Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 14

Новини ЄС

США чекатимуть “біометричних” паспортів на рік довше

Сполучені Штати на рік відсунули дату обов’язкового запровадження закордонних паспортів із внесеними до них біометричними даними власника тими країнами ЄС, які мають з США угоду про безвізовий режим перетину кордону. Тобто, новим кінцевим терміном є 26 жовтня наступного року. Однак США вимагають, щоб з 26 жовтня цього року паспорти громадян навіть тих країн, які продовжать користуватися безвізовим режимом, були придатними для зчитування їхніх даних спеціальними машинами. Якщо ж документ такими якостями не володітиме, то громадянин повинен буде отримувати американську візу. Нині з 25 членів ЄС лише 15 мають безвізові угоди зі Сполученими Штатами: майже всі “старі” члени ЄС (окрім Греції) і Словенія.
http://www.euobserver.com

Свідчень того, що коштами ЄС фінансували терористів, на сьогодні немає

Європейський офіс з протидії шахрайству – відповідно спеціалізована структура ЄС - який з минулого року розслідує звинувачення у використанні грошової допомоги ЄС Палестинській Автономії на фінансування тамтешніх бойовиків, заявив про безпідставність таких тверджень. “Розслідування триває, тому будь-який проміжний висновок може бути переглянутий, - йдеться в оприлюдненій цією інституцією заяві. - Однак на сьогодні попередні підсумки полягають у відсутності свідчень того, що нецільова бюджетна допомога ЄС була використана для фінансування якоїсь нелегальної діяльності, включаючи фінансування тероризму”. В ході розслідування експерти офісу мали численні контакти з представниками ізраїльської та палестинської адміністрацій, МВФ, Світового банку, представниками третіх країн в регіоні та аудиторських фірм.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Енергетична політика ЄС має стати упереджувальною

Cтрибки у світових цінах на нафту вкотре підкреслили важливість упереджувальної та конкретнішої європейської політики, спрямованої на убезпечення постачання енергоносіїв: про це заявила віце-президент Європейської комісії, куратор питань енергетики та транспорту Лойола де Паласіо. “Зміцнення енергетичного партнерства ЄС з основними довколишніми постачальниками та Європейська система резервних сховищ є невід‘ємними частинами такого підходу”, - заявила вона. На думку Лойоли де Паласіо, пріоритетом енергетичної політики ЄС має стати посилення діалогу між країнами-експортерами енергоносіїв та країнами-покупцями задля забезпечення стабільності цін у ЄС. Також Єврокомісія має намір вдосконалити власну систему моніторингу енергетичного ринку та цін на ньому.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Після вступу Румунія більше отримає, аніж витратить

За перші три роки після вступу до Євросоюзу, який заплановано на 1 січня 2007 –го, пов’язані з цим витрати Румунії становитимуть 8,9 млрд. євро, тоді як пряма й непряма фінансова допомога з боку ЄС - 14, 5 млрд. Ці цифри оприлюднено Європейським інститутом Румунії. Отже, країна приєднається до тих держав, які більше отримують з фондів ЄС, аніж вносять до союзної скрабниці. Водночас для повноцінної інтеграції Румунії до союзу потрібні справді величезні кошти: за припущеннями інституту, наприклад, реформування інфраструктури потребує 18,6 млрд. інвестицій у період з 2004 по 2007 роки і близько 10,6 млрд. на 2008 –2015 рр, а імплементація європейських стандартів у галузі довкілля коштуватиме 29,5 млрд. протягом 2004 – 2021 років.
http://euractiv.com

Зростання економіки Євросоюзу триває

Сукупний внутрішній валовий продукт 25-ти країн Європейського союзу зріс у другому кварталі цього року на 0,6% порівняно з першим кварталом. Такі дані оприлюднив Євростат – статистичний офіс Європейських спївтовариств. Зріс і ВВП країн, які входять до зони євро – на 0,5%. Якщо ж порівняти з другим кварталом минулого року, то ВВП усього ЄС збільшився на 2%, а держав єврозони – на 2,2%.
http://ec.europa.eu/eurostat


