Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 15

Новини ЄС-Україна

Прокладання каналу “Дунай-Чорне море” викликає стурбованість Єврокомісії. Вона вимагає екологічної експертизи

Глибокий жаль з приводу відкриття Україною початкової частини каналу, що має з’єднати Дунай і Чорне море, висловила у своїй спеціальній заяві Європейська комісія. “Канал проходить через територію дельти Дунаю, яка знаходиться під особливим захистом ЮНЕСКО як заповідник світової спадщини, а також є об’єктом міжнародної Рамсарської конвенції з захисту водно-болотних угідь”,- йдеться у заяві. Комісія також нагадує, що її Президент Романо Проді та комісар з питань зовнішніх відносин Кріс Паттен вже висловлювали відповідну стурбованість під час самміту Україна - ЄС, що відбувся 8 липня. Крім того, два тривожні листи надіслала українському керівництву комісар ЄС з питань довкілля Марго Валлстром. Занепокоєння було висловлено і під час останнього засідання міністрів закордонних справ країн-учасниць Процесу дунайського співробітництва. “Питання, які викликають таку стурбованість, включають відсутність комплексної оцінки впливу спорудження каналу на довкілля, тому Комісія звернулася до України з проханням призупинити роботи, поки не буде проведено повного аналізу, - йдеться в документі. - Комісія ще раз наголошує на своїй позиції та закликає український уряд підтвердити його намір не продовжувати зазначений проект, доки не буде проведено належної оцінку впливу будівництва каналу на довкілля у відповідності до міжнародних стандартів, включаючи проведення відповідних публічних консультацій та аналізу транскордонного впливу”.
http://www.delukr.ec.europa.eu

Розширення ЄС і відносини України з її сусідами: нова публікація

Нову книгу під назвою “Розширення ЄС: вплив на відносини України з центральноєвропейськими сусідами” було видано нещодавно Інститутом регіональних та євроінтеграційних студій “ЄвроРегіо Україна”. Публікація присвячена аналізу економічної та транскордонної співпраці України з її центральноєвропейськими сусідами - Польщею, Словаччиною, Румунією та Угорщиною, співпраці в сфері енергетики, а також аналізу розвитку контактів між людьми, меж гнучкості Шенгену та нових загроз безпеки у зв’язку з розширенням Європейського Союзу. Аналітична збірка є результатом роботи експертної групи 18 дослідників з України, Польщі, Угорщини, Словаччини та Бельгії. Ознайомитися з текстом публікації можна на сайті інституту.
http://www.eru.org.ua


Новини ЄС

ЄС не видаватиме візи ще десяти придністровським чиновникам

Головуючі в Євросоюзі Нідерланди оприлюднили від імені ЄС заяву з приводу погіршення ситуації у Молдові. В документі висловлено стурбованість “триваючою кампанією самопроголошеного керівництва Придністров’я з закриття шкіл з латинським правописом” (маються на увазі школи з молдавською (румунською) мовою навчання, де вона застосовується за пострадянським правописом - тобто латиницею, а не кирилицею). “Дії придністровського керівництва є наочним зразком обструкціонізму і в процесі політичного врегулювання, і щодо виведення російських озброєнь з Молдови”, - йдеться в заяві. ЄС, повідомлено в документі, вирішив заборонити видачу віз до країн-членів десяти офіційним особам Придністров’я, які безпосередньо причетні до закриття згаданих шкіл. Раніше, у лютому минулого року, Євросоюз та США вже запровадили подібні санкції щодо сімнадцяти членів придністровського керівництва.
http://www.eu2004.nl

Нова комісія посилить присутність у країна-членах і займеться роз’ясненням Конституції

Європейська комісія має намір посилити свою присутність у країнах-членах ЄС: про це було заявлено після першої неформальної зустрічі нового її складу. Раніше наступний Президент Єврокомісії Жозе Баррозу заявляв, що активізація діалогу та зменшення інформаційного розриву між громадянами країн ЄС та структурами союзу буде пріоритетом діяльності його команди. Згодом на посаду одного з віце-президентів було номіновано Марго Валлстром, комісара з питань інституційних відносин та комунікаційної стратегії. Відразу ж після початку роботи на новій посаді для шведки, яка залишилася працювати в комісії на другий термін, постане грандіозне завдання: масова роз’яснювальна робота щодо недавно узгодженої Конституції ЄС, яку у багатьох країнах-членах ратифікуватимуть шляхом всенародних референдумів.
http://www.euobserver.com

