустрії: про це повідомила комісар з питань освіти та культури Вівіан Редінг. “З бюджету в 500 мільйонів євро ми маємо намір перейти до понад мільйона”, - заявила вона. Комісар підкреслила, що таким чином Брюссель хоче різко збільшити кількість фільмів європейського виробництва, що демонструвалися б поза межами країни походження.
http://www.eupolitix.com


Корисні для висвітлення тематики ЄС інтернет-джерела

Інтернет-джерела ЄС:

Європейський союз в інтернеті - http://www.europa.eu/
Інформаційний бюлетень ЄС – http://europa.eu/newsletter/index_en.htm
Європейський парламент - http://www.europarl.europa.eu
Європейська комісія - http://www.http://ec.europa.eu
Генеральний директорат Єврокомісії з питань зовнішніх відносин – http://http://ec.europa.eu/external_relations/index.htm
Інформаційний бюлетень Генеральний директорат Єврокомісії з питань розширення – http://http://ec.europa.eu/enlargement/docs/newsletter/latest_weekly.htm
Делегація Європейської комісії в Україні - www.delukr.ec.europa.eu
Рада Європейського Союзу - http://ue.eu.int/en/summ.htm
Євростат – http://ec.europa.eu/eurostat
Євробарометр - http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Спеціалізовані сайти:

EU for journalists – http://www.eu4journalists.com
EUobserver – http://www.euobserver.com
EurActiv - http://euractiv.com
EUpolitix - http://www.eupolitix.com
EUABC - http://www.euabc.com


Стаття "П’ять принципів європейського бюрократизму"

Бюрократизм є скрізь. Без нього не може обійтися жодна державна, політична чи бізнесова структура. Десятки тисяч людей працюють в інституціях Європейського союзу, забезпечуючи його складну й напружену діяльність. Це високооплачувані люди. Потрапляють вони туди – десятки з тисяч бажаючих! - після надзвичайно ретельного відбору: наприклад, конкурс на роботу в ЄС серед громадян нових його членів тривав понад півроку, включаючи важкі тести та співбесіди. Не дивно, що якість та ефективність бюрократичної машини ЄС – це те, що насамперед її характеризує. Власне, діяльність цієї машини є і тим, що називається управлінням Євросоюзом.

2001 року Європейська комісія оприлюднила так звану “Білу книгу” (типовий для неї документ, в якому висловлюються пропозиції до Співтовариства в тій чи іншій сфері) з принципів управління в ЄС. Пріоритетних комісія визначила п’ять: відкритість, ефективність, співучасть, виконання, обгрунтованість. Нині всі вони постійно вдосконалюються, їх щодня можна спостерігати в повсякденній роботі інституцій ЄС.

Прозорість, або ж відкритість - це фундаментальний принцип діяльності структур союзу, згідно з яким вони працюють якомога відкритіше та активно повідомляють громадськість про те, що ЄС робить і чому він це робить. Найпроменистіше характеризує виконання цього принципу зразкова робота прес-служб інституцій ЄС: тисячі журналістів можуть швидко отримати будь-яку інформацію чи коментар. Крім того, Єврокомісія та інші структури ЄС невпинно працюють над новими методами інформування громадян про діяльність союзу, активно задіюючи новітні технології. Наступний глава комісії Жозе Баррозу вже проголосив комунікаційну політику одним із пріоритетів діяльності своєї команди. У Брюсселі розуміють: лише за умов широкого й всебічного інформування суспільства можлива реалізація другого принципу управління в ЄС: співучасть громадян у діяльності структур союзу. А залучаються вони до відпрацювання напрямків політики союзу на всіх етапах: від концепції до імплементації законодавства. Наприклад, за кілька днів завершуються широкі консультації, що стосуються підготовки Стратегії ЄС з лісового господарства. Внесок у розробку документу могли зробити всі причетні до цієї сфери. Після згортання дискусії Єврокомісія доопрацює свої робочі документи й подасть їх на розгляд Європейського парламенту та Ради ЄС. Такий підхід, переконаний Брюссель, збільшує віру людей і в кінцевий результат справи, і в діяльність самих інституцій союзу.

Наступний визначений принцип – це виконання. Сьогоднішній Євросоюз є чудово відлагодженим механізмом. Відпрацьованість взаємовідносин між різними його інституціями, чіткий розподіл влади та ролі законодавчого та виконавчого процесів: ось що забезпечує втілення в життя його політики. В результаті успішного здійснення цього принципу полегшується досягнення наступного – ефективності. «Діяльність і кроки інституцій ЄС повинні бути ефективними та вчасними. Базуватися на чітких критеріях, мати оцінку майбутнього впливу та враховувати, якщо це можливо, досвід минулого», - йдеться у «Білій книзі» Єврокомісії. І останній принцип – обгрунтованіть. Дії всієї гігантської машини союзу або ж окремих її структур повинні бути легко зрозумілими громадянам. Тому роз’яснення причин та цілей є невід’ємною частиною роботи бюрократичного апарату ЄС із громадськістю. Наприклад, Єврокомісія, повідомляючи недавно про направлення до Ради ЄС запиту про схвалення рекомендацій щодо початку переговорів з Україною зі співробітництва у розвитку Цивільної глобальної навігаційної супутникової системи (проект ГАЛІЛЕО), так пояснює причини: “Україна є однією з восьми країн світу, що демонструють значні технологічні можливості в космічних програмах... Українська космічна промисловість є серед світових лідерів з розробки та випуску ракет-носіїв та компонентів для навігаційних супутникових систем”. Звичайно, це не найпоказовіший випадок: а от коли ті чи інші кроки зачіпають європейців безпосередніше, то роз’яснювальна машина включається на повну потужність, і одним-двома абзацами справа не обходиться! Незабаром, до речі, на цю машину очікує серйозне випробування – величезна інформаційна кампанія, пов’язана з проведенням в деяких країнах ЄС референдумів з ратифікації Конституції союзу.

Отже, такі є п’ять принципів європейського бюрократизму. Приклад ЄС доводить, що це слово не завжди повинно мати негативний відтінок: в його випадкові воно аж ніяк не викликає асоціації з корупцією, утаємниченістю чи келійністю ухвалення рішень, зневажливим ставленням до преси, зловживаннями коштами співтовариства. Тобто, зовсім не схожий на якогось монстра.

нагору