“Лісова” стратегія ЄС: на етапі консультацій із громадськістю

Європейська комісія розпочала широкі консультації з європейською громадськістю, які стосуються підготовки Стратегії ЄС з лісового господарства. Усі причетні до цієї сфери можуть зробити свій внесок у її розробку: відвідати спеціальний сайт, ознайомитися там із робочими документами, дати їм оцінку та внести власні пропозиції. Консультації триватимуть місяць – до 15 вересня. Практика проведення подібних обговорень є загальноприйнятою у законотворчому аспекті роботи Європейської комісії. Після їхнього завершення комісія має доопрацювати свої робочі документи й подати їх на розгляд Європейського парламенту та Ради ЄС.
http://http://ec.europa.eu/agriculture/consultations/forestry/index_en.htm

Ірландія відчинила двері, і в них заходять десятки тисяч

Після 1 травня, тобто розширення ЄС, майже 23 тисячі громадян з країн-нових членів Євросоюзу прибули до Ірландії в пошуках роботи. Ці дані, що засвідчують різке збільшення напливу робочої сили з держав, що приєдналися до ЄС, оприлюднено ірландським урядом. Цифра приблизно вдесятеро перевищує кількість дозволів на роботу, виданих громадянам тих самих країн за чотири “довступних” цьогорічні місяці. Власне, ситуація пояснюється просто: Ірландія, на відміну від інших “старих” членів ЄС, не запровадила жодних обмежень на доступ до свого ринку праці для громадян з країн-новобранців союзу.
http://www.euobserver.com

Єврокомісія стурбована долею рідкісних видів тварин і рослин

Європейська комісія схвалила низку пропозицій, які вона представить на 13-й Міжнародній конференції сторін Конвенції щодо міжнародної торгівлі видами тварин і рослин, які перебувають у небезпеці. Форум відбудеться у жовтні в Бангкоку, і Брюссель пропонує зробити правила такої торгівлі значно жорсткішими. “Неврегульований міжнародний гендель становить головну загрозу виживанню диких тварин і рослин, - зазначила з цього приводу комісар ЄС з питань довкілля Марго Валлстром. – У Бангкоку ми повинні будемо відстоювати потребу покращення регулювання у цій сфері. Ми також повинні заохотити ті країни, які успішно діють у збереженні місцевих видів дикої флори та фауни”. Очікується, що висновки бангкокської конференції згодом будуть відображені у відповідному законодавстві ЄС.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Норвежці хочуть і не хочуть в ЄС приблизно однаково

Приблизно однакова кількість громадян Норвегії виступають “за” і “проти” приєднання їхньої країни до Європейського союзу – 42,2% і 45% відповідно, тоді як 12,7% свою позицію ще не сформували. Такими є дані опитування, проведеного компанією Сентіо-Норстат. Подібні зондування громадської думки проводяться в цій країні регулярно, оскільки тема вступу до ЄС вже десятки років залишається однією з найдискутованіших у суспільстві. Країна вже двічі, у 1972 та 1994 роках, мала референдуми щодо вступу до ЄС, і обидва виявилися не на користь цього. Наступну спробу отримати “так” тамтешні прихильники приєднання до союзу запланували на вересень 2005 року, після проведення в країні загальних виборів.
http://www.euobserver.com

Ватикан проти членства Туреччини в Євросоюзі?

Один із чільних кардиналів Ватикану Йозеф Ратцінгер висловився проти прийняття до Європейського союзу Туречини стверджуючи, що ця держава перебуває “ у перманентному контрасті до Європи” й нагадавши про колишні вторгнення Оттоманської імперії. “Культурне збагачення не може бути принесене в жертву збагаченню економічному”, - заявив він також. На думку Йозефа Ратцінгера, який очолює у Ватикані Конгрегацію доктрини й віри, Туреччині слід шукати політичного союзу з сусідніми арабськими, а не з європейськими країнами. Коментуючи висловлювання кардинала, прем’єр-міністр Туреччини Рісіп Тайіп Ердоган заявив: “Ватикан – це релігійна держава. Нашими партнерами у переговорах є країни-члени ЄС, разом з ними ми оцінюємо ситуацію ”.
http://www.euobserver.com


Корисні для висвітлення тематики ЄС інтернет-джерела

Інтернет-джерела ЄС:

Європейський союз в інтернеті - http://www.europa.eu/
Інформаційний бюлетень ЄС – http://europa.eu/newsletter/index_en.htm
Європейський парламент - http://www.europarl.europa.eu
Європейська комісія - http://www.http://ec.europa.eu
Генеральний директорат Єврокомісії з питань зовнішніх відносин – http://http://ec.europa.eu/external_relations/index.htm
Інформаційний бюлетень Генеральний директорат Єврокомісії з питань розширення – http://http://ec.europa.eu/enlargement/docs/newsletter/latest_weekly.htm
Делегація Європейської комісії в Україні - www.delukr.ec.europa.eu
Рада Європейського Союзу - http://ue.eu.int/en/summ.htm
Євростат – http://ec.europa.eu/eurostat
Євробарометр - http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Спеціалізовані сайти:

EU for journalists – http://www.eu4journalists.com
EUobserver – http://www.euobserver.com
EurActiv - http://euractiv.com
EUpolitix - http://www.eupolitix.com
EUABC - http://www.euabc.com


Стаття "Ролі визначено"

Наступний Президент Європейської комісії Жозе Баррозу достроково впорався із нелегким завданням розподілу посад серед членів своєї майбутньої команди й оголосив результати на тиждень раніше планованого терміну. “Команда має великий досвід у європейських справах. Вона збалансована: люди прийшли з різних сфер політичної діяльності”, - так охарактеризував свій колектив Баррозу.

Комісаром з питань зовнішніх відносин у новій Єврокомісії буде австрійка Беніта Ферреро- Вальднер. Нині вона є міністром закордонних справ своєї країни. Щоправда, пані Вальднер не куруватиме зовнішньополітичні питання протягом усього терміну повноважень наступної Єврокомісії. Річ у тім, що новою Конституцією ЄС передбачено посаду міністра закордонних справ союзу, який буде, водночас, віце-президентом Європейської комісії. Країни-члени вже узгодили кандидатуру – це добре відомий в Україні нинішній Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єр Солана. Проте до виконання своїх обов’язків Солана зможе стати лише після того, як завершиться процес ратифікації Конституції в усіх країнах-членах, це може тривати кілька років. Та як би там не було, а з приходом до комісії Солани зовнішньою політикою займатиметься саме він. Втім, Жозе Баррозу у зв’язку з цим нагадав, що пані Вальднер відповідатиме і за здійснення Європейської політики сусідства – так що, цілком очевидно, після приходу Солани вона зконцентрується саме на ній, відповідно й відносинами з Україною займатиметься ще тісніше, ніж до того.

Найдискутованіше у зв’язку з презентацією Жозе Баррозу своєї нової команди питання – чи зумів він усе таки зодовольнити інтереси всіх держав, обмежити апетити найбільших, зберігши при цьому незалежність та рівний підхід і до старих, і до нових країн-членів? Схоже, що зміг. Представники “великої трійки” ЄС - Німеччини, Франції та Італії - отримали посади віце-президентів, але аж ніяк не найпривабливіші портфелі. Вважається, що більше за всіх перепало німцю Гюнтеру Ферхойгену, нинішньому комісару з питань розширення: разом із віце-президентством, у наступній комісії він куруватиме питання підприємств та індустрії. Француз Жак Барро відповідатиме за питання транспорту, а італієць Рокко Бутільоне – за сферу юстиції, свободи і безпеки. Водночас дві дуже серйозні економічні посади Жозе Баррозу надав представникам малих країн: Чарлі МакГріві з Ірландії куруватиме питання внутрішнього ринку, а Нілі Кроес з Нідерландів – сферу конкуренції.

Не залишилися поза увагою і комісари з нових країн-членів. Естонець Сійм Каллас номінований на віце-президента Єврокомісії й відатиме адміністративними питаннями. Данута Хубнер з Польщі куруватиме регіональну політику, що вважається досить важливою посадою, литовці Далії Грибаускайте довірено питання фінансового програмування та бюджету, а Інгріді Удре з Латвії – оподаткування та митного союзу. Втім, сам наступний Президент Єврокомісії категорично проти оцінювання посад в Єврокомісії на більш і менш важливі. “Комісари від нових членів мають портфелі такого ж значення, як і комісари з 15 “старих” держав, - заявив Жозе Баррозу. – Всі комісари мають однакову владу. У нас не буде комісарів першого й другого класу”.

Наприкінці вересня мають розпочатися слухання номінованих комісарів у Європейському парламенті. Парламентарії перевірять таким чином компетентність кожного з них у сфері майбутньої діяльності, після чого мають затвердити всю Єврокомісію. Тим часом уже 20 серпня відбутися перша неформальна зустріч нового її складу.

нагору