Освітня поїздка майбутніх донорів

З 28 серпня по 6 вересня велика група представників нових країн-членів ЄС – парламентарії, державні службовці, співробітники неурядових організацій – перебуває в Уганді та В’єтнамі з освітньою поїздкою, зініційованої головуючими в ЄС Нідерландами. “Цей візит є чудовою нагодою для нових країн-членів ознайомитися з проблематикою співробітництва у сфері розвитку і усвідомити свою роль як донорів, - заявила нідерландський міністр з питань розвитку Агнес ван Арденн. – Адже за кілька років багато з цих країн, які є нині отримувачами допомоги, самі стануть донорами”. Європейський союз є найбільшим у світі донором для країн, що розвиваються, щороку виділяючи на такі потреби 30 мільярдів євро.
http://www.eu2004.nl

Крига скресає

Після майже 30-річної перерви поновилася торгівля між північною та південною частинами Кіпру. Це стало можливим після набуття чинності нещодавно схваленими Єврокомісією правилами, що регламентують торгові операції між Республікою Кіпр, яка приєдналася до ЄС у травні, та невизнаною Турецькою Республікою Північного Кіпру. За інформацією представника Єврокомісії на Кіпрі Адріаана ван дер Меєра, турків-кіпріотів, які вже зараз хочуть продавати свої товари на Південь, вистачає. Згідно з новими правилами, їм потрібно лише дотримуватися вимог ЄС до якості продукції. Поновлення торгівлі між роз’єднаними досі частинами острова є одним із заходів, які Євросоюз має намір здійснити для пожвавлення економіки Північного Кіпру. Рішення про це було ухвалене після того, як у квітні турки-кіпріоти проголосували за возз’єднання острова.
http://euractiv.com

Посібник для бережливих і турботливих за природу

Єврокомісія видала посібник, призначений для використання його керівниками громадських установ, покликаний допомогти їм здійснювати діяльність своїх закладів таким чином, щоб це сприяло збереженню довкілля. Тобто, у публікації у чітких, нетехнічних термінах роз’яснено, як громадські закуповувачі (такі як школи, лікарні, місцеві та національні адміністрації тощо) можуть брати до уваги екологічний аспект при закупівлі товарів та послуг. Це суттєво, адже щороку саме такою категорією споживачів витрачається близько 16% ВВП Євросоюзу, а це 1,5 млрд. євро. “Керівництво громадських установ має величезну споживчу владу, - зазначила комісар ЄС з питань довкілля Марго Валлстром. – Якщо, наприклад, воно переключиться на закупівлю електроенергії з екологічно чистих джерел, то це “зекономить” 60 млн. тонн СО2, тобто 18% від обсягу, який ЄС має зменшити до 2012 року згідно Кіотського протоколу”.
http://http://ec.europa.eu/internal_market/publicprocurement/key-docs_en.htm

Ситуація з ліками для дітей Брюссель не влаштовує

Європейська комісія завершує роботу над законодавчою ініціативою, покликаною покращити якість та ефективність медичних препаратів для дітей. Зокрема, законопроект має на меті стимулювати дослідництво та вдосконалення власне дитячих ліків. Передбачається, що фармацевтичні компанії повинні будуть презентувати результати клінічних тестів препаратів дитячої групи під час отримання ліцензій на їхній продаж. За даними Європейської комісії, нині щонайменше 50% препаратів, які лікарі прописують дітям, ніколи не випробовувалися на предмет застосування їх саме для цієї вікової групи. Тому звичайною практикою є просто зменшення, порівняно з дорослими пацієнтами, дози або ж частоти приймання ліків, і така ситуація зовсім не влаштовує Єврокомісію. Очікується, що її законодавчі пропозиції надійдуть до Європарламенту та Ради ЄС протягом вересня.
http://euractiv.com

Інфляція дещо зменшилася

Хоча й незначне, проте зниження рівня інфляції в ЄС зафіксовано Євростатом: у липні вона становила 2,3%, тоді як у червні – 2,4%. Протягом року найнижчий рівень інфляції серед країн ЄС зафіксовано у Фінляндії (0,2%), Данії (1,1%), Нідерландах та Швеції (по 1,2%), тоді як найвищий – у Словаччині (8,3%), Угорщині (7,2%) , Латвії (6,7%) та Польщі ( 4,7%). Загалом, станом на кінець червня цього року річна інфляція зросла в 11 країнах-членах, у стількох само знизилася, а в трьох залишилася стабільною.
http://ec.europa.eu/eurostat

Вилучати дріб’язок чи ні?

Німеччина роздумує над можливістю вилучення з обігу найдрібніших євромонет: номіналом в один та два центи. Причиною є те, що виготовлення та обслуговування дріб’язку, насамперед транспортні та складські витрати, вже перевищує його реальну вартість. Тим часом соціологічні опитуання засвідчили, що вилучення з обігу цих монет хочуть 39% німців, тоді як 54% виступають за “помилування” - не в останню чергу через побоювання подорожчання, пов’язаного з заокругленням існуючих цін до 5 центів.
http://www.euobserver.com


Корисні для висвітлення тематики ЄС інтернет-джерела

Інтернет-джерела ЄС:

Європейський союз в інтернеті - http://www.europa.eu/
Інформаційний бюлетень ЄС – http://europa.eu/newsletter/index_en.htm
Європейський парламент - http://www.europarl.europa.eu
Європейська комісія - http://www.http://ec.europa.eu
Генеральний директорат Єврокомісії з питань зовнішніх відносин – http://http://ec.europa.eu/external_relations/index.htm
Інформаційний бюлетень Генеральний директорат Єврокомісії з питань розширення – http://http://ec.europa.eu/enlargement/docs/newsletter/latest_weekly.htm
Делегація Європейської комісії в Україні - www.delukr.ec.europa.eu
Рада Європейського Союзу - http://ue.eu.int/en/summ.htm
Євростат – http://ec.europa.eu/eurostat
Євробарометр - http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Спеціалізовані сайти:

EU for journalists – http://www.eu4journalists.com
EUobserver – http://www.euobserver.com
EurActiv - http://euractiv.com
EUpolitix - http://www.eupolitix.com
EUABC - http://www.euabc.com


Стаття "Спадковість позиції"

Вже за кілька місяців до початку своєї роботи на посаді Президента Європейської комісії Жозе Баррозу вступив у заочну полеміку із найвпливовішими столицями Євросоюзу: йдеться про голосно дискутоване питання так званих фінансових перспектив на 2007−2013 роки. Інакше кажучи – питання союзного бюджету на цей період.

Пан Баррозу публічно заявив про цілковиту спадковість позиції його команди у цьому питанні: а саме доведенні бюджету ЄС з 124 млрд. євро у 2007 році до 143 млрд у 2013. „У наступні роки Європейському союзу треба покращити зростання й конкурентноздатність, створити більше привабливих робочих місць, захистити права громадян й краще боронити їх від злочинності й нелегальної іміграції. Союз повинен прагнути захистити довкілля й мати вагоміший голос у світі. Водночас ми маємо продовжувати підтримку внутрішньої солідарності, згуртованості, спільної сільськогосподарської політики. Запропонований на наступний період бюджет має на меті створити засоби для реалізації цих амбіцій”, - заявив у лютому, представляючи фінансові плани, чинний Президент Єврокомісії Романо Проді. „Моєю висхідною позицією в цьому питанні будуть ті ж самі пропозиції, які зробила комісія Романо Проді, - заявив недавно Жозе Баррозу. – Європа не може провадити амбіційну політику в умовах браку коштів”.

Проте ще у грудні минулого року, коли комісія працювала над проектом „фінансових перспектив”, шість країн-членів, які є найбільшим платниками до союзного бюджету, надіслали Романо Проді листа, вимагаючи зменшення фінансового тягаря. А саме зниження так званої „стелі власних ресурсів” союзу, яка вимірюється у процентах до сумарного валового національного продукту всіх країн ЄС. Брюссель пропонує довести цю цифру до 1,24%, тоді як найбільші платники пропонують обмежитися 1%. А на заяву Баррозо про спадковість позиції відразу ж відреагував Берлін. Німецький канцлер Герхард Шрьодер заявив: „Я б по-дружньому нагадав Президентові Європейської комісії, що не можна з одного боку з одного боку закликати до дотримання Маастрихтських критеріїв, а з іншого просити більше грошей до бюджету Європейського союзу. Це не може бути водночас”. Критерії, про які згадав канцлер, стосуються стабільності євро, зокрема дефіцит держбюджету країн єврозони не повинен перевищувати 3%, і Єврокомісія надзвичайно пильно стежить за дотриманням цього. У Німеччини цього року такий сягнув 4%. Разом з тим Берлін порахував, що стеля власних ресурсів в 1,24% стане йому в додаткових 14 млрд. євро у скарбницю ЄС.

У заочну полеміку включилася ще одна представниця Німеччини – щоправда, аж ніяк не на боці своєї країни. Нинішній комісар з питань бюджету Міхаела Шрейєр розкритикувала позицію „шістки”, в тому числі й Німеччини, заявивши : „Якщо витрати будуть обмежені 1%, то має бути сказано, від яких напрямків політики ми відмовляємося...Постійно ставити перед союзом нові цілі, а потім ставити під сумнів фінансування всього цього – так працювати на рівні ЄС не годиться”. Остаточне рішення щодо фінансових перспектив 2007−2013 має бути ухвалене на початку наступного року. А дискусія, що передуватиме цьому, обіцяє бути бурхливою і надзвичайно цікавою.
http://www.euobserver.com http://euractiv.com

нагору